CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   General Stuffs & Products (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=187)
-   -   Rumah Cantik Kos Murah Jerman Teknologi (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=46197)

jeb_134 05-08-2008 10:51 PM

ade direct supplier ke kt johor kebetulan aku nk order utk renovate umah aku ni.fyi yg lain toksah risau ape2 coz dari gambar yg diorng tunjuk bata hanya sebagai dinding tapi masih ade beam dibawah dan diatas itu yg penting tapi klu beam tu tanpa besi konkrit baru kite leh bimbang

ruhssly 05-08-2008 10:52 PM

Quote:

Originally Posted by EA.Trader (Post 1975973)
bata cantek...tukang pasang bengong...msalah gak..:))

Stuju yob.. tp klu bata dah la x cantik + plak tukang bengong2 lg bermasalah kan..

speciosa 05-08-2008 11:22 PM

Quote:

Originally Posted by jeb_134 (Post 1979875)
ade direct supplier ke kt johor kebetulan aku nk order utk renovate umah aku ni.fyi yg lain toksah risau ape2 coz dari gambar yg diorng tunjuk bata hanya sebagai dinding tapi masih ade beam dibawah dan diatas itu yg penting tapi klu beam tu tanpa besi konkrit baru kite leh bimbang


Terima kasih kerana berminat. Saya cadang saudara terus hubungi cik imran owner syarikat pasal supply ke johor dan kos pengangkutan. tetapi mengikutnya syarikatnya boleh buat penghantaran ke serata negeri.
GOLDEN INTERLOCKING BRICK
KT0244141-A
Lot 426, Kg. Dendang, Ketereh 16450 Kota Bharu Kelantan
0129616217/0199766365- En Imran

tudung87 05-08-2008 11:29 PM

Quote:

Originally Posted by tudung34 (Post 1979629)
lagi 1, kalo batu bata nih x plaster...
x masuk air keh celah2 antara batu2 tuh??
yelah, kalo batu block/bata yg x betul plaster pun , dinding pun bole basah...

penting nih..,klo x, abis umah rosak:-? :-? :-? :-?

soklan saya xnak jawab keh??:(( :(( :((

speciosa 05-08-2008 11:32 PM

Quote:

Originally Posted by anoone (Post 1979671)
jimat kos mcmmana tuh???

kena ader details sikit lebih kurang...

kalau tak pakaimpasir dan semen mmg jmat tapi nak juga ader contoh pengiraan jimat tuh..hehehe

buat masa sekarang tiada perbandingan di atas kertas secara terperinci. namun mereka yg telah mengguna bata ini mengakui ianya lebih berkauliti dan jimat. sebagai contoh tembok rumah dapat dikurangkan sehingga RM10k berbanding bata biasa.

cth pengiraan akan disediakan oleh owner sedikit masa lagi.

donat88 05-08-2008 11:35 PM

Agak2 jika buat sarang burung walit ok tak....

speciosa 05-08-2008 11:45 PM

GOLDEN INTERLOCKING BRICK
KT0244141-A
Lot 426, Kg. Dendang, Ketereh 16450 Kota Bharu Kelantan
hp: 0129616217,0199766365 Tel:097475499
abi_amjad@yahoo.com

Imran b Ismail


http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/3.jpg
saiz 10x7x4



http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/4.jpg
saiz 5x5x4

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/5.jpg
saiz 5x7x4

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/6.jpg
saiz 10x5x4x2

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/7.jpg
saiz 10x5x4

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/1.jpg
saiz 10x5x4

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/2.jpg
saiz 10x5x4

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/8.jpg
saiz 10x5x4x5

ruhssly 05-08-2008 11:48 PM

Setakat maklumat yg kawe tau, penggunaan interlocking brick ni masih lg belum meletup n jrg digunakan lg kat msia cuma di Klate dah ada pemaju yg menggunakan alternatif bhn ini dlm projek perumahan selain drp individu2. Kepakaran utk buat bhn ni diimport dr Thailand n technology asalnya dr Germany. Ttg masalah masuk hujan or basah tu, ianya x jd masalah coz ianya tersusun rapat n shapenya dah ngam2 suii. Dr segi ketahanan, dr info yg kawe perolehi ianya dpt approval dr pihak jkr. Secara logiknya..Klu x dpt xkan ler construction company leh dluluskan utk bina perumahan. Ciri istimewa ttg ketahanan bhn ni ialah ianya mengalami proses utk mengeras bukan sehari dua ttp ambil masa selama 2 tahun. That means makin lama makin keras jdnya.

ruhssly 05-08-2008 11:51 PM

Quote:

Originally Posted by donat88 (Post 1980274)
Agak2 jika buat sarang burung walit ok tak....

Boleh2 x de masalah.. rasanya lg byk walit yg singgah buat sarang utk menginap kat bangunan ni coz ianya lain dr yg lain, cantik n sejuk..:D

tudung87 05-08-2008 11:54 PM

Quote:

Originally Posted by ruhssly (Post 1980356)
Setakat maklumat yg kawe tau, penggunaan interlocking brick ni masih lg belum meletup n jrg digunakan lg kat msia cuma di Klate dah ada pemaju yg menggunakan alternatif bhn ini dlm projek perumahan selain drp individu2. Kepakaran utk buat bhn ni diimport dr Thailand n technology asalnya dr Germany. Ttg masalah masuk hujan or basah tu, ianya x jd masalah coz ianya tersusun rapat n shapenya dah ngam2 suii. Dr segi ketahanan, dr info yg kawe perolehi ianya dpt approval dr pihak jkr. Secara logiknya..Klu x dpt xkan ler construction company leh dluluskan utk bina perumahan. Ciri istimewa ttg ketahanan bhn ni ialah ianya mengalami proses utk mengeras bukan sehari dua ttp ambil masa selama 2 tahun. That means makin lama makin keras jdnya.

ooooo.. kalo kat kelate kan slalu banjir... kire xperla gak gne batu nih ek??:-? :-? :-?

speciosa 05-08-2008 11:57 PM

Quote:

Originally Posted by tudung34 (Post 1980238)
soklan saya xnak jawab keh??:(( :(( :((

bagus soalan tuh.

sori lambat sikit line slow. sebenarnya bata ni dibuat mnegikut acuan. mcm set lego. jadi semasa pemasangan bata ini perlu dimasukkan ke dlm lubang yg telh dibuat. sekiranya tidak rapat bata ini tidak masuk dgn tepat. jadi air tidak dapt menyerap. tambahan pula semasa bata dipasang sedikit simen akan dimasukkan ke dlm lubang untuk seal bata ni antara satu sama lain.

saya akan upload contoh proses pemasangan bata ni yg sedang dibina di kelantan.

speciosa 06-08-2008 12:04 AM

GOLDEN INTERLOCKING BRICK
KT0244141-A
Lot 426, Kg. Dendang, Ketereh 16450 Kota Bharu Kelantan
hp: 0129616217,0199766365 Tel:097475499
abi_amjad@yahoo.com

Imran b Ismail

speciosa 06-08-2008 12:19 AM

malam dah lewat. saya beransur dl. esok keja. saya akan upload gmbr pemasangan bata di kelantan sok. line tak berapa cantik mlm ni.

kalau sapa2 nk buat rumah tu elok la masukkan bata ni dlm perkiraan. selain cantik dan moden tentulah kita akan rasa puas dan gembira bila penat balik keja tengok rumah cantik kemas dan elegen. dah la bini lawa rumah lawa keta lawa. tentu hati pun senang.

sebarang persoalan yg tak terjawab akan saya jawab. esok owner syarikat en imran akan join forum ni sendiri. hari ni tak sempat kerana agak sibuk.

selamat mlm. askum

ruhssly 06-08-2008 12:20 AM

Quote:

Originally Posted by tudung34 (Post 1980410)
ooooo.. kalo kat kelate kan slalu banjir... kire xperla gak gne batu nih ek??:-? :-? :-?

Aa..aa.. lbh krg gitulah maksudnya..:D

ruhssly 06-08-2008 12:32 AM

Quote:

Originally Posted by speciosa (Post 1980567)
malam dah lewat. saya beransur dl. esok keja. saya akan upload gmbr pemasangan bata di kelantan sok. line tak berapa cantik mlm ni.

kalau sapa2 nk buat rumah tu elok la masukkan bata ni dlm perkiraan. selain cantik dan moden tentulah kita akan rasa puas dan gembira bila penat balik keja tengok rumah cantik kemas dan elegen. dah la bini lawa rumah lawa keta lawa. tentu hati pun senang.

sebarang persoalan yg tak terjawab akan saya jawab. esok owner syarikat en imran akan join forum ni sendiri. hari ni tak sempat kerana agak sibuk.

selamat mlm. askum

Tuan tanah dah nak landing.. xpelah kawe sewa jap tanah dia ni.. Wassalam bro...

anoone 06-08-2008 09:41 PM

Quote:

Originally Posted by speciosa (Post 1980259)
buat masa sekarang tiada perbandingan di atas kertas secara terperinci. namun mereka yg telah mengguna bata ini mengakui ianya lebih berkauliti dan jimat. sebagai contoh tembok rumah dapat dikurangkan sehingga RM10k berbanding bata biasa.

cth pengiraan akan disediakan oleh owner sedikit masa lagi.

tq atas jawapan anda..saya akan tunggu kiraan kasar atas kertas nanti....

speciosa 06-08-2008 11:08 PM

askum

ini adalah contoh gambar pembinaan rumah 2 tingkat di kelantan sekarang ini.

GOLDEN INTERLOCKING BRICK
KT0244141-A
Lot 426, Kg. Dendang, Ketereh 16450 Kota Bharu Kelantan
hp: 0129616217,0199766365 Tel:097475499
abi_amjad@yahoo.com

Imran b Ismail

http://i48.photobucket.com/albums/f2...8/DSC05937.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f2...8/DSC05938.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f2...8/DSC05939.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f2...8/DSC05940.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f2...8/DSC05941.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f2...DSC05942-1.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f2...8/DSC05942.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f2...8/DSC05943.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f2...8/DSC05944.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f2...8/DSC05945.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f2...DSC05946-1.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f2...8/DSC05946.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f2...8/DSC05947.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f2...8/DSC05948.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f2...8/DSC05949.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f2...8/DSC05950.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f2...8/DSC05951.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f2...8/DSC05954.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f2...DSC05956-1.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f2...8/DSC05956.jpg

hexagold 06-08-2008 11:23 PM

Hui lawanya, apa yang membezakannya. Rekaan atau batunya.Apa yang membuatkannya murah?

speciosa 06-08-2008 11:50 PM

Quote:

Originally Posted by hexagold (Post 1989391)
Hui lawanya, apa yang membezakannya. Rekaan atau batunya.Apa yang membuatkannya murah?

yg membezakannya ialah bata interlockingnya. binaan rumah menggunakan bata ini adalah seperti binaan set logo pada asasnya. saudara boleh tengok bentuk bata pada page sebelum ni.

yg membuatkannya murah ialah kerana kita dapat menjimatkan simen untuk proses plaster dan upah. seperti yg kita tahu bata biasa perlu diikat antara satu sama lain dgn simen dan diplaster untuk mneyapu cat. tetapi bata interlocking ini kita tak perlu melalui proses tadi. untuk mendapatkan warna yg berbeza kita boleh menyapu bata ini menggunakan syelek (lihat gcontoh ambar bahagian dalam rumah)

GOLDEN INTERLOCKING BRICK
KT0244141-A
Lot 426, Kg. Dendang, Ketereh 16450 Kota Bharu Kelantan
hp: 0129616217,0199766365 Tel:097475499
abi_amjad@yahoo.com

Imran b Ismail

adib.na 12-11-2008 10:24 AM

kerja-kerja pendawaian mcmana, boleh tanam kabel dalam dinding tak?

moneymaker3000 12-11-2008 10:27 AM

woo pakai batu bata je? takyah beli simen dan cat ye tak

badrush 12-11-2008 10:30 AM

tak senang roboh ker??

wan_ensem501 12-11-2008 10:36 AM

mmg cantik lah rumah2 ni..

ADI78 12-11-2008 10:40 AM

ni kat siam ni...
aden penah tgk org buat batubata ni kat pagar kat kelantan...aden tgk durang susun dlm 2-3 tingkat batu bata ni pastu buh gak simen kat lobang batu bata tu...

gengjawa 12-11-2008 10:44 AM

sebagai kontraktor,mmg wak minat teknologi baru nie

AlchemisT 12-11-2008 10:46 AM

berapa ribu nihh

ADI78 12-11-2008 10:49 AM

Quote:

Originally Posted by gengjawa (Post 2788862)
sebagai kontraktor,mmg wak minat teknologi baru nie

pakcik aden yg buek kek pagar umah dia wak...buek sendiri jor

baller 12-11-2008 10:53 AM

lawanyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer...bape r hinggit sekilo ni?

gengjawa 12-11-2008 10:59 AM

Quote:

Originally Posted by ADI78 (Post 2788894)
pakcik aden yg buek kek pagar umah dia wak...buek sendiri jor

camne cara pemasangan?bleh email kat wak x?
gengjawa@yahoo.com

apipmeka 12-11-2008 11:00 AM

brape ratus ribu seunit???

aidiryatim 12-11-2008 11:06 AM

klu rumah pasang siap.. cam set LEGO.. mmg la best kn.. tp masih x brp clear tang kemurahan kos nya.. saya nih bab2 kos perumahan kureng tau ..agak2 ade perbandingan x?
ape yg saya tau.. kos pembinaan rumah(upah) lebih kurang 1/2 harga bahan binaann.. so ..kt sini.. kos buruh(upah bina) agak2 leh kurang byk x? maybe 10% dr harga barang binaan?
atau barang binaan batu2 LEGO nih.. lebih mahal dr harga batu2 biasa? so.. kos keseluruhan boleh dikata seimbang atau sama..:-?

gengjawa 12-11-2008 11:08 AM

Quote:

Originally Posted by speciosa (Post 1980434)
bagus soalan tuh.

sori lambat sikit line slow. sebenarnya bata ni dibuat mnegikut acuan. mcm set lego. jadi semasa pemasangan bata ini perlu dimasukkan ke dlm lubang yg telh dibuat. sekiranya tidak rapat bata ini tidak masuk dgn tepat. jadi air tidak dapt menyerap. tambahan pula semasa bata dipasang sedikit simen akan dimasukkan ke dlm lubang untuk seal bata ni antara satu sama lain.

saya akan upload contoh proses pemasangan bata ni yg sedang dibina di kelantan.

boleh usulkan dlm sistem IBS kat malaysia nie
cuba lawat sini www.ibscenter.com.my

rafina_80 12-11-2008 11:09 AM

canteknya umah..

tapi nape murah sgt..tak guna simen kot..

susun jerk batu bata tu agaknye...

apa2 pun very nice la..

JutawaN_MilleniuM 12-11-2008 11:13 AM

Mmg lawa laa bro..:)cgrock

ADI78 12-11-2008 11:15 AM

dia kira murah skit pasal tayah beli pasir halus...cat pun jimat...

p/s nanti aden tanyo uncle aden eh wak...pastu aden emel kat wak

shahrezalin 12-11-2008 11:27 AM

murah sgt ke???

ADI78 12-11-2008 11:28 AM

Quote:

Originally Posted by shahrezalin (Post 2789264)
murah sgt ke???

aden aritu tak intebiu abeh la plak org tua tu...so nanti la ado maso aden tanyo eh..so jgn arap jawapan secepat mungkin plak..

aidiryatim 12-11-2008 11:29 AM

Quote:

Originally Posted by rafina_80 (Post 2789091)
canteknya umah..

tapi nape murah sgt..tak guna simen kot..

susun jerk batu bata tu agaknye...

apa2 pun very nice la..

murah tang mana? ade quotation x? perbandingan kos ?

gengjawa 12-11-2008 11:31 AM

Quote:

Originally Posted by ADI78 (Post 2789151)
dia kira murah skit pasal tayah beli pasir halus...cat pun jimat...

p/s nanti aden tanyo uncle aden eh wak...pastu aden emel kat wak

tQ adi, ko mmg baik:)cgrock

sconsult 12-11-2008 11:37 AM

Quote:

Originally Posted by aidiryatim (Post 2789284)
murah tang mana? ade quotation x? perbandingan kos ?

aku baru check dgn developer, murah x de le sangat. Faktor yg perlu diambil kira juga adalah kekuatan 'sisi' kalau berlaku hentakan dan juga pergerakan tanah. Nampak macam x kukuh je...sebab pakai simen sikit (simen tu jadi gam lah!)


All times are GMT +8. The time now is 09:34 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.