CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Historical, Myth, Legend (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=248)
-   -   Misteri Sultan Azlan Shah - Institusi Kesultanan, Keturunan, Politik, Wang Dan Kuasa. (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=365681)

e.k. 14-10-2012 06:33 PM

Quote:

Originally Posted by boxer171 (Post 14812924)
betul gak tu...surat beranak bapak aku tulis laki2 tulisan tangan...meragukan sungguh :D

yg raja pakai spek dalam pic tu pun dah kene sound dgn kerabat-kerabat istana perak

yang tengku tu mmg tak dapat apa la..... dia ada pedang thunder cat sekali pun dia tak leh mohon sbb nama mula2 je dah tengku...k.o.

sbb kalo nak jadi sultan perak.. skg ni ramai je waris yg boleh jadi sultan...ikut turn le balik

jgn le tetiba terus tuntut jadi sultan paling penting mintak/mohon utk masuk dalam list kerabat yg no 4 step by step 3 2 1

dan ada pemilihan kreteria yg dipilih Sultan Azlan pun belajar pandai...

tak macam sultan negeri lain...Raja Nazrin pun pandai orangnye

rajin2 le google pasal dua org ni...mesti jumpe nye berita2 tahyul pasal diorg..

mmg kalo dah betul dia waris kerabat...blh je mohon nak pakai nama raja semula dalam ic...but kalo tetiba mohon nak jadi sultan...something wrong kat diorg ni

jengkol 02-12-2012 11:37 PM

ap ekesudahan cerita ni...yg aku nak tau sgt2 tu psal ape kaitan nizar dlm konflik ni

DyS 21-12-2012 04:07 AM

Quote:

Originally Posted by jengkol (Post 15341657)
ap ekesudahan cerita ni...yg aku nak tau sgt2 tu psal ape kaitan nizar dlm konflik ni

betul sangat tuhh..
apa kaitan Nizar dlm konflik yg penuh misteri ni yeehahh!!:">

iqwan 21-12-2012 05:18 AM

kenapa semua sibuk2 cerita pasal aku ni?? :">

Yusri Muda 21-12-2012 05:39 AM

raja dah mmg tentu kaya

riznan18 25-12-2012 02:43 PM

parking jap

AILA2002 25-12-2012 10:51 PM

Quote:

Originally Posted by mytrade (Post 14509622)
Yup Sultan Idris lbh popular dulu...satu cite yg bapak aku pernah cite pasal puasa dan raya...klu tk silap aku Perak pernah raya awal ....dgn titah sultan Idris....sapa leh share kisah ni..

tahun 82 kalau tak silap...umum dah dekat 10 mlm..time tu aku dah tido..siap niat nak pose sok pagi..bangun2 tgk mak aku dah siap rendang.... dia kata ' malam tadi sultan derih dah umum raya...'....

AILA2002 25-12-2012 11:08 PM

http://4.bp.blogspot.com/-ZWprf5ycXj...tok+temong.pnghttp://4.bp.blogspot.com/-ZWprf5ycXj...tok+temong.png
Tok Temong @ Puteri Badariah bt Alang Mohamad berasal dari Acheh, Sumatera memerintah Daerah Temong, Kuala Kangsar pada tahun 1577. Pada tahun 1595, Tok Temong menyerahkan kuasanya kepada Muzafar Shah berserta seniji Geliga Embun sebagai kebesaran negeri memandangkan Muzafar Shah adalah anak saudaranya. Tok Temong mangkat pada tahun 1663 dan disemadikan di Kampung Temong, Kuala Kangsar.

siapa perempuan dal am posting tuan ni? betul ke dia tok temong (yg setengah berpendapat keturunan dari tun perak-anak/cucu)

pasti ke ini gambar dia? tahun 1577 dah ada teknologi merakam gambar?

tokmat™ 25-12-2012 11:12 PM

kena baca pelan2 ni......

premier30 25-12-2012 11:36 PM

Quote:

Originally Posted by REMEDY KARUNG GUNI (Post 14509848)
kena bagi jatuh dulu baru kita pi tuntut...PRU13 the doomsday for corrupted people....

Kira ok ape kerajaan kita skrg..ngra xhuru hara..lg1 wjrkah org mengkafirkan seseorg itu ats nama parti..pkr2 dn renungkan


All times are GMT +8. The time now is 04:44 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.