CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Others Interest (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=102)
-   -   Hobi ; Nak bela ikan akuarium.... (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=360610)

nazells 02-10-2012 03:04 PM

agak2 ader x orang nak beli ikan koi aku nak jual nie. maaf yer tt kacau tread tt. adalah dalam 3-4 ekor. size sedang2

psx_dream87 02-10-2012 04:01 PM

Quote:

Originally Posted by nazells (Post 14679292)
agak2 ader x orang nak beli ikan koi aku nak jual nie. maaf yer tt kacau tread tt. adalah dalam 3-4 ekor. size sedang2

bro tepek gambar mesti ramai yang berminat :D

tapi ikan koi harga tak mahal sangat kan?

sueweal 02-10-2012 04:04 PM

ikan koi made in japan mau cecah 10-20k satu kontena hehe

MugenMTX5 02-10-2012 04:07 PM

aku bela arowana..
-
MEMANG Best.. :D cantik pun Cantik..

psx_dream87 02-10-2012 04:11 PM

Quote:

Originally Posted by MugenMTX5 (Post 14680043)
aku bela arowana..
-
MEMANG Best.. :D cantik pun Cantik..

arowana yang mana bro ?

yang gold tu ke :D

nampak garang yang atas dia kaler hitam

jazzroll 02-10-2012 04:44 PM

Quote:

Originally Posted by potsmoker (Post 14597567)
Heran mmgheran bro... Ikan lain ok, ikan emas sekor2 mati tiap kali pas bersihkan akuarium n tukar air...2mgu sekali tukar...mata ada selaput putih2. Ikan lain ok sj. :-?

Da besar ikan tu,dr kecil smpai sebsar tapak tangan...adoyai :((

ada ubat jual kat kedai akuarium....ubat cecair warna hijau....
letak dlm 1 penutup utk akuarium 2.5 kaki tu.....insyaallah ikan2 tu sembuh....

mns9178 03-10-2012 01:58 AM

http://i1162.photobucket.com/albums/...8052012511.jpg

letak garam ni pon boleh...aku letak yg ni jer...alhamdulilah ikan aku sihat2 semua...:p:">

mns9178 03-10-2012 02:18 AM

Quote:

Originally Posted by psx_dream87 (Post 14665694)
tau tak apa nama filter yang pasang kat pump ni?

bape harga ek ?

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:A...hwD0_tsXLYZM1W

http://image.made-in-china.com/2f0j0...-SD-1100F-.jpg

dia just plug dekat pump yang dah ada kan?

aku beli dulu harga dlm 20 hinggit...tapi tak best guna yg ni...lece nak cuci filter dia sebab duduk dlm air......~X(

semakdoh 03-10-2012 02:23 AM

ikan guppy aku abis mati.. pas 2 minggu..stahu aku ikan2 ni jnis lasak pnyer x tau sbb ape.. ikan lain bleh survive plak..

pinky@blue 03-10-2012 03:01 AM

Klau bela lobster, kena pakai oksigen ke.....

mr.gabanz 03-10-2012 04:40 AM

Quote:

Originally Posted by pinky@blue (Post 14686300)
Klau bela lobster, kena pakai oksigen ke.....

mesty la kene pakai..

mr.gabanz 03-10-2012 04:46 AM

nak bagi tips skit la..

klu tukar air ikan..tukar sikit je..dlm 20% or 30%...
kebanyakkan ikan mati masa tukar air..new water syndrome..

kat filter korang..kene ada bio ball,or bio filter..
di mana bakteria2 baik akan makan bakteria jahat..so kadar nitrate korang stabil..
so klu korang bagi ikan korang makan byk..kene la slalu tukar air sikit...sbb ape???...cuba bgtau jawapan..

cuak 03-10-2012 05:37 AM

ikan toman.....

fuyoh13 03-10-2012 06:16 AM

piranna...senang jaga...

miecs 03-10-2012 06:33 AM

aku pun baru nak menceburi balik bidang aquarium ni...

baru2 ni ada apek tolak 4kaki aquarium kat aku, skali dgn filter & pump just rm30 je semua

ikan apa pun xdecide lagi nak letak nnt

marvelous 03-10-2012 06:36 AM

Quote:

Originally Posted by psx_dream87 (Post 14623211)
memang kelah manja cikit bro

aku rasa kelah lagi manja dari lampam

bro punya kaloi dah besar mana?

kaloi sabah memang slow ke pembesaran dia...

dulu aku pelihara kaloi biasa...setahun lebih dah besar...ni kaloi sabah ni dah dekat setahun..baru ckit jeer besar...

terbantut ke apa ikan aku ni :D

kalau 03-10-2012 06:53 AM

aku ada akuarium 4X2. angan2 nak kasi sumbat neon tetra,

udang halus, ikan warna warni.

psx_dream87 03-10-2012 03:31 PM

Quote:

Originally Posted by marvelous (Post 14686713)
kaloi sabah memang slow ke pembesaran dia...

dulu aku pelihara kaloi biasa...setahun lebih dah besar...ni kaloi sabah ni dah dekat setahun..baru ckit jeer besar...

terbantut ke apa ikan aku ni :D

ada dua jenis kaloi sabah

yang satu cepat besar, yang satu lagi lambat

aku bela dua2 jenis ni

memang nampak perbezaan yang ketara

kaloi yang lambat besar ni macam penakut cikit la aku tengok

psx_dream87 03-10-2012 03:34 PM

Quote:

Originally Posted by mr.gabanz (Post 14686539)
nak bagi tips skit la..

klu tukar air ikan..tukar sikit je..dlm 20% or 30%...
kebanyakkan ikan mati masa tukar air..new water syndrome..

kat filter korang..kene ada bio ball,or bio filter..
di mana bakteria2 baik akan makan bakteria jahat..so kadar nitrate korang stabil..
so klu korang bagi ikan korang makan byk..kene la slalu tukar air sikit...sbb ape???...cuba bgtau jawapan..

bio filter ni benda ni ke bro?

http://img.mosup.com/1009/10095217587980482951.jpg

just tambah dalam filter tu ye?

aku punya just tapis pakai bekas dalam dia ada yang macam sponge + fiber tu

ko'bek 03-10-2012 03:38 PM

emmm cm best je ..bela ikan

avatar 04-10-2012 11:08 AM

Quote:

Originally Posted by psx_dream87 (Post 14692684)
bio filter ni benda ni ke bro?

http://img.mosup.com/1009/10095217587980482951.jpg

just tambah dalam filter tu ye?

aku punya just tapis pakai bekas dalam dia ada yang macam sponge + fiber tu

Haah letak jer dlm filter tu :). Satu cara lg aku letak bio ring tu dalam jaring(net) pastu ikat letak jer dlm akuarium tu.

Stakat ni aku de gne activated carbon dan bio ring.

Liniey 04-10-2012 11:43 AM

ikan emas..suke2!!

Beavis 04-10-2012 01:51 PM

Aku ada bela alligator gar, plg kuat mentekedarah,
Mmg seronok tgk dia mkn tp aku yg parah, huhuhuhu

Beavis 04-10-2012 01:58 PM

Quote:

Originally Posted by avatar (Post 14701773)
Haah letak jer dlm filter tu :). Satu cara lg aku letak bio ring tu dalam jaring(net) pastu ikat letak jer dlm akuarium tu.

Stakat ni aku de gne activated carbon dan bio ring.


Haah, aku pun pakai activated cabon dan hasilnya sgt memberangsangkan.

avatar 04-10-2012 04:56 PM

Quote:

Originally Posted by Beavis (Post 14703726)
Aku ada bela alligator gar, plg kuat mentekedarah,
Mmg seronok tgk dia mkn tp aku yg parah, huhuhuhu

@-), bela dlm akuarium ker?

nrhsmo 04-10-2012 05:14 PM

Salam,

Sy bela ikan arowana kuning jer..last week ikan tu sakit..dah senget2 dah..last2 cuci totally akuarium and 100% air baru..pastu letak ubat kuning..now, dah sihat and cergas..hehehe..bab carbon tu terasa mcm nk pi beli plak balik keje ni..

Thanks

marvelous 04-10-2012 05:18 PM

Quote:

Originally Posted by psx_dream87 (Post 14692632)
ada dua jenis kaloi sabah

yang satu cepat besar, yang satu lagi lambat

aku bela dua2 jenis ni

memang nampak perbezaan yang ketara

kaloi yang lambat besar ni macam penakut cikit la aku tengok

ooooo..patutlah...aku ingat satu jenis jeer..

a'aa..memang agak penakut ckit...takpalah...taklah mati ikan sucker aku...so far dia dok gan sucker besar seekor utk tukang lap cermin...

kalo yg ganas2 memng kena ngap lama dah sucker aku :)

psx_dream87 04-10-2012 05:25 PM

Quote:

Originally Posted by marvelous (Post 14706323)
ooooo..patutlah...aku ingat satu jenis jeer..

a'aa..memang agak penakut ckit...takpalah...taklah mati ikan sucker aku...so far dia dok gan sucker besar seekor utk tukang lap cermin...

kalo yg ganas2 memng kena ngap lama dah sucker aku :)

betul bro..kaloi aku yang besar ni keje dia kejar je ikan cermin tu,,kesian pulak aku tengok ikan tu.padahal cukup aku bagi makan tu :D

satu lagi aku suka kaloi ni bila tengok dia berenang ...cantik je siap kembang misai

psx_dream87 04-10-2012 05:26 PM

Quote:

Originally Posted by avatar (Post 14701773)
Haah letak jer dlm filter tu :). Satu cara lg aku letak bio ring tu dalam jaring(net) pastu ikat letak jer dlm akuarium tu.

Stakat ni aku de gne activated carbon dan bio ring.

nanti nak try beli la bio ring ni :D

aku pun bukan rajin sangat tukar air

selalunya aku top up je pakai air mesin tu

bro tau tak alat yang diorang guna untuk bersihkan tahi dalam pasir tu ?

avatar 04-10-2012 05:28 PM

Quote:

Originally Posted by nrhsmo (Post 14706263)
Salam,

Sy bela ikan arowana kuning jer..last week ikan tu sakit..dah senget2 dah..last2 cuci totally akuarium and 100% air baru..pastu letak ubat kuning..now, dah sihat and cergas..hehehe..bab carbon tu terasa mcm nk pi beli plak balik keje ni..

Thanks

cepat2 beli carbon or bio ring tu.. sgt bagus serap kotoran. Air sgt bersih n jernih :D

psx_dream87 04-10-2012 05:31 PM

Quote:

Originally Posted by avatar (Post 14706443)
cepat2 beli carbon or bio ring tu.. sgt bagus serap kotoran. Air sgt bersih n jernih :D

bro kalau serbuk karbon tu just terus tabur je ke dekat filter macam sponge tu ?

Beavis 04-10-2012 05:41 PM

Quote:

Originally Posted by avatar (Post 14706026)
@-), bela dlm akuarium ker?

Ha'ah, skali ngan ikan puyu n sebarau.
Sebenarnya x terniat pun nk bela ikan ni.
Kawan aku yg bg.
Panjangnya lbh kurang 40cm.

psx_dream87 04-10-2012 05:43 PM

Quote:

Originally Posted by Beavis (Post 14706588)
Ha'ah, skali ngan ikan puyu n sebarau.
Sebenarnya x terniat pun nk bela ikan ni.
Kawan aku yg bg.
Panjangnya lbh kurang 40cm.

dia yang muncung panjang tu ea?

berapa saiz akuarium bro?

avatar 04-10-2012 05:47 PM

Quote:

Originally Posted by psx_dream87 (Post 14692684)

Ni btul2 serbuk ker @ yg kt gmbar atas ni?

Tgk jenis filter yg digunakan jg. Kebiasaannya letak dlm filter tu jer.

Kalau bio ring tu aku letak dalam jaring kecik ikat lps tu ltk kan jer dlm akuarium tu...

avatar 04-10-2012 05:49 PM

Quote:

Originally Posted by Beavis (Post 14706588)
Ha'ah, skali ngan ikan puyu n sebarau.
Sebenarnya x terniat pun nk bela ikan ni.
Kawan aku yg bg.
Panjangnya lbh kurang 40cm.

40cm, ni mau saiz tank 4" kot...

psx_dream87 04-10-2012 06:28 PM

Quote:

Originally Posted by avatar (Post 14706649)
Ni btul2 serbuk ker @ yg kt gmbar atas ni?

Tgk jenis filter yg digunakan jg. Kebiasaannya letak dlm filter tu jer.

Kalau bio ring tu aku letak dalam jaring kecik ikat lps tu ltk kan jer dlm akuarium tu...

yang bro pakai active carbon tu bukan serbuk ke?

avatar 04-10-2012 06:50 PM

Quote:

Originally Posted by psx_dream87 (Post 14707040)
yang bro pakai active carbon tu bukan serbuk ke?

Yg jenis palet tu, mcm dlm gambar AC-4.0.
Ada jg active carbon ni dah siap dlm pack (siap bungkus dlm net) just tgl campakkan jer dlm akuarium tu..

Beavis 04-10-2012 09:51 PM

Quote:

Originally Posted by psx_dream87 (Post 14706608)
dia yang muncung panjang tu ea?

berapa saiz akuarium bro?

aquarium 3 kaki, mmg sepatutnya da kena upgrade.
cian plak tgk dia, nk amik corner mcm lori treler.
kena undur dulu br leh maju, huhuhuhu

psx_dream87 05-10-2012 07:58 AM

Quote:

Originally Posted by Beavis (Post 14708915)
aquarium 3 kaki, mmg sepatutnya da kena upgrade.
cian plak tgk dia, nk amik corner mcm lori treler.
kena undur dulu br leh maju, huhuhuhu

ikan tu cepat besar bro

bro tengok la river monster :D

bro kena buat kolah besar sebiji untuk dia :p

psx_dream87 05-10-2012 07:59 AM

Quote:

Originally Posted by avatar (Post 14707222)
Yg jenis palet tu, mcm dlm gambar AC-4.0.
Ada jg active carbon ni dah siap dlm pack (siap bungkus dlm net) just tgl campakkan jer dlm akuarium tu..

petang kang nak pegi cari la...tak mahal harga dia kan bro?


All times are GMT +8. The time now is 06:28 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.