CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Automotive (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=101)
-   -   Masalah Toyota Innova (Share masalah anda di sini) (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=357519)

mantoya 26-01-2013 06:41 PM

Quote:

Originally Posted by miehensem (Post 15973057)
yup.. dah murah dah.. lagi pun innova ni model sejuk.. bukan model panas mcm estima ke harier ke.. so satu advantage jugak.. tak perlu risau sgt..

tp serius aku cakap.. kalau nak mpv yg sebenar2 mampu milik.. bagi aku innova la.. kalau mpv hat malaysia punya.. serius utk org kaya aja..



Pernah naik Adik ipar punya inova,bunyi enjin mcm tak dgr....;:)paid

Dlm luas n econ sejuk kebelkg....
masa laju rengetan enjin pun best lembut je, mcm boleh pegi lg tu...:eek:

Tgklah dlm thn ni nak sambar seketul, anak pun dah nak besar.... Kesian pulak bersempit2an....:((

miehensem 26-01-2013 07:51 PM

Quote:

Originally Posted by mantoya (Post 15976297)
Pernah naik Adik ipar punya inova,bunyi enjin mcm tak dgr....;:)paid

Dlm luas n econ sejuk kebelkg....
masa laju rengetan enjin pun best lembut je, mcm boleh pegi lg tu...:eek:

Tgklah dlm thn ni nak sambar seketul, anak pun dah nak besar.... Kesian pulak bersempit2an....:((

bab enjin ni mmg okey je.. lari 160kmh pun stedi lagi.. takde goyang ke apa... takat 130-140 tu celah idung aje.. hehe... tp aku tak galak la nak drive laju.. sayang anak2 ngan bini2 ( bini2?? :)) :)) :)) ) kat sebelah tu..

pandulah dengan cermat.. walaupun kenderaan kita mampu laju.. tp kita tak perlu pun utk memandu laju..

bab pickup mmg innova ni melompat la.. tekan pedal kira nak melompat jalan aje.. so pickup utk masuk simpang.. overtake mmg takde masalah.. vvti rasa time tu la.. syok gak.. hehe

mantoya 26-01-2013 08:02 PM

Quote:

Originally Posted by miehensem (Post 15976848)
bab enjin ni mmg okey je.. lari 160kmh pun stedi lagi.. takde goyang ke apa... takat 130-140 tu celah idung aje.. hehe... tp aku tak galak la nak drive laju.. sayang anak2 ngan bini2 ( bini2?? :)) :)) :)) ) kat sebelah tu..

pandulah dengan cermat.. walaupun kenderaan kita mampu laju.. tp kita tak perlu pun utk memandu laju..

bab pickup mmg innova ni melompat la.. tekan pedal kira nak melompat jalan aje.. so pickup utk masuk simpang.. overtake mmg takde masalah.. vvti rasa time tu la.. syok gak.. hehe



Mcm ne pulak setiap kasi services.(normal services)... Boleh En Mee bg detail dgn harga?

Mungkin geng CG pun nak tahu termasuklah teman.....:)cgrock

miehensem 26-01-2013 08:10 PM

Quote:

Originally Posted by mantoya (Post 15976921)
Mcm ne pulak setiap kasi services.(normal services)... Boleh En Mee bg detail dgn harga?

Mungkin geng CG pun nak tahu termasuklah teman.....:)cgrock

saya serbis sendiri kat rumah kalau ada masa free.. kalau sebuk hantar kedai yg ex-pomen toyota..

kos dia minyak enjin 2 botol.. ( let say myk semi rm90 sebotoi x 2 = rm180 ) oil filter rm20.00 .. so total sekali serbis rm200 la..

tu pun kalau ambik semi.. tp saya pakai minyak mineral aje.. cukup 5k milage tukar.. ( time tukar minyak enjin still bersih )

sama jugak minyak auto.. satu tong rm90 lebih kurang.. cukup 20k milage tukar minyak auto.. atau 6 bulan sekali tukar.. ( time tukar minyak gear masih bersih )

saya selalu inspect minyak brake ngan power steering so far bersih lagi.. so tak tukar la.. ( walaupun dlm serbis manual kena tukar.. )

dan satu lagi axle oil ( gearbox belakang ).. hari tu pakai lsd punya rm25 sebotoi.. innova pakai 3 botoi.. tu pun 20k km sekali tukar.. saya tukar minyak axle setahun sekali..

lepas tukar semua minyak tu.. keta rasa mcm keta baru..

dari segi bushing.. takde apa lagi yg pecah atau longgar.. lower arm.. balljoint.. undercarriage part semua mcm baru lagi.. alignment pun susah lari innova ni.. saya rasa dah 3-4 bulan lepas kot alignment.. stedi ke steering geometri saya ni..


aircond pun sejuk lagi.. time bwk mmg still set 27celcius.. tghari terik pun sama.. dlm sejuk mcm peti ais.. :)):)):)):))


kesimpulan.. innova ni mmg boleh pakai la.. sayang betul aku kat innova.. sbb tak buat perangai.. baik je dia.. haha :)):)):)):))

:)cgrock:)cgrock

mantoya 27-01-2013 10:25 AM

Quote:

Originally Posted by miehensem (Post 15976997)
saya serbis sendiri kat rumah kalau ada masa free.. kalau sebuk hantar kedai yg ex-pomen toyota..

kos dia minyak enjin 2 botol.. ( let say myk semi rm90 sebotoi x 2 = rm180 ) oil filter rm20.00 .. so total sekali serbis rm200 la..

tu pun kalau ambik semi.. tp saya pakai minyak mineral aje.. cukup 5k milage tukar.. ( time tukar minyak enjin still bersih )

sama jugak minyak auto.. satu tong rm90 lebih kurang.. cukup 20k milage tukar minyak auto.. atau 6 bulan sekali tukar.. ( time tukar minyak gear masih bersih )

saya selalu inspect minyak brake ngan power steering so far bersih lagi.. so tak tukar la.. ( walaupun dlm serbis manual kena tukar.. )

dan satu lagi axle oil ( gearbox belakang ).. hari tu pakai lsd punya rm25 sebotoi.. innova pakai 3 botoi.. tu pun 20k km sekali tukar.. saya tukar minyak axle setahun sekali..

lepas tukar semua minyak tu.. keta rasa mcm keta baru..

dari segi bushing.. takde apa lagi yg pecah atau longgar.. lower arm.. balljoint.. undercarriage part semua mcm baru lagi.. alignment pun susah lari innova ni.. saya rasa dah 3-4 bulan lepas kot alignment.. stedi ke steering geometri saya ni..


aircond pun sejuk lagi.. time bwk mmg still set 27celcius.. tghari terik pun sama.. dlm sejuk mcm peti ais.. :)):)):)):))


kesimpulan.. innova ni mmg boleh pakai la.. sayang betul aku kat innova.. sbb tak buat perangai.. baik je dia.. haha :)):)):)):))

:)cgrock:)cgrock



Kira oklah kos pm inova ni....:)paid

miehensem 28-01-2013 03:12 PM

okey je kos dia tu.. takde la membebankan.. sbb susah nak rosak keta toyota ni..

miehensem 04-02-2013 11:52 PM

masuk februari.. mpv aku still mantap gagah menyusuri jalanraya di kedah tanpa sebarang masalah..

lpsoldier007 04-02-2013 11:55 PM

Utk Unser boleh tanya tak? Hehe.

Unser kan abg Innova. :D

miehensem 04-02-2013 11:59 PM

Quote:

Originally Posted by lpsoldier007 (Post 16083212)
Utk Unser boleh tanya tak? Hehe.

Unser kan abg Innova. :D

oo tu bang long tu.. eheh.. boleh la kot.. aku pun tak berapa reti bab unser ni.. :-?:-?

Abu nawas 05-02-2013 12:08 AM

Macam best jer dengaq pengalaman pengguna innova ni...:)


All times are GMT +8. The time now is 02:52 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.