CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Others Interest (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=102)
-   -   Ruang Tamu korang pakai tiles size apa? (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=357365)

perodua 12-08-2012 12:21 AM

Ruang Tamu korang pakai tiles size apa?
 
Aku bercadang nak pasang tiles kat ruang tamu aku.. pendapat korang size mana yg paling cantik dan updated...

conventional tiles 1X1
jarang2 jumpa 2X1
tiles 2X2 orang cakap tak tahan.. 2-3 tahun nnt meletup..

pendapat anda dialu2kan.. million thanks

havrilsz 12-08-2012 03:29 AM

pasang la 2x2ft baru nmpk elegent n mewah skit

firdaus4868 12-08-2012 03:35 AM

2x2..yang meletup tu sbb tukang pasang buat x kemas

ipp 12-08-2012 03:37 AM

Ada ke 2x1?
Rare... Kalau aku, aku suka benda yg rare ni.
Tapi setakat ni rumah aku pakai simen je..

abahmu 12-08-2012 03:57 AM

Quote:

Originally Posted by firdaus4868 (Post 14169808)
2x2..yang meletup tu sbb tukang pasang buat x kemas

x semestinya psl tukang...bnyk faktor yg membolehkan tile meletup....

Yen Kdh 12-08-2012 04:02 AM

tile 2 x 2 nampak cantik

perodua 12-08-2012 04:21 AM

banyak dengar dari workers indon pasang tiles pening kepala sebab tuan rumah marah2 selepas setahun dua pasang tiles sebab tengah2 malam tetiba bunyi krak krak kran pooommm.. meletop..

namaku 12-08-2012 04:30 AM

kayanya depa..aku ni rumah berlantaikan simen...tak layak rasanya masuk thread ni..sorry aa...tumpang lalu

montok 12-08-2012 04:34 AM

kenapa tiles bole meletup??? Niu mesti kes bubuh simen sikit.. ada ruang kosong nih... Kalo nak tiles rumah, kena pastikan kita simen penuh.. jgn bg ada ruang bawah tiles tu.. Termasuk jugak yg kat dinding.. Sapa yg beli rumah taman plis cek.. Kalo byk kosong suruh pemaju buat blik... byk pemaju yg nak untung lebih..

perodua 12-08-2012 05:45 AM

aku pun heran gak. .. tapi rata2 org suka 1X1.. aku assume org tk suka 2X2 sebab tak tahan lama, banyak masalah

ipp 12-08-2012 08:53 AM

dia letak periuk api sekali kot... :-?

tebu 12-08-2012 11:29 AM

Quote:

Originally Posted by perodua (Post 14170295)
aku pun heran gak. .. tapi rata2 org suka 1X1.. aku assume org tk suka 2X2 sebab tak tahan lama, banyak masalah


2X2 la cantik.. hari tuh ada offer RM10 je sekeping.. murah tuu tapi warna gelap skit.. yg warna terang rm15... aku vote 2X2

blink_182 12-08-2012 11:33 AM

2x2

Tapi xtahu la masalah dia apa sbb aku pakai 1x1 je

insyiİ 12-08-2012 11:37 AM

rumah akak ni ntah le...mcm bukan 1 x 1 jer...rasanya 1 1/4 x 1 1/4...

ye ker? ada ke? ekekeke

sbb pernah ukur masa nak beli tikar....cam bukan 1 x 1 jer

eday84 12-08-2012 11:38 AM

2x2 best jgk tgk
macam mewah je hehe..

tapi mahal la kan
klau broken marble lg mahal ke ek

perodua 12-08-2012 12:39 PM

nak kena pasang 2X2 ni..

dracula 12-08-2012 03:18 PM

Quote:

Originally Posted by perodua (Post 14168537)
Aku bercadang nak pasang tiles kat ruang tamu aku.. pendapat korang size mana yg paling cantik dan updated...

conventional tiles 1X1
jarang2 jumpa 2X1
tiles 2X2 orang cakap tak tahan.. 2-3 tahun nnt meletup..

pendapat anda dialu2kan.. million thanks

2X2 smart.. mahal sikit tapi berbaloi

Scorpions10 12-08-2012 03:27 PM

tgu 4x4 br cantik kot..:D

mychan 12-08-2012 03:32 PM

lagi besar lg cantik, nampak mcm one piece...

fathom11 12-08-2012 03:40 PM

rumah den baru terniat nak pasang... tapi belum masa...

asrulfnd 12-08-2012 03:50 PM

Quote:

Originally Posted by insyiİ (Post 14172207)
rumah akak ni ntah le...mcm bukan 1 x 1 jer...rasanya 1 1/4 x 1 1/4...

ye ker? ada ke? ekekeke

sbb pernah ukur masa nak beli tikar....cam bukan 1 x 1 jer


itu 16inci punya tile akak...nie pun biasa org pasang..
lebih 4 inci je dari tile 1x1...
kurang 8 inci dari tile 2x2...

MrHighLander 12-08-2012 03:52 PM

Quote:

Originally Posted by abahmu (Post 14169857)
x semestinya psl tukang...bnyk faktor yg membolehkan tile meletup....

Betul... :)paid

tebu 12-08-2012 03:54 PM

jangan lupa ambik perhatian.. warna gelap kurang elok utk hall.. lebih terang lebih sesuai

MrHighLander 12-08-2012 03:56 PM

Nk lawa, pasang 2x2.. Tp ada yg berisiko utk tendang/meletup tu.. Tp byk jugak yg ok je smp skg.. Atas nasiblah kot.. Atau atas rezeki masing2..

Klu xnk yg 2x2, amik yg 16'x16'.. Yg ni ok jugak...

1x2 ni biasanya org x guna utk ruang tamu.. Jd x menarik...

Skdr pandangan..

UdangGalah 12-08-2012 04:02 PM

tile 2x2 sesuai.nampak gaya mewah.amik jenis polish.berkilat ruang tamu.

tile meletup tu antara faktor2 die gap antara tile tu terlalu kecil.
minimum gap tile 3 inci..dekat kedai jual tile ade jual gap tu.nama dia "tile spacer".
lagi 1 kalau perasan dekat belakang tile tu ada arrow "mata angin".kebanyakan orang pasang tile tak amik kisah sangat arrow tu.padahal arrow tu penting.sebab tu untuk pengudaraan.pastikan bila pasang tile,"mata angin" tu satu arah je..supaya pengudaraan tu sempurna.

tile meletup bila ada udara panas terperangkap di bawah udara sejuk di atas.itu yang pentingnya arrow "mata angin" pada tile.
nak pasang tile cari yang mahir..upah memang mahal sikit.tapi biar hati puas dengan kualiti mereka.

lelabah 12-08-2012 04:02 PM

tadi bincang ngan tokey dia kata kalau pasang 2x2 harga pasang dah naik. diapun tak pasti naik berapa. Kalau guna tile 1x1, 4 tile baru RM8.00 tapi sekeping tile 2x2 yg elok sikit dah RM15.00. Upah pasang pun dah lain sbb susah sikit nak pasang.

pikir2 eloklah pakai saiz 14inci baru RM3 je sekeping.

kekez 12-08-2012 04:03 PM

kalau ndak power pakai la jenis tiles "heavy duty" yg selalu utk outdoor, baru gempak, sekadar pandangan jek :) :)

banyak skrang pakai 1'++ x 1'++ punya tiles utk hall

MrHighLander 12-08-2012 04:06 PM

Quote:

Originally Posted by lelabah (Post 14174449)
tadi bincang ngan tokey dia kata kalau pasang 2x2 harga pasang dah naik. diapun tak pasti naik berapa. Kalau guna tile 1x1, 4 tile baru RM8.00 tapi sekeping tile 2x2 yg elok sikit dah RM15.00. Upah pasang pun dah lain sbb susah sikit nak pasang.

pikir2 eloklah pakai saiz 14inci baru RM3 je sekeping.

Upah utk 2x2, biasanya tukang amik rm1.70... Slain dr saiz tu, biasanya tukang amik rm1.50...

Tu x termasuk renda2 (ntah nama bende dah x igt.. Haha )...

2x2 klu rege rm15 tu kira standart dah tu.. Ok la tu...

MrHighLander 12-08-2012 04:06 PM

Quote:

Originally Posted by kekez (Post 14174454)
kalau ndak power pakai la jenis tiles "heavy duty" yg selalu utk outdoor, baru gempak, sekadar pandangan jek :) :)

banyak skrang pakai 1'++ x 1'++ punya tiles utk hall

Skg byk yg heavy duty dah pun.. :D

ameant 12-08-2012 04:08 PM

2x2 cantik tuk ruang tamu..
2x1 untuk tangga atau parking depan rumah.

2x2 kos mahal, last menet aku pakai floordepot :) .. aku tak tahan sejuk time lepak depan tv.

-RIZUAN- 12-08-2012 04:15 PM

Quote:

Originally Posted by asrulfnd (Post 14174340)
itu 16inci punya tile akak...nie pun biasa org pasang..
lebih 4 inci je dari tile 1x1...
kurang 8 inci dari tile 2x2...

sama umah aku la ni..sekaki lebih size dia

drpsychomereng 12-08-2012 04:16 PM

aku 2x2 nk plak kaler itam kilat dh mcm hotel. ekekek

azrulazman 12-08-2012 04:19 PM

Umah aku 1x1 ....

azanney 12-08-2012 04:20 PM

3 x 3 baru syok...

UdangGalah 12-08-2012 04:21 PM

Quote:

Originally Posted by azanney (Post 14174584)
3 x 3 baru syok...

3 x 3 nie baru lagi.blom ramai pakai..

perodua 12-08-2012 04:21 PM

Quote:

Originally Posted by drpsychomereng (Post 14174559)
aku 2x2 nk plak kaler itam kilat dh mcm hotel. ekekek

hitam nyamuk suka

tebu 12-08-2012 04:52 PM

Quote:

Originally Posted by **MrHighLander** (Post 14174472)
Upah utk 2x2, biasanya tukang amik rm1.70... Slain dr saiz tu, biasanya tukang amik rm1.50...

Tu x termasuk renda2 (ntah nama bende dah x igt.. Haha )...

2x2 klu rege rm15 tu kira standart dah tu.. Ok la tu...

mcm tak logik je bro... 1 size 2X2 bersamaan 4 keping size 1X1
maknanya upah pun kali 4 gak.. kalau 1.50 jadi 6 ringgit sekeping utk 2X2.. tapi aku pernah tanya indon amik 10 ringgit

zxr250 12-08-2012 05:51 PM

4x100m

..........

tebu 12-08-2012 06:23 PM

Quote:

Originally Posted by zxr250 (Post 14175229)
4x100m

..........

waklu.. ko ingat olimpik ke ni :eek::eek::eek:

perodua 13-08-2012 01:32 AM

confirm dah aku amik 2X2 .. esok pi beli tiles kt meru


All times are GMT +8. The time now is 08:12 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.