CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Electrics, Electronics, DIY (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=251)
-   -   Skybox F3 (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=352443)

azrmohd 30-10-2012 03:29 PM

Quote:

Originally Posted by menchari (Post 14979159)
macam ni:
http://i00.i.aliimg.com/wsphoto/v0/5...-skybox-F3.jpg

kalau bro guna wireless router, boleh jek guna.

yang ada tanduk mcm ni boleh guna jgk ke?mna elok antra dua ni.
http://img.rnudah.com/images/19/1935196929.jpg

azrmohd 30-10-2012 03:35 PM

Quote:

Originally Posted by azrmohd (Post 14979342)
yang ada tanduk mcm ni boleh guna jgk ke?mna elok antra dua ni.
http://img.rnudah.com/images/19/1935196929.jpg

sapa2 yg ada jual bnda ni sy nak beli.

scharger101 30-10-2012 03:38 PM

tu champion white tgh jual tu...ape agi

menchari 30-10-2012 03:45 PM

Quote:

Originally Posted by liver_bird (Post 14979337)
kalo kite pakai modem 3g connect dkt usb dpn tu bole detect tak line internet samb ke f3??

Bro tak boleh cucuk terus 3g modem pada usb slot decoder tu.

Bro perlu ada :
1. 3g modem
2. 3g router
3. Usb wifi dongle. Klu nak selamat, beli yang diprovide dr skybox. Klu nak yg lain boleh, tapi.. rasanya brand tp-link. model TL-WN727N.

menchari 30-10-2012 03:47 PM

Quote:

Originally Posted by azrmohd (Post 14979342)
yang ada tanduk mcm ni boleh guna jgk ke?mna elok antra dua ni.
http://img.rnudah.com/images/19/1935196929.jpg

no komen bro mana satu yg elok.
sbb yang den punya takde antenna.
jadi, tak boleh nak buat komparasi.
rasanya, skrg ni kebanykkan seller jual yang takde antenna.

azrmohd 30-10-2012 03:58 PM

Usb Adapter Wifi TP LINK TL-WN727N boleh ke guna dekat skybox f3 untuk connect wifi streamyx?

menchari 30-10-2012 04:03 PM

Quote:

Originally Posted by azrmohd (Post 14979643)
Usb Adapter Wifi TP LINK TL-WN727N boleh ke guna dekat skybox f3 untuk connect wifi streamyx?

sudah terbukti boleh tp tak dijamin. :D

azrmohd 30-10-2012 05:57 PM

Quote:

Originally Posted by menchari (Post 14979716)
sudah terbukti boleh tp tak dijamin. :D

salam.saya dah beli usb wifi tp link.bila connect dia keluar notis mcm ni (wifi):error wep key length!!(5 or 13 ascii) ada sapa2 bleh bntu.

azrmohd 30-10-2012 06:17 PM

ok sekarang dah connect tpi dia kluar no signal plak.

ultraportable 30-10-2012 06:20 PM

Tukar security ke wpa

azmir438 31-10-2012 12:02 AM

boleh bagi info tak mcm mana nk tukar password P1...coz tak boleh nk connect skybox wifi la...

azmir438 31-10-2012 12:23 AM

Quote:

Originally Posted by SATiman (Post 14972793)
Sila gunakan dongle yg ada antena kerana dongle yg tak ada antena ini banyak masaalahnya atau cuba gunakan TP-LINK TL-WN727N untuk kotak langit F3 sahaja.

bro..saya guna dongle yg ada antena..saya beli antena yg khas utk skybox shj...tapi still lagi problem..bila dah enter password still kuar message. error WEP key length ( 5 or 13 ascii)..

apa maksudnya..saya ni buta IT sikit...adakah nk kena tukar password P1 saya..atau sebaliknya..harap otai2 dpt membantu saya...

SATiman 31-10-2012 07:09 AM

Quote:

Originally Posted by azmir438 (Post 14985088)
bro..saya guna dongle yg ada antena..saya beli antena yg khas utk skybox shj...tapi still lagi problem..bila dah enter password still kuar message. error WEP key length ( 5 or 13 ascii)..

apa maksudnya..saya ni buta IT sikit...adakah nk kena tukar password P1 saya..atau sebaliknya..harap otai2 dpt membantu saya...

Jarak daripada router ke kotak langit berapa jauh (meter/kaki) ?

menchari 31-10-2012 07:42 AM

Quote:

Originally Posted by azrmohd (Post 14981237)
ok sekarang dah connect tpi dia kluar no signal plak.

Skrg dah okay?

menchari 31-10-2012 07:44 AM

Quote:

Originally Posted by azmir438 (Post 14985088)
bro..saya guna dongle yg ada antena..saya beli antena yg khas utk skybox shj...tapi still lagi problem..bila dah enter password still kuar message. error WEP key length ( 5 or 13 ascii)..

apa maksudnya..saya ni buta IT sikit...adakah nk kena tukar password P1 saya..atau sebaliknya..harap otai2 dpt membantu saya...

bro guna wep?
okay..
utk wep ada 4 key...
key 1 : xxx
key 2 : xxx
key 3 : xxx
key 4 : xxx

pastikan yang bro pilih key yang betul dan masukkan yang ascii bukan hex dari dekoder.

aku nak bagi gambar pun xde skrg.

kalau nak lagi senang, bro set seperti post aku di page sebelah.

*bro guna modem apa?

da4rul 31-10-2012 10:40 AM

saper ada software untuk edit channel skybox f3 ni? bleh sharekan

da4rul 31-10-2012 10:41 AM

Quote:

Originally Posted by azmir438 (Post 14984945)
boleh bagi info tak mcm mana nk tukar password P1...coz tak boleh nk connect skybox wifi la...

pkai model mana? try google. slalunya ada kat tenet ni. tak pun dlm buku manual yg dia bagi

greiga 31-10-2012 11:21 AM

selalu scramble la...pakai router 3G tp link.kalau nak ok selalu ping ke www.google.com pakai laptop..caro lain x do ko?

liver_bird 31-10-2012 11:38 AM

knp f3 aku bila 1st time ON tiap2 ari misti `hang`(bkn scramble tp gambar kat cenel jd still image)....bila aku off dan on blk....baru ok sampai aku tutup nak tido..

nanti_sat 31-10-2012 11:49 AM

Quote:

Originally Posted by champion_white (Post 14974338)
usb wifi skybox sy jual rm35 :)

brg ada lg ke bro.dogle yg jenis mn 1 yg ada antena ke.kalo ada cod area mn..

menchari 31-10-2012 01:02 PM

Quote:

Originally Posted by da4rul (Post 14987869)
saper ada software untuk edit channel skybox f3 ni? bleh sharekan

Boleh download kat sini :
http://skybox.cc/proinfo.asp?id=252

menchari 31-10-2012 01:04 PM

Quote:

Originally Posted by greiga (Post 14988419)
selalu scramble la...pakai router 3G tp link.kalau nak ok selalu ping ke www.google.com pakai laptop..caro lain x do ko?

koneksi tak stabil kot.

cuba bro test kat lappie, tgk brp lama "connection time out" atau, cuba guna google dns.

Google DNS:
8.8.8.8
8.8.4.4

menchari 31-10-2012 01:07 PM

Quote:

Originally Posted by liver_bird (Post 14988611)
knp f3 aku bila 1st time ON tiap2 ari misti `hang`(bkn scramble tp gambar kat cenel jd still image)....bila aku off dan on blk....baru ok sampai aku tutup nak tido..

berlaku gak ngan kat aku bro sblm ni.
cuba bro update firmware (paling latest).
boleh download dari http://www.skybox.cc

lepas aku update firmware, masalah ni still ada tp sangat2 jarang berlaku dah.

fyrdaxus 31-10-2012 01:44 PM

Quote:

Originally Posted by menchari (Post 14978369)
power switch di belakang dekoder dah ON?
kdg2 terlupa.

dh on..tp still xde..

menchari 31-10-2012 01:48 PM

Quote:

Originally Posted by fyrdaxus (Post 14990157)
dh on..tp still xde..

kalau mcm tu, mmg dekoder yang bermasalah.

azmir438 31-10-2012 01:49 PM

Quote:

Originally Posted by menchari (Post 14986349)
bro guna wep?
okay..
utk wep ada 4 key...
key 1 : xxx
key 2 : xxx
key 3 : xxx
key 4 : xxx

pastikan yang bro pilih key yang betul dan masukkan yang ascii bukan hex dari dekoder.

aku nak bagi gambar pun xde skrg.

kalau nak lagi senang, bro set seperti post aku di page sebelah.

*bro guna modem apa?

dah tukar password kat p1..lepas tu nk connect tak boleh pula..apsal yer..bro.thread sebelah kat mana..

menchari 31-10-2012 02:02 PM

Quote:

Originally Posted by azmir438 (Post 14990211)
dah tukar password kat p1..lepas tu nk connect tak boleh pula..apsal yer..bro.thread sebelah kat mana..

Post yang ni :
http://www.carigold.com/portal/forum...&postcount=109

nanti_sat 31-10-2012 02:05 PM

Quote:

Originally Posted by xstromurah (Post 14019264)
Tumpang Promosi

Promosi sempena hari raya dan sukan olimpik, kami menawarkan cline xstro murah

6 bulan langganan = rm140 full channel xstro + xstro 1st SETIAP HARI
1 tahun langganan = rm220 full channel xstro + xstro 1st SETIAP HARI

Bonus Satelit Tambahan

VTC HD 132 E
IndoVision Tanpa HD 108.2 E
Telkomvision HD 108 E
Truevision 78.5 E (80% Bergelap)
Xstro 91.5 E

Jika tidak berpuas hati dengan kualiti cline kami dalam tempoh 4 hari pembelian wang anda akan dikembalikan sepenuhnya.

Untuk keterangan lanjut boleh hubungi kami di :

http://carigold.com/portal/forums/sh...1#post14002676
Email: Xstromurah@gmail.com
HP: 012-9118859

sapa2 pakai tiket ni..kedai ni da ttp tros ke??

azmir438 31-10-2012 02:30 PM

tq bro..dah berjaya tukar password dan tukar nama wifi tu..tapi masalahnya nk connect kat phone dgn computer tak boleh...apsal ye

azmir438 31-10-2012 02:32 PM

saya reset balik modem saya..ok dah berjaya..skrg ni mcm mana nk setting plak password kat modem P1 saya ni..adoi..boleh sapa2 boleh tolong...

menchari 31-10-2012 03:04 PM

Quote:

Originally Posted by azmir438 (Post 14990767)
saya reset balik modem saya..ok dah berjaya..skrg ni mcm mana nk setting plak password kat modem P1 saya ni..adoi..boleh sapa2 boleh tolong...

bro,
maksud bro wifi pass atau router pass?

azmir438 31-10-2012 03:36 PM

Wifi pass...nk setting sebab nk connect dgn skybox wifi tak boleh..asyik kuar error jer...

menchari 31-10-2012 03:39 PM

Quote:

Originally Posted by azmir438 (Post 14991658)
Wifi pass...nk setting sebab nk connect dgn skybox wifi tak boleh..asyik kuar error jer...

Okay.
Sorry bro.
Aku tak pernah guna P1.
Sebenarnya bro bleh refer manual dari P1.

Harap ini membantu :
http://kuyadoconcept.blogspot.com/20...d-and-wpa.html

dan50 31-10-2012 03:51 PM

Quote:

Originally Posted by azmir438 (Post 14991658)
Wifi pass...nk setting sebab nk connect dgn skybox wifi tak boleh..asyik kuar error jer...

sambung LAN je bro, bedesup teruss, aku pun ngah tunggu sapa2 bleh bg setting mudah utk tukar password P1

menchari 31-10-2012 04:06 PM

Quote:

Originally Posted by dan50 (Post 14991824)
sambung LAN je bro, bedesup teruss, aku pun ngah tunggu sapa2 bleh bg setting mudah utk tukar password P1

susah sangat ke nak setting?
bak mai model modem p1 tu.
mana tau kot aku boleh tolong.

link dari post #153 tak membantu ke?

azmir438 31-10-2012 04:38 PM

Quote:

Originally Posted by menchari (Post 14991688)
Okay.
Sorry bro.
Aku tak pernah guna P1.
Sebenarnya bro bleh refer manual dari P1.

Harap ini membantu :
http://kuyadoconcept.blogspot.com/20...d-and-wpa.html

tq bro..nnti saya bagi feedback yer..

azmir438 31-10-2012 04:42 PM

Quote:

Originally Posted by menchari (Post 14991981)
susah sangat ke nak setting?
bak mai model modem p1 tu.
mana tau kot aku boleh tolong.

link dari post #153 tak membantu ke?

http://4.bp.blogspot.com/_gcr8rnEV1j...er-Shuttle.jpg

ini model nyer

TvServ 31-10-2012 05:03 PM

ada tak box langit f tiga korang bila time nak scan jadi hang/stack?.byk kali jugak jadi hingga kena tutup suis

menchari 31-10-2012 05:15 PM

Quote:

Originally Posted by azmir438 (Post 14992526)

thanks..
den cubo cari.

menchari 31-10-2012 05:16 PM

Quote:

Originally Posted by TvServ (Post 14992840)
ada tak box langit f tiga korang bila time nak scan jadi hang/stack?.byk kali jugak jadi hingga kena tutup suis

setakat ni, takde lagi.


All times are GMT +8. The time now is 08:29 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.