CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Santai, Others (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=106)
-   -   ada petua x tentang toyol (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=35081)

kumbangLiar 19-04-2008 10:40 AM

ada petua x tentang toyol
 
beberape hari lepas umah aku ada kehilangan duit...so kite org xsuspek sape curi cz xada calon utuk rembat duit, so aku pn ckp kat mak aku..mb toyol yg rembat kot, cz sehari sblom duit tu ilang,tu duit sale meniaga,so aku asingkan duit modal ngan sale..duit sale aku ikat then duit modal aku x ikat,tempat yg same gak...so pg tu perasan aku check cz nk g bank..aku kira short kat duit modal...aku pening kpala la...so korg tlng bgtau toyol ni mcm ne die cara die amik duit tu,cara2 nk mengatasi toyol ngan petua2 yg boleh bg kat aku.....
plz............

Overclock 19-04-2008 10:45 AM

Camner rupe toyol tu ekk.. Cam alien ker..? bagi kacang hijau kot...

anbusan 19-04-2008 10:46 AM

ade salah satu duit tu yg digunakan tuan toyol, tp nak wat camne klu x tau duit yang mane kan, klu tau leh asingkan. pe kate ko masukkan duit ke dalam bank sesemua tu, then kuarkan balik tuk ko gunakan. pastu tgk ade ilang lai x? takut toyol skang da terel la hehehe.

aku dulu pernah tolong anto2 surat kawin pastu pakcik ni kasik duit pastu aku campurkan la. esoknye duit aku ilang ikut jumlah yg pakcik tu kasik then bapak aku baru ingat pakcik ni ade bele toyol (org pernah nampak toyol ni balik rumah die) pastu bila aku asingkan duit tu esoknye x dek yg ilang huhu.

RINI ROSES 19-04-2008 10:53 AM

orang dulu2 cakap bela ikan puyu...
betul ke tidak aku tak tau...
cuba ko simpan duit ko bawah yasin...
kalau ilang juga memang sah2 bukan toyol...

tradernbroker 19-04-2008 11:10 AM

pasang cctv la bro,bolih dpt bayaran kalau u hantar kat tv tu..,leh nampak camne rupa toyol tu

sureprofit 19-04-2008 11:13 AM

cuba tanya khir toyo, die expert :)

iNsPiRoN_69 19-04-2008 11:18 AM

KENYATAAN PERASAAN~ DULU TIME KAT HOSTEL TIME AKU SEKOLAH.. DIORG KATER SUSUN DUIT TU LINTANG PUKANG,, BELAKANG DEPAN BG TAK SAME. KAN SLALU ORG SUSUN DUIT KAN DEPAN BLAKANG SAME KAN????????? SBB TOYOL TU NNT PENING PALE BILE NENGOK DUIT TAK SUSUN CUN-CUN... ALMAKLUMLA DIER KAN TAK SEKOLAH.. HUHUHUHUHU.. entah laaaa

greatbiz2u 19-04-2008 11:18 AM

Quote:

Originally Posted by sureprofit (Post 1250214)
cuba tanya khir toyo, die expert :)

kecik hati die.. hehehe

His777ham 19-04-2008 11:33 AM

Petua apa ko nak??petua nak cari toyol ke apa??

Kalau petua nak aksi duit selamat..
1) Simpan dlm bank
2) Kalau simpan kat umah simpan dlm safe box..peti besi..insyaAllah toyol x leh amek..dia pantang pada besi besi nie..

atlantis 19-04-2008 11:35 AM

Quote:

Originally Posted by tradernbroker (Post 1250207)
pasang cctv la bro,bolih dpt bayaran kalau u hantar kat tv tu..,leh nampak camne rupa toyol tu

aku vote yg ni.
baru leh tau toyol tu toyol betul atau toyol pala itam.

iNsPiRoN_69 19-04-2008 11:37 AM

Quote:

Originally Posted by His777ham (Post 1250283)
Petua apa ko nak??petua nak cari toyol ke apa??

Kalau petua nak aksi duit selamat..
1) Simpan dlm bank
2) Kalau simpan kat umah simpan dlm safe box..peti besi..insyaAllah toyol x leh amek..dia pantang pada besi besi nie..

kenyataan perasaan~ YER KER TOYOL PANTANG BESI???????????? BARU AKU TAU NIH...

melbo2820 19-04-2008 11:41 AM

Ko simpan jer duit ko dalam plastik yang lutsinar, macam plastik air batu tu, lepas tu simpul plastik tu, jangan ikat dengan getah,nanti dia pandai buka ikatan tu...toyol ni dia tak pandai buka simpul plastik tu sebab plastik tu lutsinar, dia tak nampak...sebab tu la orang letak makhluk halus dalam botol sebab dia tembus cahaja. Fikirkanlah hikmah ALLAH dengan anugerah ciptaan Botol dan Kaca :D

Metro2u 19-04-2008 11:43 AM

Quote:

Originally Posted by kumbangLiar (Post 1250127)
beberape hari lepas umah aku ada kehilangan duit...so kite org xsuspek sape curi cz xada calon utuk rembat duit, so aku pn ckp kat mak aku..mb toyol yg rembat kot, cz sehari sblom duit tu ilang,tu duit sale meniaga,so aku asingkan duit modal ngan sale..duit sale aku ikat then duit modal aku x ikat,tempat yg same gak...so pg tu perasan aku check cz nk g bank..aku kira short kat duit modal...aku pening kpala la...so korg tlng bgtau toyol ni mcm ne die cara die amik duit tu,cara2 nk mengatasi toyol ngan petua2 yg boleh bg kat aku.....
plz............

salam .... sure ke toyol yang curi .... dah siasat betul2 ke :-? :-?

kang jgn di sangka2 toyol yang kepala ijau ... takut2 toyol yang kepala itam jek .... biasa nya toyol yang kepala itam ni lagi teruk dari yang kepala ijau ... :-? :-?

RINI ROSES 19-04-2008 11:45 AM

Quote:

Originally Posted by greatbiz2u (Post 1250233)
kecik hati die.. hehehe

kang dia hadiah libasan sapu baru ko tau...:eek:

atlantis 19-04-2008 11:52 AM

Quote:

Originally Posted by melbo2820 (Post 1250317)
Ko simpan jer duit ko dalam plastik yang lutsinar, macam plastik air batu tu, lepas tu simpul plastik tu, jangan ikat dengan getah,nanti dia pandai buka ikatan tu...toyol ni dia tak pandai buka simpul plastik tu sebab plastik tu lutsinar, dia tak nampak...sebab tu la orang letak makhluk halus dalam botol sebab dia tembus cahaja. Fikirkanlah hikmah ALLAH dengan anugerah ciptaan Botol dan Kaca :D

cerdik gak ni.
kalau hilang gak, sah ini kerja orang ! http://emoticons4u.com/violent/nutkick.gif

missanne 19-04-2008 11:54 AM

Quote:

Originally Posted by kumbangLiar (Post 1250127)
beberape hari lepas umah aku ada kehilangan duit...so kite org xsuspek sape curi cz xada calon utuk rembat duit, so aku pn ckp kat mak aku..mb toyol yg rembat kot, cz sehari sblom duit tu ilang,tu duit sale meniaga,so aku asingkan duit modal ngan sale..duit sale aku ikat then duit modal aku x ikat,tempat yg same gak...so pg tu perasan aku check cz nk g bank..aku kira short kat duit modal...aku pening kpala la...so korg tlng bgtau toyol ni mcm ne die cara die amik duit tu,cara2 nk mengatasi toyol ngan petua2 yg boleh bg kat aku.....
plz............

saye xde la tau mane sgt pun..tp sikit2 taulah...erm aper kate awk letak kan kacang ijau dlm beberape butir kt tmpt awk smpan duit tue..erm..rmbut pun leh gak..dlm 7 helai or letakkn cermin kecik kt tpt smpan duit tue..sy pun dulu selalu gak kene mcm nie..'budak kecik' ni selalu amik duit saye..xpun bela lah kan puyu kt umah...bnde2 xtaula btul ke x..tp sye dh cube buat..alhamdulillah mmg xde ilang lagi..same ade ia betul @ kebetulan..Wallahua'lam..

goldtrader 19-04-2008 11:57 AM

tabur kacang hijau

haQ 19-04-2008 05:20 PM

sebelum tido, baca ayat qursi kat depan pintu masuk 7 kali dan pintu belakang 7 kali.
insyaAllah takkan kena toyol nih lagi

pad 19-04-2008 10:25 PM

Quote:

Originally Posted by kumbangLiar (Post 1250127)
beberape hari lepas umah aku ada kehilangan duit...so kite org xsuspek sape curi cz xada calon utuk rembat duit, so aku pn ckp kat mak aku..mb toyol yg rembat kot, cz sehari sblom duit tu ilang,tu duit sale meniaga,so aku asingkan duit modal ngan sale..duit sale aku ikat then duit modal aku x ikat,tempat yg same gak...so pg tu perasan aku check cz nk g bank..aku kira short kat duit modal...aku pening kpala la...so korg tlng bgtau toyol ni mcm ne die cara die amik duit tu,cara2 nk mengatasi toyol ngan petua2 yg boleh bg kat aku.....
plz............

ko pasang la cctv...:D
yea ke toyol?

hafis_81 19-04-2008 10:30 PM

ko bela la toyol plak,suruh toyol ko tu curi blk duit yg toyol td tu amik...

master04 19-04-2008 10:51 PM

suh le uncle seeker cr toyol...pastu sama2 kt nikmati keindahan rupa toyol...

Maelstrom6121 19-04-2008 10:57 PM

toyol pon pandai memilih duit yek...berhemah sungguh

pad 19-04-2008 11:00 PM

Quote:

Originally Posted by Maelstrom6121 (Post 1252423)
toyol pon pandai memilih duit yek...berhemah sungguh

tu toyol ada g sekolah tu.....:p

levitez 19-04-2008 11:01 PM

Quote:

Originally Posted by kumbangLiar (Post 1250127)
beberape hari lepas umah aku ada kehilangan duit...so kite org xsuspek sape curi cz xada calon utuk rembat duit, so aku pn ckp kat mak aku..mb toyol yg rembat kot, cz sehari sblom duit tu ilang,tu duit sale meniaga,so aku asingkan duit modal ngan sale..duit sale aku ikat then duit modal aku x ikat,tempat yg same gak...so pg tu perasan aku check cz nk g bank..aku kira short kat duit modal...aku pening kpala la...so korg tlng bgtau toyol ni mcm ne die cara die amik duit tu,cara2 nk mengatasi toyol ngan petua2 yg boleh bg kat aku.....
plz............


Mmmm...berapa hinggit dia ambil? Kot2 dia nak guna bayau hutang kot...:D

linda the Octoberist 22-04-2008 09:45 AM

Quote:

Originally Posted by hafis_81 (Post 1252296)
ko bela la toyol plak,suruh toyol ko tu curi blk duit yg toyol td tu amik...

aku SETUJU!!! :eek:

kumbangLiar 22-04-2008 10:46 AM

thank fren kang aku bgtau kat mak aku ye.....bagus petua tu....

sunway 22-04-2008 10:52 AM

Quote:

Originally Posted by hafis_81 (Post 1252296)
ko bela la toyol plak,suruh toyol ko tu curi blk duit yg toyol td tu amik...

yg ni mcm menarik
:eek: :)) :eek: :)) :eek: :))

sunway 22-04-2008 10:53 AM

rupa toyol tu mcm ni ke
:-& :-& :-&

atau

>:) >:) >:)

JOHORIAN 22-04-2008 11:04 AM

Quote:

Originally Posted by RINI ROSES (Post 1250161)
orang dulu2 cakap bela ikan puyu...
betul ke tidak aku tak tau...
cuba ko simpan duit ko bawah yasin...
kalau ilang juga memang sah2 bukan toyol...

Aku setuju !!!

ammar5 22-04-2008 11:12 AM

aku bkn nak tuduh sesiapa dlm umah tu.ada kemungkinan sesiapa dtg umah x masa tu.sure toyol besar yg ambik nie....:))

moneymaker3000 22-04-2008 11:20 AM

kalau boleh simpan dlm bekas yg takde lubang...macam dlm balang, toyol takleh bukak.

Kalau simpan dlm tabung, peti besi, toyol masih bole kluarkan duit tu.

Letakkan al-quran bersebelahan dengan tempat duit disimpan.

Dan sediakan senduk nasi yg dah dipakai tp belum dibasuh. Jika terserempak dengan toyol ketuk kepala dia dengan senduk ni.

kumbangLiar 22-04-2008 12:59 PM

hehehhehee lagi nak ketuk kpala toyol tu...takut aku je yg cabut lari........hehhehehe

lanbai 22-04-2008 01:02 PM

cni pn x da jg ni.. hmm :-w @-)

phoenix_r7 22-04-2008 01:18 PM

aku ada tips untuk mengelakkan duit dari dicuri toyol. tips ni dpt dari seorang ustaz slps rumah aku masuk toyol beberapa kali. alhamdulillah lepas aku buat dah x ada kehilangan duit.

1. taburkan kacang hijau kat sekeliling rumah especially kat tempat cahaya masuk seperti pintu dan tingkap. toyol memang pantang jumpa kacang hijau sbb permainan kesukaan dia. nanti dia akan main dan gentel2 kacang hijau tu sehingga dia leka dan lupa arahan tuan yg menjaga dia sehingga kacang itu reput atau pun dijemput pulang oleh tuannya.

2. letakkan jarum kat ikatan duit tu. toyol takut kat jarum sbb bila dia cuba ambil duit tu, tangannya akan tercucuk dgn jarum. toyol ni tak ada jari, so dia x dpt nak asingkan jarum dan duit tersebut.

harap dapat membantu.

lanbai 22-04-2008 03:23 PM

mayb dak tu kna tapok toyol kuutt...:(

DanielAriffin 22-04-2008 03:32 PM

Quote:

Originally Posted by His777ham (Post 1250283)
Petua apa ko nak??petua nak cari toyol ke apa??

Kalau petua nak aksi duit selamat..
1) Simpan dlm bank
2) Kalau simpan kat umah simpan dlm safe box..peti besi..insyaAllah toyol x leh amek..dia pantang pada besi besi nie..

Hello geng...
banyak la ko pantang2 kat besi2 ni... actually sebenarnya macam ni.. peti2 besi ni vaccum (kedap udara) toyol or benda2 mistik macam ni tak buleh tembus or pergi kat kawasan yg kedap udara... sama jugak macam david cooperfield tak buleh buat show dalam kedap udara :D

p/s:satu tip aku tau kalau nak elak dia curi.. toyol ni pantang dgn benda2 tajam macam jarum or pin baby tu.. yg pasti confrimkan benda ni toyol yg curi... kang toyol besar curi pon bilik kedap pon dia buleh balun...

dablues79 22-04-2008 03:42 PM

...ko kentutkan jer si toyol ni..mesti itam muka die...

..macam bagus jer si toyol ni curik duit manusia...

moneymaker3000 23-04-2008 10:17 AM

dulu penah umah kawan aku dimasuki toyol ni. Pastu lepas ni jumpe pakar penangkap toyol ni, dia kata tuan toyol dan toyol skang dah advance. Toyol2 skang dah dilatih dah...setakat kacang hijau, ikan puyu takde hal, toyol tu takkan seronok tgk bende2 ni, diorang akan terus cekau duit jugak

kumbangLiar 23-04-2008 12:52 PM

peh penin gak kpala aku mcm ni.......
ape2 pn aku dah try dah kat umah..mb toyol tu dah kantoi kot,tu yg xdtg lg dah umah...

perfume_aura 30-09-2010 09:06 AM

ada gak nak tanya sebab jiran tu gelang rantai cincin...jam..


All times are GMT +8. The time now is 09:22 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.