CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Santai, Others (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=106)
-   -   Ask/Help : Upah pasang lampu dan kipas. (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=340293)

cikoi 09-06-2012 08:31 PM

Upah pasang lampu dan kipas.
 
Aku baru jek dapat kunci umah yg baru aku beli.Nak tanya geng2 CG yg dah biasa masuk rumah baru. Berapa kos upah untuk pasang lampu dan kipas umah teres 2 tingkat 20x70. Termasuk upah pasang lampu downlight

razoraz 09-06-2012 08:46 PM

Pengalaman aku- upah member aku rm200 utk satu rumah apartment.. Hehehe.. Standard 1 point rm45 utk point lampu dan point kipas. Jgn ikut sangat rate yg aku bagi ni. Nego dulu dgn wiremen supaya dpt lebih murah.

cikoi 09-06-2012 10:25 PM

Quote:

Originally Posted by razoraz (Post 13487807)
Pengalaman aku- upah member aku rm200 utk satu rumah apartment.. Hehehe.. Standard 1 point rm45 utk point lampu dan point kipas. Jgn ikut sangat rate yg aku bagi ni. Nego dulu dgn wiremen supaya dpt lebih murah.

td tanya sedara aku..dia amik rm250 untuk 1 umah..cuma downlight dia amik 20 sebiji

kekez 10-06-2012 02:11 AM

area rumah mana tt

CyberMachine 10-06-2012 02:22 AM

area mana tt? kalau seremban..aku ada member.

wireman kilang aku dulu..hehe

cikoi 10-06-2012 10:16 AM

Quote:

Originally Posted by CyberMachine (Post 13490085)
area mana tt? kalau seremban..aku ada member.

wireman kilang aku dulu..hehe

aku area melaka..berapa dia amik?

msazmer 10-06-2012 10:23 AM

kalo pasang lampu kalimantang 2 bijik berape ek org charge? lampu sume aku beli...

matagas 10-06-2012 10:50 AM

nanti aku tanya adik aku:D

iswaraburuk 10-06-2012 10:55 AM

rate kontraktor biasa utk fitting saje 200-300.itu pun ikut kuantiti.lg byk fitting murah skit.

anbusan 10-06-2012 10:59 AM

Quote:

Originally Posted by msazmer (Post 13491382)
kalo pasang lampu kalimantang 2 bijik berape ek org charge? lampu sume aku beli...

rumah kat kg hari tu mak aku buat 3 pasang, sebelum ni pakai extension je pastu buat point pulak kene dekat RM150 jugak

sape power bab wiring ni aku nak tanye klu kat rumah aku ade 1 plug socket boleh ke aku beli socket yg ade 2 tu pasang terus? maksud dr 1 socket jd 2 socket...ke kene tarik wayar dr suiz utama tu?

cikoi 10-06-2012 11:03 AM

Quote:

Originally Posted by anbusan (Post 13491586)
rumah kat kg hari tu mak aku buat 3 pasang, sebelum ni pakai extension je pastu buat point pulak kene dekat RM150 jugak


kalo tarik point baru memang RM50 gak rega dia..kalo point memang dah ada.cuma pasang jek..paling mahal pon rm10 jek

skateedge 10-06-2012 11:09 AM

Quote:

Originally Posted by cikoi (Post 13491607)
kalo tarik point baru memang RM50 gak rega dia..kalo point memang dah ada.cuma pasang jek..paling mahal pon rm10 jek

kalau area puchong ni dulu pasang lampu kalimantang bleh dpt RM8.. skang dah RM10-RM15(dah ada point)... kalau tarik cable kene charge lebih... kalau lampu perhiasan rm20 ke atas... pasang kipas rm15-rm20 (dah ada hook).. rm25-RM35 (belom ada hook)... ni harga yg ada dpt 2-3 bln yg lepas...

myrayyan 10-06-2012 02:37 PM

upah pasang kipas kat rumah aku 1kipas RM45..bg yg mahir buat sendiri adalah percuma

matagas 10-06-2012 06:01 PM

Quote:

Originally Posted by myrayyan (Post 13493097)
upah pasang kipas kat rumah aku 1kipas RM45..bg yg mahir buat sendiri adalah percuma

betul bro..tak susah mana pun:D

silverchair959 10-06-2012 06:07 PM

aku suruh abg aku pasang...upah teh ais jer hehehe

yussys 10-06-2012 06:08 PM

payah jugak sebenarnya nak dapatkan harga sebenar...
aku pun dah lama tak amek upah utk rumah ni..
tak tau standard upah pasang.

klu sekarang pun aku amek klu lampu atas owner point dah ada pun rm15 utk 1 point..

kipas dalam rm20 ok kot..
klu point sikit aku kira lumpsum jer..

paklah7688 11-06-2012 12:39 AM

lau area puchong, s.alam, pj dh sekitarnye leh contact sye..harga boleh bincang bergantung dengn kuntiti nye..lau byk, harga semakin murah la

seronok 11-06-2012 12:16 PM

klu psg lampu kalimantang yg dah ada point.
better psg sendiri jer..sambung Life, Nuetral, Earth tu jer..
Ape susahnye :)

chesnatesz 11-06-2012 12:25 PM

aku baru masuk umah..
kalu kedai yg aku tanye2 untuk lampu n kipas die amek minimum no..
contoh kena dlm 12 lampu n 3 kipas..so lampu 1 point jatuh 15-20 hengget n kipas 30-35 hengget..ikut kedai..lagi bagus kedai yg ko beli lampu tuh je..
point lak aku tanye kalu xde dlm 120 henget..

so nak save gua mintak tlg member..mane yg xde point kipas kami beli soket dua plug kat kedai, wayar n casing..sume2 x lebeh 100 henget pun skali skru, hook n bagai2 utk pasang lampu n kipas..umah aku umah teres..

upah kwn aku nanti la ku tanye..maybe aku upahkan doa setulus ikhlas..:p:))

lupe bgtau..umah aku ni bo.ngoksss sket..coz hall pun xde point aircond..so pasang point aircond kena la 80 henget n tambah wayar 4 kaki kena dlm 60 camtu..10 kaki dpt free...:)

anbusan 11-06-2012 12:50 PM

sape tau yg ni
klu dlm bilik ade 1 socket 13A boleh tak aku curik dari socket 13A ni pasang wayar untuk tambah socket 13A kat bilik lain? atau 1 socket 13A ni aku belikan 2 socket 13A yg kembar tu pasang terus? ke kene tarik circuit lain?

seronok 14-06-2012 08:55 AM

Quote:

Originally Posted by anbusan (Post 13501571)
sape tau yg ni
klu dlm bilik ade 1 socket 13A boleh tak aku curik dari socket 13A ni pasang wayar untuk tambah socket 13A kat bilik lain? atau 1 socket 13A ni aku belikan 2 socket 13A yg kembar tu pasang terus? ke kene tarik circuit lain?

boleh..xmnjdi masalah :)

msazmer 20-06-2012 07:32 PM

baru je pasang td....upah rm20 sebijik...huhuhuh...lyn jela...kalo ada barang memang aku rambo buat sendiri....ehehehe

epi_san 20-06-2012 07:34 PM

terlanjur ni kawan nak tanya skali bole??
kalau upah pasang ekzos fan plak brape??
tumpang rumah TT ye...

gunungemas 20-06-2012 07:40 PM

Beli 1 drill RM65.00, Tangga 8 steps RM80.00, beli wayar earth (hijau) segulung RM28.00. Pasang sendirilah. Ajak mari rakan opis tolong tgk2. Siap

utbahz 20-06-2012 07:49 PM

Quote:

Originally Posted by anbusan (Post 13501571)
sape tau yg ni
klu dlm bilik ade 1 socket 13A boleh tak aku curik dari socket 13A ni pasang wayar untuk tambah socket 13A kat bilik lain? atau 1 socket 13A ni aku belikan 2 socket 13A yg kembar tu pasang terus? ke kene tarik circuit lain?

Boleh aje.. xde masalah.. Cuma kalau nk tarik masuk ke bilik lain, elok guna cable yg tebal tu, bukan amik extension socket yg jual kat kedai (w/pun aku selalu buat camtu kat umah sendiri..hihhihi)..

tebbaloi 20-06-2012 08:12 PM

umah kat mana ni? kalu kat swak contact sy ok. ni website sykt sy http://www.ramectric.blogspot.com/

mat_letop 20-06-2012 08:13 PM

buat sendr jer la

epi_san 21-06-2012 12:36 AM

Quote:

Originally Posted by epi_san (Post 13594817)
terlanjur ni kawan nak tanya skali bole??
kalau upah pasang ekzos fan plak brape??
tumpang rumah TT ye...

Tolong.. Ade sesape tahu???

Hidier 21-06-2012 11:29 AM

TT, ko sebenarnya nak pasang lampu/kipas shj or termasuk wayaring sekali?

kalau wayaring dah ada, just nak pasang lampu/kipas, aku cadangkan utk lampu tu, ko pasang sendiri..
boleh jimat kos...

senang jek nak pasang lampu ni TT...

kipas better soh org pasang lah..
sbb takut tercabut kalau x pasang betul2..

Hidier 21-06-2012 11:29 AM

Quote:

Originally Posted by epi_san (Post 13597648)
Tolong.. Ade sesape tahu???

bukak jek thread baru...baru senang org nak nampak soalan ko..

CH4 21-06-2012 11:30 AM

wiring da ada ker?

RikiRaikonnen 21-06-2012 02:11 PM

kira by per lampu/kipas gitu... aku lupa berapa dia cas tapi kipas mahal dari lampu..

anbusan 21-06-2012 02:26 PM

Quote:

Originally Posted by seronok (Post 13532066)
boleh..xmnjdi masalah :)

Quote:

Originally Posted by utbahz (Post 13594938)
Boleh aje.. xde masalah.. Cuma kalau nk tarik masuk ke bilik lain, elok guna cable yg tebal tu, bukan amik extension socket yg jual kat kedai (w/pun aku selalu buat camtu kat umah sendiri..hihhihi)..

Ok thanks bro
maksud mmg x payah tarik circuit dr suiz utama kat ruang tamu la kan?
ade 1 bilik kat kg tu x dek socket so akak aku tarik dr luar je beli plug, wayar panjang dgn socket 13A hehe ingat nak masukkan satu socket dlm bilik die tu tarik dr bilik aku ahaha

akusS 15-02-2013 12:34 PM

salam....kalu rumah baru, xder point kipas pon...kena tebuk dinding la utk buat wiring nak pasang kipas tu kan?
biasa brapa yer org cas utk kerja2 mcamni?
sume bilik xder point kipas ni...
kang rosak lak rumah nti sbb byk dingding kene tebuk...

mygolang 24-03-2014 07:01 AM

quotation diperlukan upah pasang downlight dgn kipas...rumah teres 22x75

1. 22 point downlight
2. 6 point kipas
3. 4 point lampu hall dgn dining hall

wiring semua da ada..

Area sg buloh, tq

mrvx 24-03-2014 07:34 AM

lebih baik tarik dari kotak suiz takut wayer pecah nanti jika penggunaan berat spt iron.cerek.hair dry dsb..jika setakat lampu kipas takder masalah.

oxygenO2 24-03-2014 11:32 PM

Psg shj ke atau siap wiring?


All times are GMT +8. The time now is 02:35 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.