CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Mobile, Smartphone, PDA, Tablet (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=134)
-   -   (Tips & Tricks) Club NovaNote II (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=338782)

f430 13-07-2012 08:48 AM

Tq tewe coz share tip ni.....sumer dah buat just yg cmw-supersu jer tak buat. Yg cmw-supersu utk ape?

lordzee 13-07-2012 08:48 AM

Quote:

Originally Posted by tewe (Post 13827182)
Aku post cara aku nak flashing + custom recovery + root + 2GB internal storage + sdcard sebagai SD Card storage.5 serangkai teruih.Apapepun korang kena donlod mende ni dulu sebagai persediaan :D

SP Flash Tool v3.1216.05 (password:bm-smartphone-reviews.blogspot.com) ---> http://www.4shared.com/archive/d7QVu..._v3121605.html

SP_MDT Flashing Tool ---> http://www.4shared.com/rar/v8txho3k/Flashing_Tool.html

MT6575 USB VCOM Preloader Driver ---> http://www.4shared.com/rar/9onOaDl5/Driver_New.html

Custom Recovery Image --> https://dl.dropbox.com/u/2481912/recovery.img

Latest Firmware 12/6/2012 --> http://narod.ru/disk/53736985001.5f6..._jbl1.zip.html

2GB Patch --> http://narod.ru/disk/54052695001.5cc...Store.zip.html

Root patch --> http://narod.ru/disk/56073658001.7b1...v0.93.zip.html


Jom kita mula :">


1. Install MT6575 USB VCOM Preloader Driver.boleh refer kat page depan

2. Korang kena backup app + data korang pakai Titanium Backup.free version pun dah ok.Cara restore dan backup leh tgk kat video ni


www.youtube.com/watch?v=pZdqITHxCsM


3. Contact akan backup dgn sendirinya kalau korang dah sync dgn Google Account

4. Copy file CWM-SuperSU-v0.93.zip dan 2GStore.zip dalam SD Card korang

5. Extract SP_Flash_Tool_v3121605.rar , Flashing_Tool.rar dan 20120612_e1808_v75_jbl1.zip

6. Paste dan overwrite recovery.img kat folder 20120612_e1808_v75_jbl1

7. Run SPMultiPortFlashDownloadProject.exe yg ada dalam folder SPT_MDT yg korang dah extract tadi

8. kat menu, bukak File > Open Download Agent File, pilih file MTK_AllInOne_DA.bin yg ada dalam folder SPT_MDT

9. Klik button "Scatter File" , pilih file MT6575_Android_scatter_emmc.txt yg ada dalam folder 20120612_e1808_v75_jbl1

10. Klik button "????????" dan akan naik popup "Choose LCD and Sensor" .Tekan Unlock dan ubah ikut turutan mcm ni.refer attachment kat bawah

- 0v5640_yuv (atas) *utk setting kamera belakang
- hi704_yuv (tengah) *utk setting kamera depan
- RX_50RM_392A (bawah) *utk setting LCD Display

12. Ok dah selesai set,korang close jer SPMultiPortFlashDownloadProject.exe

13. Buka Flash_Tool.exe dalam folder SP Flash Tool v3.1216.05

14. Off henset korang dan cabut bateri

15. Buat seperti dalam tutorial ni http://bm-smartphone-reviews.blogspo...-tutorial.html

16. Cara nak detect hp dgn cepat,korang tekan button "Download" tu dulu tanpa plug-in hp.dah tgh running,baru korang cucuk semula

17. Masukkan bateri, tekan Volume Up + Power Button , korang akan masuk Custom Recovery Mode

18. Gunakan button Volume Up/Down utk pilih menu dan Power Button utk select menu

19. Masuk menu Advanced > Wipe Dalvik Cache

20. Dah selesai, go back ke Menu utama dan pilih install zip from sdcard > choose zip from sdcard

21. Install zip 2GStore.zip dan CWM-SuperSU-v0.93.zip

22. Reboot

23. Install Titanium Backup semula dan restore app+data korang

24. Selesai :D

Rujukan:
carigold.com
forum.xda-developers.com
bm-smartphone-reviews.blogspot.it
forum.china-iphone.ru

Terbaik....:)cgrock ....

em apa kelebihan latest rom ni eh?

tewe 13-07-2012 09:03 AM

Quote:

Originally Posted by f430 (Post 13827615)
Tq tewe coz share tip ni.....sumer dah buat just yg cmw-supersu jer tak buat. Yg cmw-supersu utk ape?

cara alternatif lain utk root hp.buat camni kira jimat masa sikit.sekali jalan :">

tewe 13-07-2012 09:12 AM

Quote:

Originally Posted by lordzee (Post 13827618)
Terbaik.... :)cgrock ....

em apa kelebihan latest rom ni eh?

line ngan 3G ada improvement sikit (ada tweak sikit kat build.prop)
gps semakin ok.senang nak check-in mana2.firmware dulu jenuh gak la nak check in.kena keluar bangunan baru boleh.tu pun lama gila.sekarang xsampai 30saat terus deteck tempat.hoho :eek:

jatt 13-07-2012 10:57 AM

Quote:

Originally Posted by safone (Post 13822965)
ye..mmg jadi camtu..kejap detect kejap x..tp xde masalah..
bro pastikan mt6575 preloader tu com port apa masa detect kejap tu..klau bole com port dia duk area 2-16 je..
yg sy punya com port 3..sbb sy ada pengalaman klau com port atas pd tu kdg2 problem bila time flashrom..
detail camne step nk wat sy akan postkan kt cni mlm ckit..ada keje skrg ni..

Terima kasih bebanyak tuan atas kesudian menjawab soklan saya. Saya menantikan posting tuan pasal step by step utk flashing rom ni.

jatt 13-07-2012 11:00 AM

Quote:

Originally Posted by tewe (Post 13827182)
Aku post cara aku nak flashing + custom recovery + root + 2GB internal storage + sdcard sebagai SD Card storage.5 serangkai teruih.Apapepun korang kena donlod mende ni dulu sebagai persediaan :D

SP Flash Tool v3.1216.05 (password:bm-smartphone-reviews.blogspot.com) ---> http://www.4shared.com/archive/d7QVu..._v3121605.html

SP_MDT Flashing Tool ---> http://www.4shared.com/rar/v8txho3k/Flashing_Tool.html

MT6575 USB VCOM Preloader Driver ---> http://www.4shared.com/rar/9onOaDl5/Driver_New.html

Custom Recovery Image --> https://dl.dropbox.com/u/2481912/recovery.img

Latest Firmware 12/6/2012 --> http://narod.ru/disk/53736985001.5f6..._jbl1.zip.html

2GB Patch --> http://narod.ru/disk/54052695001.5cc...Store.zip.html

Root patch --> http://narod.ru/disk/56073658001.7b1...v0.93.zip.html


Jom kita mula :">


1. Install MT6575 USB VCOM Preloader Driver.boleh refer kat page depan

2. Korang kena backup app + data korang pakai Titanium Backup.free version pun dah ok.Cara restore dan backup leh tgk kat video ni


www.youtube.com/watch?v=pZdqITHxCsM


3. Contact akan backup dgn sendirinya kalau korang dah sync dgn Google Account

4. Copy file CWM-SuperSU-v0.93.zip dan 2GStore.zip dalam SD Card korang

5. Extract SP_Flash_Tool_v3121605.rar , Flashing_Tool.rar dan 20120612_e1808_v75_jbl1.zip

6. Paste dan overwrite recovery.img kat folder 20120612_e1808_v75_jbl1

7. Run SPMultiPortFlashDownloadProject.exe yg ada dalam folder SPT_MDT yg korang dah extract tadi

8. kat menu, bukak File > Open Download Agent File, pilih file MTK_AllInOne_DA.bin yg ada dalam folder SPT_MDT

9. Klik button "Scatter File" , pilih file MT6575_Android_scatter_emmc.txt yg ada dalam folder 20120612_e1808_v75_jbl1

10. Klik button "????????" dan akan naik popup "Choose LCD and Sensor" .Tekan Unlock dan ubah ikut turutan mcm ni.refer attachment kat bawah

- 0v5640_yuv (atas) *utk setting kamera belakang
- hi704_yuv (tengah) *utk setting kamera depan
- RX_50RM_392A (bawah) *utk setting LCD Display

12. Ok dah selesai set,korang close jer SPMultiPortFlashDownloadProject.exe

13. Buka Flash_Tool.exe dalam folder SP Flash Tool v3.1216.05

14. Off henset korang dan cabut bateri

15. Buat seperti dalam tutorial ni http://bm-smartphone-reviews.blogspo...-tutorial.html

16. Cara nak detect hp dgn cepat,korang tekan button "Download" tu dulu tanpa plug-in hp.dah tgh running,baru korang cucuk semula

17. Masukkan bateri, tekan Volume Up + Power Button , korang akan masuk Custom Recovery Mode

18. Gunakan button Volume Up/Down utk pilih menu dan Power Button utk select menu

19. Masuk menu Advanced > Wipe Dalvik Cache

20. Dah selesai, go back ke Menu utama dan pilih install zip from sdcard > choose zip from sdcard

21. Install zip 2GStore.zip dan CWM-SuperSU-v0.93.zip

22. Reboot

23. Install Titanium Backup semula dan restore app+data korang

24. Selesai :D

Rujukan:
carigold.com
forum.xda-developers.com
bm-smartphone-reviews.blogspot.it
forum.china-iphone.ru

Terima kasih banyak banyak tuan Tuan Tewe atas kesudian berkongsi ilmu dan pengalaman. Amat berguna utk org seperti saya ni, baru nak merangkak belajar cara nak flashing rom.

lordzee 13-07-2012 11:44 AM

Quote:

Originally Posted by tewe (Post 13827811)
line ngan 3G ada improvement sikit (ada tweak sikit kat build.prop)
gps semakin ok.senang nak check-in mana2.firmware dulu jenuh gak la nak check in.kena keluar bangunan baru boleh.tu pun lama gila.sekarang xsampai 30saat terus deteck tempat.hoho :eek:

best la kalau camtu.... nak buat tapi mcm takut... bro tolong bleh?.... hehehhehehe

safone 13-07-2012 12:07 PM

br je nak postkan step wat flash..bro tewe dh wat dh..hehe.
apa2 pn terbaik bro tewe..sama je cam step yg aku guna..
cuma utk step 10 tu..ada tepon yg guna value "mt9p017_raw"..utk setting kamera belakang..
korang bole guna value ni klau kamera belakng still xleh guna bila dh siap flash..

err..baru perasan..
xde step utk restore dual imei guna zopo imei ke bro tewe?
kang diaorg xdpt signal network lak..
bro tolong updatekan...

tewe 13-07-2012 12:25 PM

Quote:

Originally Posted by safone (Post 13829566)
br je nak postkan step wat flash..bro tewe dh wat dh..hehe.
apa2 pn terbaik bro tewe..sama je cam step yg aku guna..
cuma utk step 10 tu..ada tepon yg guna value "mt9p017_raw"..utk setting kamera belakang..
korang bole guna value ni klau kamera belakng still xleh guna bila dh siap flash..

mula2 aku pakai mt9p017_raw,mmg kamera belakang tak detect.tu yg aku pakai 0v5640_yuv

aku xpakai Zopo IMEI,sbb bila pakai SP Flash Tool mmg IMEI akan restore sendiri.aku guna SPMultiPortFlashDownloadProject utk ubah setting camera sahaja.cara aku ni mmg lain sikit

p/s: Tutorial update.Rujuk post asal :)cgrock

alimpz 13-07-2012 03:02 PM

klu nak buat flashing + custom recovery step mana je nak kena ikut? sebab root dan sdcard jadi internal storage dah buat. saya punya note2 model i9220 ni boleh ikut tutorial tu ke sbb tgk byk model n8000 je. ada sesapa model i9220 yg ada tv dh buat flash custom recovery.


All times are GMT +8. The time now is 11:40 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.