CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Automotive (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=101)
-   -   Perodua Kelisa (A) 1000c 2005/06 - Kelebihan & Kelemahan? (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=330671)

peija06 30-04-2012 08:50 AM

Quote:

Originally Posted by mick2030 (Post 13082788)
Salam...

Aku pakai kelisa manual 1.0 tahun 2003. Kete x pernah buat hal yg teruk sangat. Paling teruk pun, x leh start coz battery kong :( jer. Tapi bulan nie, nak kene bawa g jumpe pomen, minyak itam ada leaking. Pomen tu quote harga semua sekali campur upah turun enjin n tukar clutch plate dalam rm700 - rm800 jugak.


Minyak bagi aku boleh tahanlah...Xderlah jimat sangat... kete lama lah katakan... jalan 200km kene isi minyak dalam rm25 or rm30 (ron 95). Maybe minyak kuat sket coz aku banyak idelling, tgu anak keluar sekolah tiap2 hari...


Lagi satu masalah.... top speed kete aku boleh pergi just 130km/j jer... aku dah henjut abis dah pedal minyak tu,dia x mau pergi gak. Maybe carbon buildup kat enjin banyak sangat... Nantilah kalau ada masa (& duit) maybe aku kene hantar kete aku overhaul dulu... baru la enjin dia tip top macam dulu...


Lelain tu, minor problem la... Control power window la.... getah pintu tercabut la... dll...


Anyway, kelisa ni tetap lagi best dari iswara aku dulu :)

antara komen yg jujur dari pemilik kelisa..:)cgrock
bro pakai minyak enjin apa ye? :-?

peija06 30-04-2012 08:52 AM

Quote:

Originally Posted by braintrust (Post 13082812)
kelisa tahun 04 aku aritu dh wat major svs, tapi semlm timing belt holder @ bracet dh pecah, slps 8 tahun sahabat baikku berkhidmat berjuang bersama meredah dr cheras - ptrjy. ni jap lg nk gi tgk kt bengkel. harap x mkn bnyk duit lh, dlm rm 500 je ker. pakcik aku nk beli gak keter kelisa auto nih, sbb die kata pasaran luar cecah 20k-25k. walaupun bunyik mcm mahal & suatu pembohongan, ttp aku x kn jual keter keli aku. bnyk berjasa dgn aku. abah aku suruh jual gak dlm 15k-19k, sedey plak aku dgr...

sedihnyaa..:((
nti repair dulu seblom jual ye..:eek:

afiq_4ty 30-04-2012 08:57 AM

salam...sapa2 ada pakai keisa, pic kelisa anda ...boleh la tepek2.... ;)

peija06 30-04-2012 09:14 AM

Quote:

Originally Posted by afiq_4ty (Post 13082873)
salam...sapa2 ada pakai keisa, pic kelisa anda ...boleh la tepek2.... ;)

tepekla sekeping bang..:">

braintrust 30-04-2012 09:17 AM

Quote:

Originally Posted by peija06 (Post 13082833)
sedihnyaa..:((
nti repair dulu seblom jual ye..:eek:

jual, oh tidak. penah tgk citer italian job, best giler maen cilok kt kl, mana ko nk cari keter mcm tu tt....

peija06 30-04-2012 09:20 AM

Quote:

Originally Posted by braintrust (Post 13083062)
jual, oh tidak. penah tgk citer italian job, best giler maen cilok kt kl, mana ko nk cari keter mcm tu tt....

kat kedai ada je..cuma nak cari yg agak sempurna tu susahla jgk..#:-S:((

gersangnye 30-04-2012 09:22 AM

aiyak...kereta lama tanya pro n cons...jawapannya pro ialah murah...cons...tak tau problem ape menyusul...itu je...aaaaaaaa jap....ada lagi....mounting dia yg tengah mahal gileeeeeeeeeeeeeee....3 rat lebeh tuuuuuuuuuu

nzaman149 30-04-2012 09:33 AM

nah blanja 2 bji kelisa jd mira gino..kehkeh..1 enjin 660 auto turbo..1 lg enjin yrv..mmg best..minyak nk kata save sgt tu tidakla..tp nk parking..cilok..town area best...long distance xbest...sakit bdn wooo..

http://i21.photobucket.com/albums/b2...149/kelisa.jpg

peija06 30-04-2012 09:37 AM

Quote:

Originally Posted by gersangnye (Post 13083095)
aiyak...kereta lama tanya pro n cons...jawapannya pro ialah murah...cons...tak tau problem ape menyusul...itu je...aaaaaaaa jap....ada lagi....mounting dia yg tengah mahal gileeeeeeeeeeeeeee....3 rat lebeh tuuuuuuuuuu

yaka??
ada berapa bijik mounting kat enjin kelisa?:-?

peija06 30-04-2012 09:39 AM

Quote:

Originally Posted by nzaman149 (Post 13083172)
nah blanja 2 bji kelisa jd mira gino..kehkeh..1 enjin 660 auto turbo..1 lg enjin yrv..mmg best..minyak nk kata save sgt tu tidakla..tp nk parking..cilok..town area best...long distance xbest...sakit bdn wooo..

http://i21.photobucket.com/albums/b2...149/kelisa.jpg

lawa bangat..:o:)paid
halfcut pon da bape riban ni..~X(


All times are GMT +8. The time now is 02:40 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.