CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Health, Fitness (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=279)
-   -   Sihat secara Sunnah .. cuka apple,cuka delima,cuka kurma .. (jom kongsi pengalaman) (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=330613)

pokyo 29-04-2012 06:30 PM

Di kedai tingkat bawah bangunan mara, jln tuanku abdul rahman ada jual cuka epal, kurma, delima, olive oil dan madu dari timur tengah dgn harga yg agak murah.

teman dan orang umah ikut apa yg diamalkan oleh bapa mertua; setiap pagi sebelum sarapan, 1 sudu makan cuka + madu asli dicampur dgn setengah gelas air suam, Insyaallah badan rasa cergas dan penyakir semua susah nak hinggap...

mysoul 29-04-2012 06:33 PM

Quote:

Originally Posted by pokyo (Post 13078322)
Di kedai tingkat bawah bangunan mara, jln tuanku abdul rahman ada jual cuka epal, kurma, delima, olive oil dan madu dari timur tengah dgn harga yg agak murah.

teman dan orang umah ikut apa yg diamalkan oleh bapa mertua; setiap pagi sebelum sarapan, 1 sudu makan cuka + madu asli dicampur dgn setengah gelas air suam, Insyaallah badan rasa cergas dan penyakir semua susah nak hinggap...


alhamdulillah.. erm kat KL la tuh kan.. hee so org KL yg nk cuba leh try beli situ :) :)cgrock

pokyo 29-04-2012 06:54 PM

kalau kita tgk mat salleh dah lama amalkan cuka buahan ni dlm masakan mereka,
dlm tv baru ni, jamie oliver rebus ketam dgn 2 botol cuka apple, memang menarik.

mysoul 29-04-2012 06:57 PM

Quote:

Originally Posted by fikirmanz (Post 13078437)
btl..bgs la TT buka thread ni..ingt nk try bli ngn bro shide 2.huhu

saya pun br nk amlkn minum cuka ni... cri2 jga timur tengah pny tp ssh skit nk jmp...

alhamdulillah ramai dpt info bru dgn thread ni :)

mysoul 29-04-2012 06:59 PM

Quote:

Originally Posted by marlen (Post 13078448)
nak tgk kot leh2 ubat masalah tdo sy ni sambil bantu2 nak diet..:">

rasa mcm boleh kot.. sya minum dlm 2-3 hri ni tido lena ler juga hihi.. hti rsa senang..tgh exam final ni tp leh wat selamba je haha..

bab nk diet tu mungkin ok juga..sbb saya rasa start sy minum ni mmg rsa knyng.. pastu rsnya dah 2 hr xmkn nsi ni haha..xrasa lapar plak :):):):)cgrock:)cgrock

juweialhaj 29-04-2012 07:09 PM

1 Attachment(s)
Ni contoh cuka epal, cuka delima dan cuka kurma (gambar dari kiri) dari timur tengah.

chaphoo 29-04-2012 07:10 PM

Quote:

Originally Posted by mysoul (Post 13072911)
yup tau2 hehe ..tapi yang agak popular cuka apple.. hehe.. mcm mn minum cuka kurma? perkembangan

saya x amal cuka kurma pun, cuma bila nak amal, saya nak cari yang tu...kat masjid kat shah alam tu, ada jual...

sebelum ni pernah try amal cuka makan, yang buatan punya....

bancuh 1 sudu cuka dnegan air secawan, lepastu kumur dengan air lagi secawan(supaya gigi x terhakis)...

ikut kajian, cuka ni, dapat mengurangkan hawa nafsu makan, sekiranya diamal.. :)

fikirmanz 29-04-2012 07:12 PM

Quote:

Originally Posted by shide (Post 13073389)
boleh pos...
nak cod pun leh juga.. area selangor, semban, melaka ok ler..
esok saya cod di batu gajah perak...pass barang kat tunang.. :) org tu amik 1 dozen pati delima dgn cuka anggur..
best price harga borong saya boleh bagi :)

bro, saya nk order cuka kurma,delima n epal.
tapi kurma yg tuan jual ade 2 jenis.mne 1 yg besh?huhu

yg extra virgin olive oil 2 made in ape? saya pernah rasa yg made in spain.mmg layan..huhu

mysoul 29-04-2012 07:12 PM

Quote:

Originally Posted by juweialhaj (Post 13078562)
Ni contoh cuka epal, cuka delima dan cuka kurma (gambar dari kiri) dari timur tengah.

xde gambar kuar pon huhu

mysoul 29-04-2012 07:14 PM

Quote:

Originally Posted by chaphoo (Post 13078566)
saya x amal cuka kurma pun, cuma bila nak amal, saya nak cari yang tu...kat masjid kat shah alam tu, ada jual...

sebelum ni pernah try amal cuka makan, yang buatan punya....

bancuh 1 sudu cuka dnegan air secawan, lepastu kumur dengan air lagi secawan(supaya didi x terhakis)...

ikut kajian, cuka ni, dapat mengurangkan hawa nafsu makan, sekiranya diamal.. :)

ooo haa org shah alam boleh beli dekat masjid dekat shah alam hehe

xelok sgt kan cuka buatan tu?? huhu

kajian tu mmg boleh dipercayai sbb saya sendiri minum cuka apple ni mmg xbrapa lalu nk makan.. rasa kenyang hehe. cri air je dah ok :) or mknan yg ringan2 :D:D

fikirmanz 29-04-2012 07:43 PM

Quote:

Originally Posted by mysoul (Post 13078635)
wah skali 3 dia nak order hehe.. :o:o

nk try satu2..ape beza tiga2 cuka 2.huhu

klu minyak zaitun die ok, angkat skali la..xsmpi rm100 kot..

mysoul 29-04-2012 07:54 PM

Quote:

Originally Posted by juweialhaj (Post 13078562)
Ni contoh cuka epal, cuka delima dan cuka kurma (gambar dari kiri) dari timur tengah.

ok ok da leh tgk gmbr..wah kat mna jual ni yer??

mysoul 29-04-2012 08:04 PM

Quote:

Originally Posted by marlen (Post 13078874)
wah mcm best je buat rs kenyang tu..

berkobar2 nak try..:">

haha... dah try nnti baru tau camne rasa... kawan saya nurse dia kata ok juga sbb dia pernah try.. tpi dia stop dia kata 'aku suka makan ' minum cuka apple buat ak xlalu makan haha....

juweialhaj 29-04-2012 08:10 PM

Quote:

Originally Posted by mysoul (Post 13078592)
xde gambar kuar pon huhu

Mmg takde ke?

http://carigold.com/portal/forums/at...1&d=1335697769

mysoul 29-04-2012 08:14 PM

Quote:

Originally Posted by juweialhaj (Post 13078971)

ada dah kuar tadi.. dijual d mana tu ?

juweialhaj 29-04-2012 08:26 PM

Quote:

Originally Posted by mysoul (Post 13078988)
ada dah kuar tadi.. dijual d mana tu ?

Saya penjual produk -produk timur tengah, produk halal iks, dan pelbagai produk halalan toyyiban. Lokasi shah alam dan usj :)cgrock

SHiNiGaM! 29-04-2012 08:35 PM

Quote:

Originally Posted by mysoul (Post 13078988)
ada dah kuar tadi.. dijual d mana tu ?

oo yg nie..aku tgh amalkan minum cuka nie yg belah kiri 2..aku rs elok diamalkan ngan minyak kelapa dara..

pyro 29-04-2012 08:39 PM

Aku baru nk cuba...hritu jumpe kt tesco rm18 utk botol 800ml tu

mysoul 29-04-2012 08:40 PM

Quote:

Originally Posted by pyro (Post 13079128)
Aku baru nk cuba...hritu jumpe kt tesco rm18 utk botol 800ml tu

timur tengah pnye produk ke? or europe hehe :D:D

darkkiller 29-04-2012 08:42 PM

Quote:

Originally Posted by mysoul (Post 13072496)
ASSALAM...

ada yang mengamalkan ke minum ACV ni??Share2 lah penggalaman :)


Sabda Rasulullah saw: “Sebaik-baik hidangan makanan ialah KHAL (CUKA). Ya Allah berkatilah pada KHAL. Sesungguhnya KHAL adalah makanan nabi-nabi terdahulu sebelum daku dan janganlah terputus bekalan KHAL dalam sesuatu rumah.” Hadis Riwayat Muslim dan Ibn Majah.

Senarai khasiat cuka epal dan madu adalah seperti dibawah:


1. Merangsang pemecahan lemak
2. Melancarkan perjalanan darah
3. Menguatkan tenaga dalaman
4. Meningkatkan kecergasan, daya ingatan, emosi, kreativiti, hafalan dan kepintaran anak-anak
5. Melawaskan usus besar dan kecil
6. Juga berfungsi sebagai: Anti-alergik, Anti-septik, Anti-anemia, Anti-ulcer
7. Masalah kulit seperti jerawat
8. Menghalang penyerapan atau timbunan lemak
9. Meningkatkan metabolisme di bahagian tubuh tertentu
10. Menyingkirkan air berlebihan dan bahan buangan (Pemparitan Limfatik)
11. Melembapkan dan mengencangkan kulit
12. Mencegah dan mengawal selulit
13. Melangsingkan bonggol lemak yang tidak perlu terutama di bhgn perut, tepi dan belakang lengan, pinggul dan peha
14. Meredakan sakit dan sengal sendi
15. Menurunkan risiko masalah jantung dan barah
16. Mengandungi anti-oksidan yang menjaga kesihatan jantung dan pengelak barah
17. Meningkatkan kesihatan membran paru-paru
18. Meningkatkan kesihatan tulang dgn menambah bahan kimis (boron) padas mineral tulang
19. Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dgn mengekalkan tahap kolesterol darah
20. Membantu mengekalkan berat badan yang ideal
21. Menghilangkan stress dan membantu tidur yang nyenyak, dan sebagainya.


Cara Penggunaan:
1) Campur dengan segelas air suam / diminum sejam sebelum makan apa2 @ ketika bangun tidur @ sebelum tidur
2) Campur dengan segelas air suam / plus madu dan diminum sejam sebelum makan apa2 @ ketika bangun tidur @ sebelum tidur



ni gambar salah satu ACV yang ada jual di farmasi Guardian

[IMG]http://img844.imageshack.us/img844/7592/acvp.jpg Uploaded with ImageShack.us[/IMG]


Betul TT
aku dah amalkan....kolestrol aku turun dari tahap bahaya ke paras yg boleh diterima akal...

2 sudu pagi campur air dan minum..ulang dengan malam..+ada makan oat dgn minyak zaitun sekali

dan lagi satu

sesiapa yg botak,rambut gugur

dan gunakan cuka epal ni...caranya
amik satu senduk cuka epal dan sapu dan urut kepala tu..biarkan sejam..dan lepas tu basuh dgn air..Memang busuk..tapi botak aku dah tumbuh rambut..Alhamdulillah yakin pada sunnah

kalau nak pakai minyak rambut..guna minyak zaitun...


kalau boleh elakkan gunakan syampoo dan minyak rambut yg dijual dipasaran tu..itulah punca2 rambut cepat gugur

marlen 29-04-2012 08:46 PM

Quote:

Originally Posted by darkkiller (Post 13079153)
Betul TT
aku dah amalkan....kolestrol aku turun dari tahap bahaya ke paras yg boleh diterima akal...

2 sudu pagi campur air dan minum..ulang dengan malam..+ada makan oat dgn minyak zaitun sekali

dan lagi satu

sesiapa yg botak,rambut gugur

dan gunakan cuka epal ni...caranya
amik satu senduk cuka epal dan sapu dan urut kepala tu..biarkan sejam..dan lepas tu basuh dgn air..Memang busuk..tapi botak aku dah tumbuh rambut..Alhamdulillah yakin pada sunnah

kalau nak pakai minyak rambut..guna minyak zaitun...


kalau boleh elakkan gunakan syampoo dan minyak rambut yg dijual dipasaran tu..itulah punca2 rambut cepat gugur

berat turun tak?

juweialhaj 29-04-2012 08:53 PM

Quote:

Originally Posted by darkkiller (Post 13079153)
Betul TT
aku dah amalkan....kolestrol aku turun dari tahap bahaya ke paras yg boleh diterima akal...

2 sudu pagi campur air dan minum..ulang dengan malam..+ada makan oat dgn minyak zaitun sekali

dan lagi satu

sesiapa yg botak,rambut gugur

dan gunakan cuka epal ni...caranya
amik satu senduk cuka epal dan sapu dan urut kepala tu..biarkan sejam..dan lepas tu basuh dgn air..Memang busuk..tapi botak aku dah tumbuh rambut..Alhamdulillah yakin pada sunnah

kalau nak pakai minyak rambut..guna minyak zaitun...


kalau boleh elakkan gunakan syampoo dan minyak rambut yg dijual dipasaran tu..itulah punca2 rambut cepat gugur

Testimoni bagus ni. Tuan beli brand apa ye tu?

shide 29-04-2012 09:18 PM

Amalan Khal (Cuka Buah) Dalam Sejarah Dunia
 
Khal (cairan cuka dari buah-buahan) mempunyai sejarah amalan penggunaan yang unik. Khal merupakan minuman kesihatan yang benar-benar tulen. Apa sahaja minuman beralkohol, jika dibiarkan terdedah kepada udara secukupnya akan bertukar kembali secara semula jadi menjadi Khal. Bakteria terkawal sedia ada dalam udara memungkinkan proses ini berlaku, menukarkan apa sahaja cairan buah-buahan menjadi asid asetat seterusnya menjadi khal, memberikan khal rasa masam tajam. Jadi adalah tepat dikatakan manusia telah mengenali khal semenjak sebelum sejarah cuka dan arak mula-mula ditulis dan dicatat pengkaji.

1. Manfaat Khal Dalam Peradaban Silam Dunia
Penemuan bertulis khal dicatat sekitar 5000 sebelum Masihi, apabila Babylon mula-mula menggunakan tamar (kurma) untuk dijadikan wine dan cuka. Khal ketika itu digunakan sebagai makanan dan pengawet organik. Kesan khal ditemui pada serpihan bekas tinggalan kota Mesir purba sekitar 3000 sebelum masihi. Begitu juga sejarah amalan khal di China sekitar 1200 sebelum masihi.

Pada era peradaban kristian, khal diguna sebagai perasa tambahan dalam makanan, minuman penambah tenaga, dan sebagai ubat-ubatan, seperti tercatat dalam bible perjanjian lama.

Di zaman Greek kuno, sekitar 400 sebelum Masihi, Hippocrates, bapa perubatan moden menggunakan khal bercampur madu untuk mengubati pelbagai penyakit, termasuk demam selesema dan batuk.

2. Khal dan Faedah Ketenteraan
Sejarah amalan khal menyediakan pelbagai contoh penggunaan kepada para pahlawan dan tentera. Khal yang dicairkan telah digunakan sebagai minuman pemberi tenaga (tonik tenaga) kepada tentera berkurun lamanya. Tentera Roman menamakan khal minuman pemulih tenaga sebagai 'posca', dan mengamalkan khal secara berterusan seperti juga samurai Jepun. Tambahan khal dalam air minuman membantu dalam membunuh sebarang bakteria infeksi (jangkitan) kemungkinan wujud dalam badan.

Sepanjang sejarah, sifat antiseptik khal secara semulajadi menyebabkan khal digunakan sebagai pembersih dan disinfektan pada bahagian luka seterusnya mempercepatkan proses pemulihan. Khal
juga diguna dalam Perang Sivil Amerika dan hingga akhir era Perang Dunia Pertama.

3. Penggunaan Luarbiasa Khal
Sekitar 40 sebelum Masihi, permaisuri Cleopatra semasa perayaan menyambut jeneral Rom, Mark Anthony, baginda melarutkan mutiara kedalam cairan khal, sebelum meminum khal tersebut. Sebagai tanda baginda mampu mengadakan pesta mahal hanya untuk mereka berdua.

Pada 1721, wabak Bobonic (Bubonic Plague) menular di Perancis, begitu tragik sehinggakan banyak mayat dibiarkan sahaja di mana-mana tidak dikebumikan. Untuk menyelesaikan masalah ini, penguasa Perancis mengarahkan pesalah yang sedang menunggu hukuman mati untuk menguruskan mayat yang dijangkiti. Ramai banduan mati kecuali satu pasukan pencuri empat orang, mereka terselamat dengan meminum khal bersama bawang putih dalam kuantiti yang banyak dalam sehari.

Dengan merendam span ke dalam khal dan diletakkan di depan hidung semasa berjalan, aristokrat Eropah abad ke-17 dan ke-18 berjaya menghindari bau busuk sampah dan air longkang di jalanan kota.

darkkiller 29-04-2012 09:22 PM

Quote:

Originally Posted by marlen (Post 13079189)
berat turun tak?

berat?berat aku takut nak turun sebab aku dah slim dah ni hehehe...tapi aku rasa boleh turun kalau betul2 amalkan dan niat utk turunkan berat badan..sebab apa?

Sebab cuka epal akan cuci perut kita..selalu buang air besar pagi2 dan malam...pastu pandai2lah jaga makan...kalau betul2 amalkan diet Nabi confirm kurus...orang2 alim dulu mana ada yg gemok2..takde satu cerite pun yg cakap org alim dulu gemok..Nabi pun kurus..

darkkiller 29-04-2012 09:23 PM

Quote:

Originally Posted by juweialhaj (Post 13079258)
Testimoni bagus ni. Tuan beli brand apa ye tu?

Heinz..sebab akak yg berikan..dia terbeli lebih..memang aku ada niat nak beli tapi sebab harga dia terfikir2 nanti2 dululah hehehe..tapi bila dah cuba..berbaloi..Tapi dari pembacaan aku Bragg lagi elok

akak aku gunakan utk mandikan anak dia...kalau ada kurap atau luka2 cepat sembuh

darkkiller 29-04-2012 10:06 PM

Quote:

Originally Posted by shide (Post 13079666)
dah pm tuan...:)paid

kalo tgk sejarah cuka ni.. mmg dah lama org europe amalkan.. inipun sunnah dari nabi.tapi dorang yang advance dari kita yang islam ni.hehe

kita tak yakin je sebab dah biasa makan santan hehehe

shide 29-04-2012 10:13 PM

Quote:

Originally Posted by darkkiller (Post 13079834)
kita tak yakin je sebab dah biasa makan santan hehehe

hehe.. tahu takpe bro!!!
kat malaysia, mana ada pokok zaitun ngn kurma kan...
pokok kelapak ja ada... :D:D
nak wat cuka xleh, tapi orang wat tuak/todi..ehehehe

Scremojack 29-04-2012 10:26 PM

Quote:

Originally Posted by juweialhaj (Post 13078971)

yang ni brape ml ye isipadunya?..sebab td tgk kat pkns bangi jual rm32 utk 500ml....

mysoul 29-04-2012 10:42 PM

Quote:

Originally Posted by darkkiller (Post 13079153)
Betul TT
aku dah amalkan....kolestrol aku turun dari tahap bahaya ke paras yg boleh diterima akal...

2 sudu pagi campur air dan minum..ulang dengan malam..+ada makan oat dgn minyak zaitun sekali

dan lagi satu

sesiapa yg botak,rambut gugur

dan gunakan cuka epal ni...caranya
amik satu senduk cuka epal dan sapu dan urut kepala tu..biarkan sejam..dan lepas tu basuh dgn air..Memang busuk..tapi botak aku dah tumbuh rambut..Alhamdulillah yakin pada sunnah

kalau nak pakai minyak rambut..guna minyak zaitun...


kalau boleh elakkan gunakan syampoo dan minyak rambut yg dijual dipasaran tu..itulah punca2 rambut cepat gugur


bagusnya testi sedara kita ni.. bnyk khasiat cuka ni.. so semoga kita orang2 islam bangun untuk amalkan pemakanan scara sunnah

mysoul 29-04-2012 10:45 PM

Quote:

Originally Posted by marlen (Post 13079189)
berat turun tak?

hehe sis nanti saya try2 bagi testi berkenaan berat tu ye.. pepun pemakanan ngan niat kita kena betul tu..

saya kalau boleh nak ringan badan spya lbh rajin,semangat n senang nak buat keja ok dah.. :) ..

shide 29-04-2012 10:45 PM

Quote:

Originally Posted by Scremojack (Post 13080009)
yang ni brape ml ye isipadunya?..sebab td tgk kat pkns bangi jual rm32 utk 500ml....

kemal kurkey turkey ka??

mysoul 29-04-2012 10:46 PM

Quote:

Originally Posted by darkkiller (Post 13079834)
kita tak yakin je sebab dah biasa makan santan hehehe

makan santan ngan belacan hahahaha,,, :)):))

bojed 29-04-2012 10:48 PM

Kalau boleh try minum cuka apple+air suam setengah gelas 2 jam sebelum makan. Contohnya, makan tengah hari pukul 1pm so minum pukul 11am, makan malam pukul 6.30pm so minum pukul 4.30pm. Nanti time makan, korang rasa macam tak boleh nak makan banyak2. Memang beza banding kalau minum air kosong 2 jam sebelum makan. Kalau nak senang, tuang je dalam botol air. Senang leh bawak gi ofis.

Scremojack 29-04-2012 10:52 PM

Quote:

Originally Posted by shide (Post 13080182)
kemal kurkey turkey ka??


Tak pasti pulak nama brand dia..tp botol sebijik cam dalam gambar....

mysoul 29-04-2012 10:58 PM

Quote:

Originally Posted by bojed (Post 13080211)
Kalau boleh try minum cuka apple+air suam setengah gelas 2 jam sebelum makan. Contohnya, makan tengah hari pukul 1pm so minum pukul 11am, makan malam pukul 6.30pm so minum pukul 4.30pm. Nanti time makan, korang rasa macam tak boleh nak makan banyak2. Memang beza banding kalau minum air kosong 2 jam sebelum makan. Kalau nak senang, tuang je dalam botol air. Senang leh bawak gi ofis.


betul2 ni saya setuju..sbb saya mmg xbrasa nk mkn sgt sejak minum cuka apple ni ..kenyang sokmo alhamdulillah :):D:)cgrock:)cgrock

shide 29-04-2012 11:04 PM

Quote:

Originally Posted by Scremojack (Post 13080260)
Tak pasti pulak nama brand dia..tp botol sebijik cam dalam gambar....

oohhh..tu kemal kurkey la tu...
pasaran mmg lebih kurang harga camtu...:)paid

marlen 29-04-2012 11:19 PM

Quote:

Originally Posted by mysoul (Post 13080179)
hehe sis nanti saya try2 bagi testi berkenaan berat tu ye.. pepun pemakanan ngan niat kita kena betul tu..

saya kalau boleh nak ringan badan spya lbh rajin,semangat n senang nak beribadah ok dah.. :) ..

tpi kot2 lps tu jodoh lagi dekat bagus gak haha..leh kawin awai :D:D

tq2..:">:">:">

mysoul 29-04-2012 11:25 PM

Quote:

Originally Posted by shide (Post 13080381)
oohhh..tu kemal kurkey la tu...
pasaran mmg lebih kurang harga camtu...:)paid

hebat harga pasaran rm32 huhu

mysoul 29-04-2012 11:26 PM

Quote:

Originally Posted by marlen (Post 13080521)
tq2..:">:">:">

welkam.... sis pun cuba2 la.. hehe semangat saya dengar perkembangan kebaikan rakan2 CG yg amalkan Cuka nih.. seronok baca haha

:D:D

juweialhaj 29-04-2012 11:31 PM

Quote:

Originally Posted by Scremojack (Post 13080009)
yang ni brape ml ye isipadunya?..sebab td tgk kat pkns bangi jual rm32 utk 500ml....

Betul la tu.
Menakutkan harga tu :o

Ke harga saya yg menakutkan :D


All times are GMT +8. The time now is 12:35 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.