CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Vacancies (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=110)
-   -   Kerja and cuti ke Australia - hanya untuk Malaysian (xtau BI xmo masok) (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=328256)

Pak.Lang 19-04-2012 11:50 AM

Kerja and cuti ke Australia - hanya untuk Malaysian (xtau BI xmo masok)
 
Work and Holiday Visa
Purpose

The 'Work and Holiday' Visa is a special programme that provides opportunities to young people of Malaysia and Australia to work temporarily to cover daily expenses while travelling in Malaysia or Australia. This programme further strengthens bilateral relations between Malaysia and Australia. :)paid

Requirements

This programme is offered to both nationals of Malaysia and Australia who fulfill the following requirements:

Intend primarily to holiday in Malaysia or Australia for a specified period;
Aged between eighteen (18) and thirty (30) years at the time of the application for the visa;
Hold tertiary qualifications, or have successfully completed at least two (2) years of undergraduate studies at a university;
Able to communicate in English proficiently;
Are not accompanied by dependent children;
Have not previously taken part in the 'Work and Holiday' programme;
Possess a valid passport and a return travel ticket or have sufficient funds to purchase such a ticket;
Have sufficient funds for their upkeep during the initial period of living in Malaysia or Australia,;
Meet health requirements:
a. Malaysian applicants - Meet Australia's health requirements;
b. Australian applicants - Required to have good health with valid medical certificates issued by qualified doctors in Australia; and
Be of good character:
a.Malaysian applicants - meet character requirements;
b.Australian applicants - do not possess any criminal records.
Those who have entered Malaysia or Australia on a 'Work and Holiday' Visa will be required to comply with the respective laws, rules and regulations of Malaysia and Australia and not engage in employment that is contrary to the purpose of the 'Work and Holiday' programme.

For both Malaysians and Australians, the principal purpose of the 'Work and Holiday' programme is to encourage travelling with work being incidental to the holiday;
Australian participants of this programme are not allowed to work in the following sectors:-
- any firm or company which requires professional qualifications;
- the entertainment industry such as singing and dancing;
- the spa;
- the service counter (front office); and
- voluntary activity.

3. For both Malaysians and Australians, 'Work and Holiday'holders must not be employed by any one employer for more than six (6) months;

4. For both Malaysians and Australians, 'Work and Holiday' Visa holders will not be permitted to engage in any studies or training for more than four (4) months of the visit;

5. For both Malaysians and Australians, a 'Work and Holiday' Visa will automatically entitle the visa holder to work and reside temporarily in Malaysia or Australia;

6. A Malaysian citizen can apply for the "Work and Holiday 'programme at the Australian Embassy in Malaysia and an Australian citizen can apply for the same programme at the Malaysian Embassy in Australia;

7. Applicants for 'Work and Holiday' Visas will need to provide a letter from the relevant government ministry which selected them to participate in the programme to ensure that they meet all the eligibility requirements; and

8. Applicants will be interviewed, when necessary, by representatives of each country to determine their eligibility for the grant of a visa.

How To Apply for a Work And Holiday Visa
Malaysian applicants

Malaysian nationals applying for a 'Work and Holiday' Visa must undergo the following procedures:

1. Obtain an application form from the Australian High Commission in Kuala Lumpur or download the on-line form at www.imi.gov.my;

2. Obtain a 'Letter of Good Conduct' from the Ministry of Foreign Affairs of Malaysia and satisfy all the eligibility requirements;

3. Submit the application form to the Australian High Commission in Kuala Lumpur. A medical check-up form will be given to the applicant if the Australian High Commission in Kuala Lumpur is satisfied with the application;

4. Undergo a medical check-up at any hospital which is approved by the Australian Government;- the hospital will submit the medical check up results directly to the Australian High Commission in Kuala Lumpur without forwarding the results to the applicant; and

5. Applicants will be notified by the Australian High Commission in Kuala Lumpur regarding their status of application.

Australian applicants

Australian nationals applying for a 'Work and Holiday' Visa must undergo the following procedures:

1. Obtain an application form from the Malaysian High Commission in Canberra or the Malaysian Consulate General in Perth or download the on-line form at www.imi.gov.my;

2. Provide a letter from the ACT and Regions Office of the Department of Immigration and Citizenship of Australia, or any other relevant government department determined by the Australian government, to confirm that they have been selected to participate in the programme and that they satisfy all the eligibility requirements;

3. Submit the application form and valid medical certificates issued by a qualified doctor in Australia to the Malaysian High Commission in Canberra or Malaysian Consulate General in Perth;

4. Only complete application forms will be sent to the Malaysian Immigration Department Headquarters for approval; and

5. Applicants will be officially notified by the Malaysian High Commission in Canberra or Malaysian Consulate General in Perth regarding their status of application.

Fees

The fee for successful Australian applications is RM 90.00 for 12 months.

Required Documents
IM. 12 Form
KDN Form

Last Updated on Tuesday, 10 April 2012 09:00
http://www.imi.gov.my/index.php/en/m...cial-programme

sawamura 19-04-2012 11:53 AM

tafsiran pakcik gugel :)paid

Kerja dan Holiday Visa
Tujuan

'Work and Holiday Visa adalah satu program khas yang memberi peluang kepada golongan muda Malaysia dan Australia untuk berfungsi buat sementara waktu untuk menampung perbelanjaan harian semasa dalam perjalanan di Malaysia atau Australia. Program ini mengukuhkan lagi hubungan dua hala antara Malaysia dan Australia.

Keperluan

Program ini ditawarkan kepada kedua-dua rakyat Malaysia dan Australia yang memenuhi keperluan berikut:

Berhasrat terutamanya untuk bercuti di Malaysia atau Australia bagi suatu tempoh yang dinyatakan;
Berumur antara lapan belas (18) dan tiga puluh (30) tahun pada masa permohonan visa;
Mempunyai kelulusan pendidikan tinggi atau telah berjaya menamatkan sekurang-kurangnya dua (2) tahun pengajian ijazah pertama di universiti;
Dapat berkomunikasi dalam bahasa Inggeris cekap;
Tidak membawa bersama anak-anak;
Telah tidak sebelum mengambil bahagian dalam 'Work and Holiday' program;
Mempunyai pasport yang sah dan tiket penerbangan pulang atau mempunyai dana yang mencukupi untuk membeli tiket penerbangan tersebut;
Mempunyai dana yang mencukupi bagi menjaga mereka semasa tempoh awal yang tinggal di Malaysia atau Australia;
Memenuhi keperluan kesihatan:
a. Pemohon Malaysia - Memenuhi keperluan kesihatan Australia;
b. Pemohon Australia - Diperlukan untuk mempunyai kesihatan yang baik dengan sijil perubatan yang sah yang dikeluarkan oleh doktor bertauliah di Australia;
Menjadi dari akhlak yang baik:
pemohon a.Malaysian - memenuhi keperluan watak;
b.Australian pemohon - tidak mempunyai rekod jenayah.
Mereka yang telah memasuki Malaysia atau Australia atas visa 'Work and Holiday' akan dikehendaki untuk mematuhi undang-undang masing-masing, kaedah dan peraturan Malaysia dan Australia dan tidak melibatkan diri dalam pekerjaan yang bertentangan dengan maksud 'Work and Holiday' program.

Bagi kedua-dua rakyat Malaysia dan Australia, tujuan utama 'Work and Holiday' program adalah untuk menggalakkan perjalanan dengan kerja sampingan untuk melancong;
Peserta Australia program ini tidak dibenarkan untuk bekerja di sektor-sektor berikut: -
- Mana-mana firma atau syarikat yang memerlukan kelayakan profesional;
- Industri hiburan seperti menyanyi dan menari;
- Spa;
- Kaunter perkhidmatan (front office);
- Aktiviti sukarela.

3. Bagi kedua-dua rakyat Malaysia dan Australia, Kerja 'dan Holiday'holders yang tidak perlu bekerja oleh majikan mana-mana satu lebih daripada enam (6) bulan;

4. Bagi kedua-dua rakyat Malaysia dan Australia, 'Work and Holiday' pemegang Visa tidak akan dibenarkan untuk melibatkan diri dalam apa-apa kajian atau latihan untuk lebih daripada empat (4) bulan tempoh lawatan;

5. Untuk kedua-dua rakyat Malaysia dan Australia, 'Work and Holiday Visa secara automatik akan melayakkan pemegang visa untuk bekerja dan menetap secara sementara di Malaysia atau Australia;

6. Seorang warganegara Malaysia boleh memohon untuk Kerja "dan program Holiday 'di Kedutaan Australia di Malaysia dan warganegara Australia boleh memohon untuk program yang sama di Kedutaan Malaysia di Australia;

7. Pemohon untuk 'Work and Holiday Visa akan perlu menyediakan surat dari kementerian kerajaan yang berkaitan yang dipilih mereka untuk mengambil bahagian dalam program ini bagi memastikan bahawa mereka memenuhi semua keperluan kelayakan;

8. Pemohon akan ditemu duga, apabila perlu, oleh wakil-wakil setiap negara untuk menentukan kelayakan mereka bagi pemberian visa.

Bagaimana Untuk Memohon Kerja Dan Holiday Visa
Pemohon Malaysia

Rakyat Malaysia yang memohon untuk 'Work and Holiday Visa perlu menjalani beberapa prosedur berikut:

1. Mendapatkan borang permohonan dari Suruhanjaya Tinggi Australia di Kuala Lumpur atau memuat turun borang dalam talian di www.imi.gov.my;

2. Mendapatkan 'Surat Kelakuan Baik' dari Kementerian Luar Negeri Malaysia dan memenuhi semua syarat-syarat kelayakan;

3. Hantar borang permohonan kepada Suruhanjaya Tinggi Australia di Kuala Lumpur. Satu borang pemeriksaan kesihatan akan diberikan kepada pemohon jika Suruhanjaya Tinggi Australia di Kuala Lumpur berpuas hati dengan permohonan itu;

4. Menjalani pemeriksaan perubatan di mana-mana hospital yang diluluskan oleh Kerajaan Australia; - hospital akan mengemukakan pemeriksaan perubatan keputusan terus kepada Suruhanjaya Tinggi Australia di Kuala Lumpur tanpa mengemukakan keputusan kepada pemohon;

5. Pemohon akan dimaklumkan oleh Suruhanjaya Tinggi Australia di Kuala Lumpur mengenai status permohonan.

Pemohon Australia

Warga Australia yang memohon untuk 'Work and Holiday Visa perlu menjalani beberapa prosedur berikut:

1. Mendapatkan borang permohonan dari Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Canberra atau Ketua Konsulat Malaysia di Perth atau memuat turun borang dalam talian di www.imi.gov.my;

2. Menyediakan surat daripada AKTA dan Kawasan Pejabat Jabatan Imigresen dan Kewarganegaraan Australia, atau mana-mana jabatan kerajaan lain yang berkaitan yang ditentukan oleh kerajaan Australia, untuk mengesahkan bahawa mereka telah dipilih untuk menyertai program ini dan mereka memenuhi semua kelayakan keperluan;

3. Mengemukakan borang permohonan dan sah sijil perubatan yang dikeluarkan oleh doktor bertauliah di Australia kepada Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Canberra atau Pejabat Konsul Jeneral Malaysia di Perth;

4. Hanya borang permohonan yang lengkap akan dihantar kepada Ibu Pejabat Jabatan Imigresen Malaysia untuk kelulusan;

5. Pemohon akan diberitahu secara rasmi oleh Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Canberra atau Malaysia Konsul Jeneral di Perth mengenai status permohonan.

Yuran

Yuran bagi permohonan yang berjaya Australia adalah RM 90,00 untuk 12 bulan.

Dokumen yang diperlukan
IM. 12 Borang
Borang KDN

Pak.Lang 19-04-2012 11:57 AM

xmo/xperlu pakai tafsiran,kalau yg da baca tu tak faham memang tak layak ler

saxsor 19-04-2012 11:59 AM

Quote:

Originally Posted by Pak.Lang (Post 12967531)
xmo/xperlu pakai tafsiran,kalau yg da baca tu tak faham memang tak layak ler

betul tu pak lang...:D

zool4 19-04-2012 12:02 PM

kite kene cari kerja sndiri or automatically assigned? tak ade info pasal salary ke? sebulan 3k AUD ok gak..

Pak.Lang 19-04-2012 12:52 PM

Quote:

Originally Posted by zool4 (Post 12967608)
kite kene cari kerja sndiri or automatically assigned? tak ade info pasal salary ke? sebulan 3k AUD ok gak..

link sudah ada,tu pon xbley usaha sendiri? no. talipon pon ada letak bro... haiz (kalau mcm gini perangai kene F atas bawah nanti kat australia...jgn dok kata depa racist plak)

Pak.Lang 19-04-2012 12:53 PM

Quote:

Originally Posted by saxsor (Post 12967559)
betul tu pak lang...:D

aku da letak kat topic.... aku letak ni pon xda dpt ape

I believe in "giving hence shall you receive"

kronoz 19-04-2012 02:33 PM

Quote:

Aged between eighteen (18) and thirty (30) years at the time of the application for the visa;
baru baca requirement ke-2 terus aku give up :))

kenapa la set umur 30 tu.. melepas la aku ~X(

zool4 19-04-2012 03:49 PM

Quote:

Originally Posted by Pak.Lang (Post 12968241)
link sudah ada,tu pon xbley usaha sendiri? no. talipon pon ada letak bro... haiz (kalau mcm gini perangai kene F atas bawah nanti kat australia...jgn dok kata depa racist plak)

pasal dh bukak link tu n xjumpe info tu yg aku dok tnye..
xnak bgtau xpela..:) ckp jela xtau :-p hahaha..

maxpix 19-04-2012 03:53 PM

Quote:

Originally Posted by zool4 (Post 12970247)
pasal dh bukak link tu n xjumpe info tu yg aku dok tnye..
xnak bgtau xpela..:) ckp jela xtau :-p hahaha..

betul2 ......ni dok buat poyo kambing pulak,,hahaha

zool4 19-04-2012 04:07 PM

Quote:

Originally Posted by maxpix (Post 12970298)
betul2 ......ni dok buat poyo kambing pulak,,hahaha

might be he just able to read in English only..haha:eek:

Zulnas78 19-04-2012 04:08 PM

I dong understang what are you talking about...

MEMARTABATKAN BAHASA MELAYU....

bihunx 19-04-2012 04:14 PM

takpe.. masuk web itu.. tukar je ke bahasa melayu.. haha.. ada asrama ke kalu keja kat sana..

bintang4 19-04-2012 04:17 PM

Kerja apa yg derang boleh kasi ni?
Jgn di suruh wat kerja menyundal sudah :D

Pak.Lang 19-04-2012 11:09 PM

boleh aja talipon IMI

Hubungi Kami
Ibu Pejabat Jabatan Imigresen Malaysia
(Kementerian Dalam Negeri)
No 15 Tingkat 1-7, (Podium) , Persiaran Perdana, Presint 2,
62550 Putrajaya

Tel: 03-88801000

Faks: 03-88801200

Talian Bilik Gerakan:
Talian 1: 03-88801555
Talian 2: 03-88801556
Talian 3: 03-88801339
Faks: 03-88801509

press zero for operator

kalau terasa lantak kau lah jang,pada aku ko xda initiative...

aku mmg xda no. dia sbb aku xjaga bulu ketiak dorg

p.s: No. talipon yg byk tu sumber dari website halaman utama ye

butterfingers 19-04-2012 11:19 PM

kasarnye tt..tt period ke?

AureLia 20-04-2012 12:05 AM

Quote:

Originally Posted by zool4 (Post 12967608)
kite kene cari kerja sndiri or automatically assigned? tak ade info pasal salary ke? sebulan 3k AUD ok gak..

Ini Seasonal Work. Tak ada jaminan kerja. Maksudnya, kita ke sana sebagai Pemegang Working Holiday Visa (WHV), kemudian sampai di sana, pandai-pandailah cari kerja. Nasihat saya, sebelum ke sana, buat research dulu tentang Seasonal Work di Australia. Seasonal Work ialah sebarang kerja-kerja BERMUSIM, yg membabitkan perladangan, perkebunan, pertanian dan penternakan.

Antara kerja bermusim yg boleh dapat gaji masyuk ialah kerja-kerja perkebunan, seperti petik buah anggur. Member saya yg pernah buat kata, boleh dapat lebih dari $100 AUD sehari kalau betul2 rajin. Tapi kena tahan cuaca, sebab kalau time summer, cuaca di Australia dan NZ memang panas kering. Macam Malaysia, panas tapi basah.

Senaraikan semua ladang2 yg ada good reviews dari backpackers (Google di internet), kemudian email pemilik ladang dan tanya kalau dia masih nak pakai orang. Contoh: Musim memetik buah anggur bermula bulan Julai, maka kita kena mula mohon kerja paling kurang 3 bulan lebih awal. Kalau lambat, memang susah nak dapat sebab orang akan sentiasa mencari kerja. Tak perlu beritahu yg kita ada di Malaysia, just berlagak seolah-lah anda dah memang ada di Australia dan memang dah ada WHV.

Cari banyak-banyak pekerjaan pun tak apa, sebab kita tak tahu mana yg kita akan dapat. Kalau dah dapat, minta pemilik ladang reservekan nama kita. Mereka akan reserve dan selepas tu terpulanglah kpd kita sama ada nak batalkan yg lain atau tak. Kena tgk juga, tempat kerja tu ada sediakan hostel/caravan atau tak. Kalau tak, kena cari sendiri yg berdekatan tmpt kerja. Atau terpaksa beli kereta 2nd hand (penting utk mencari kerja dan bekerja). Dah settle semua, WHV pun dah ada, then buatlah persiapan ke Australia. Pastikan duit belanja semua cukup dan tukar siap2 kat Malaysia supaya tak kelam-kabut bila dah kat Australia. Jangan bawa apa-apa makanan ke Australia. Even Maggi Mee pun kena rampas.

Australia adalah lebih bahaya dari NZ, sebab Australia penuh dgn binatang2 liar yg berbisa, especially ULAR. Kawan saya kata pernah dia ambik setandan pisang, elok jer ada ular dlm tandan pisang tu. Nasib tak kena sakit jantung. So kat Australia ni, betul2 kena hati2 kalau nak keja kebun, ladang atau penternakan.

Seperkara lagi, Australia juga bahaya kerana ia adalah sebuah benua yg besar, jadi ada bermacam2 orang. Psycho pun ada. Few years back ada kes pembunuh bersiri yg membunuh backpackers di salah sebuah region di Australia. So sesiapa yg nak ke sana, silalah berhati2. Kalau boleh, pergilah in grouping. Agak bahaya pergi sendirian, walaupun lelaki (ada banyak kes lelaki Asian yg ditangkap dan kemudian dirogol beramai2, tapi tidak dihebahkan).

RuthlessFairy 20-04-2012 12:09 AM

Quote:

Originally Posted by Pak.Lang (Post 12968241)
link sudah ada,tu pon xbley usaha sendiri? no. talipon pon ada letak bro... haiz (kalau mcm gini perangai kene F atas bawah nanti kat australia...jgn dok kata depa racist plak)

takyah bukak thread la Pak Lang oiiiiiii.
kalau taknak share info.

gile belagak kau ni.

dorang ni tanya secara AM. kalau betul2 berminat barulah dorang call sendiri.

kalau kau takmo susah jawab, TAKPAYAH bukak thread.

RuthlessFairy 20-04-2012 12:10 AM

Quote:

Originally Posted by zool4 (Post 12970470)
might be he just able to read in English only..haha:eek:

so we call him as "Goat POYO'?

fyzReE 20-04-2012 12:26 AM

TT..g letak kat jobstreet je la.xpyh letak dlm cg..hahahha.org tnye sikit pon xbleh ni..peyedd la tu.ngeee


All times are GMT +8. The time now is 02:41 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.