CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Automotive (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=101)
-   -   mana lebih bagus, Elantra atau Preve? (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=326879)

forexian 14-04-2012 01:29 AM

kalo aku, for sure aku amik avante ni...

hairel.jay 14-04-2012 01:47 AM

preve nama tak sedap.. elantra nama sedap didengar..

fine net 14-04-2012 01:49 AM

post aku kali kedua dlm thread nie.....

aku pengguna proton (persona).....

klu bg aku pilihan...aku akan amik hyundai tu....

kizuro 14-04-2012 08:54 AM

for sure aku amik Elantra..

fared 14-04-2012 09:03 AM

Aku pilih preve tanpa ragu2,
Sbbnya sejarah proton terlalu banyak dlm keluarga aku,
1 kereta bapak aku ford dah jual,
2 kereta dia honda intergra dc2 dah jual mentanant tinggi,
3 kereta perdana beli baru pd thn 1997 & masih pakai sampai skrg,
4 kembara jual sbb mentedarah minyak,
5 honda crv masih pakai sampai skrg,
6 proton inspira masih pakai sampai skrg,
Kereta yg hari2 dia pakai adalah proton perdana, honda crv guna bawak ge mancing & inspira duk berabuk dalam garaj.knp dia beli inspira?dia pun x tau knp dia beli inspira sbb dia masih suka pakai perdana dia.aku pun dah masuk 5 tahun pakai satria neo tanpa ada apa2 masalah, serius tanpa masalah langsung neo aku, jd aku heran kat mana dtgnya masalah proton yg selalu org cerita tu?dan aku tgk preve punya spec pun terbaik.aku penah racun bapak beli sonata model baru tu, cung giler tapi bapak aku siap cakap giler pe beli hyudai, cari masalah namanya..hahaha..

nikprofit 14-04-2012 09:12 AM

Quote:

Originally Posted by fared (Post 12910907)
Aku pilih preve tanpa ragu2,
Sbbnya sejarah proton terlalu banyak dlm keluarga aku,
1 kereta bapak aku ford dah jual,
2 kereta dia honda intergra dc2 dah jual mentanant tinggi,
3 kereta perdana beli baru pd thn 1997 & masih pakai sampai skrg,
4 kembara jual sbb mentedarah minyak,
5 honda crv masih pakai sampai skrg,
6 proton inspira masih pakai sampai skrg,
Kereta yg hari2 dia pakai adalah proton perdana, honda crv guna bawak ge mancing & inspira duk berabuk dalam garaj.knp dia beli inspira?dia pun x tau knp dia beli inspira sbb dia masih suka pakai perdana dia.aku pun dah masuk 5 tahun pakai satria neo tanpa ada apa2 masalah, serius tanpa masalah langsung neo aku, jd aku heran kat mana dtgnya masalah proton yg selalu org cerita tu?dan aku tgk preve punya spec pun terbaik.aku penah racun bapak beli sonata model baru tu, cung giler tapi bapak aku siap cakap giler pe beli hyudai, cari masalah namanya..hahaha..

tak terkena lagi la ni...
bila dah terkena tobat tak nak pakai dah :))

788 14-04-2012 09:12 AM

Aku tetap pilih preve..apa barang keta korea...:D

fared 14-04-2012 09:17 AM

Quote:

Originally Posted by nikprofit (Post 12910956)
tak terkena lagi la ni...
bila dah terkena tobat tak nak pakai dah :))

Dah 5 tahun bro kereta aku x penah beri masalah,
X kan nak tunggu 50 tahun xde masalah baru x nyesal beli proton :eek:
Kalau beli honda, toyota pun waranty max pun 5 tahun je bro..

pokyo 14-04-2012 09:58 AM

aku pun tak minat sangat dengan proton, pakai pun sebab takde pilihan...

tapi kalau aku jadi TT dan kena buat pilihan antaraa dua ni, kemungkinan aku akan ambik Preve sebab ikut specs dan review memang Preve keluaran Proton terbaik setakat ni.

tunggu minggu depan, test drive 2 2 baru buat keputusan, beli kereta 1st tengok specs dulu 2nd baru design.

dragonaga 14-04-2012 10:06 AM

Aku lak memang dah target nak beli Elantra satu hari nnt sbb spec n design cun...pastu mmg x minat lgsung dgn Preve sbb design x cantik tapi bila harga Preve dah keluar tetibe rasa berminat lak dgn Preve...hehe...n rasanya spec dia pon ok gak lah kan, apa2pon tggu dulu respon dr org yg dah pakai nnt...sbb beza harga dgn Elantra lebih RM20k gak...aku nak beli spec manual, harga Elantra lebih kurang RM86k n Preve lak RM60k je...

Entahla, maybe sbb aku sekrg duk lebih fikirkan nak laburkan duit kpd aset yg lebih terjamin cam rumah, emas dan perak...so nafsu nak memiliki kereta yg best2 dah kurang ckit...yg penting menang memakai...

matalim 14-04-2012 10:13 AM

Peeve la best.... Proton d' best! :)cgrock

Duffayoi14 14-04-2012 10:20 AM

Mana nk tau..

Preve kuar pn blom...xtest lg...

awang millionaire 14-04-2012 10:45 AM

Quote:

Originally Posted by GhostTrader (Post 12906370)
Preve ni skit2 aku tgk mcm VW Pasat model lama..

Aku setuju

airi 14-04-2012 10:51 AM

Quote:

Originally Posted by C_Kenek (Post 12907759)
adik aku bawak honda city ngan persona member dia punyer, dia cakap persona lagi best bawak mungkin kualiti proton agak rendah. proton kene tingkatkan kualiti macam kereta waja member aku door handle semua pintu tercabut

aku pnh test city n persona kwn aku
yap
city bwk laju mcm nak terbang dh
cornering persona mantap main kt karak
tp yelah tu je la
mcm kualiti brg lain hampeh
bru ni kne overhaul kwn aku cite kete persona tu
bru pki xsmpi setahun
owner mmg jns xbwk mcm aku
die dr jauh dah brek if ade kete kt dpn
haahaha, bygkn mcm mane cpt sgt leh rosak


aku vote elantra sbb ptt proton leh design lagi lawa

namkin 14-04-2012 11:46 AM

Quote:

Originally Posted by adamms (Post 12907337)
apa buktinya bro? ke bro main agak2 rasa2 je? kita mau fact bro.. fact.

letak la spec tggi melangit pon..aku xcayer leh tahan lame..

fauzi32 14-04-2012 12:07 PM

Quote:

Originally Posted by adamms (Post 12907337)
apa buktinya bro? ke bro main agak2 rasa2 je? kita mau fact bro.. fact.

ini bukti nyer :)

http://www.hyundaiusa.com/research-t...ra_NACOTY.aspx

Fawkes 14-04-2012 12:08 PM

elantra. preve pnye part blakang tersangatlah huduh

JaweWetan 14-04-2012 12:18 PM

jauh sgt beza harge kete tu.. budget lbih amek elantra. tp klu sy dah x bo nak bli sbb anak dah ramai. terpaksela amek exora bold cfe..hu.huuu..

fxjaybee.co 14-04-2012 12:20 PM

hyndai x kualiti.
matix abang ipar aku hampir setahun tersadai. dah malas nak repair.

abahmu 14-04-2012 12:23 PM

Quote:

Originally Posted by fxjaybee.co (Post 12912033)
hyndai x kualiti.
matix abang ipar aku hampir setahun tersadai. dah malas nak repair.

klu cakap mcm tu senang je...volvo x kualiti...volvo kak aku dkt 2 tahun dh duk di garaj..asyik rosak enjin....:))

fxjaybee.co 14-04-2012 12:33 PM

Quote:

Originally Posted by abahmu (Post 12912051)
klu cakap mcm tu senang je...volvo x kualiti...volvo kak aku dkt 2 tahun dh duk di garaj..asyik rosak enjin....:))

tu lah, dia kata cam nak buang kat gaung je matrix tu...:))

janggut_X 14-04-2012 12:39 PM

Preve best dah. Tapi klau den amik elantra la.alang alang berhutang baik amik kete luar. Interest kete luar jauh lebih murah dari kete national. Tapi tak dinafikan spec preve mantap dah

al5911 14-04-2012 01:07 PM

Proton bawak laju gegar. Lg lama sikit ada le part2 dalaman yg longgar dan menghasilkan bunyi2an yg tak merdu langsung. Tp sy cuma penah pakai iswara (baru) le. Perodua pun2x5 je. Pasni boleh2 takkan pakai proton lg. Kalau ada gred A - E, sy bg C je kat proton ni.

So go for elantra. Teknologi korea lg ok banding malaysia.

fauzi32 14-04-2012 02:54 PM

Quote:

Originally Posted by al5911 (Post 12912319)
Proton bawak laju gegar. Lg lama sikit ada le part2 dalaman yg longgar dan menghasilkan bunyi2an yg tak merdu langsung. Tp sy cuma penah pakai iswara (baru) le. Perodua pun2x5 je. Pasni boleh2 takkan pakai proton lg. Kalau ada gred A - E, sy bg C je kat proton ni.

So go for elantra. Teknologi korea lg ok banding malaysia.

kebanyakan kereta proton bergegar sebab mounting rubber tak tahan lama. absorber low gred jenama APM . sy pakai gen2 2004. sebelum tukar ke part jepun, 2 kali dlm setahun tukar mounting engine ori proton. absober proton sethun je dah berbunyi tikus. lepas tukar high gred absorber dan mounting made jepun, 2 thn guna takde masalah gegar lagi. :)
masalah sebenar proton punca vendor pembekal part nyer.
engine campro sy guna dah 8 thn maintain power :)cgrock

adm4g93 14-04-2012 02:59 PM

TT, pada pandangan saya... ikut selara poket sebenarnya... klo betul2 nak sedap.. conti punya kereta le.. proton ke hyudai ke... dua-dua dah berubah teknologinya... nak kena ingat pakai le kereta apa pun yang mempunyai teknologi elektonik yang canggih... klo dia batuk pasal elektronik tu.. sendiri mau faham... so better... tengok pada kemampuan poket... dan purpose beli kereta tu... nanti baru puas hati...

Dkgr@y 14-04-2012 03:17 PM

Quote:

Originally Posted by C_Kenek (Post 12906817)
kalau rupa amik elantra ler kalau dari segi harga amik preve kalau aku jutawan aku amik nissan gtr

begitu juga dengan saya.. :">

pudins70 14-04-2012 03:31 PM

Proton @ Kia - Pilihan yang sangat sukar. Bagi aku macam ditelan mati mak, diluah mati bapak.
Proton ni aku dah serik dan tak mungkin pakai lagi. Jenama Korea pulak tak pernah terlintas di hati. Tapi kalu tt suruh vote terpaksa la aku pilih Kia.

tressele 14-04-2012 03:35 PM

Quote:

Originally Posted by pudins70 (Post 12913136)
Proton @ Kia - Pilihan yang sangat sukar. Bagi aku macam ditelan mati mak, diluah mati bapak.
Proton ni aku dah serik dan tak mungkin pakai lagi. Jenama Korea pulak tak pernah terlintas di hati. Tapi kalu tt suruh vote terpaksa la aku pilih Kia.

Kia Elantra?? :)cgrock

fauzi32 14-04-2012 03:39 PM

Quote:

Originally Posted by tressele (Post 12913164)
Kia Elantra?? :)cgrock

bukan kia lah.. ni hyundai elantra. abg kia :D

sitoplasmat 14-04-2012 03:39 PM

Quote:

Originally Posted by fauzi32 (Post 12912895)
kebanyakan kereta proton bergegar sebab mounting rubber tak tahan lama. absorber low gred jenama APM . sy pakai gen2 2004. sebelum tukar ke part jepun, 2 kali dlm setahun tukar mounting engine ori proton. absober proton sethun je dah berbunyi tikus. lepas tukar high gred absorber dan mounting made jepun, 2 thn guna takde masalah gegar lagi. :)
masalah sebenar proton punca vendor pembekal part nyer.
engine campro sy guna dah 8 thn maintain power :)cgrock

pengguna bijak.. jgn cara salah, tapi meyelesaikan masalah..:)cgrock:)cgrock

balang 14-04-2012 03:40 PM

test drive 2 model ni la baru tau..tapi dari previous exp, proton memang mengecewakan, apa kata ko tunggu 1-2 tahun dulu, sebab 2 model ni baru, sebab setakat ni model inspira takder masalah lagi..bagi chance la kat proton..

pudins70 14-04-2012 03:41 PM

Quote:

Originally Posted by tressele (Post 12913164)
Kia Elantra?? :)cgrock

Silap tersasul la bro, sorry he..he..:">

fauzi32 14-04-2012 03:43 PM

Quote:

Originally Posted by balang (Post 12913194)
test drive 2 model ni la baru tau..tapi dari previous exp, proton memang mengecewakan, apa kata ko tunggu 1-2 tahun dulu, sebab 2 model ni baru, sebab setakat ni model inspira takder masalah lagi..bagi chance la kat proton..

proton preee memang baru.. tetapi hyundai elantra ni kat korea/usa dah lebih setahun.. dah dapat award best car kat usa :):)

TQ7 14-04-2012 04:13 PM

Quote:

Originally Posted by fauzi32 (Post 12913210)
proton preee memang baru.. tetapi hyundai elantra ni kat korea/usa dah lebih setahun.. dah dapat award best car kat usa :):)

US spec lain, malaysia spec lain..:eek::eek::eek:

HujanLiar 14-04-2012 05:18 PM

rupa avante tu huduh sangat aku tengok...lampu belakang tersembul-sembul...nampak kemetot.....daripada beli avante ni baik aku beli kereta mainan...

Ranimanzal 14-04-2012 06:18 PM

Kalau dh guna local try plak brand lain..hehu

akumakangaji 14-04-2012 06:41 PM

2-2 kereta x pernah bw..so x reti nak komen..tapi kalau tgk gambar i vote for preve..evergreen design..elantra tu nmpk sporty sgt..x seswai dgn den ni..lg punpakai saga blm..dh 4 tahun pakai..x pernah bg masalah pun..kt highway pernah jer 140 ok jer..

b_ballerz2k 14-04-2012 07:23 PM

layan preve bro, dpt rasa bangga kete msia beb.

SC pon byk. spareparts pon murah.

sambutan n review dr australia xsilap aku pon sgt memuaskan.

Malaysia Boleh!

majapahit 14-04-2012 07:44 PM

Proton tak macam dulu-dulu..
Sekarang buat kereta guna pakar teknikal BMW, Dr. Wolfgang Karl Epple.


Baca ni-->> http://www.utusan.com.my/utusan/info...t&pg=ko_01.htm



:)cgrock

majapahit 14-04-2012 07:47 PM

"Saya juga meletakkan kereta ini (P3-21A)/ Preve sekelas dengan model Ford Focus, Toyota Altis dan Honda Civic.

"Beberapa cirinya dari segi keselamatan dan keselesaan juga telah dipertingkatkan berbanding model Proton yang terdahulu," kata Dr. Wolfgang Karl Epple (EX-pakar teknikal BMW).

Dia tak sebut ELANTRA atau kereta Korea pun!! :)):eek:


All times are GMT +8. The time now is 05:54 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.