CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Mobile, Smartphone, PDA, Tablet (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=134)
-   -   (Tips & Tricks) ios 5.1 jailbreak/downgrade sharing (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=322706)

mat_yen 08-05-2012 09:06 AM

mai lepak kat "my apple iclub" kat FB grup rasmi geng Idevice CG hehe

kakikukacak 10-05-2012 09:02 PM

ipong aku skrg version 5.0, apsal xleh nk upgrade ke 5.0.1 utk men"jb"kn die?
die kuar error 3194.

ni nama ipsw = iPhone3,1_5.0.1_9A405_Restore

kakikukacak 10-05-2012 09:04 PM

Quote:

Originally Posted by mat_yen (Post 13161273)
mai lepak kat "my apple iclub" kat FB grup rasmi geng Idevice CG hehe

aku bru je diterima oleh club ini..:)cgrock

zhang46 11-05-2012 01:18 PM

Quote:

Originally Posted by walt174 (Post 13152324)
Mengikut penelitian ahli nujum...kalau jailbreak ios 5.1 keluar sekalipun,terpaksa tunggu sampai koman-koman 5/6 bulan lagi sebab kena tengok komen-komen perintis dulu macamana keadaan JB tu ok ke tak...stabil ke tak..ekekeke...tapi kalau nak jadi bahan eksperimen Dev-Team ..tak salah mencuba...sila pastikan iphone anda bersedia menerima permasalahan yang bakal mendatang sebab jarang rasanya JB baru relese terus stabil...so apa kata kita tengok dulu dari forum-forum berdekatan..tuan nak sumbat app/game sila masik link kat bawah ni ya,tq..mana tahu anda tertarik..:)paid

IPHONE/IPAD/IPOD

Kalau tak JB, boleh install ke app tu kat iPad 5.1? :-?

walt174 22-05-2012 12:46 AM

Quote:

Originally Posted by zhang46 (Post 13197435)
Kalau tak JB, boleh install ke app tu kat iPad 5.1? :-?

Tak boleh tuan..sebab app dan game tu hanya utk yang dah JB jek..:)paid

yokosarai 22-05-2012 05:28 PM

Pengalaman 2 hari yang memeningkan kepala ....

Minggu lepas aku baru downgrade iphone aku dari ios 5.1.1 ke ios 5.0.1 lepas tu aku terus jailbreak. Semuanya berjalan lancar.

Keesokan hari aku gatal tangan aku download winterboard , oklah semua berjalan lancar. Lepas aku dah puas dengan winterboard aku tweak springboard. Selepas aku tweak iphone running ada keluar ikon bulat berpusing lebih 45min aku tunggu masih berterusan.

Aku pun terus shutdown secara DFU mode , bila aku on balik iphone aku stuck kat logo apple selang beberapa second ikon bulat berpusing keluar lagi .... aku dah mula pening...

Aku off kan dalam DFU mode lagi, aku biarkan beberapa jam....setelah beberapa jam iphone aku berjaya on tapi sesuatu tak kena berlaku ....theme yang aku tukar ilang, Safari , email , cydia tak berfungsi bila aku touch icon dia bukak dan tutup balik..fungsi lain tak de masalah sms,call,google semua tak de masalah ...

aku pun dah pening kebetulan aku diluar tak de pc kat aku nak recovery pakai itune so aku biar kan je .... cuma tak syok lah mcm cacat lak iphone tak boleh on safari walau pun gunakan opera boleh nak surf ...

sampai je dirumah aku cuba buat recovery ...apa jadi error berlaku tak silap aku error 1604 ... aku dah pening .. aku pun google lah mcm2 maklumat yang ada digoogle aku cuba , dari gunakan tinyumbrella untuk exit recover ..ke redsnow untuk boot theatered ...aku pun masuk iphone folder dari pc aku delete fail dalam etc ...mcm2 lah ...

iphone aku dah mula gila ... semasa masih dalam keadaan apple logo stuck aku memang dah tak de peluang untuk on kan balik pakai itunes sebab mcm2 no error keluar ... aku cuba solve satu error keluar pulak error yang lain so aku give up nak trouble shoot error code ...

akhirnya tampe fikir panjang bila aku berjaya on kembali iphone aku dalam keadaan safari,email,cydia masih tak boleh bukak ...aku pun gi kat setting > general >reset > reset all setting dengan harapan semua balik keasal....hahahaha so apa jadi ....iphone aku sangkut kat tengah jalan lagi ...apple logo dan logo bulat tanda sendang runnig bertukar2 ...

aku tambah pening .... aku gunakan redsnow masuk extras aku click recover fix tah apa2 keluar kat screen iphone aku ...last ada perkataan error adehh.....berat berat ni iphone aku dah crash dalam hati aku ...aku terus masuk dfu mode biarkan sekejap ....aku dah mati akal mula terbayang nak jual hp ni ke nak cari orang yang pandai bab software ... kalau antar kedai mau kena pancung aku ni ....

so dah beberapa ketika aku biarkan dalam keadaan dfu mode aku on balik iphone ...bila aku on dia stuck kat itune logo ....so bila aku cucuk usb kat itune memang dah tak boleh ....

so aku dah buntu rilex jap isap rokok cari idea ....so aku dapat satu idea cuba buat balik proses aku downgrade dari ios 5.1.1 ke 5.0.1 ...

so aku bukak tiny umbrella untuk dapat kat shsh dan aku save balik selamat tiny umbrella dapat recornize iphone aku walau pun dah gila ...

aku ada satu masalah lagi nak masuk ifaith.... masalah dia aku punya iphone sekarang dah tak boleh masuk dfu dan cucuk usb ...sebab bila aku dfu lepas tu cucuk usb iphone akan keluar itune logo so aku stuck kat situ ...

So fikir punya fikir aku cuba dfu mode gunakan redsnow dalam masa yang sama aku ada beberapa saat untuk klik proceed ifaith dan ifaith boleh detect iphone aku dalam dfu mode untuk langkah seterusnya ....ni je peluang aku ada

so aku masuk ke ifaith sehingga ikon proceed ...aku pun bukak redsnow aku pun klik Pwned DFU ...dalam beberapa saat lepas tu aku klik proceed di ifaith ....lepas tu ifaith leh keluar lak instruction suruh aku off hp adehhh ... tak sempat le....

aku tak de pilihan aku masuk dfu tapi aku tak lepas kan button start/on sbb kalau aku lepaskan iphone akan keluar itune logo so ifaith akan reject ...

so aku terus tekan sampai iFaith keluar isyarat yang dia sudah detect aku dalan keadaan DFU mode ...bila Ifaith detect je iphone dalam keadaan DFU aku dah lega ..perghh ..bila keluar logo iFaith kat handphone aku aku bertambah lega ....huhuhuhu setelah selesai je iFaith buat kerja kerjanya aku pun on itunes dan itunes berjaya detect iphone aku , tampa berlengah aku tekan shift+recovery untuk recover balik firmware yang aku dah generate gunakan tiny umbrella dan iFaith ...

So akhirnya aku berjaya setelah pening kepala 2 hari ...iphone aku berfungsi seperti biasa ...so hari ni aku jailbreak balik iphone aku huhuhu ... tulah pengalaman untuk dikongsikan ...

japoniser 22-05-2012 05:36 PM

aku masih mencari jalan untuk downgrade dari 5.1.1...skang aku pki 5.1.1 tapi jailbreak pakai 5.1.thethered..cuak je klu bat abis or hang...smlm aku dah kene...seb baik ad abackup phone...nk boot pc plak buat masalah..kene pki laptop ofis je...sabor jelah..nk nunggu hackers kluarkan unthethered...nk downgrade ke 5.0.1 byk plak keje...kat umah xleh nk buat.

japoniser 22-05-2012 05:38 PM

Quote:

Originally Posted by yokosarai (Post 13308730)
Pengalaman 2 hari yang memeningkan kepala ....

Minggu lepas aku baru downgrade iphone aku dari ios 5.1.1 ke ios 5.0.1 lepas tu aku terus jailbreak. Semuanya berjalan lancar.

Keesokan hari aku gatal tangan aku download winterboard , oklah semua berjalan lancar. Lepas aku dah puas dengan winterboard aku tweak springboard. Selepas aku tweak iphone running ada keluar ikon bulat berpusing lebih 45min aku tunggu masih berterusan.

Aku pun terus shutdown secara DFU mode , bila aku on balik iphone aku stuck kat logo apple selang beberapa second ikon bulat berpusing keluar lagi .... aku dah mula pening...

Aku off kan dalam DFU mode lagi, aku biarkan beberapa jam....setelah beberapa jam iphone aku berjaya on tapi sesuatu tak kena berlaku ....theme yang aku tukar ilang, Safari , email , cydia tak berfungsi bila aku touch icon dia bukak dan tutup balik..fungsi lain tak de masalah sms,call,google semua tak de masalah ...

aku pun dah pening kebetulan aku diluar tak de pc kat aku nak recovery pakai itune so aku biar kan je .... cuma tak syok lah mcm cacat lak iphone tak boleh on safari walau pun gunakan opera boleh nak surf ...

sampai je dirumah aku cuba buat recovery ...apa jadi error berlaku tak silap aku error 1604 ... aku dah pening .. aku pun google lah mcm2 maklumat yang ada digoogle aku cuba , dari gunakan tinyumbrella untuk exit recover ..ke redsnow untuk boot theatered ...aku pun masuk iphone folder dari pc aku delete fail dalam etc ...mcm2 lah ...

iphone aku dah mula gila ... semasa masih dalam keadaan apple logo stuck aku memang dah tak de peluang untuk on kan balik pakai itunes sebab mcm2 no error keluar ... aku cuba solve satu error keluar pulak error yang lain so aku give up nak trouble shoot error code ...

akhirnya tampe fikir panjang bila aku berjaya on kembali iphone aku dalam keadaan safari,email,cydia masih tak boleh bukak ...aku pun gi kat setting > general >reset > reset all setting dengan harapan semua balik keasal....hahahaha so apa jadi ....iphone aku sangkut kat tengah jalan lagi ...apple logo dan logo bulat tanda sendang runnig bertukar2 ...

aku tambah pening .... aku gunakan redsnow masuk extras aku click recover fix tah apa2 keluar kat screen iphone aku ...last ada perkataan error adehh.....berat berat ni iphone aku dah crash dalam hati aku ...aku terus masuk dfu mode biarkan sekejap ....aku dah mati akal mula terbayang nak jual hp ni ke nak cari orang yang pandai bab software ... kalau antar kedai mau kena pancung aku ni ....

so dah beberapa ketika aku biarkan dalam keadaan dfu mode aku on balik iphone ...bila aku on dia stuck kat itune logo ....so bila aku cucuk usb kat itune memang dah tak boleh ....

so aku dah buntu rilex jap isap rokok cari idea ....so aku dapat satu idea cuba buat balik proses aku downgrade dari ios 5.1.1 ke 5.0.1 ...

so aku bukak tiny umbrella untuk dapat kat shsh dan aku save balik selamat tiny umbrella dapat recornize iphone aku walau pun dah gila ...

aku ada satu masalah lagi nak masuk ifaith.... masalah dia aku punya iphone sekarang dah tak boleh masuk dfu dan cucuk usb ...sebab bila aku dfu lepas tu cucuk usb iphone akan keluar itune logo so aku stuck kat situ ...

So fikir punya fikir aku cuba dfu mode gunakan redsnow dalam masa yang sama aku ada beberapa saat untuk klik proceed ifaith dan ifaith boleh detect iphone aku dalam dfu mode untuk langkah seterusnya ....ni je peluang aku ada

so aku masuk ke ifaith sehingga ikon proceed ...aku pun bukak redsnow aku pun klik Pwned DFU ...dalam beberapa saat lepas tu aku klik proceed di ifaith ....lepas tu ifaith leh keluar lak instruction suruh aku off hp adehhh ... tak sempat le....

aku tak de pilihan aku masuk dfu tapi aku tak lepas kan button start/on sbb kalau aku lepaskan iphone akan keluar itune logo so ifaith akan reject ...

so aku terus tekan sampai iFaith keluar isyarat yang dia sudah detect aku dalan keadaan DFU mode ...bila Ifaith detect je iphone dalam keadaan DFU aku dah lega ..perghh ..bila keluar logo iFaith kat handphone aku aku bertambah lega ....huhuhuhu setelah selesai je iFaith buat kerja kerjanya aku pun on itunes dan itunes berjaya detect iphone aku , tampa berlengah aku tekan shift+recovery untuk recover balik firmware yang aku dah generate gunakan tiny umbrella dan iFaith ...

So akhirnya aku berjaya setelah pening kepala 2 hari ...iphone aku berfungsi seperti biasa ...so hari ni aku jailbreak balik iphone aku huhuhu ... tulah pengalaman untuk dikongsikan ...

uish..bleh cuba ni....

yokosarai 22-05-2012 05:46 PM

Quote:

Originally Posted by japoniser (Post 13308823)
uish..bleh cuba ni....

tak susah bro nak downgrade ...:D:D

kemaruk 28-05-2012 09:13 AM

yeay.. berjaya upgrade ios dari 4.2.1 -> ios5.1.1 + jailbreak..
Pengalaman pertamaku.. :)

smithmagge 13-08-2012 09:20 PM

Salam,
Sya baru jailbreak ios 5.1.1..semua ok tapi camana nak masuk lagu?itunes dh tkblh nak sync sbb ada option restore je.Minta tulun..boring ooo iphone tadak lagu..

t-rex 13-08-2012 10:39 PM

Quote:

Originally Posted by smithmagge (Post 14190878)
Salam,
Sya baru jailbreak ios 5.1.1..semua ok tapi camana nak masuk lagu?itunes dh tkblh nak sync sbb ada option restore je.Minta tulun..boring ooo iphone tadak lagu..

cuba pakai apps unlimtones... sya ni pon da tlajak install 5.1.1 sbb 4.2.1 jb sya crash.. so time restore tu x perasan plk dia terus update ke 5.1.1 tpaksala layan dulu...

smithmagge 14-08-2012 12:13 AM

Quote:

Originally Posted by t-rex (Post 14191573)
cuba pakai apps unlimtones... sya ni pon da tlajak install 5.1.1 sbb 4.2.1 jb sya crash.. so time restore tu x perasan plk dia terus update ke 5.1.1 tpaksala layan dulu...

tk blh bro ..ni utk creat ringtone..

dominator 14-08-2012 12:17 AM

Quote:

Originally Posted by smithmagge (Post 14190878)
Salam,
Sya baru jailbreak ios 5.1.1..semua ok tapi camana nak masuk lagu?itunes dh tkblh nak sync sbb ada option restore je.Minta tulun..boring ooo iphone tadak lagu..

aku pon dah JB 5.1.1... boleh je pakai itunes..

cerr ko update ke itune paling latest skali.. lepastu sync...

x kan kluar restore? jgn la masuk DFU mode or recovery mode...

akeyrasta 14-08-2012 12:24 AM

Quote:

Originally Posted by dominator (Post 14192593)
aku pon dah JB 5.1.1... boleh je pakai itunes..

cerr ko update ke itune paling latest skali.. lepastu sync...

x kan kluar restore? jgn la masuk DFU mode or recovery mode...

Yup try dulu update..

Rasa jb 5.1.1 ni senang n belum nmpak lagi prblm dia.

smithmagge 14-08-2012 01:24 AM

Quote:

Originally Posted by akeyrasta (Post 14192652)
Yup try dulu update..

Rasa jb 5.1.1 ni senang n belum nmpak lagi prblm dia.

update itunes latest lg tak blh terus hang...
Skrg dh ok sya transfer guna copytrans manager lg senang dr itunes..

akeyrasta 14-08-2012 01:44 AM

Quote:

Originally Posted by smithmagge (Post 14193144)
update itunes latest lg tak blh terus hang...
Skrg dh ok sya transfer guna copytrans manager lg senang dr itunes..

Oo yeker bro,
Ok nnt nk try jugak.

zul159 15-09-2012 07:10 PM

waaaa.... TLG2 lpas upgread 5.1.1 hp jdi gila.. masuk sim card x detect.. katanya "No Service" aq pkai 3gs.. ada spa2 blh tlg??

lcputih 16-09-2012 03:36 PM

Quote:

Originally Posted by zul159 (Post 14505719)
waaaa.... TLG2 lpas upgread 5.1.1 hp jdi gila.. masuk sim card x detect.. katanya "No Service" aq pkai 3gs.. ada spa2 blh tlg??

cer bg serial no modem firmware.. [B]check kat setting > general > about
[/
B]

zul159 16-09-2012 09:35 PM

aq da downgred ios 4.1. gna step yg ada kat first post.. tpi masalah skrg mcm mna nk upgred blik ke ios 5.1.1...

abdulricks85 17-09-2012 01:21 AM

ios 5.0.1 ok kt ipad aku,xde panas pn kalu main game lame2 atau surf internet.tp iphone 4 aku bengang gak,dh terupdate 5.1.1 panas semcm je.dh JB baru kurg sikit panas..

hoyeea 31-12-2012 11:28 AM

Aku nak tanya kalau nak update n download ios dari 4.3.2 pada 5.0.1 nie camna?aku dah buat pakai itunes version 11 tp ada keluar error(504)


All times are GMT +8. The time now is 07:06 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.