CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Offline Business, Entrepreneur Discussion (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=177)
-   -   Jom Share Idea : nak pasarkan barang, ambik pekerje, transport aku tanggung (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=316659)

redtea 23-05-2012 06:14 PM

Quote:

Originally Posted by Efun (Post 12750061)
jual on9 la :D

memang ada try jual online, tapi aku kurang fokus..oleh kerana kekangan masa...

dgn keje opis 9-5pm, dgn nak handle budak2 tuition lagik, blum masuk nak layan larling lagik../memang takde masa..

so aku opt for jual offline..ko ambik barang aku, ko bagi aku cash...senang mudah dan pantas..:)cgrock

Abu nawas 23-05-2012 06:28 PM

Quote:

Originally Posted by redtea (Post 13320656)
Skang ni stok baru masuk, banyak sgt2..

dan aku baru aje tambah sebiji lagik transport..

planning nak ambik org kerja, semua kelengkapan aku sediakan..

maksudnya pekerja tu kena dtg ke rumah aku, ambik van, then terus ke tempat niaga, setup dan jual..

agak2 berapa gaji kalocam gituk? then camne cara aku nak kontrol barang..

kang laku 10 helai, dia cakap lagi 5 lai..rm drp 5 lai masuk poket dia..camtu niaga buluh kasap aa namanya..

jom otai2 komen, aku budak baru belajar..baru sambut aniberseri 2 thn dlm bidang ni..

idea saya..dpd cari pekerja lebih baik cari rakan niaga..

TT sediakan semuanya termasuk stok dan transport...rakan niaga ni cuma perlu sediakan cagaran sebelum ambil barang utk dijual...

contoh :

harga jualan - RM10.00

kos - RM5.00

untung - RM5.00

Jadi..minta cagaran rm1000, setiap hari bagi stok sebanyak 100 helai kepada dia utk bawak p meniaga..kalau dapat jual 50 helai, untung RM250 bahagi sorang setengan (RM125)

stok tambah balik jadi 100...

mahir_tg 23-05-2012 07:36 PM

Quote:

Originally Posted by redtea (Post 12487082)
Salam warga CG..

Disini aku nak mintak pendapat otai2 business yang sudi bagi sedikit pandangan camne aku nak selesaikan.. iaitu stok melimpah ruah, gerai sebijik jerk sehari...

camne cara aku nak marketkan supaya production dan jualan aku seiring...skang ni production sgt2 smooth, jualan agak slow..aku worry jika lama2 di biarkan modal aku akan stuck..

jom kita bincang2..

psst : camne cara nak biz 2-3 ketul gerai dlm 1 hari..aku nak push barang keluar..profit margin rendah pun takpe asalkan volume tinggi..

tq kawan2 :)cgrock

Apa produknye TT...???senang kit nak cadangkan klu tau produknye...PM sy...;)

redtea 24-05-2012 12:39 PM

Quote:

Originally Posted by Abu nawas (Post 13320743)
idea saya..dpd cari pekerja lebih baik cari rakan niaga..

TT sediakan semuanya termasuk stok dan transport...rakan niaga ni cuma perlu sediakan cagaran sebelum ambil barang utk dijual...

contoh :

harga jualan - RM10.00

kos - RM5.00

untung - RM5.00

Jadi..minta cagaran rm1000, setiap hari bagi stok sebanyak 100 helai kepada dia utk bawak p meniaga..kalau dapat jual 50 helai, untung RM250 bahagi sorang setengan (RM125)

stok tambah balik jadi 100...

Sgt2 menghargai cadangan tuan abu ...
insyaAllah akan di bawa berbindang dgn larling..:)paid

redtea 24-05-2012 12:41 PM

Quote:

Originally Posted by mahir_tg (Post 13321162)
Apa produknye TT...???senang kit nak cadangkan klu tau produknye...PM sy...;)

Baju tidur Cotton, dewasa dan kanak2 age 6-12 thn..

material memang cotton cantik tak panas..
di jahit di Malaysia..bukan impot cina/siam or indon.

memang laris dan panas di pasar pagik

collection setiap kali niaga jarang sgt bawah rm500 kecuali tengah bulan..range between rm800-2k

redtea 24-05-2012 12:45 PM

Quote:

Originally Posted by Abu nawas (Post 13320743)
idea saya..dpd cari pekerja lebih baik cari rakan niaga..

Kalo untung bahagi sama banyak..saper nak tanggung minyak van, minyak generator, sewa tapak, toll dan maintenance van..

magnesium 24-05-2012 01:48 PM

Kak, consignment kat saya, berapa percent?

Abu nawas 24-05-2012 01:58 PM

Quote:

Originally Posted by redtea (Post 13327572)
Kalo untung bahagi sama banyak..saper nak tanggung minyak van, minyak generator, sewa tapak, toll dan maintenance van..

ada 2 cara...

1. anda tanggung, tetapi rakan niaga cuma dapat 1/3 dpd untung

2. dikongsi bersama..

saya rasa cara yg kedua lebih bagus..untung sama2, rugi pun sama2...nama pun rakan niaga..:)

redtea 24-05-2012 02:54 PM

Quote:

Originally Posted by Abu nawas (Post 13328319)
ada 2 cara...

1. anda tanggung, tetapi rakan niaga cuma dapat 1/3 dpd untung

2. dikongsi bersama..

saya rasa cara yg kedua lebih bagus..untung sama2, rugi pun sama2...nama pun rakan niaga..:)

kalo opt for no 2, camne nak kira tu..tak berapa nak reti...:eek::)paid

saya pikir camni;

pekerjaan dia adalah seperti personal driver aa..
means dia dtg ke rumah saya..

drive van ke detinasi pasar, setup dan jual..

abis niaga, anto semula van dan serah collection..

thinking of nak bagi gaji + duit makan.

van saya siapkan minya, toll plak saya sedia kan tng, tapak saya dah ambik lesen dgn majlis ..means dia tak perlu pikir lagik daa...just setup dan niaga aa dgn jujur..

redtea 24-05-2012 02:58 PM

Quote:

Originally Posted by magnesium (Post 13328194)
Kak, consignment kat saya, berapa percent?

Consignment leceh la meg...

dah pernah buat..

dah ada 5 org pun yg ambik consigment...

bila nak serah collection, ada jerk alasan....kereta rosak aa..hubby sibuk aa...macam2...


All times are GMT +8. The time now is 08:19 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.