CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Bank, ATM, Internet Banking (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=284)
-   -   (HELP)Cara Membuat Bank Draft (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=316046)

amuk293 05-03-2012 09:35 PM

(HELP)Cara Membuat Bank Draft
 
Salam semua...
Maaflaa klu soalan ni soalan budak2..hehehe...saya nak tau cmne nak buat bank draft ye...saya ada duit di akaun maybank,cmne nk buat bank draft?adakah saya hanya boleh membuat bank draft di akaun maybank shj atau boleh buat di lain2 bank?berapakah fee yg perlu saya bayar dan berapa lamakah proses utk clearkan payment?

harap geng2 CG dapat membantu... :D

iswaraburuk 05-03-2012 09:52 PM

aku pun nk tau...

Quantum Success 05-03-2012 09:53 PM

gi kaunter..kasi cash..cakap nak buat bank draft..
nnt dier kasi la bankers chq kat hang..
ni la keje aku tiap minggu dok finance..
zzzzzz..
clear 2-3 hari..
aku punye bank draft takyah byr pon sebab panel..
taktau la yg persendirian kene bayo ke x..

FaZiL^aFiZi 05-03-2012 09:53 PM

g je kaunter bank ckp mcmni "saya nk buat bank draf"....

Megat Sri Rama 05-03-2012 09:54 PM

Quote:

Originally Posted by Quantum Success (Post 12463621)
gi kaunter..kasi cash..cakap nak buat bank draft..
nnt dier kasi la bankers chq kat hang..
ni la keje aku tiap minggu dok finance..
zzzzzz..

yep...

bawak duit lebih sikit, ada charge.

tak banyak.

WMComm 05-03-2012 09:54 PM

berapa banyak nak open thread???

Quantum Success 05-03-2012 09:55 PM

Quote:

Originally Posted by Megat Sri Rama (Post 12463636)
yep...

bawak duit lebih sikit, ada charge.

tak banyak.

haa utk sendiri kene bayau tu..
klau kot2 hang panel bank pree ah..:)paid
charge tak la mahal sgt..
clear 2-3 hari..

amuk293 05-03-2012 09:57 PM

Quote:

Originally Posted by WMComm (Post 12463639)
berapa banyak nak open thread???

tadi thread ni hilang...aku search tak jmpa...tu yg buka lagi satu tu..huhuhuhu :((.tetiba ada balik..sorry mod..

ramos 05-03-2012 09:59 PM

bleh je bank lain..kalo maybank senang die deduct trus dr akaum ko.. kalo bank lain cimb ke ko kna wat kuar cash la nk bli cheque diorang

amuk293 05-03-2012 09:59 PM

maknanya memang aku hnya boleh buat bank draft di maybank shj laa ek??maksimum utk bank draft berapa ek??ada had limit ka?

IZZANMUAR 05-03-2012 10:02 PM

caj rm 2 jer. gi kaunter minta borang buat bank draf. dah isi hntar kat kaunter ngan duit cash. tak susah la bro. kalo x tau redah jer gi bank nanati kerani kat bank tu pandai la nak buat. moga success bro

d_conan 05-03-2012 10:02 PM

Quote:

Originally Posted by CICAK_NAMPAK(cakpak) (Post 12463625)
g je kaunter bank ckp mcmni "saya nk buat bank draf"....

Hang p cakap dulu pasepa..?? Aku baru nk gtau cmtu:eek::eek::eek:

Quantum Success 05-03-2012 10:03 PM

Quote:

Originally Posted by amuk293 (Post 12463702)
maknanya memang aku hnya boleh buat bank draft di maybank shj laa ek??maksimum utk bank draft berapa ek??ada had limit ka?

selagi duit hang x abih hang buat la..:D

amuk293 05-03-2012 10:12 PM

so,klu nk senang g maybank je laa ek?

FaZiL^aFiZi 05-03-2012 10:14 PM

Quote:

Originally Posted by d_conan (Post 12463739)
Hang p cakap dulu pasepa..?? Aku baru nk gtau cmtu:eek::eek::eek:

hahahahahahahaha............:)):)):)):)):)):))

ramos 05-03-2012 10:33 PM

maybank la snang nti die tolak trus lam akaun ko

d_conan 05-03-2012 10:39 PM

Quote:

Originally Posted by CICAK_NAMPAK(cakpak) (Post 12463869)
hahahahahahahaha............:)):)):)):)):)):))

Sory tt, gurau je..

Sama mcm kita buat money order kat pejabat pos..

Cuma beza kat sini klu tt ada akaun cimb, tt x payah bawa cash.. Boleh trus deduct dr akaun tt.. Klu xde akaun kena bayar cash la..

sueweal 05-03-2012 10:43 PM

Mana2 bank pun boleh. caj 5hengget. nk main umah lelong ke. slip die simpan.

notrexdame 05-03-2012 10:44 PM

ada cas rm5 tak silap aku

d_conan 05-03-2012 10:50 PM

Banker's cheque laku 6 bulan dr tarikh issued..

Aqua-man 05-03-2012 10:58 PM

kat public bank rasa charge banker's cheque hanya rm2.15 untuk stamp duty+komisen... dalam masa 1/2 jam boleh dapat... eden selalu buek b/c untuk ofis eden...

amuk293 05-03-2012 11:33 PM

ok..tq kepada yg beri ilmu ni.lagi satu soalan,apa yg kita perlukan utk buat bank draft ni??sebagai contoh,aku nk masukkan duit ke akaun si A guna bank draft,apa yg aku perlukan dr si A ni ye...nama penuh dan ic shj atau no.akaun bank dia??

MrSempoi 05-03-2012 11:38 PM

aku baru selesai ptg td.. utk hantaran.. huhu

amuk293 06-03-2012 12:11 AM

Quote:

Originally Posted by MrSempoi (Post 12464899)
aku baru selesai ptg td.. utk hantaran.. huhu

leh citer skit bro??apa maklumat penerima yg perlu kita ada??

kuraku 23-05-2012 09:50 AM

maklumat yg perlu nama penuh si penerima. no tepon. ic. n no akaun. alamat. hehehe. actually aku pon dok foogle camna nak wat draft bank ni

Mozuhas 19-06-2012 10:17 AM

Info berguna sgt..TQ to all cgrian :)cgrock:)cgrock:)cgrock

fathom11 19-06-2012 10:22 AM

skrang dah xpanggil bank draft kot..

sbb time aku buat 2 tahun lepas.. bank cap kepala harimau xcaj..

mmg best... tapi bile kerap sgt last2 die caj dan time tu tukar

jadi bankers cheque .. huh. damnn... skrang aku dah pakai cek terus..

DaTuK_NasX 19-06-2012 10:46 AM

info berguna ni.. terima kasih.. pakai cek la senang TT.. hehe :D

nuke13 19-06-2013 09:06 AM

Bank draft ni besa org guna masa nak beli rumah lelong kan? Kalau kita x menang lelong, bank draft tu leh tukar blek cash x?


All times are GMT +8. The time now is 04:07 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.