CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Mobile, Smartphone, PDA, Tablet (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=134)
-   -   (Q & A) Sony Ericsson / SONY Xperia (Link utk reinstall Android 2.3 GB di 1st Post) (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=311885)

clorox_bersih 23-07-2012 06:37 AM

Aku rasa arc s aku bermasalah sekarang.
Fon cepat panas then hang lepas tu restart..
Ada hardware problem mgkn..atau ics ni mmg xstabil utk arc s?!
Ada user2 lain yang pakai arc s mengalami masalah sama
Seperti aku x??
So skrg aku predict masalah dtg sama ada dari firmware ics 4.0.4 ataupun masalah dengan hardware..
Aku nk try downgrade ke gingerbread @ 2.1 balik..
Tapi bile guna pcc trus pulak le ics..

flygrow 23-07-2012 06:49 AM

Aku gune xperian mini pro,skang dlm hp de game spiderman yg bru tu,mxpyne,novA3,six gun,otw nk donlod game batman bru ni lak..huhu..wlaupun agak slow sbb mmory full tp ok la..

flygrow 23-07-2012 06:53 AM

Cmne nk root xperia mini pro ye..gune z4root xleh lak die..haish..

telememo30i 23-07-2012 05:15 PM

sy mau xperia S...

is integra 23-07-2012 08:52 PM

Quote:

Originally Posted by flygrow (Post 13928121)
Cmne nk root xperia mini pro ye..gune z4root xleh lak die..haish..

Bro try cari dlm forum XDA utk cara2 root model mini pro...

is integra 23-07-2012 08:55 PM

Quote:

Originally Posted by clorox_bersih (Post 13928051)
Aku rasa arc s aku bermasalah sekarang.
Fon cepat panas then hang lepas tu restart..
Ada hardware problem mgkn..atau ics ni mmg xstabil utk arc s?!
Ada user2 lain yang pakai arc s mengalami masalah sama
Seperti aku x??
So skrg aku predict masalah dtg sama ada dari firmware ics 4.0.4 ataupun masalah dengan hardware..
Aku nk try downgrade ke gingerbread @ 2.1 balik..
Tapi bile guna pcc trus pulak le ics..

Utk balik ke GB bro boleh guna flashtool. Tp sebelum tu bro kena cari firmware GB utk model xperia bro...

is integra 23-07-2012 09:04 PM

Kepada sesapa yg dh upgrade ke ICS dan ada masalah ngan internet seperti lag, bro kena check mobile network setting atau cara mudah call operator atau pegi ke service centre operator(maxis, celcom dan sbgnya) utk dptkan tetapan secara manual...

amwatie 24-07-2012 12:16 PM

nak pakai xperia S..........

is integra 24-07-2012 12:57 PM

Quote:

Originally Posted by amwatie (Post 13943144)
nak pakai xperia S..........

Klu saya. baik tggu xperia acro s, xperia s xda externel memory... Spec acro s pun menarik pa siap blh rendam dlm air lg...

clorox_bersih 24-07-2012 03:20 PM

aku dah downgrade semula ke roti halia @ gingerbread..
ICS utk arc s, fon cepat panas dan hang hang hang..restart..restart..restart..
awal2 dulu takda,tapi adalah dalam smggu dua ni..
sakit jiwa aku dibuatnya...

clorox_bersih 24-07-2012 03:33 PM

Quote:

Originally Posted by is integra (Post 13936612)
Utk balik ke GB bro boleh guna flashtool. Tp sebelum tu bro kena cari firmware GB utk model xperia bro...

tq bro..:)cgrock:)cgrock

is integra 24-07-2012 11:40 PM

Quote:

Originally Posted by clorox_bersih (Post 13945989)
aku dah downgrade semula ke roti halia @ gingerbread..
ICS utk arc s, fon cepat panas dan hang hang hang..restart..restart..restart..
awal2 dulu takda,tapi adalah dalam smggu dua ni..
sakit jiwa aku dibuatnya...

Mungkin sbb terlalu byk app yg bro install kot. Sbb tu selalu hang. Xperia neo sy pun pakai ICS official je dan root. Smooth ja. Cuma battery agak kuat klu compare ngan GB.

clorox_bersih 25-07-2012 10:41 AM

Quote:

Originally Posted by is integra (Post 13951256)
Mungkin sbb terlalu byk app yg bro install kot. Sbb tu selalu hang. Xperia neo sy pun pakai ICS official je dan root. Smooth ja. Cuma battery agak kuat klu compare ngan GB.

hmm..bukan apa, mula2 pun hang je slalu..lepas tu ok..tapi lately,
makin kerap hangnya..cepat giler panas...

is integra 25-07-2012 11:24 AM

Quote:

Originally Posted by clorox_bersih (Post 13955727)
hmm..bukan apa, mula2 pun hang je slalu..lepas tu ok..tapi lately,
makin kerap hangnya..cepat giler panas...

O ya ka... Klu neo sy plak bab panas tu besa la masa pakai GB pun panas gak klu surf tenet lama2 atau main game lama2 dan bg yg kaki game mmg wajib pakai GB sbb byk game x support utk ICS. Pasal 'hang' tu xda la plak, bahkan lebih smooth dari GB. Cuma battery ja yg jd masalah. Igt nk cari power bank satu... Hehe

hunterpro 25-07-2012 08:24 PM

Yeaahhh xperia Pro

geruwo 27-07-2012 02:30 PM

macam mana nk root xperia S ye?

is integra 27-07-2012 10:39 PM

Quote:

Originally Posted by geruwo (Post 13983542)
macam mana nk root xperia S ye?

Check sini bro utk root xperia s http://forum.xda-developers.com/show....php?t=1742992

clorox_bersih 30-07-2012 12:36 PM

Quote:

Originally Posted by is integra (Post 13956327)
O ya ka... Klu neo sy plak bab panas tu besa la masa pakai GB pun panas gak klu surf tenet lama2 atau main game lama2 dan bg yg kaki game mmg wajib pakai GB sbb byk game x support utk ICS. Pasal 'hang' tu xda la plak, bahkan lebih smooth dari GB. Cuma battery ja yg jd masalah. Igt nk cari power bank satu... Hehe

so far dah downgrade, baru la takda masalah hang hang..
gune 2-3 jam berterusan pun takda hang..semut dan silki

302 30-07-2012 12:51 PM

aku pakai xperia neo (bukan neo v ye) da dekat setaon dah, berfungsi sebagai "digital assistant" aku

zizan_1 10-08-2012 08:48 AM

aku pakai xperia pro. bila nak main game, kekadang selalu hang.kenapa yer?pastu phone cepat panas bila run game.setakat ni masih pakai GB 2.3.4 yg asal masa beli hp.hampa aku.spec 1gz snapdragon, tapi main game biasa2 pun leh hang...adoi..ada sapa2 leh tlg...

clorox_bersih 18-08-2012 04:28 PM

Quote:

Originally Posted by zizan_1 (Post 14149519)
aku pakai xperia pro. bila nak main game, kekadang selalu hang.kenapa yer?pastu phone cepat panas bila run game.setakat ni masih pakai GB 2.3.4 yg asal masa beli hp.hampa aku.spec 1gz snapdragon, tapi main game biasa2 pun leh hang...adoi..ada sapa2 leh tlg...

aku punya jadi mcm tu bila update ke ics..
sudahnya aku downgrade balik ke gb..huhu

puyuk 27-08-2012 02:55 PM

ak nyer live walkman lps upgrade ke ics pon same gk...shutter sound utk kamera xleh nk off...hp mmbe ak ade lak function on/off sound camera...pelik ak....

clorox_bersih 27-08-2012 03:01 PM

Quote:

Originally Posted by puyuk (Post 14297548)
ak nyer live walkman lps upgrade ke ics pon same gk...shutter sound utk kamera xleh nk off...hp mmbe ak ade lak function on/off sound camera...pelik ak....

better la revert balik ke GB...huhu

puyuk 27-08-2012 03:10 PM

Quote:

Originally Posted by clorox_bersih (Post 14297643)
better la revert balik ke GB...huhu

sies??ape kburukan ics???hahaha...ak tgk xde beza pon...cuma kamera ttp same...still xleh nk off shutter sound...kantoi la stiap x amek gmber duk bny...hahaha...

puyuk 27-08-2012 03:17 PM

Quote:

Originally Posted by clorox_bersih (Post 14297643)
better la revert balik ke GB...huhu

klw nk revert blk cmne ea???ak guna pc companion...

clorox_bersih 27-08-2012 03:30 PM

Quote:

Originally Posted by puyuk (Post 14297814)
klw nk revert blk cmne ea???ak guna pc companion...

ada post2 lepas...nnt ko cek balik ada sorang forumer ajar..
kat aku punya Arc S ni, ICS sangat cepat panas, dan fon aku selalu hang..
sehari 5-6 kali kene on - off fon..mana bleh tahan..tengah ada call in,
die bleh hang.tak dapat nak jawab..
sudahnya aku tukar balik ke GB,baru lah kembali semut dan silki..
takda hang langsung..setakat lagging kadang2 4-5 saat, adalah..tapi setakat ni takda dah sampai kene cabut bateri..huhu...
mgkn tak compatible..bateri?? tak banyak beza..tapi android,bateri mmg macam haram lah..

puyuk 28-08-2012 11:11 AM

aku rase kn revert to gb blk kot..sbb arini bru ak prasan function take screenshot da xde...

clorox_bersih 28-08-2012 12:05 PM

Quote:

Originally Posted by puyuk (Post 14306897)
aku rase kn revert to gb blk kot..sbb arini bru ak prasan function take screenshot da xde...

kene guna flashtool..
install flashtool dulu..

http://androxyde.github.com/

is integra 29-08-2012 12:22 AM

Quote:

Originally Posted by zizan_1 (Post 14149519)
aku pakai xperia pro. bila nak main game, kekadang selalu hang.kenapa yer?pastu phone cepat panas bila run game.setakat ni masih pakai GB 2.3.4 yg asal masa beli hp.hampa aku.spec 1gz snapdragon, tapi main game biasa2 pun leh hang...adoi..ada sapa2 leh tlg...

Mungkin terlalu byk app dan penggunaan ram yg tinggi menyebabkan game hang. Bro try create partition pd sdcard dan guna app link2sd dan tranfer semua app kpd sdcard.. Try la tgk ok tak..

is integra 29-08-2012 12:28 AM

Quote:

Originally Posted by puyuk (Post 14306897)
aku rase kn revert to gb blk kot..sbb arini bru ak prasan function take screenshot da xde...

Function screen shot ada bro utk ics bro cuba tekan dan hold button power + volume down serentak atau pun button home + volume down.

clorox_bersih 03-09-2012 09:44 PM

Quote:

Originally Posted by is integra (Post 14315489)
Function screen shot ada bro utk ics bro cuba tekan dan hold button power + volume down serentak atau pun button home + volume down.

Mcm iphone lak gamaknya..huhu

puyuk 04-09-2012 12:21 PM

Quote:

Originally Posted by is integra (Post 14315489)
Function screen shot ada bro utk ics bro cuba tekan dan hold button power + volume down serentak atau pun button home + volume down.

ok2..tq bro...ade2...xjd lg nk revert to gb...nk tgk dlu..ade sape2 taw cmne nk adakan function silent kt camera???ak snap slalu de bny...bosang...haha..kantoila...ak de bc kena flash pki wotan server...ade risiko x????

Atie Yolanda 04-09-2012 12:25 PM

Sony ericcoon xperia sola boleh 3G tak?

buat video call..

Fiv3Zoul 04-09-2012 03:43 PM

Quote:

Originally Posted by Atie Yolanda (Post 14383312)
Sony ericcoon xperia sola boleh 3G tak?

buat video call..

xbleh sbb xde kemera depan..
tp bleh guna xternal camera klu x slp la..

syed_4321 04-09-2012 08:21 PM

baru beli SE sola 2 hari lepas ...so far ,,ok..puas ati... :)

awan hyper 04-09-2012 08:34 PM

Rom ape yg best pernah korang pakai?

abuali 08-09-2012 11:32 PM

camna nak root sony neo l

is integra 13-09-2012 09:11 PM

Quote:

Originally Posted by puyuk (Post 14383265)
ok2..tq bro...ade2...xjd lg nk revert to gb...nk tgk dlu..ade sape2 taw cmne nk adakan function silent kt camera???ak snap slalu de bny...bosang...haha..kantoila...ak de bc kena flash pki wotan server...ade risiko x????

Bro wotan server utk flash official rom. Masalah bro adalah nk silent kan shutter camera. Saya rasa xda kena mengena pun. Ok mcm ni bro, buka kamera pastu bro tekan butang menu iaitu butang sebelah home dan akan kuar menu dlm tu ada option utk off shutter sound. Smoga dpt membantu..

is integra 13-09-2012 09:20 PM

Quote:

Originally Posted by awan hyper (Post 14389007)
Rom ape yg best pernah korang pakai?

Bg aku ics 4.0.4 + root sudah memadai. Cuma bateri je kuat ckit yg lain kira puas ati la. Lg satu kelemahan ics ni game ada yg tak support. Aku x kisah sgt sbb byk game lain lg bleh support. Malas nk pkai custom rom sbb slalu nk kena update. Dh ada pengalaman dlu guna custom rom utk x8 x larat nk follow..

is integra 13-09-2012 09:22 PM

Quote:

Originally Posted by abuali (Post 14432793)
camna nak root sony neo l

Cuba cari dlm forum xda, pasti jumpa jalannye


All times are GMT +8. The time now is 10:35 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.