CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Electrics, Electronics, DIY (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=251)
-   -   Cara Nak setting siaran TV guna ariel (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=309048)

tokputih 13-02-2012 03:52 PM

tok dulu upah orang kasi setting kaw2... astro pun xler celen.. upah dia 3 gatus.. huhuhu

bidara 13-02-2012 04:03 PM

Quote:

Originally Posted by tokputih (Post 12221215)
tok dulu upah orang kasi setting kaw2... astro pun xler celen.. upah dia 3 gatus.. huhuhu

uuummhp mahal nya upah..tok kayo kalau gitu ..xclear pun xpa celen

balang 13-02-2012 04:39 PM

so tt, apa solutions??da ok da??

bidara 13-02-2012 04:47 PM

Quote:

Originally Posted by balang (Post 12221737)
so tt, apa solutions??da ok da??

eeh awatar m nasir..kopi hang tuah..

azmir438 13-02-2012 04:49 PM

beli boster kat pudu..ok juga la..tapi cadang nk beli dreambox..

azmir438 13-02-2012 04:50 PM

Quote:

Originally Posted by bidara (Post 12221164)
h

kalau dah cancell astro...guna saja arial dish astro untuk dapat siaran satelite...cara nya beli satelite recever rega dalam 320 hinggit dan mesti pakai internet line...

bro, nk beli kat lowyat ada jual tak..lepas tu senang tak nk setting..

balang 13-02-2012 05:17 PM

Quote:

Originally Posted by bidara (Post 12221833)
eeh awatar m nasir..kopi hang tuah..

:eek::eek::eek::eek::eek::eek:

kawebiz 13-02-2012 05:19 PM

citer pasal antenna tv ni..
aku dok umah apartment dan guna ariel dlm umah
masa guna tv lama gambar tv mmg elok dan terang
bila tukar pada tv lcd...gambar dah x ok..

apa masalah ya..

sat_core 13-02-2012 07:23 PM

Quote:

Originally Posted by kawebiz (Post 12222189)
citer pasal antenna tv ni..
aku dok umah apartment dan guna ariel dlm umah
masa guna tv lama gambar tv mmg elok dan terang
bila tukar pada tv lcd...gambar dah x ok..

apa masalah ya..

tv LCD ko tu direka cipta untuk terima signal digital....maka cantik lah gambarnya nanti di screen tv lcd ko....sebab tu bila main DVD gambar cantik yg keluar...

jika signal yg masuk ke tv lcd ko tu signal analog....maka berbelang-belang dan berbintik-bintik lah gambar kat screen tv lcd ko tu...

apa tunggu lagi, pasang lah parabola, ch HD pun ada, free lagi, tiada bayaran bulanan....tengok ch luar dari malaya, minda pun sikit terbuka...

klu duit banyak langan card sharing dari server melalui internet connection.....sebulan baru RM40......dapat 400 channel.

solusi lain: upgrade internet speed ko ke 2Mb, layan TV Onlie secara free, sambungkan pc ko ke lcd tv ko guna HDMI cable....tentu cantik gambar yg keluar kat tv lcd ko nanti...

Scorpions10 13-02-2012 07:29 PM

Quote:

Originally Posted by bujanglapok (Post 12187883)
ko gi kedai hardware
ada memacam jenis ariel UHF/VHF
ada juga yg dah siap install booster

time nak pasang kena ada dua orang
sorang pegang ariel tu utk buat tuning (biasanya suami la)
sorang lagi kena duk depan TV, kasi tahu suda okey ke belum (biasanya bini la)

carik kat VHF dulu utk dapatkan TV1,2,3 dan NTV7, hak lain UHF


pengalaman aku pakai anttenna yg boleh rotate tu
tak sampai setahun dah patah, sebab angin kuat
kena la ganti baru...

terbaekkk..

teringat cite katun kg.boy..bapa dia naik atap ejas2 arial cari signal tetiba kluar tv gmbr kain pelikat bapa dia tu..:D:D:D

bidara 13-02-2012 07:47 PM

Quote:

Originally Posted by sat_core (Post 12223132)
tv LCD ko tu direka cipta untuk terima signal digital....maka cantik lah gambarnya nanti di screen tv lcd ko....sebab tu bila main DVD gambar cantik yg keluar...

jika signal yg masuk ke tv lcd ko tu signal analog....maka berbelang-belang dan berbintik-bintik lah gambar kat screen tv lcd ko tu...

apa tunggu lagi, pasang lah parabola, ch HD pun ada, free lagi, tiada bayaran bulanan....tengok ch luar dari malaya, minda pun sikit terbuka...

klu duit banyak langan card sharing dari server melalui internet connection.....sebulan baru RM40......dapat 400 channel.

solusi lain: upgrade internet speed ko ke 2Mb, layan TV Onlie secara free, sambungkan pc ko ke lcd tv ko guna HDMI cable....tentu cantik gambar yg keluar kat tv lcd ko nanti...

nak banyak chanel
http://i746.photobucket.com/albums/x...120/panjat.jpg

kawebiz 14-02-2012 11:10 AM

Quote:

Originally Posted by sat_core (Post 12223132)
tv LCD ko tu direka cipta untuk terima signal digital....maka cantik lah gambarnya nanti di screen tv lcd ko....sebab tu bila main DVD gambar cantik yg keluar...

jika signal yg masuk ke tv lcd ko tu signal analog....maka berbelang-belang dan berbintik-bintik lah gambar kat screen tv lcd ko tu...

apa tunggu lagi, pasang lah parabola, ch HD pun ada, free lagi, tiada bayaran bulanan....tengok ch luar dari malaya, minda pun sikit terbuka...

klu duit banyak langan card sharing dari server melalui internet connection.....sebulan baru RM40......dapat 400 channel.

solusi lain: upgrade internet speed ko ke 2Mb, layan TV Onlie secara free, sambungkan pc ko ke lcd tv ko guna HDMI cable....tentu cantik gambar yg keluar kat tv lcd ko nanti...

tks tuan atas penjelasan...

tp nak tanya geng cgrian dlm nie..
kalu kita beli ariel dlam umah.jenis mcmana patut pilih..
sbb aku g survey..mcm2 jenis dan rega ada di kedai
jadi nak tanya geng2 yg guna ariel dlm rumah dan guna tv lcd..tolong bagi cadangan ariel camno yg terbaik ...
skrg nie..tv9 dan tv3 dah ok.cuma tv1 dan tv2...mmg teruk sgt..

kawe malas pikir yg kena bayar bulan2...
baik guna duit tu untuk simpanan...

tks

sat_core 14-02-2012 01:13 PM

Quote:

Originally Posted by kawebiz (Post 12230279)
tks tuan atas penjelasan...

tp nak tanya geng cgrian dlm nie..
kalu kita beli ariel dlam umah.jenis mcmana patut pilih..
sbb aku g survey..mcm2 jenis dan rega ada di kedai
jadi nak tanya geng2 yg guna ariel dlm rumah dan guna tv lcd..tolong bagi cadangan ariel camno yg terbaik ...
skrg nie..tv9 dan tv3 dah ok.cuma tv1 dan tv2...mmg teruk sgt..

kawe malas pikir yg kena bayar bulan2...
baik guna duit tu untuk simpanan...

tks

klu aku masa dulu-dolo....aku pakai antena cam dlm gambar tu, semua ch clear kat TV tabung aku....sebab area aku tinggal ni memang signal yg dipancarkan kuat.
http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...05327819_n.jpg

sat_core 14-02-2012 01:24 PM

http://www.ccrane.com/images/medium/...tv-antenna.jpg

aku penah juga pakai antena jenis ni, bagi aku indoor antena jenis ni sangat-sangat bagus performancenya....aku cadang ko beli yg jenis cam ni.

1 lagi cadangan buat ko yg tinggal kat apartment bertingkat-tingkat, ko beli Standard satelite receiver 2nd hand seharga RM50.00, ko combine dgn dish astro ko yg dah tak guna tu, buat tengok siaran thailand dan atau vietnam, cun la nanti gambar yg keluar kat lcd tv ko, free....tak ada bayaran bulanan. sometime ada juga epl live game.....dan yg pasti akan ada live game euro cup nanti di tv vietnam dan tv siam.

2nd hand receiver ruju kat sini: http://carigold.com/portal/forums/sh...d.php?t=309291

elmyda 14-02-2012 01:40 PM

tunggu NJOI je la..

bidara 14-02-2012 03:38 PM

Quote:

Originally Posted by elmyda (Post 12231995)
tunggu NJOI je la..

TV pertama jenama Redifusion 1947 ..rega berapa? nak tau..

http://i746.photobucket.com/albums/x...20/1tv1947.jpg

elmyda 14-02-2012 03:54 PM

mcm mesin jual air je aku tgk.. hehe..

sat_core 14-02-2012 04:03 PM

tak lama selepas astro NJOI keluar dan IPTV yg baru tu stabil, maka tamat lah rewayat TV antena tulang ikan.....tiada lagi pemancaran signal dari pemancar rasmi kerajaan.....atas alasan beralih ke pendigitilan seluruh asia dan dunia.....kan tahun 2015 dah tak jauh dah tu....hampa jangan harap nak dapat secara free 100%, mau tak mau rakyat kena bayar juga lah.....tak bayar bulanan kena bayar setup box one off yg dijangka mahal bukan sikit anak tu...

aku jangkakan harga completed set package NJOI dlm RM500....+/- RM50......klu dia kasi harga RM300 ke RM350.....confirm barang2 yg dia bagi tu barangan clone yg diclonekan dari barangan cap ayam.

decoder cap ayam yg diclonekan dari decoder cap ayam.....hampa paham ka maksut aku tu...hehehe:)):)):)):eek:

goal_hunter 14-02-2012 04:09 PM

Quote:

Originally Posted by kawebiz (Post 12230279)
tks tuan atas penjelasan...

tp nak tanya geng cgrian dlm nie..
kalu kita beli ariel dlam umah.jenis mcmana patut pilih..
sbb aku g survey..mcm2 jenis dan rega ada di kedai
jadi nak tanya geng2 yg guna ariel dlm rumah dan guna tv lcd..tolong bagi cadangan ariel camno yg terbaik ...
skrg nie..tv9 dan tv3 dah ok.cuma tv1 dan tv2...mmg teruk sgt..

kawe malas pikir yg kena bayar bulan2...
baik guna duit tu untuk simpanan...

tks

pas kawen, aku tak guna astro...guna arial dlm umah jer...setakat ni dah 3 kali beli, first dgn 2nd patah...third ni tahan sket...tapi sumer harga sama, RM 10...lcd tv tu, aku dgr, kalo nak guna analog signal, carik yg ader function radio...bole tarik signal kuat sket...kalo mcm toshiba, takde radio, tapi dier ader booster signal. aku dah try, guna arial dalam umah pun gambar cantik...

tapi mana nak carik booster or arial tulang ikan kat area lembah klang ni ye...

zargos 14-02-2012 04:48 PM

Quote:

Originally Posted by goal_hunter (Post 12233728)
pas kawen, aku tak guna astro...guna arial dlm umah jer...setakat ni dah 3 kali beli, first dgn 2nd patah...third ni tahan sket...tapi sumer harga sama, RM 10...lcd tv tu, aku dgr, kalo nak guna analog signal, carik yg ader function radio...bole tarik signal kuat sket...kalo mcm toshiba, takde radio, tapi dier ader booster signal. aku dah try, guna arial dalam umah pun gambar cantik...

tapi mana nak carik booster or arial tulang ikan kat area lembah klang ni ye...

jalan pasar

elmyda 14-02-2012 09:55 PM

kedai elektrik byk ada jual..

kitaboleh 15-02-2012 11:54 AM

Quote:

Originally Posted by bidara (Post 12223356)

banyak channel pun tak guna jugak. nanti tak ada kerja lain asyik membuang masa dan jam depan tv.

chuah123 15-02-2012 12:01 PM

nk clear letak antena kt buluh..paling cikai pon cari la buluh yg 5 meter..mcm org kt johor dulu selalu buat nak dpt Singapore channel punya pasal..hehe.

jgs3100 15-02-2012 12:10 PM

[QUOTE=azmir438;12187877]kalau guna piring astro modified sikit boleh ker..[/QUOT

Nak tau la gak.. kalo blh.. nk gak ejas..:D:D:D

bidara 15-02-2012 12:44 PM

[QUOTE=jgs3100;12242979]
Quote:

Originally Posted by azmir438 (Post 12187877)
kalau guna piring astro modified sikit boleh ker..[/QUOT

Nak tau la gak.. kalo blh.. nk gak ejas..:D:D:D

bolih buat tapi akan dapat signal digital...signal digital dapat di tangkap olih decoder recever dan signal tersebut di tukar ke format TV sama ada analog atau digital TV tersebut.:)cgrock

kawebiz 15-02-2012 01:09 PM

Quote:

Originally Posted by sat_core (Post 12231830)
http://www.ccrane.com/images/medium/...tv-antenna.jpg

aku penah juga pakai antena jenis ni, bagi aku indoor antena jenis ni sangat-sangat bagus performancenya....aku cadang ko beli yg jenis cam ni.

1 lagi cadangan buat ko yg tinggal kat apartment bertingkat-tingkat, ko beli Standard satelite receiver 2nd hand seharga RM50.00, ko combine dgn dish astro ko yg dah tak guna tu, buat tengok siaran thailand dan atau vietnam, cun la nanti gambar yg keluar kat lcd tv ko, free....tak ada bayaran bulanan. sometime ada juga epl live game.....dan yg pasti akan ada live game euro cup nanti di tv vietnam dan tv siam.

2nd hand receiver ruju kat sini: http://carigold.com/portal/forums/sh...d.php?t=309291

ok..tks atas pandangan dan cadangan..
dah guna ariel yg dicadangkan..
setakat nie..semua chanel kecuali tv1 sahaja yg x jelas
x per laa..tv1 x brapo nak nengok..byk proganda sahaja...:D:D:D:D

azmir438 15-02-2012 01:42 PM

hmmmmm..kena guna dreambox ler gamaknya...guna antena still x clear lagi...

elmyda 20-02-2012 10:06 PM

kalau tk mampu nk keluar modal ambik kotak mimpi..

ambik je la kotak terbuka..

Slup89 01-03-2012 11:57 AM

:eek:
Quote:

Originally Posted by PELIKAN (Post 12188254)
ini radar bro

aptb laa:eek::eek::eek:

elmyda 01-03-2012 03:38 PM

pakai je NJOI kalau nk tenang hati..

zuraida8177 16-03-2012 11:30 AM

Quote:

Originally Posted by aYaLa (Post 12190628)
jumpa barang baek, boleh la share kat sini..
aku guna indoor antena je..

Aku pun baru je beli indoor antena bila aku beli LED TV.harganya RM48 tapi minta kurang dapat RM40.tapi gambar masih tak cantik walaupun ada booster.Kdg2 je cantik.

xpmen 16-03-2012 11:36 AM

Quote:

Originally Posted by sat_core (Post 12231830)
http://www.ccrane.com/images/medium/...tv-antenna.jpg

aku penah juga pakai antena jenis ni, bagi aku indoor antena jenis ni sangat-sangat bagus performancenya....aku cadang ko beli yg jenis cam ni.

1 lagi cadangan buat ko yg tinggal kat apartment bertingkat-tingkat, ko beli Standard satelite receiver 2nd hand seharga RM50.00, ko combine dgn dish astro ko yg dah tak guna tu, buat tengok siaran thailand dan atau vietnam, cun la nanti gambar yg keluar kat lcd tv ko, free....tak ada bayaran bulanan. sometime ada juga epl live game.....dan yg pasti akan ada live game euro cup nanti di tv vietnam dan tv siam.

2nd hand receiver ruju kat sini: http://carigold.com/portal/forums/sh...d.php?t=309291


benda ni ada jual kat mydin, harga dlm rm28 tak silap aku

pogee752 16-03-2012 11:57 AM

Beli je antenna yang ada remote control tu...pasang tiang tinggi2. Dalam tu dah ada booster untuk VHF(very high frequency)dan UHF(Ultra high frequency) siap2.Kena search dulu semua channel. Pastu da dapat savela ch tu. Kemudian rotate la antenna tu sebab sesetengah ch repeaternya lokasi tak sama. RTM1 dan RTM2 sama tempat yang lain2 mungkin berbeza. Nasib la kalau dapat dengar suara walkie talkie...sebab itu bergantung kepada jenis penala(tuner) tv. TV aku tak masuk pun bunyi suara walkie talkie sebab area rumah aku sendiri ada beberapa orang kawan guna radio amatur dengan antennanya kat atas bumbung termasuk la aku...huhu...selamat menonton. TT tinggal area mana?

elmyda 16-03-2012 11:04 PM

psg NJOI je.. tkde bln2 dh byr..

CyberMachine 20-05-2012 07:41 PM

Quote:

Originally Posted by chuah123 (Post 12242870)
nk clear letak antena kt buluh..paling cikai pon cari la buluh yg 5 meter..mcm org kt johor dulu selalu buat nak dpt Singapore channel punya pasal..hehe.

arial kat rumah aku dah patah la tiangnya...

ada service pasang arial tak kat johor? sape tau?

euro dah nak start ni :((:((

pakai indoor arial x dapat channel ~X(

anbusan 20-05-2012 07:44 PM

Quote:

Originally Posted by CyberMachine (Post 13287702)
arial kat rumah aku dah patah la tiangnya...

ada service pasang arial tak kat johor? sape tau?

euro dah nak start ni :((:((

pakai indoor arial x dapat channel ~X(

tanye kat kedai elektrik....biase dorang ade sediakan khidmat memacak ni haha tp yg tiang tinggi2 tu x tau la kehkehkeh

slvrchair 20-05-2012 08:26 PM

ariel tulang ikan terbaek.. buh booster skit perhhh puas ati...katakan taknak padaa astro...aku dah bertahun dah banned aStro...

nk try yg astro free tuh...huhu tp takde modal lagik...bayo setahun skali jerk channel sme freee...xde block...silap2 bleh dpt siaran luar mesia lagik..takde tapis wooo p0rn pn leh dapat kakaKakaaaa

anbusan 20-05-2012 08:29 PM

aku beli booster asing tu cam hampeh...dah ke longkang peginye hehehe, ade booster dgn x dek lg terang x dek

lilnaldo98 20-05-2012 08:58 PM

Quote:

Originally Posted by elmyda (Post 12587574)
psg NJOI je.. tkde bln2 dh byr..

nilah cadang yang terbaik dan tak ada yang terbaik melainkan yang nie...lupakan arial tulang ikan ke tulang ayam ke..booster ka....nak boikot asto..boleh..tapi jgn menyiksa diri...kena ada strategi...boikot astro pakej yang berbayor je..tapi pilih yang free (pakej njoi)yg gomen umumkan tuh utk rakyat malaysia...x yah dah pening kepala pasal arail dah..Hmm selepas siddit bacaaan..bagi sesiapa yg ada akaun berbayar nak convert ke NjJOI dikenakan RM 99.00 berbanding yg belum ada astro dikenakan RM 288.00.Cuma chanel media prima je x ada..TV1,TV2 adalah ++ chanel astro...Total 18 chanel...

PS:Pandai Astro main wayang yer..buat pakej free xpi chanel media prima tak termasuk...cam ada udang disebalik mee...mungkin di masa akan datang kot...

elmyda 20-05-2012 11:46 PM

Quote:

Originally Posted by zuraida8177 (Post 12581378)
Aku pun baru je beli indoor antena bila aku beli LED TV.harganya RM48 tapi minta kurang dapat RM40.tapi gambar masih tak cantik walaupun ada booster.Kdg2 je cantik.

cuma masalahnya signal yg dpt tu analog.. bkn digital..

jd tkkn secantik digital.. :(


All times are GMT +8. The time now is 04:07 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.