CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Health, Fitness (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=279)
-   -   Penapis air apa yang paling berkualiti ? Harga belakang kira.... (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=304325)

banapore 12-06-2012 09:05 PM

Quote:

Originally Posted by PELIKAN (Post 12005846)
ko nak murah buat sendiri aje..tak yah brand less 500 bole dapat
1) kat kuar paip pakai filter yg biasaa tu 10 micron rm35
2) kat paip utk minum seramik..pre carbon ..carbon..sediment,,dah...nak lawa buat casing (box) kat kedai filter ada

di mana nak dapatkan bahan2 mentah ini?

Al-Hafiz 25-06-2012 09:45 AM

Saya pernah guna elken, bio aura (hai-o), oosis dan beberapa lagi jenama yang dah tak ingat...tapi sekarang stick to Coway sebab Coway yang terbaik bagi kami setakat ni dari sudut kualiti produk, kualiti air tapisan dan kualiti servis yang memang takkan dapat pada produk lain

saya bukan agent coway :)

oxygenO2 25-06-2012 11:02 AM

aku pun nk usha2 wf nie..aku da rase elken,azure & hai o..tp elken mmg terbaik lg..thread nie bnyk membantu,maybe nk usha coway,imtiyaaz & rx water pasni...:D:D:D

DNA_X10 25-06-2012 05:50 PM

6 bulan telah berlalu....
saya belum beli sebarang penapis air lagi ,
sebab ruang dapur sedang dibaiki ,
dalam hati ada berkenan Elken sama Coway,
sebab mengikut rakan sepejabat ,
perkhidmatan dorang tip top la
setakat ni :D

Abi anish 26-06-2012 10:12 AM

Quote:

Originally Posted by oxygenO2 (Post 13636230)
aku pun nk usha2 wf nie..aku da rase elken,azure & hai o..tp elken mmg terbaik lg..thread nie bnyk membantu,maybe nk usha coway,imtiyaaz & rx water pasni...:D:D:D

Ni pengalaman aku yg guna penapis air elken.Umah aku kt BP, so sesapa yg dok kt BP, tau kualiti airnya camne. Kalo xsilap tahun lpas, masa tu musim kemarau.Air paip yg dimasak, terasa payau.Adik ipar aku guna penapsi Bio Aura, pun masih lg terasa payaunya.Bila aku ckp aku guna Elken n xterasa payau, dia trus order penapis elken jugak.Pada aku, bt masa ni Elken yg terbaek....:)paid:)paid

mnb1eng 26-06-2012 10:55 AM

saya guna coway, air yang ditapis panas dan sejuk, service setiap 2 bulan. harga kesihatan memang mahal.........

bintang4 26-06-2012 11:50 AM

Kilang buat penapis air ni kat kg. jawa..
filter level2 bio-aura harga sebenar dlm rm300++ jer,
nak baik lagi dari bio-aura dlm rm500++

Siapa nak jom pakat kongsi order ramai2..:)paid

exjockerxx 26-06-2012 12:35 PM

Quote:

Originally Posted by Abi anish (Post 13647468)
Ni pengalaman aku yg guna penapis air elken.Umah aku kt BP, so sesapa yg dok kt BP, tau kualiti airnya camne. Kalo xsilap tahun lpas, masa tu musim kemarau.Air paip yg dimasak, terasa payau.Adik ipar aku guna penapsi Bio Aura, pun masih lg terasa payaunya.Bila aku ckp aku guna Elken n xterasa payau, dia trus order penapis elken jugak.Pada aku, bt masa ni Elken yg terbaek....:)paid:)paid

komfirm la takrasa payau, pasal penapis elken bukan sekadar tapis air malah merawat air. abis semua klorin,mineral organik dan tak organik dia buang.memang jadi air bersih, kat hospital banyak guna.

banapore 27-06-2012 01:30 PM

bagaimana dengan amway berbanding coway dan elken mana yg terbaik?????
harga2 setiap produk tersebut boleh senaraikan?

banapore 27-06-2012 01:31 PM

Quote:

Originally Posted by bintang4 (Post 13648652)
Kilang buat penapis air ni kat kg. jawa..
filter level2 bio-aura harga sebenar dlm rm300++ jer,
nak baik lagi dari bio-aura dlm rm500++

Siapa nak jom pakat kongsi order ramai2..:)paid

apa nama kilangnya bro aku dok penang ada tak kilang yg lebih kurang camtu?

buddychub_cute 27-06-2012 01:37 PM

seelok2nye pakai Elken.....lagi bagus dan cukup berkualiti.....siap boleh sediakan air panas dan air sejuk dalam masa yang sama.....kalau bab harga tu of cos la kan,tp orang slalu cakap,"good product comes with the good prizes".....ye x....
Kalau ada yg nak tau lanjut pasal elken ni mesej ler......or contact 0165497284-fairus (sori wat promote skik yer....heheheheheheh)

adie@coway 15-07-2012 12:45 AM

Quote:

Originally Posted by DNA_X10 (Post 13641047)
6 bulan telah berlalu....
saya belum beli sebarang penapis air lagi ,
sebab ruang dapur sedang dibaiki ,
dalam hati ada berkenan Elken sama Coway,
sebab mengikut rakan sepejabat ,
perkhidmatan dorang tip top la
setakat ni :D


coway mmg okey...
nak tau lanjut...leh pm aku bro...
sesama CG bagi baek punye service...:D:D:D:D:D:D

neceolite 15-07-2012 12:52 AM

semestinya AMWAY E-Spring ... ko gugle sket cerita keBESTan ESPRING ni .. harga blakang kira kan ?

Zul.H 15-07-2012 01:13 AM

Quote:

Originally Posted by DNA_X10 (Post 13641047)
6 bulan telah berlalu....
saya belum beli sebarang penapis air lagi ,
sebab ruang dapur sedang dibaiki ,
dalam hati ada berkenan Elken sama Coway,
sebab mengikut rakan sepejabat ,
perkhidmatan dorang tip top la
setakat ni :D

Aku pakai ELKEN..dulu pakai Bio Aura, tak leh blah:D:D

Tp, ELKEN ni mahal weh..


kos pembelian pertama = Rm 2000++

Kos mentenen tahun pertama = RM 160 (tukar 2 filter, filter ni tiap2 tahun kena tukar)

kos menten tahun kedua = RM 600 (tukar 4 filter, 2 filter tiap2 tahun kena tukar @ spt diatas, 2 lagi 2 tahun sekali kena tukar, pastu ada batu ape benda lah dalam tu kena tukar gak)

Mahal sebenarnya nak menten ELKEN nih..apa yg aku kira, untuk 2 tahun pro-rata dalam (600+180)/24 = RM 33 sebulan lah :p:p


ELKEN :

Kos pembelian = RM 2000++
Kos mentenen = RM 33 sebulan




itu tidak termasuk jika ianya rosak yer..

tuan boleh juga buat perbandingan dengan Kos sewaan coway...aku rasa lebih kurang kot..kalau lebih kurang amik jer yg sewa tuh,,,kalau rosak tak pening kepala dah utk repair...lagipun bila dah buruk, boleh tukar baru..

zacxzone 15-07-2012 02:49 AM

saya dh buat beberapa research psl penapis air ni sebelum ni. jawapan cuma 1 je....nk selamat ambik SISTEM PENULENAN AIR. sistme penapisan air dah susah dah since ia menapis tp xleh tapis logam terlarut. tak caya saya dh buat test sendiri....memng xbkesan.

ada yg kata elok filter air awal2 sblum msuk rumah. Dari kajian pakar2, Kalau filter chlorine awal2 dari meter air (penapis luar rumah), pastu simpan dalam tangki lama2, nanti air tu bole rosak sebab bakteria boleh membiak kalau takda chlorine. Air memang nampak bersih tetapi sebenarnya SAKIT. Nk tahu betul ke tak, dapatkan 1 alat elektrolisis, then msuk dalam air tu. Akan keluar semua jenis kotoran yg ada. Dlu air kotor kte pastikan air tu bersih dgn menapis. Tp skrg kte ada masalah yg lebih teruk, 'air sakit', nampak bersih tapi sebenarnya ada kotoran 'terlarut'.

bila guna penapis di dalam rumah pula, Ya mungkin ini cara terbaik, tetapi harus diingat, MENAPIS tidak cukup untuk mengatasi masalah ini. Air ini perlu dirawat, bukan ditapis. TIADA PENAPIS AIAR YANG BOLEH MENAPIS KOTORAN INI (TERUTAMA UBAT-UBATAN YANG TERLARUT!).

ada yg kata kena rajin masak air. Memasak bukan cara terbaik kerana, air yang dimasak akan kekurangan oksigen dan masih mengandungi kekotoran. Apa bila kita memasak air, kita mengaktifkan klorin dan asid humid untuk menjadi satu sebatian kimia dipanggil triklorometana (thm) dan ia menjadi satu agen penyebab kanser (bahan karsinogen). Sangat2 bahaya....sbb tu kna buang kotoran dalam air dlu. Memasak bukan solution.


Cara Yang Terbaik Adalah MERAWAT Air, Bukan Menapis Cara Biasa. Tetapi Merawat Itu Perlu Melalui Beberapa Proses Yg Betul Supaya Air Yg Tinggal Adalah Ar Sempurna Dan Tidak Mengandungi Sebarang Zat Terlarut Yg Merbahaya. Cara Mudah Nk Test Ada Benda Asing Atau Tak, Guna Meter TDS (Total Dissolved Solids) Di Mana Bacaan 0 (Kosong) Menunjukkan Tiada Bahan/Mineral Yang Terlarut Di Dalamnya. Meter Ni Byk Jual Kt Kedai. Proses Merawat Ini Dapat Dilakukan Melalui Beberapa Cara Dan Memerlukan Kos Yang Agak Besar. Tetapi Bergantung Kepada Individu Untuk Menentukan Berapa Nilai Kesihatan Mereka Melalui Kekayaan Yang Ada. syg duit belilah penapis air. klu syg kesihatan, belilah sistem penulenan air.


so, cadangan sy go FOR ELKEN. sy dh cuba dan sy tahu, sy buat kajian alhamdulillah memng lain bezanya. so klu ada sebarang pertanyaan atau soal jawab, boleh PM saya. atau sms 0199608700 (zek). saya boleh cite detail dari a hingga z. nk order xde masalah sbb kte ada installment byr bulan2 je xpyh byr cash...kelulusan 3 hari je sape nk guna ezypayment. :)


p/s: dlu sy minum air yg ditapis guna bio-aura skrg x dah, tukar terus bila dh thu psl logam terlarut nih. huhuh takut den.

aznor59 15-07-2012 02:59 AM

COWAY terbaikkk

zacxzone 15-07-2012 03:01 AM

kn bg klu ada yg blh share fakta skali yg mana terbaek.... go for science.

zacxzone 16-07-2012 07:50 PM

JANGAN INGAT AIR BERSIH JE TERUS BOLEH MINUM....silap tu. sebenarnya air yg nampak je jernih, sebenarnya ari tu air SAKIT. sape xcaya bgthu, ak tunjuk bukti apa yg sebenarnya ada dalam air jernih (SAKIT) ni. mesti terkejut punye~

for sure coway, amway, bio-aura, rx-water dan mcm2 tu semua xleh tapis benda yg terlarut (dan xnampak) ni. tp nk tahu ada benda terlarut atau tak, senang je. 5 minit dh thu~

cikoi 16-07-2012 08:55 PM

semua air kena masak

zacxzone 16-07-2012 09:00 PM

Quote:

Originally Posted by cikoi (Post 13861574)
semua air kena masak

sy ada share kt atas tu. Memasak bukan cara terbaik kerana, air yang dimasak akan kekurangan oksigen dan masih mengandungi kekotoran. Apa bila kita memasak air, kita mengaktifkan klorin dan asid humid untuk menjadi satu sebatian kimia dipanggil triklorometana (thm) dan ia menjadi satu agen penyebab kanser (bahan karsinogen). Sangat2 bahaya....sbb tu kna buang kotoran dalam air dlu. Memasak bukan solution.

buddychub_cute 25-07-2012 01:16 PM

Kalau nak elok,baik amik elken je.....siap bleh sediakan air panas dan sejuk dalam masa yang sama.....bleh tengok camne perbezaan antara air yang biasa kiter minum dan air dari penapis air elken.....untuk maklumat lanjut leh masuk ke fb https://www.facebook.com/bobhealthy/videos.....makasih...

zacxzone 25-07-2012 09:41 PM

Quote:

Originally Posted by buddychub_cute (Post 13957834)
Kalau nak elok,baik amik elken je.....siap bleh sediakan air panas dan sejuk dalam masa yang sama.....bleh tengok camne perbezaan antara air yang biasa kiter minum dan air dari penapis air elken.....untuk maklumat lanjut leh masuk ke fb .....makasih...

haa...another user ken sigma in the town....welcome. jom sape nk order blh PM kami segera =)

xpyh byr cash, byr je bulan2 :)

adie@coway 27-07-2012 11:18 PM

sekadar berkongsi...
korang layan je la cine nie cakap...
tp mmg besh aa...:)paid


http://www.youtube.com/watch?v=fUrzJ...4D736033103B88



berminat boleh PM/sms/call
adie@coway : 0192838084



:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock

magicmoney 29-07-2012 03:24 AM

cni waterlife gen3 pn ok.
harga rm2030
kalo nk guna cni waterlife pm saya.
staff sana...dalam rm1200

adie@coway 30-07-2012 10:18 AM

untuk dikongsi bersama


http://www.coway.com.my/images/image...2018022011.JPG


http://www.buletinutama.com/wp-conte...il-halal-1.jpg


http://www.buletinutama.com/wp-conte...il-halal-2.jpg




:)cgrock:)cgrock:)cgrock

Zul.H 30-07-2012 04:32 PM

Coway vs Elken = Air RO kan?..

zacxzone 30-07-2012 06:27 PM

Quote:

Originally Posted by Zul.H (Post 14015271)
Coway vs Elken = Air RO kan?..

kadunia ni 4 je sistem RO di rumah yang diiktiraf dan dapat mohor emas dari WQA. 3 di USA, 1 di asia psifik (MALAYSIA) iaitu KEN SIGMA dari elken :)

wanimran 12-09-2012 10:49 AM

Nak tanya kat sapa2 yg tau sal coway... let say sy beli model petit skrg & bayar cash... adakah coway lady akan datang service & tukar part setiap dua bulan & free... jika dia datang berapa lama???... rasa x minat ambik yg sewa... total cost mahal sangat...

iszharcnn 03-11-2012 01:54 AM

Untuk sebarang pembelian secara tunai...coway akan membuat servis ke rumah juga setiap dua bulan selama setahun, berbeza dengan sewa beli selama dua tashun. Pihak coway juga memberi jaminan selama setahun, di mana filter akan diganti secara percuma selama setahun mrengikut jangka masa yang di tetapkan. Setelah setahun, pihak coway akan mengesyorkan anda untuk membeli service membership (petit ;setahun rm480 @ 40 sebulan @ 1.30 sehari) untuk encik terus mendapat servis percuma, alat ganti percuma. Saya rasa ia masih lagi berbaloi jika dibandingkan dengan jenama lain. Sekiranya encik berminat, sila layari web saya di http://cowayforall.blogspot.com/...terima kassih

WMComm 03-11-2012 02:03 AM

Quote:

Originally Posted by zaqwsx (Post 12005291)
aku pakai COway...ok lah setakat ni...servis pon diorang yg setelkan...yg aku tau..aku pakai xde masalah..."barula rasa macam pelanggan"

aku baru menggunakan coway, pasang dalam minggu ni jugak. sejuk...panas..suam..coway. :))

aku beli istimewa untuk emak ayah aku. untuk mereka minum minuman panas+sejuk+suam dan x lupa penyebok akak dan adik aku. :eek:

i love my emak dan ayah. :D

silverchair959 03-11-2012 02:07 AM

aku baru pasang swisspro 3 4 hari lepas...sebelum ni guna diamond tp dah lama bertahun tahun dah...byk sgt penapis nak pilih...kebetulan sepupu dtg umah dia buat part time jual swisspro ni...malas nak pk byk terus beli...setakat ni ok...

capachou 03-11-2012 02:17 AM

COWAY... memang mantap, servis pun terbaik...
taknak promot, tp aku rekemen coway sbb dah guna smpai skrg..
yg murah2 tu hati2, ada yg mentenen tak bagus.. experience aku la..

rey1988 03-11-2012 02:24 AM

saya pakai penapis Elken terbaru K200..

di dunia ni hanya ada 4 je sistem RO di rumah yang diiktiraf dan dapat

mohor emas dari WQA. 3 di USA,dan No 1 di asia psifik (MALAYSIA) iaitu penapis

air dari elken.

klo anda takde duit cash takpe..

Boleh credit dengan AEON..

Anda hanya perlu bayar RM75..

Dah boleh bawak balik K-Series Elken..

Untuk bulan ini Elken memberikan promosi utk pengambilan K-Series anda dapat product kecantikan El Marino

Disamping itu anda boleh menjana pendapatan di Elken dengan Plan CBP..:)

kepada sesiapa nk test kebersihan Air dirumah nya boleh contact saya di 014-2226545

sebarang test air ke rumah anda tiada bayaran dikenakan..

Kepercayaan Anda Masa depan untuk Kami..

untuk melihat produk penapis elken lagi boleh klik link dibawah ini

http://carigold.com/portal/forums/sh...&postcount=695

http://imageshack.us/a/img404/4947/k...llaunchpro.jpg

WMComm 03-11-2012 02:34 AM

Quote:

Originally Posted by capachou (Post 15021372)
COWAY... memang mantap, servis pun terbaik...
taknak promot, tp aku rekemen coway sbb dah guna smpai skrg..
yg murah2 tu hati2, ada yg mentenen tak bagus.. experience aku la..

aku baru guna x sampai seminggu, sign up dengan adie@coway. :)

setakat hari ni terbaik. masa pemasangan pun ok. anak buah aku siap angguk2 kepala dan kata "hait hait hait" kepada cina yang pasang coway tu. apa dia pk cina tu jepun ke? pengaruh cerita otromen. :eek:

tunggu 1st service. :D

malikul_malik 03-11-2012 09:07 AM

geng nak tanya nih..aku punyer elken dah 7 tahun x pernah tuko catridge dALAM dia...xper ker?aku pakai lanyak jer...tapi air dia tetap bersih dan suci jer aku tgk...ada kesan x kalau x tukar

akuworld 03-11-2012 09:10 AM

aku baru pakai penapis air jenama Wonderland- Platinum Energy ORP Converter dan Wonderland -Micro Bubble Nano oxygen Generator . Dpt 15 sijil antarabangsa termasuk sijil Halal. Setakat ni ..terbeeekk

alpacint 03-11-2012 09:14 AM

E-spring Amway.. http://www.youtube.com/watch?v=BKzA1NmQVEs

rolie11 03-11-2012 10:01 AM

Quote:

Originally Posted by alpacint (Post 15022331)

The best.... Got promotion this month......

adie@coway 03-11-2012 11:13 AM

Quote:

Originally Posted by WMComm (Post 15021422)
aku baru guna x sampai seminggu, sign up dengan adie@coway. :)

setakat hari ni terbaik. masa pemasangan pun ok. anak buah aku siap angguk2 kepala dan kata "hait hait hait" kepada cina yang pasang coway tu. apa dia pk cina tu jepun ke? pengaruh cerita otromen. :eek:

tunggu 1st service. :D

hehe...:)cgrock:)cgrock:)cgrock

art_director 03-11-2012 11:16 AM

kat rumah pakai rx-water.
kat opis pakai coway.

Tapi bila minum sama je rasa dia.
mcm mana nak beza ape penapis yg paling bagus?
huhuuuu..

Coway ada org datang tiap2 bulan cuci.
Rx water kene tgk jadual. dah expire beli filter dan tuka sendiri.

end product = air kosong

so the conclusion is???


All times are GMT +8. The time now is 05:26 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.