CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Automotive (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=101)
-   -   Berape Tahun Pakai Clutch Kereta Anda??? (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=304003)

aimanamsyar 25-01-2012 08:57 AM

hayat clutch berdasarkan cara pemanduan driver tu sendiri...kalau kaki selalu tekan clucth masa jalan, setahun pun clutch dah habis

zamreda 25-01-2012 10:14 AM

Quote:

Originally Posted by aimanamsyar (Post 12012249)
hayat clutch berdasarkan cara pemanduan driver tu sendiri...kalau kaki selalu tekan clucth masa jalan, setahun pun clutch dah habis

tekan klac separuh ke atau pijak lembut?..

akeyrasta 25-01-2012 10:17 AM

Kalau pempuan bawak gear satu mesti mengaum gear dua sampai 3 pun nak mengaum mmg ler habis clutch tu hehehe:D

LinQey 25-01-2012 10:20 AM

Quote:

Originally Posted by akeyrasta (Post 12013017)
Kalau pempuan bawak gear satu mesti mengaum gear dua sampai 3 pun nak mengaum mmg ler habis clutch tu hehehe:D


amboi... dah klu duk vroommm sane sini mmg ler... slh kn pompuan lak

kipaskertas_108 25-01-2012 10:23 AM

krete aku dh 4tahun bru tkr,tp belum meraung2 clucth abis ke pe..rse pikup kurang,tukar..tp dh almost 5tahun la..4tahun lebey..

agen14 25-01-2012 10:38 AM

kelisa aku bulan 4 ni dah masuk 6 tahun.. rasa masih ok lagi.. wlpun habit aku kaki stay kat clutch.. susah betul nak buang habit tu

hemorrhage 25-01-2012 11:18 AM

demm...
baru aku sedor...
last aku tuko thn 2007...
adehhh... ~

azrulazman 25-01-2012 11:29 AM

Quote:

Originally Posted by hemmorrhage (Post 12013863)
demm...
baru aku sedor...
last aku tuko thn 2007...
adehhh... ~

lama gak tu hemo

slosangat 25-01-2012 11:30 AM

keta aku wira 1.3 manual.model keluaran thn 97.beli dari owner lama thn 2001.tak penah tukar lagi sampai hari ni.masih ok lagi.aku tak biasakan letak kaki kat pedal clutch time bawak.Cara pandu keta biasa je takde tarik tarik mase kat trafik light.

apis17 25-01-2012 11:34 AM

Quote:

Originally Posted by akeyrasta (Post 12013017)
Kalau pempuan bawak gear satu mesti mengaum gear dua sampai 3 pun nak mengaum mmg ler habis clutch tu hehehe:D

yg ini normal :p
setahun? org cina kata chisi.. :D

zamreda 25-01-2012 06:21 PM

Quote:

Originally Posted by hemmorrhage (Post 12013863)
demm...
baru aku sedor...
last aku tuko thn 2007...
adehhh... ~

apahal dem lak?...boleh pakai selagi boleh jalan..:-?:-?

proton saga lama bapak aku nie dah 20 tahun baru problem klacnya..

skg nie overhaul dan cat..:)cgrock:)cgrock

Dato Apai 25-01-2012 08:33 PM

Klu nak tau clutch tu dah abes senang ajer. Pastikan kereta dalam keadaan pegun@tidak bergerak. Tekan clutch dan masuk terus gear 5. Lepas clutch perlahan2x jangan sampai enjin mati. Klu masa dah lepas clutch tu kereta berjalan maknanya jangka hayat clutch okey lagi. Klu clutch dah lepas habis kereta tak jalan sila lar standby duit tukar clutch baru =P

hemorrhage 25-01-2012 09:18 PM

Quote:

Originally Posted by zamreda (Post 12018379)
apahal dem lak?...boleh pakai selagi boleh jalan..:-?:-?

proton saga lama bapak aku nie dah 20 tahun baru problem klacnya..

skg nie overhaul dan cat..:)cgrock:)cgrock

huihs...
bole cecah camtu skali punye lame ek bro...
aku ingt dh kene masuk fasa berjage2...
fuuhhh...
hopefuli lom time dia mtk tuko ar...
poket br pas koyak kuat nih tuko driveshaft...

ramos 26-01-2012 12:00 AM

baru tukar kat kelisa ku dkat 4 taun dah pki exedy japan nye :)paid

anbusan 26-01-2012 12:09 AM

iswara akak aku dr 2003 sampai skang x pernah tukar
tp sebelum 2003 x dpt dikesan owner lame atau kedai pernah tuko ke x hehe

zamreda 26-01-2012 12:13 AM

Quote:

Originally Posted by anbusan (Post 12021861)
iswara akak aku dr 2003 sampai skang x pernah tukar
tp sebelum 2003 x dpt dikesan owner lame atau kedai pernah tuko ke x hehe

baik tukar....bila mana tiba2 naik bukit punyalah seksa...padahal enjin dah mengaum...

takumie 26-01-2012 09:32 AM

nak taye pon segan..hehehe..

cmne kite nak tahu cluct dah kong???huhuhu...

FaZiL^aFiZi 26-01-2012 11:54 AM

Quote:

Originally Posted by takumie (Post 12024428)
nak taye pon segan..hehehe..

cmne kite nak tahu cluct dah kong???huhuhu...

hang ni bukan tohai dlm initial D tu ka?....
alahai kantoi la mcm ni.... :)):)):))

takumie 27-01-2012 01:38 AM

Quote:

Originally Posted by CICAK_NAMPAK(cakpak) (Post 12026171)
hang ni bukan tohai dlm initial D tu ka?....
alahai kantoi la mcm ni.... :)):)):))

hahaha...kwn saje nak test..byk sgt fakta kwn dpt...kalu clutch moto tu hbs kwn tahu ar..

dell 27-01-2012 01:50 AM

...dell pakai viva tahun 2008.....

..dah pg cameron,,penang...

..clucth ok lagi..

padeq 27-01-2012 01:49 PM

Quote:

Originally Posted by groups_ambank (Post 11995732)
boleh tau tak kete ape ni?.. beruntung lah dapat 4 tahun... kete saye tak sampai setahun pun pakai dgn harga dan upah yang same ngan sekarang..

keta kancil je tuan...tp utk pengetahuan tuan keta kancil kos upah lebih mahal dari keta wira @ keta sedan yg lain...sebb keta kancil perlu turun enjin utk pnukaran clutch...biasa pomen melayu ambil RM200,pomen cina RM300..kalau pomen kawan2 je ambil seratus lebih..:)

padeq 27-01-2012 01:54 PM

Quote:

Originally Posted by ocean gurl80 (Post 11996899)
kete aku wira 1.3 manual thn 2001..millage dah dekat 200 ribu dah.. smapai sekarang cluth kete tk pernAh meragam lg..

nk tumpang tanya..camner nk tahu clutch kete tu rosak ?

bnyak tanda boleh tau..salah 1 nyer..tnda2 awal yg perlu d ketahui sebelum berjangkit pada kerosakkan yg lain..bila tekan clutch gear susah nak masuk,dh ejas clutch pon xjadi gak...so cepat2 la tukar clutch ni..

tp lau nak jimat duit,dh tau tnda ni ada...pakai je dulu..masih xde mslah..pakai smpai clutch dh lekat..bila lepas je..bearing xmau naik balik...kompom kena tukar...clucth berasap dan terbakar...:D

padeq 27-01-2012 02:04 PM

Quote:

Originally Posted by CICAK_NAMPAK(cakpak) (Post 11997302)
bagus jugak pertanyaan ko ni... aku pun xtau... hahahahahaha tgu je otai yg jawab...:D

auto pon ada gak klac auto..tp dia kat dalam sistem gear box..ada plate2 nipis xsama mcm klac manual di luar kawasan minyak hitam(kering)di luar pula terdapat bebola(converter) fungsi mcm klac manual la ni..:)

FaZiL^aFiZi 27-01-2012 03:45 PM

Quote:

Originally Posted by padeq (Post 12039304)
auto pon ada gak klac auto..tp dia kat dalam sistem gear box..ada plate2 nipis xsama mcm klac manual di luar kawasan minyak hitam(kering)di luar pula terdapat bebola(converter) fungsi mcm klac manual la ni..:)

hang mmg power.... tq la bgtau....:)cgrock

mantoya454 13-08-2012 08:06 AM

ada sapa2 tau x pasal apa bila aku tekan klac ada bunyi bising..pastu klo masuk gear satu nk jalan nk pegi mcm xnak pegi je..tolong jawab skit..xkan nk kopak lg..huh

geisha 13-08-2012 08:21 AM

wira aero 1.5 manual. beli kereta 7 tahun lepas. tukar clutch bulan lepas. +- rm 450.

Iman_Sr 13-08-2012 08:23 AM

aku ni xtau sgt psl kete2 ni:((
hr tu aku ade bt oberhaul kete wira 1.5 aku,
aku mmg ade prasan yg clutch kete ni cm kdg2 ssh ckt nk msuk gear..

lpas settle overhaul,pomen tu ckp,clutch kete aku tu dh ptt kna tuka satu set-total kos rm450...

mksd dia tuka satu set tu cmne ye..aku bt2 tau jela,sb klu aku tunjuk yg aku xtau,
kang tkut mcm2 dia pedajalkn aku nt:p

mtk advice dr kwn2 n otai2 kete kt sini:)cgrock

geisha 13-08-2012 08:23 AM

Quote:

Originally Posted by mantoya454 (Post 14181345)
ada sapa2 tau x pasal apa bila aku tekan klac ada bunyi bising..pastu klo masuk gear satu nk jalan nk pegi mcm xnak pegi je..tolong jawab skit..xkan nk kopak lg..huh

same kes macam aku. clutch bearing out. kene tukar. alang2 tukar bearing, tukar sekali set clutch plate, sekali harung sebab keje leceh.

eriq 13-08-2012 08:23 AM

kalau duduk bandar yg slalu jem mungkin clutch cepat haus kot...

Iman_Sr 13-08-2012 08:23 AM

Quote:

Originally Posted by mantoya454 (Post 14181345)
ada sapa2 tau x pasal apa bila aku tekan klac ada bunyi bising..pastu klo masuk gear satu nk jalan nk pegi mcm xnak pegi je..tolong jawab skit..xkan nk kopak lg..huh

kete aku pn ade mslh cmni gak,msuk gear satu,nk gerak tu cm kna tekan myk lebih ckt:-?

Iman_Sr 13-08-2012 08:26 AM

Quote:

Originally Posted by geisha (Post 14181537)
same kes macam aku. clutch bearing out. kene tukar. alang2 tukar bearing, tukar sekali set clutch plate, sekali harung sebab keje leceh.

so ni total kos -+RM450 la ek:-?

geisha 13-08-2012 08:26 AM

Quote:

Originally Posted by fadesum (Post 14181532)
aku ni xtau sgt psl kete2 ni:((
hr tu aku ade bt oberhaul kete wira 1.5 aku,
aku mmg ade prasan yg clutch kete ni cm kdg2 ssh ckt nk msuk gear..

lpas settle overhaul,pomen tu ckp,clutch kete aku tu dh ptt kna tuka satu set-total kos rm450...

mksd dia tuka satu set tu cmne ye..aku bt2 tau jela,sb klu aku tunjuk yg aku xtau,
kang tkut mcm2 dia pedajalkn aku nt:p

mtk advice dr kwn2 n otai2 kete kt sini:)cgrock

stended set clutch wira + upah pasang = +- rm400-500. kira ok la tuh. ade setengah kedai caj sampai 700 ratus.

jemoreng 13-08-2012 08:26 AM

aku pakai waja masuk thun dah, klas x pqgnah tkar..tp rs cam tak dak pik up dah. Masuk simpang pnn nak kna gear 2..apa kna tkar klas ka tu..lg satu kalo psng ekon dia jd gegegege cam tak lancr. Tlg ples..kalo ada sapa2 pkar,

Iman_Sr 13-08-2012 08:27 AM

Quote:

Originally Posted by geisha (Post 14181569)
stended set clutch wira + upah pasang = +- rm400-500. kira ok la tuh. ade setengah kedai caj sampai 700 ratus.

raya thn lpas kete mtk duit raya RM400-+,thn ni mtk duit raya -+RM1k ++~X(~X(:((:((

mantoya454 13-08-2012 08:33 AM

Quote:

Originally Posted by geisha (Post 14181537)
same kes macam aku. clutch bearing out. kene tukar. alang2 tukar bearing, tukar sekali set clutch plate, sekali harung sebab keje leceh.

masalahnya dulu da tukar ujung thn 2010..complete set..x smpi 2 thn..kete pun jarang main town..bole ke tukar bearing sajae..bape harga?

Iman_Sr 13-08-2012 08:45 AM

adeh,geisha dh out pulak:(

rocketeer999 13-08-2012 09:08 AM

good info

thanks

geisha 13-08-2012 09:28 AM

Quote:

Originally Posted by mantoya454 (Post 14181660)
masalahnya dulu da tukar ujung thn 2010..complete set..x smpi 2 thn..kete pun jarang main town..bole ke tukar bearing sajae..bape harga?

Yang mahal upah pasang sebab clutch housing kene bukak kalo nak tukar bearing. sbb tu kebanyakan pomen suggest alang2 tukar sekali clutchplate. kalo set clutch elok lagi, tukar je bearing. tak ade prob punye.

evilgoodguy 13-08-2012 09:38 AM

tip nak tau cluth dah haus : hidupkan engin tarik hand brake kuat-kuat..gerakkan kereta, jika kereta tak respond…= clutch rosak / haus …jika depan kereta terangkat, clutch ok lagi

http://n9kini.com/tip-pemeriksaan-servis-kereta/

slashshaz 13-08-2012 09:45 AM

huuhuh..........


All times are GMT +8. The time now is 04:19 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.