CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   General Stuffs & Products (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=187)
-   -   Madu kelulut (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=302385)

ilhamic 29-01-2012 12:56 PM

hoho...
duk area mana?...
leh cod..

x de gmbir ke nak tgk..huhu

nujum 29-01-2012 01:11 PM

Kelulut ni byk spesies.. tt ternak spesies kelulut hitam saiz lalat atau saiz lebih kecik?. Saya penah dulu ternak kelulut ni atas dasar kesian pabila rumah sebelah roboh dgn sarang kelulut dalam dinding sekali roboh. saya pindahkan sarangnya kat kotak kayu. pastu menjadi plak dia besarang. Ikut pengalaman madu kelulut kecik lebih manis dari kelulut besar wlaupun ternak di tempat sama. Khasiat xtau plak sampai lebih hebat dari lebah. Tabiat yang saya x suka kelulut ni adalah suka hisab peluh. huhu

AdsMsia 29-01-2012 03:18 PM

payah nak dpt madu kelulut ni... nak cari kelulut pun payah
aku pun tak pernah nampak... atau pernah nmpk tapi tatau menatang tu adalah kelulut kuikuikui :)

ini ada blog cerita pasal kelulut dan madu madunya kUi aku googlke tadi sebab nak tgk camna rupa menatang tu :)

rajin kalo baca la tak pun google je....
baca sini nooo http://cintadhia.blogspot.com/2012/0...h-kelulut.html

p/s: bukan blog aku atau sedara aku... takdak kena mengena dgn aku, nanti kata aku nak hijack thread nak promot blog lak.. tak pasal2 kena apa tu.. injunction ka hapa... adoiiiiii

kelicap 29-01-2012 07:16 PM

Quote:

Originally Posted by ilhamic (Post 12058811)
hoho...
duk area mana?...
leh cod..

x de gmbir ke nak tgk..huhu

Cheras bro. Tq

kelicap 29-01-2012 07:19 PM

Quote:

Originally Posted by nujum (Post 12058928)
Kelulut ni byk spesies.. tt ternak spesies kelulut hitam saiz lalat atau saiz lebih kecik?. Saya penah dulu ternak kelulut ni atas dasar kesian pabila rumah sebelah roboh dgn sarang kelulut dalam dinding sekali roboh. saya pindahkan sarangnya kat kotak kayu. pastu menjadi plak dia besarang. Ikut pengalaman madu kelulut kecik lebih manis dari kelulut besar wlaupun ternak di tempat sama. Khasiat xtau plak sampai lebih hebat dari lebah. Tabiat yang saya x suka kelulut ni adalah suka hisab peluh. huhu

Nampak ke dia hisap peluh? Ayam tu makan taik, kita selamba je mkn ayam goreng. Tak pe lah isap peluh, masin skit.

kelicap 29-01-2012 07:21 PM

Quote:

Originally Posted by AdsMsia (Post 12059668)
payah nak dpt madu kelulut ni... nak cari kelulut pun payah
aku pun tak pernah nampak... atau pernah nmpk tapi tatau menatang tu adalah kelulut kuikuikui :)

ini ada blog cerita pasal kelulut dan madu madunya kUi aku googlke tadi sebab nak tgk camna rupa menatang tu :)

rajin kalo baca la tak pun google je....
baca sini nooo http://cintadhia.blogspot.com/2012/0...h-kelulut.html

p/s: bukan blog aku atau sedara aku... takdak kena mengena dgn aku, nanti kata aku nak hijack thread nak promot blog lak.. tak pasal2 kena apa tu.. injunction ka hapa... adoiiiiii

Terima kasih bro...gud info

Jaz09 29-01-2012 11:37 PM

TT ada jual koloni kelulut tak.. rasa2 mcm nak letak dekat kebun..

pecot85 30-01-2012 07:03 PM

[QUOTE=kelicap;12054120]
Quote:

Originally Posted by pecot85 (Post 12053836)
adeh bro tadi pi mana?[/QUOTE
Mintak maaf pecot. Tadi tsk sempat nak jumpa. Hujan lebat giler kat seromban. Tsk sompek nak poi tompek pecot. Nanti saya dtg ya. Maaf sesangat.

hmmm...sekojap bonar bro kek somban..apoo laaa:">

boboyy 30-01-2012 09:12 PM

org semput boleh makan x madu kelulut nih??? uhuk uhukk

MuhdHusaini 30-01-2012 09:21 PM

Quote:

Originally Posted by kelicap (Post 12058612)
Rm10 je. Boleh campur air kalau tak tahan nak telan gitu. Dia panas skit. Takut batuk tersedak. Kalau biasa tak per

So x rosak la kalo nak minum campur air, confius ni dlm therd ni ada ckp kalo cmpur air rosak? Kalo dgn pos harge Rm 70 ke bro? Nak try satu dulu pm no akaun bank bro. Nnt saya dah transfer saya pm bro address

boboyy 30-01-2012 10:37 PM

Quote:

Originally Posted by MuhdHusaini (Post 12074433)
So x rosak la kalo nak minum campur air, confius ni dlm therd ni ada ckp kalo cmpur air rosak? Kalo dgn pos harge Rm 70 ke bro? Nak try satu dulu pm no akaun bank bro. Nnt saya dah transfer saya pm bro address

campur yg dimaksudkan mungkin begini:

x rosak sekiranya mencampurkan dgn bahan lain spt air sewaktu hendak meminumnya.

menjadi rosak sebotol madu kelulut itu jika ia dicampur dgn bahan lain komdian disimpan bersama...

Zul.H 03-05-2012 11:45 AM

KOTA BHARU 19 Mei - Kelulut merupakan antara 33 jenis spesies lebah trigona yang tidak mempunyai sengat dan madunya dikatakan mempunyai banyak khasiat untuk memulihkan pelbagai penyakit kronik.

Berbeza dengan kebanyakan lebah, kelulut tidak berbahaya kepada manusia dan madu yang dihasilkan sangat berguna dalam bidang perubatan dan kesihatan.

Selain madu, dua lagi bahan dihasilkan oleh lebah kelulut yang sangat istimewa ialah bee bread iaitu campuran polen dengan madu, air liur dan cairan dari perut lebah yang boleh membantu masalah pencernaan dan fermentasi.

Sementara propolis pula merupakan campuran getah tanaman dan cairan khusus yang dikeluarkan oleh lebah dan ia dikatakan mempunyai khasiat perubatan yang tinggi.

Antara penyakit yang dilaporkan sembuh melalui kaedah rawatan tradisional mengunakan propolis termasuk diabetis, mellitus, strok, hepatitis, kanser, hipertensi, batu karang dan HIV/AIDS.

Justeru, khasiat dan keistimewaan madu lebah kelulut yang tinggi telah mendorong pesara Lembaga Pertubuhan Peladang Kelantan, Razip Ibrahim, 53, dari Kampung Petani, Sering dekat sini berusaha menternak lebah berkenaan secara komersial.

Menurut Razip, bagi setiap koloni lebah kelulut yang diletakkan dalam kotak berukuran 70 sentimeter kali 20 sentimeter mampu menghasilkan antara 200 hingga 300 gram campuran madu dan bee bread serta 200 hingga 400 gram propolis.

“Koloni kelulut akan mengeluarkan madu di dalam ‘tempayan’ dan menutup tempayan itu apabila madu sudah penuh, manakala bee breed juga diisi dalam tempayan tersendiri di dalam sarang,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini baru-baru ini.

Kata bapa kepada lapan orang anak itu, dia mula mengetahui mengenai khasiat madu lebah kelulut setelah menyertai seminar mengenai lebah dan kelulut di Universiti Sains Malaysia (USM) Kampus Kesihatan Kubang Kerian dekat sini, pada tahun lalu.

Kebetulan katanya, pada seminar yang diadakan dengan kerjasama Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) dan Jabatan Pertanian Kelantan itu, dia bertemu seorang pensyarah Universiti Hasanuddin Ujung Pandang, Makasar, Indonesia iaitu Prof. Mappa Toba yang menceritakan kepentingan ternakan lebah kelulut.

Bermula daripada maklumat tersebut jelasnya, dia mengkaji mengenai koloni kelulut di seluruh Kelantan termasuk di kawasan kampung dan hutan.

“Hasilnya, saya berjaya mengenal pasti empat jenis koloni kelulut pelbagai saiz termasuk bersaiz lebah,” katanya yang merupakan penternak tunggal kelulut di negeri ini dengan membela 30 kotak spesies itu di pekarangan rumahnya.


Razip Ibrahim dan isterinya, Rahimah Hamat memasukkan madu yang diambil dari sarang kelulut ke dalam botol.

Mengulas lanjut Razip berkata, lebah kelulut besar mengeluarkan paling banyak madu yang boleh dikumpulkan setiap dua minggu sekali.

Setakat ini lebah-lebah kelulut yang diternak itu telah menghasilkan kira-kira 10 kilogram madu.

Bagi meyakinkan lagi masyarakat tentang khasiat madu lebah kelulut, dia bekerjasama dengan USM termasuk melakukan penyelidikan mengenai khasiat bee bread dan propolis yang dikatakan sangat berkesan dalam merawat serta mencegah pelbagai penyakit.

“Kajian dilakukan di bawah pengawasan Prof. Madya. Siti Amrah Sulaiman itu menunjukkan penggunaan madu kelulut boleh menurunkan paras glukos pesakit diabetes selain berkesan untuk mencegah kanser dan gout,” katanya.

Bagi mempelbagaikan produk berasaskan madu lebah kelulut, dia turut menceburi bidang pembuatan coklat dan pelbagai produk kesihatan berasaskan madu, selain menjadi pembekal lebah kelulut kepada mereka yang berminat menceburi bidang berkenaan.

“Tidak banyak modal diperlukan bagi menternak kelulut, iaitu hanya kotak bagi menempatkan koloni kelulut itu dan ia mampu mendatangkan pendapatan lumayan kerana harga madu lebah kelulut boleh mencecah sehingga RM90 sekilogram,” katanya.

Menurut Razip lagi, dia mendapatkan koloni lebah kelulut dari kawasan kampung dan hutan di Kelantan dan menempatkan lebah-lebah itu dalam kotak di sekitar rumahnya.

Katanya, setiap koloni lebah kelulut mengenali kotak ‘tempat tinggal’ masing-masing dan secara berterusan akan menghasilkan madu kerana mempunyai hubungan yang rapat dengan ‘permaisuri’.

“Menguruskan ternakan kelulut ini tidak menyusahkan kerana koloni kelulut menghisap semua jenis madu bunga yang terdapat di kawasan sekitarnya. Kelulut yang saya ternak sekarang mengeluarkan madu berbau bunga durian kerana sekarang musim pokok durian berbunga,” kata Razip yang dibantu oleh isterinya, Rahimah Hamat, 53.

Jelas Razip, dia berminat untuk berkongsi kepakaran menternak kelulut dengan mereka yang berminat boleh menghubunginya menerusi 09-7648248 atau 013-9840911.

http://www.utusan.com.my/utusan/info...r&pg=wt_01.htm

kelicap 17-02-2013 07:30 AM

Asalamualaikum semua.
Bump utk tahun ini..hehehe..
Siapa nak order boleh pm saya..
Tkasih

kelicap 30-03-2013 08:09 PM

Madu kelulut baik utk mereka yg sedang berusaha untuk mendapatkan zuriat.

kelicap 31-03-2013 08:17 PM

Madu kelulut...madu kelulut...
Sila...sila...

zamreda 31-03-2013 08:18 PM

kelulut nie lebah kecil yer....

kelicap 31-03-2013 08:47 PM

Quote:

Originally Posted by zamreda (Post 16687517)
kelulut nie lebah kecil yer....

Tak bang..lebah kecil tu anak lebah..:eek::eek:
Kelulut ni spesis lebah...mcm sama..tapi bukan dia..:eek:
Macam ikan keli ngan sembilang ler bang...:">

koyard 02-04-2013 02:46 AM

bro aku mau satu, cod shah alam bole ka.

aswada 02-04-2013 10:51 AM

bro pm no hp..nnti aku nk beli aku kol ek..huhu

kelicap 02-04-2013 02:16 PM

Quote:

Originally Posted by koyard (Post 16702749)
bro aku mau satu, cod shah alam bole ka.

bolehhhh...area mana tuan..?

kelicap 02-04-2013 02:17 PM

Quote:

Originally Posted by aswada (Post 16705024)
bro pm no hp..nnti aku nk beli aku kol ek..huhu


boleh bro...010 2709043..
tq

aswada 02-04-2013 02:39 PM

Quote:

Originally Posted by kelicap (Post 16708042)
boleh bro...010 2709043..
tq

ok bro thanks :)cgrock

Actifast 02-04-2013 02:54 PM

Quote:

Originally Posted by kelicap (Post 11943582)
Salam geng,

Aku ada jual madu kelulut. Sebotol rm60.00 je. 300 gram. Saper nak blh pm aku. Madu kelulut ni khasiatnya amat hebat. Lebih hebat dari madu asli biasa. Cuba lah sebotol. Insyallah blh sembuhkan penghidap kanser. Antioksidan amat tinggi dan amat baik untuk badan manusia. Boleh cuba minum madu kelulut bagi mereka yang susah nak dapat anak. Cod area Kajang, Bangi, Kuala Lumpur.

bos pm sy, nak try mende ni.

sy minat madu.

kelicap 04-04-2013 05:45 PM

madu..madu..saper nak beli madu kelulut..

kelicap 05-04-2013 08:33 AM

salam pagi jumaat..

kelicap 05-04-2013 03:02 PM

salam lepas jumaat..

maduu...maduu...maduu...saper nak beli madu kelulut..
bagus untuk kesihatan..
badan sihat..hati senang..jiwa tak kacau..haha..

otaconMY 05-04-2013 03:36 PM

Kompom ori ke TT? takde campur2?

kelicap 05-04-2013 03:55 PM

Quote:

Originally Posted by otaconMY (Post 16748210)
Kompom ori ke TT? takde campur2?

kompom ori bang...minum berasap hidung...tajam..
madu kelulut tak bley campur bendasing....nanti ia masam rosak..

Meh bang try sebotoi..:)):)):)cgrock:)cgrock

kelicap 05-04-2013 08:35 PM

Selamat malam sabtu...

kelicap 06-04-2013 06:48 PM

Ehh..hari ni lupa nak bump ler...


All times are GMT +8. The time now is 07:50 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.