CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Offline Business, Entrepreneur Discussion (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=177)
-   -   Buat Duit Dengan Sampah Sarap/Kitar Semula? Berbaloikah? (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=299860)

oimates 19-09-2012 02:36 PM

klu nak buat duit betul2 ngan sampah ni, x payah simpan skit2..cari lori sebijik, contact opis2 ngan kedai2 berdekatan kawasan anda..insyaAllah tiap hari ada kerja utk angkut stok barang buangan...

contoh macam opis2, tiap hari diorang beli paper...ada barang sampai, stok kotak diorang simpan..paling tidak, sebijik opis tu akan clearkan stok dlm sebulan skali...

aku ada jugak lepak ngan brother yg buat camni...memang tiap hari dia ada kerja..modal standby je la utk rolling bayar kat opis2 yg menjual tu...

macam brother tu dia cover putrajaya, bangi, kajang, puchong..call je dia, nanti dia datang utk angkut bagi clear..lepas angkut dia hantar terus kat kilang..rolling duit camtu je...klu sehari boleh dapat 2-3 trip lagi masyuk..lori satu tan, klu 3 trip x untung dlm bersih dlm 15sen/kg...kira la...dapatla rm1000++...senang cakap, boleh kerja opis hour la...sabtu ahad boleh cuti...

cre8tive 19-09-2012 11:42 PM

Quote:

Originally Posted by kemolok (Post 14535746)
Dekat ireland, satu negeri tu, setiapmrumah dibekalkan tong kitar semula, jadi isi rumah kena buang sampah mengikut tong yang betul..kalau dalam tong kertas, kita buang plastik, kita diberi amaran dan mungkin disaman

di malaysia barangan t'pakai/sampah boleh buat duit. hebat kan?

tokmudin 08-11-2012 01:25 PM

lama tak jenguk sini ..


jom kitar semula ..masyukkkk..

istinggar 17-12-2012 01:08 PM

Minggu lepas jual barang-barang lusuh kat rumah aku.

Kertas (20/kg)

Mesin basuh (RM7 sebuah)

Besi (60/kg & 70/kg)
- penutup longkang.
- kabel elektrik.
- batang paip air.
- alat ganti motosikal.
- skru/nat/paku dll.

Monitor komputer (RM3 sebuah)

Tayar kereta (RM9 sebuah)

Jumlah: RM96.00

Bab besi tu rasa macam kena tipu je sebab aku tak kenal jenis-jenis besi ni. Terima je lah ekeke

tokmudin 17-12-2012 03:13 PM

http://imageshack.us/a/img825/5730/20121217144032.jpg

hasil jualan hari ni ..$$$

note
B- tembaga RM17 sekilo ..jatuh sikit harga
A-besi gred 2
A/B - aluminium
ABS - plastik gred 2

DOCH 17-12-2012 03:47 PM

dulu masa aku budak2...suka juga jual benda2 ni...

ingat lagi dulu, nampak je tin tepi jalan mesti kutip sambil nek basikal.. :D

pastu buku, paper lama yg dah x guna..aku jual kt kilang kotak...

byk jugak dpt...boleh buat duit mkn.. :D

SayaBudakBaruBelajar 17-12-2012 04:19 PM

Quote:

Originally Posted by istinggar (Post 15502995)
Minggu lepas jual barang-barang lusuh kat rumah aku.

Kertas (20/kg)

Mesin basuh (RM7 sebuah)

Besi (60/kg & 70/kg)
- penutup longkang.
- kabel elektrik.
- batang paip air.
- alat ganti motosikal.
- skru/nat/paku dll.

Monitor komputer (RM3 sebuah)

Tayar kereta (RM9 sebuah)

Jumlah: RM96.00

Bab besi tu rasa macam kena tipu je sebab aku tak kenal jenis-jenis besi ni. Terima je lah ekeke


Tayar kereta tu kalau botak licin boleh ker?hehehhe ke sekali ngan rim?

istinggar 17-12-2012 05:38 PM

Quote:

Originally Posted by SayaBudakBaruBelajar (Post 15505587)
Tayar kereta tu kalau botak licin boleh ker?hehehhe ke sekali ngan rim?

Dia nak rim, bro. Kalau sekali dengan tayar RM9, kalau cabut tayarnya (rim sahaja) RM12.

istinggar 17-12-2012 05:39 PM

Quote:

Originally Posted by tokmudin (Post 15504614)
hasil jualan hari ni ..$$$

note
B- tembaga RM17 sekilo ..jatuh sikit harga
A-besi gred 2
A/B - aluminium
ABS - plastik gred 2

Terbaik ah tok mudim, pagi-pagi sunat orang, petang-petang jual besi pulak :)paid

Macam mana nak kenal gred besi tu/?

tokmudin 18-12-2012 07:58 AM

Quote:

Originally Posted by istinggar (Post 15506598)
Terbaik ah tok mudim, pagi-pagi sunat orang, petang-petang jual besi pulak :)paid

Macam mana nak kenal gred besi tu/?

besi padu ni mcm besi penutup longkang,besi tapak pembinaan seperti besi Y dan R , besi kaki payung, paku ,besi landasan ketapi ,besi pagar,grill etc..yang keras dan padu ..kira gred besi padu RM1-1.20 sekilo..

besi2 lain yang campur seperti casing PC,besi payung ,besi tingkap naco,etc..kira gred 2 , RM0.60-0.80 sekilo..

asingkan besi2 ni, lau tak diorg kira lump sum ..rugi..:)cgrock


All times are GMT +8. The time now is 08:32 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.