CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Investor Discussion (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=203)
-   -   Dinar Iraq (Part 2) - Menanti detik (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=297978)

dominator 27-02-2012 11:01 AM

dah RV ke?

ali_g 27-02-2012 11:03 AM

bila ape yg GURUS ni bagi tau kemudian tak RV.. tak de ke alasan die, takde ke geng2 yg conderm diorang ni..? sebab dari 2010 aku ikut gurus ni.. today, tonight,... semua temberang..

ade jer cerita yg diorang reka.... tah tah info kite lagi relevan... silap2 gurus ni pun cedok info dari CG ni... ahahaha.... kite tgk mat saleh, mat saleh tgk kite...

peja510 27-02-2012 11:06 AM

Quote:

Originally Posted by kerunai (Post 12376850)
bila nk RV ni brader ?

bila diizinkan tuhan la..:eek::eek:
sebab xde yg boleh tahu masa depan
cuma meramal jer...

so, tgu je..xkena bayar pun..:)):))

danzig_08 27-02-2012 11:07 AM

latest dari dinarrecaps
layanzzzzz

Cap1 Chat at Cap1corner Sun. Night
02/26/2012
CAP1] GOOD EVENING GUYS!! YESTERDAY WAS A GREAT DAY FOR AN RV!!!NOW WE WAIT TO SEE IT HERE IN THE UNITED STATES!

alllcredit] Cap - Since it RV'd yesterday and today is a working day in Iraq, why have we not heard of any cash-ins in Iraq?
CAP1] allcredit - I HEARD BANKS ARE CLOSED TODAY IN IRAQ

magicman123] CAP1 could you find any confirmations on the budget being implimented in iraq yet?
CAP1] magicman123 -IT WAS TO HAVE BEEN RELEASED TODAY.

hotwheels] CAP1 , from what you said a bit ago about regarding the Iraqi banks being closed today makes sense because of their preparration. With happening we might very see the resuts of the RV sometime in the AM possibly?
CAP1] hotwheels –YES

riv 27-02-2012 11:12 AM

Aku rasa org yg berani simpan sampai 100-300 juta ni terlampau sikit,
kemungkinan jutawan2 KWD dulu yg optimis buat pelaburan besar..

8% pun x sampai yg menyimpan, kebanyakan otai2 sume sependapat rakyat US yg plg byk menyimpan, itu pun dianggarkan x sampai 1% (kurang dari 3 juta), dan bukanlah semua negara ada penyimpan tegar IQD..

Bukti boleh cek sendiri kat alexa, Tgk la trafik ke web mcm CBI, dinarguru, dinarvets.. Msia dgn US mesti top countries yg lawat , dan rank web tu dekat negara masing2 xde la tinggi sgt..

pasal Iraq ada mampu ke bayar bile sume CI dah dijawab, g selak balik..

dah2 malas nak berdebat isu sama je, fokus RV je skg..

abuskyri 27-02-2012 11:19 AM

Quote:

Originally Posted by jejantas (Post 12376678)
Apa agaknya yg akan terjadi jika para mafia atau pengganas beli iqd sebanyak 100 atau 300 juta ??? Agaknya apa akan terjadi? Dan bagaimana pula jika 80% penduduk dunia pegang iqd dengan purata sekeping sorang? Apa agaknya yg akan terjadi pada ekonomi dunia?

mafia gan pengganas mana suka tgggu lama2 nk kaya masta..
baik depa juai dadah ka, seludup ka lg cepat kaya :p

ttg 80% tu x logik kot..
sbb kan dh ade otai bgtau bape je IQD yg ade berlegar2 kat luaq Iraq..
klu out of the blue pun, den rasa yg simpan maybe 1-5% je from world population..max bole hit 10%..

dan pasai eknomi dunia nie, RV adalah salah satu cara nk up balik ekonomi global..

apa2 pun we wait n see je...kemon RV!!! :)paid:)paid

raz4 27-02-2012 11:20 AM

11/12/2011

Masih kata LOP? Baca ni.
By Zulkifli Zain in SEMBANG-SEMBANG RV
Saya nk berkongsi balik ttg apa yg CBI dimaksudkn dengan delete 3 zeros.

Org kata kalo sesat jalan, balik kepangkal jalan.. So saya bawa tuan2 balik kepangkal jalan..semasa CBI terangkan apakah sebenar nya delete 3 zeros. Haha. Skrg ni, isu delete 3 zeros ni dah bercampur aduk antara pendapat, berita dan ketidakfahaman, yg menjadikan ramai yg keliru.

NO. 1~ CBI CAKAP NO LOP, REMOVED TAPI REMOVED FROM CIRCULATION http://www.rferl.org/content/Iraq_Pl...n/1950504.html
http://thecurrencynewshound.com/2010...edenomination/

Saleh memberi tahu RFI..mereka telah membuat perancangan utk ‘ remove 3 zeros’ dan menarik keluar note note IQD keluar dari pasaran secara berperingkat
Mudhhir Muhammad Salih, a member of a Central Bank advisory panel, told RFI that a plan has been made to remove three zeros from the currency and phase out the current banknotes late this year.

Dan Saleh menerangkan ~ matawang lama akan dikeluarkan dari pasaran/kitaran (removed from circulation) secara gradual dan memperkenalkan matawang baru. Terang dan jelas Tarik keluar note2 lama dari pasaran. Dalam situasi LOP…keadaan ini tak boleh wujud kerana matawang lama perlu ditukar kpd matawang baru dalam satu tempoh yg diberi.
Salih said by the end of 2010 the new banknotes will be fully introduced while the old banknotes ==> will be gradually removed from circulation. <===He did not specify when the new notes would be issued.
Kedua2 matawang ini (lama dan baru) adalah matawang yg sah sehingga matawang lama hilang/ditarik keluar dari pasaran.
==> Both will be legal tender <== in Iraq until the old notes are completely withdrawn.

So apa makna legal tender? ~ Federal Reserve notes are legal tender currency notes. The twelve Federal Reserve Banks issue them into circulation pursuant to the Federal Reserve Act of 1913. A commercial bank belonging to the Federal Reserve System can obtain Federal Reserve notes from the Federal Reserve Bank in its district whenever it wishes. It must pay for them in full, dollar for dollar, by drawing down its account with its district Federal Reserve Bank.

Dalam situasi LOP, sebaik CBI mengambil tindakan utk LOP, the new legal tender ialah matawang baru dinar yg bakal diperkenalkn. Pada masa tu HANYA matawang baru sahaja yg layak digunakan dlm transaksi harian. Matawang lama perlu ditukar kepada matawang baru dahulu sebelum digunakan.
Ini berbeza dgn situasi yg disebutkan oleh CBI ~ both will be legal tender...lama dan baru seiring. LOP xleh seiring2..

NO.2 ~ CBI CKP NO LOP - 50% COMPLETED ~ http://thecurrencynewshound.com/2010...eleting-zeros/
The subject of the deletion of zeros from the Iraqi currency and small nominal value while maintaining Bakimiteha cash and purchasing of issues that are discussed in many seminars, as addressed by the statements and press reports, in this context, says adviser to the CBI the appearance of Mohammed Saleh, said that this year will see the start of the process of deleting the zeros , stressing that the bank has completed 50% of the preparations that are working on since 2005.

NI lagi satu, news dari CBI pada 2010. ~ saya nk petik part “ the bank has completed 50% of rhe preparation that are working since 2005. Apa makna 50% completed to?
Kalo LOP, apakah maksud 50% complete tu? Adakah ia bermaksud mereka dah delete 1 zeros or 1 ½ zeros..? Saya rasa tak ...bukan itu maksud 50% tu. Tapi kalo 50% tu bermaksud dia dah tarik byk note2 3 zeros keluar dari pasaran....that makes a lot of sense.

No.3 ~ NO LOP, ADD CURRENCY vs DELETE CURRENCY Lagi satu link : http://nakhelnews.com/pages/news.php?nid=6967 OR http://thecurrencynewshound.com/2011...eros-from-iqd/
He was adviser to the CBI the appearance of Mohammed Saleh, said in an interview earlier the bank's readiness to delete the zeros of the Iraqi currency, pointing out that those zeros that are added to the Iraqi currency during the last period formed a cluster of large cash amounted to 27 trillion Iraqi dinar.

Ni saya nk huraikan part “Zeros that are added to the Iraqi currency” …..saya rasa maksud Salleh ni very clear. Dia maksudkan…CBI memperkenalkan note2 yg ada 3 kosong kedalam pasaran Iraq.
Kalo ‘added’ bermaksud memperkenalkan note2 yg ade 3 zeros ke dlm pasaran, bukankah ‘delete’ sepatut nya juga bermaksud menarik semula keluar note2 yg ade 3 kosong ni kelular dari pasaran.

Rumusan: Saya melihat projek delete 3 zeros ni dari sumber diatas, bukan dari apa yg ‘pakar2’ atau ‘economist’ ckp…kalo nk kira dari segi kepakaran, Shabibi adalah top 5 pakar ekonomi dlm dunia…dia juga pernah bertugas di IMF.

abuskyri 27-02-2012 11:24 AM

Quote:

Originally Posted by raz4 (Post 12377207)
11/12/2011

Masih kata LOP? Baca ni.
By Zulkifli Zain in SEMBANG-SEMBANG RV
Saya nk berkongsi balik ttg apa yg CBI dimaksudkn dengan delete 3 zeros.

Org kata kalo sesat jalan, balik kepangkal jalan.. So saya bawa tuan2 balik kepangkal jalan..semasa CBI terangkan apakah sebenar nya delete 3 zeros. Haha. Skrg ni, isu delete 3 zeros ni dah bercampur aduk antara pendapat, berita dan ketidakfahaman, yg menjadikan ramai yg keliru.

NO. 1~ CBI CAKAP NO LOP, REMOVED TAPI REMOVED FROM CIRCULATION http://www.rferl.org/content/Iraq_Pl...n/1950504.html
http://thecurrencynewshound.com/2010...edenomination/

Saleh memberi tahu RFI..mereka telah membuat perancangan utk ‘ remove 3 zeros’ dan menarik keluar note note IQD keluar dari pasaran secara berperingkat
Mudhhir Muhammad Salih, a member of a Central Bank advisory panel, told RFI that a plan has been made to remove three zeros from the currency and phase out the current banknotes late this year.

Dan Saleh menerangkan ~ matawang lama akan dikeluarkan dari pasaran/kitaran (removed from circulation) secara gradual dan memperkenalkan matawang baru. Terang dan jelas Tarik keluar note2 lama dari pasaran. Dalam situasi LOP…keadaan ini tak boleh wujud kerana matawang lama perlu ditukar kpd matawang baru dalam satu tempoh yg diberi.
Salih said by the end of 2010 the new banknotes will be fully introduced while the old banknotes ==> will be gradually removed from circulation. <===He did not specify when the new notes would be issued.
Kedua2 matawang ini (lama dan baru) adalah matawang yg sah sehingga matawang lama hilang/ditarik keluar dari pasaran.
==> Both will be legal tender <== in Iraq until the old notes are completely withdrawn.

So apa makna legal tender? ~ Federal Reserve notes are legal tender currency notes. The twelve Federal Reserve Banks issue them into circulation pursuant to the Federal Reserve Act of 1913. A commercial bank belonging to the Federal Reserve System can obtain Federal Reserve notes from the Federal Reserve Bank in its district whenever it wishes. It must pay for them in full, dollar for dollar, by drawing down its account with its district Federal Reserve Bank.

Dalam situasi LOP, sebaik CBI mengambil tindakan utk LOP, the new legal tender ialah matawang baru dinar yg bakal diperkenalkn. Pada masa tu HANYA matawang baru sahaja yg layak digunakan dlm transaksi harian. Matawang lama perlu ditukar kepada matawang baru dahulu sebelum digunakan.
Ini berbeza dgn situasi yg disebutkan oleh CBI ~ both will be legal tender...lama dan baru seiring. LOP xleh seiring2..

NO.2 ~ CBI CKP NO LOP - 50% COMPLETED ~ http://thecurrencynewshound.com/2010...eleting-zeros/
The subject of the deletion of zeros from the Iraqi currency and small nominal value while maintaining Bakimiteha cash and purchasing of issues that are discussed in many seminars, as addressed by the statements and press reports, in this context, says adviser to the CBI the appearance of Mohammed Saleh, said that this year will see the start of the process of deleting the zeros , stressing that the bank has completed 50% of the preparations that are working on since 2005.

NI lagi satu, news dari CBI pada 2010. ~ saya nk petik part “ the bank has completed 50% of rhe preparation that are working since 2005. Apa makna 50% completed to?
Kalo LOP, apakah maksud 50% complete tu? Adakah ia bermaksud mereka dah delete 1 zeros or 1 ½ zeros..? Saya rasa tak ...bukan itu maksud 50% tu. Tapi kalo 50% tu bermaksud dia dah tarik byk note2 3 zeros keluar dari pasaran....that makes a lot of sense.

No.3 ~ NO LOP, ADD CURRENCY vs DELETE CURRENCY Lagi satu link : http://nakhelnews.com/pages/news.php?nid=6967 OR http://thecurrencynewshound.com/2011...eros-from-iqd/
He was adviser to the CBI the appearance of Mohammed Saleh, said in an interview earlier the bank's readiness to delete the zeros of the Iraqi currency, pointing out that those zeros that are added to the Iraqi currency during the last period formed a cluster of large cash amounted to 27 trillion Iraqi dinar.

Ni saya nk huraikan part “Zeros that are added to the Iraqi currency” …..saya rasa maksud Salleh ni very clear. Dia maksudkan…CBI memperkenalkan note2 yg ada 3 kosong kedalam pasaran Iraq.
Kalo ‘added’ bermaksud memperkenalkan note2 yg ade 3 zeros ke dlm pasaran, bukankah ‘delete’ sepatut nya juga bermaksud menarik semula keluar note2 yg ade 3 kosong ni kelular dari pasaran.

Rumusan: Saya melihat projek delete 3 zeros ni dari sumber diatas, bukan dari apa yg ‘pakar2’ atau ‘economist’ ckp…kalo nk kira dari segi kepakaran, Shabibi adalah top 5 pakar ekonomi dlm dunia…dia juga pernah bertugas di IMF.

depa dh insaf dh tuan..
sekali kena basuh pasal LOP :))

raz4 27-02-2012 11:27 AM

TEORY LOP/RV/RD boleh bce link kat bwah nie..

http://www.facebook.com/notes/matawa...75033625855436

raz4 27-02-2012 11:28 AM

klu larat nak baca silakan..


All times are GMT +8. The time now is 07:37 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.