CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Investor Discussion (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=203)
-   -   Dinar Iraq (Part 2) - Menanti detik (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=297978)

horras 31-12-2011 02:43 PM

Dinar Iraq (Part 2) - Menanti detik
 
Previous thread HERE for your reference Dinar Iraq - berita terkini (Part 1)

Thread lama terlalu panjang. Kita sambung di sini. Selamat berforum.

Rujukan Web-web berkenaan Dinar Iraq :

Central Bank Of Iraq
Iraq Current Time

Currency converter
Ciri-ciri ketulenan Dinar Iraq

Web-web berita keadaan semasa di Iraq :
Aknews
Ninanews
Currencynewshound

Quote:

Originally Posted by Bro_Izantie (Post 11798854)
Aku post semula berita dari thread part 1..Merujuk kepada pertemuan terbaru (Ahad) di antara Maliki dengan pemimpin Kuwait. Beberapa persetujuan terhadap isu membabitkan konflik perdagangan antara Kuwait-Iraq semakin membuahkan perkhabaran yang positif :) , Khabarnya melalui laporan Duta Iraq di Kuwait, Syed Mohammed Hussein Bahr al-Ulum, berkata bahawa Kuwait bersetuju untuk memberi ‘kebebasan dan kemudahan kepada usahawan Iraq untuk masuk ke negaranya. Hal ini adalah sangat besar dan bersejarah buat kedua2 negara yang selama ini tidak terfikir untuk melakukan perkara2 seumpama ini pada masa2 lepas tetapi kini boleh berubah di mana peniaga dan usahawan Iraq boleh “masuk” Kuwait untuk mengembangkan pelaburan dan perniagaan mereka. Rundingan ini terus melenyapkan isu permusuhan antara mereka sebelum ini. Untuk fasa selanjutnya,duta Iraq juga akan berunding sebanyak 50 orang pelabur Kuwait yang berminat untuk melabur di Iraq. Nampaknya secara kesimpulan dari saya bila isu begini timbul, Iraq sudah tidak terikat atau berjuang menyelesaikan isu Chap7. Sebalik mereka sebenarnya sudah menyelesaikan perkara ini. Sebab rundingan pada Ahad (semalam) berkisar kepada susulan selepas Iraq bebas dari Chap7. Mereka sudah ada tarikh sbb itu mereka berbincang mengenai apa harus dilakukan untuk meningkatkan hubungan perdagangan 2 hala mereka. Isu chap7 sudah selesai, Cuma tunggu tarikh (schedule yg dirahsiakan) sahaja .

Quote:

Originally Posted by Bro_Izantie (Post 11801031)
Seorang sahabat facebook message kepada saya :- “as salam....nak confirm je...ada rumours among otai je...yg BNM dah keluar pekeliling tentang..tidak meniktiraf dinar iraq...di malaysia...dan info jugak dtg dari intel BNM.....betul ke?...tq”
So jawapan saya :) ,

Memang benarpun, jika matawang Iraq diiktiraf oleh Bank Negara Malaysia sekarang, silap haribulan… Bank Negara Malaysia akan di “gam“ oleh IMF dan UN di atas melanggari undang2 antarabangsa. Ia juga turut berlaku ke atas matawang Kyatt Myanmar yang telah diberikan pekeliling oleh IMF dan UN ke seluruh bank central di dunia untuk membekukan note itu ke atas perdagangan antarabangsa buat sementara waktu. Pada saya, BNM tidak layak untuk memberi apa2 status tentang dinar Iraq..sebab wang kertas ini diperakui sah digunakan di Iraq sekarang nie... cuma buat masa ini wang ini tdk boleh didagangkan ke peringkat antarabangsa kerana masih “terikat” dengan Sekatan perdagangan antarabangsa di bawah Chapter 7. Saya harap pemegang dinar Iraq faham akan situasi ini.. Saya akan merasa hairan jika Bank Negara mengiktirafnya. Ia sama seperti melanggari garis panduan antarabangsa. Maksud iktiraf ialah memperakui kewujudan akan matawang ini dan semestinya ada akta dan isu2 mengenai urusan membabitkan dinar Iraq. Cuma buat masa ini, bukan sahaja BNM malah mana central bank di mana2 negara termasuklah di US sana tdk mengiktirafkan matawang dinar Iraq…harap maklum…

Quote:

Originally Posted by raz4 (Post 11864997)
Hahaha.. Hang ni pits bru cite mcm ni da kalut.. Lek2.. Dont worry ler.. Penarikan berlaku serentak..

P/s : lek2 brother2 sume.. Sabo2 k jgn cepat gelabah.. Tenang2 jer. Semua note terlibat. Penarikan semua note shingga 2013. Skrg ni pon CBI tengah tarik note2 besar dlm market iraq.. CBI nk kurangkn bebanan bila RV nanti.. Yg kat kita nie dia xdpt nak tarik.. bila RV pon dia xleh nk tarik sbb BNM akn pegang IQD kita.. CBI akn tarik semua sbb nk gntikan OLD FAMILY NOTE --> NEW FAMILY NOTE.. CBI tarik serentak sehingga 2013..

Kalo tarik note25K dulu apa jadi kat market?.. Note kecik nak masuk dgn nilai terbaru tapi dlm masa sama note besar masih dlm nilai 3zero.. Huru hara market..

So CBI akan umum rate baru utk semua note.. Termasuk dgn note besar sekali. Gune 1 rate shj.. Kat sini bila RV baru nilai diseragamkan..

RV TETAP RV..:)cgrock:)cgrock:)paid:)paid


Quote:

Originally Posted by roy`z (Post 12239917)


BOCEH 31-12-2011 02:44 PM

Quote:

Originally Posted by macfee (Post 11783900)
kalo 0.17usd/1 dinar.. banyok2 kelakau la.:))
negara no 2 pengeluar minyak dunia tu..

X mustahil......
Mungkin rv stage 1.........

Humanspider 31-12-2011 03:10 PM

cantik dah rate camtu

macfee 31-12-2011 03:14 PM

Kalo banyak juta2 iqd rate mcm ni mmg ler ok..:p

still jutawan RM lagi..:">

Kalo ada 100k iqd (ikut kemampuan) jd kempunan nk jutawan:p

Harap2 rate lagi tinggi ler:)cgrock

BOCEH 31-12-2011 03:17 PM

Dah tahu mcm tu kena beli bykla...

macfee 31-12-2011 03:21 PM

Quote:

Originally Posted by BOCEH (Post 11784552)
Dah tahu mcm tu kena beli bykla...

:Dada la x bnyak pun:D
cukup2 jer..:)paid

miehensem 31-12-2011 03:23 PM

alah bro.. better la drpd takdak langsung.. at least lepas la nak bayar apa2 ke.. nak angkat keta sebijik lagi ke.. nak tambah sorang lagi bini ke.

tak gitu?? .. :))

fhans23 31-12-2011 03:32 PM

mcm aku ada skeping dua je ni takde jd jotawang la dgn mcm tu...
tapi takpe aku ttp besyukur..
bole setel2 hutang alhamdulillah

ProInvest 31-12-2011 03:36 PM

Quote:

Originally Posted by jutawan11 (Post 11784360)
kalau ada 1juta iqd belum jadi jutawan tu so kena tambah 1 juta lagi utk bergelar JUTAWAN RM.

mungkin gomen x nak ramai jadi jutawan tanpa usaha titik peluh...:)

BOCEH 31-12-2011 04:01 PM

Dah usaha ler tu
kumpul duit beli 5 juta iqd.......


All times are GMT +8. The time now is 12:11 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.