CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Offline Business, Entrepreneur Discussion (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=177)
-   -   Persatuan Peniaga Burger CG (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=295963)

userun 27-12-2011 01:10 AM

Quote:

Originally Posted by fyreeze (Post 11748122)
4-6 bag tu maksudnya satu beg 40 bijik bro.. Maknaya jualan dkt 160-240 bijik burger sehari.. Aku pun cmtu gak bro, pagi keje opis, mlm keje buger drpd kul 7-12mlm.. letih bro.. Skrg aku nk berhenti jer.. nk tumpukan pada bisnes burger ni..

Cmne jualan ko plak bro??

huhu...aku kat utara ni kepadatan penduduk tak tinggi sangat...jualan aku x banyak sangat la...share dgn kawan, untung bersih setelah dibahagi dua leh la dapat rm25-rm50 seorang semalam..huhu.... dalam beger ko letak apa? kongsi aa skit resepi kat sini...

fyreeze 27-12-2011 01:18 AM

Quote:

Originally Posted by faiz85 (Post 11748874)
dkt puchong murah bahan mentah...ramly ayam 70g baru 3.70 daging 3.40..roti pun baru 7.30..

Roti tu roti ehsan ke bro?? Masalahnyer jauh ke puchong tu bro.. Kalo cmpur ngan kos minyak pun tak berbaloi..

fyreeze 27-12-2011 01:24 AM

Quote:

Originally Posted by userun (Post 11748911)
huhu...aku kat utara ni kepadatan penduduk tak tinggi sangat...jualan aku x banyak sangat la...share dgn kawan, untung bersih setelah dibahagi dua leh la dapat rm25-rm50 seorang semalam..huhu.... dalam beger ko letak apa? kongsi aa skit resepi kat sini...

okla tu bro.. mungkin nasib aku baik, sbb aku ambik alih perniagaan ni drpd abg aku... Aku rse takde ape2 yang special pun.. mcm bese jer iaitu, sedikit lada sula (jenama ajinomoto), sayur kobis, bwg india, beberapa hiris timun, sepotong nenas.. Cili sos lonson, mayonis nailey.. aku bayar tukang masak rm70 perday.. Keuntungan bleh dpt rm200 hingga rm300 sehari lepas tolak kos semua.. Pernah gak cecah rm400 lepas tolak kos sume, tp jarang2 jer....

AKMAL BURGER 27-12-2011 01:25 AM

Quote:

Originally Posted by fyreeze (Post 11748696)
Sory bro.. Pasal roti tu mmg murah, bkn jenama lain kowt.. Bese kat sini org pkai roti Ehsan.. Harga rm9.40.. Pasal daging tu bro punya mahal sket.. Kat sini Daging 70G sepeket rm3.50, ayam 70g plak rm3.85..

mydin jb tempat sy rm3.6 ramly daging dan rm3.9 ayam..kalau beli kat pengedar..mungkin lebih murah dari tu..sy plan nak beli seminggu sekali..sekali amek 117 bungkus ayam 153 bungkus daging ramly..rasa2x leh dapat harga berapa ekh untuk sebungkus?? mesti murah kan amek pukal..

ciNTasUCi 27-12-2011 01:27 AM

pesaing paling terdekat jual burger ialah OTAi Burger.. aku yg br nak berjinak2 dlm biznis burger nie suka dengan konsep OTAi burger... bersih, cekap dan stall yg sgt menarik.. tp ape yg paling penting SEDAPPP.. baru customer datg berkali2...

AKMAL BURGER 27-12-2011 01:30 AM

Quote:

Originally Posted by bob76 (Post 11748762)
Kat BBU ,jb...biasa nampak paling murah rm2.30...ada yg rm2.50..

bro duduk bbu ker? sy duduk bbu kat padi malinja..=)

AKMAL BURGER 27-12-2011 01:34 AM

Quote:

Originally Posted by fyreeze (Post 11748996)
okla tu bro.. mungkin nasib aku baik, sbb aku ambik alih perniagaan ni drpd abg aku... Aku rse takde ape2 yang special pun.. mcm bese jer iaitu, sedikit lada sula (jenama ajinomoto), sayur kobis, bwg india, beberapa hiris timun, sepotong nenas.. Cili sos lonson, mayonis nailey.. aku bayar tukang masak rm70 perday.. Keuntungan bleh dpt rm200 hingga rm300 sehari lepas tolak kos semua.. Pernah gak cecah rm400 lepas tolak kos sume, tp jarang2 jer....

WOW!! banyaknya sale bro..kalau rm200 sehari..sebulan leh dapat rm6000 atleast..kayo pakcik!! cili lonson or kimball lagi sedap..mayo nalley mmg terbaik lar!!

MoShed 27-12-2011 01:40 AM

Quote:

Originally Posted by fyreeze (Post 11748996)
okla tu bro.. mungkin nasib aku baik, sbb aku ambik alih perniagaan ni drpd abg aku... Aku rse takde ape2 yang special pun.. mcm bese jer iaitu, sedikit lada sula (jenama ajinomoto), sayur kobis, bwg india, beberapa hiris timun, sepotong nenas.. Cili sos lonson, mayonis nailey.. aku bayar tukang masak rm70 perday.. Keuntungan bleh dpt rm200 hingga rm300 sehari lepas tolak kos semua.. Pernah gak cecah rm400 lepas tolak kos sume, tp jarang2 jer....

terbaikkk...aku mmg suka nenas dlm burger..rasa manis2 skit..hehe..walaupun aku tak suka kalu nenas mentah, tp dlm burger rasa sedap..nenas dipotong nipisss

dulu ada brader bege ni buat time aku duk kajang, tp kadang2 dia bukak, kadang2 tak bukak..heran aku..tp burger dia kalau bukak mmg sedap gila..kena beratur tunggu...terbaikk

faiz85 27-12-2011 01:42 AM

Quote:

Originally Posted by fyreeze (Post 11748952)
Roti tu roti ehsan ke bro?? Masalahnyer jauh ke puchong tu bro.. Kalo cmpur ngan kos minyak pun tak berbaloi..

pkai roti macdotta..mmg terbaik..lembut..jauh selayang puchong mmg tak berbaloi kalo beli dkt puchong..

faiz85 27-12-2011 01:46 AM

Quote:

Originally Posted by fyreeze (Post 11748996)
okla tu bro.. mungkin nasib aku baik, sbb aku ambik alih perniagaan ni drpd abg aku... Aku rse takde ape2 yang special pun.. mcm bese jer iaitu, sedikit lada sula (jenama ajinomoto), sayur kobis, bwg india, beberapa hiris timun, sepotong nenas.. Cili sos lonson, mayonis nailey.. aku bayar tukang masak rm70 perday.. Keuntungan bleh dpt rm200 hingga rm300 sehari lepas tolak kos semua.. Pernah gak cecah rm400 lepas tolak kos sume, tp jarang2 jer....

mmg mantap untung bro..dah mcm total sale aku..berapa lama berniaga dah..

Jackhalid 27-12-2011 02:01 AM

bisnes burger 1 bisnes yang bagus.

sape2 nak bisnes burger, buat sendiri jek. tak yah la amik francais
owh-tai burger dll tu. mahal giler. paling murah pakej RM17.5K kot.

padahal kalo wat sendiri modal dalam 2k je (yg mahalnya nak dapatkan stall tu).

anyway, good job TT & selamat terus maju :-)

AKMAL BURGER 27-12-2011 02:58 AM

biasanya peniaga burger simpan brg basah mcm sayur dan daging burger tu kat mane semasa buka kedai? yela, niaga kdg2x leh sampai 10 jam sehari, kalau letak dalam bekas biasa mesti daging leh busuk dan sayur jadi layu. kalau setakat brg kering tu leh jek letak bekas biasa dalam laci stall. macam mana nak tangani masalah ni? nak letak kat mane brg2x basah tersebut?


kalau letak dalam bekas yg ada ais, leh ke tahan 10 jam? mesti cair kan..
takkan nak beli freezer? nak simpan mana lak freezer tu lepas dah abis niaga? takkan nak kendong bawak balik umah..hahahaha

LEMANtheMAN 27-12-2011 03:25 AM

kasi subscribed thread dulu..

perbincangan menarik ni

aku nanti habis belajar plan nak niaga burger je..

faiz85 27-12-2011 03:27 AM

Quote:

Originally Posted by AKMAL BURGER (Post 11749398)
biasanya peniaga burger simpan brg basah mcm sayur dan daging burger tu kat mane semasa buka kedai? yela, niaga kdg2x leh sampai 10 jam sehari, kalau letak dalam bekas biasa mesti daging leh busuk dan sayur jadi layu. kalau setakat brg kering tu leh jek letak bekas biasa dalam laci stall. macam mana nak tangani masalah ni? nak letak kat mane brg2x basah tersebut?


kalau letak dalam bekas yg ada ais, leh ke tahan 10 jam? mesti cair kan..
takkan nak beli freezer? nak simpan mana lak freezer tu lepas dah abis niaga? takkan nak kendong bawak balik umah..hahahaha

letak dlm polystren je...aku letak dlm polystren tak payah letak ais...bukak dari pukul 7mlm hingga 2 pagi..yg penting kena simpan dlm freeze blk tu..

nvmname 27-12-2011 03:32 AM

Quote:

Originally Posted by TXT (Post 11740790)
org kg den jual burger je ilek je ley pakai Honda Civic
mmg sedap burger depa wat

kampung katner boh?

nvmname 27-12-2011 03:33 AM

Quote:

Originally Posted by AKMAL BURGER (Post 11741351)
bagus thread ni..sy ni pun baru nak merangkak dalam bisnes burger..plan nk bukak awal thun depan..setakat ni punye survey..sy dapati harga roti burger 1 bag rm8.20, ramly daging 420g rm 3.6 dan ayam ramly rm3.9..murah or mahal??

dah murah kot tu bro...
kat tempat aku RM3.3 untuk daging ramly 60gm skeping..

hazwan17 27-12-2011 03:44 AM

menarik thread ni..stall burger nak dapat dekat mana eh?
mahal tak?

cre8tive 27-12-2011 09:14 AM

aku suka bege secara grill..dulu kat tmpt aku ada bro tu jual bege dia stim dulu pastu baru grill..grill pun xlama sgt..daging dia moist jer..xkering & xkeras..mmg mantap!!

mhud 27-12-2011 09:45 AM

Quote:

Originally Posted by fyreeze (Post 11748843)
Kat area selayang bro.. Kat taman bidara..

tt..dkt jugak dgn den...aku meniaga burger di Taman Ehsan kepong..bile2 blh jumpa ni.. :)cgrock

mhud 27-12-2011 09:47 AM

Quote:

Originally Posted by hazwan17 (Post 11749468)
menarik thread ni..stall burger nak dapat dekat mana eh?
mahal tak?

ikut budget bro...nak yg ok ade je.stainless steel 4x2 dlm Rm1k mcm tu.lau nak mcm otai tu..dlm 3k ke 4k jugak.

bob76 27-12-2011 10:22 AM

Quote:

Originally Posted by AKMAL BURGER (Post 11749030)
bro duduk bbu ker? sy duduk bbu kat padi malinja..=)

Abis jual burger kat mana?? Burger rm2.00 kat uda, dia pakai van yg org buat jual makanan tuh...dia parking kat korner sekolah rendah kat jln sekoi tuh..

ciNTasUCi 27-12-2011 04:22 PM

pendpt aku, thread nie utk org yg dah otai giler selok belok biznes burger... so, sape2 yg baru nak cuba2 ngan biznes jual burger n masuk thread nie... klu nak bertanye..!! memang langsung xde feedback.... ;p

AKMAL BURGER 27-12-2011 04:48 PM

Quote:

Originally Posted by bob76 (Post 11750662)
Abis jual burger kat mana?? Burger rm2.00 kat uda, dia pakai van yg org buat jual makanan tuh...dia parking kat korner sekolah rendah kat jln sekoi tuh..

owh..sy blum start bisnes burger lagi..tengah mantapkan ilmu lagi..baru bukak..burger kat uda yg paling best dekat padi ria..burger hassan..brader tu dah niaga 8 tahun guna van putih gerai burger die..tapi xingat bpe ringgit satu burger..dah lama tak gi beli..

fyreeze 27-12-2011 07:12 PM

Quote:

Originally Posted by AKMAL BURGER (Post 11749004)
mydin jb tempat sy rm3.6 ramly daging dan rm3.9 ayam..kalau beli kat pengedar..mungkin lebih murah dari tu..sy plan nak beli seminggu sekali..sekali amek 117 bungkus ayam 153 bungkus daging ramly..rasa2x leh dapat harga berapa ekh untuk sebungkus?? mesti murah kan amek pukal..

Xtau la bro kalo ambik pukal dia kira cmne plak.. Mcm sy, sy xde peti ais yg besar utk memuatkan daging burger cmtu.. Lagipun kalo besar sgt peti elektrik kuat bro...

fyreeze 27-12-2011 07:13 PM

Quote:

Originally Posted by ciNTasUCi (Post 11749019)
pesaing paling terdekat jual burger ialah OTAi Burger.. aku yg br nak berjinak2 dlm biznis burger nie suka dengan konsep OTAi burger... bersih, cekap dan stall yg sgt menarik.. tp ape yg paling penting SEDAPPP.. baru customer datg berkali2...

tp kadang2 bro org lebih suka yg underground punyer bebanding dengan yang formal.. kalo kita masak campak2 jer kdg2 lagi sedap.. Otai dia franchais, dan burger dia pun agak mahal..

fyreeze 27-12-2011 07:17 PM

Quote:

Originally Posted by AKMAL BURGER (Post 11749057)
WOW!! banyaknya sale bro..kalau rm200 sehari..sebulan leh dapat rm6000 atleast..kayo pakcik!! cili lonson or kimball lagi sedap..mayo nalley mmg terbaik lar!!

Bese longson yang terbaik bro untuk cili sos, kalo tomato aku pkai kimball yg peket tu jer.. mmg btol bro, dah tolak gaji pekerja blehla maintain rm5k/per month.. itu pun ade hari yang x niaga.. mayo nalley mmg yang terbaik, tapi harganya mmg mahal!! kat sini rm40/tong, kalo plg murah yg jual pun rm39.50/tong..

amy@promatt 27-12-2011 07:22 PM

Quote:

Originally Posted by fyreeze (Post 11748996)
okla tu bro.. mungkin nasib aku baik, sbb aku ambik alih perniagaan ni drpd abg aku... Aku rse takde ape2 yang special pun.. mcm bese jer iaitu, sedikit lada sula (jenama ajinomoto), sayur kobis, bwg india, beberapa hiris timun, sepotong nenas.. Cili sos lonson, mayonis nailey.. aku bayar tukang masak rm70 perday.. Keuntungan bleh dpt rm200 hingga rm300 sehari lepas tolak kos semua.. Pernah gak cecah rm400 lepas tolak kos sume, tp jarang2 jer....

Berniaga burger jer rm6k sebulan..mmg mantap bro....

fyreeze 27-12-2011 07:24 PM

Quote:

Originally Posted by MoShed (Post 11749079)
terbaikkk...aku mmg suka nenas dlm burger..rasa manis2 skit..hehe..walaupun aku tak suka kalu nenas mentah, tp dlm burger rasa sedap..nenas dipotong nipisss

dulu ada brader bege ni buat time aku duk kajang, tp kadang2 dia bukak, kadang2 tak bukak..heran aku..tp burger dia kalau bukak mmg sedap gila..kena beratur tunggu...terbaikk

Tapi ade gak yang x ske nenas bro.. Macam2 selera org ni..
inilah cabaranyer, bisnes kena maintain.. Kalo sekejap bukak sekejap x bukak bisnes ape cmni.. Org bengang tau.. siap2 org menyumpah kita.

fyreeze 27-12-2011 07:25 PM

Quote:

Originally Posted by faiz85 (Post 11749091)
pkai roti macdotta..mmg terbaik..lembut..jauh selayang puchong mmg tak berbaloi kalo beli dkt puchong..

Macdotta? compare ngan roti ehsan cmner bro?? harga plak cmner??

fyreeze 27-12-2011 07:28 PM

Quote:

Originally Posted by faiz85 (Post 11749110)
mmg mantap untung bro..dah mcm total sale aku..berapa lama berniaga dah..

Total sale min rm500 hingga rm800.. Pernah gak cecah rm900.. aku ambik alih abg aku punyer kedai burger.. Dia gaduh ngan abg aku no.1 yang juga merangkap tukang masak aku skrg..

fyreeze 27-12-2011 07:35 PM

Quote:

Originally Posted by AKMAL BURGER (Post 11749398)
biasanya peniaga burger simpan brg basah mcm sayur dan daging burger tu kat mane semasa buka kedai? yela, niaga kdg2x leh sampai 10 jam sehari, kalau letak dalam bekas biasa mesti daging leh busuk dan sayur jadi layu. kalau setakat brg kering tu leh jek letak bekas biasa dalam laci stall. macam mana nak tangani masalah ni? nak letak kat mane brg2x basah tersebut?


kalau letak dalam bekas yg ada ais, leh ke tahan 10 jam? mesti cair kan..
takkan nak beli freezer? nak simpan mana lak freezer tu lepas dah abis niaga? takkan nak kendong bawak balik umah..hahahaha

Terus letak dalam bekas je bro.. sayur bleh tahan punyer.. Kalo daging just letak dekat dalam bekas yg kedap udara. X perlu letak ais dan sebagainyer...

fyreeze 27-12-2011 07:39 PM

Quote:

Originally Posted by mhud (Post 11750328)
tt..dkt jugak dgn den...aku meniaga burger di Taman Ehsan kepong..bile2 blh jumpa ni.. :)cgrock

Ko nama sape bro?? member aku dulu niaga kat situ.. nama dia azzmeer.. pastu aku dengar boy plak ambik alih.. ko ambik alih drpd boy ker??

fyreeze 27-12-2011 07:40 PM

Quote:

Originally Posted by ciNTasUCi (Post 11753420)
pendpt aku, thread nie utk org yg dah otai giler selok belok biznes burger... so, sape2 yg baru nak cuba2 ngan biznes jual burger n masuk thread nie... klu nak bertanye..!! memang langsung xde feedback.... ;p

sape kata.. bleh jenguk2 idea kat sini...

fyreeze 27-12-2011 07:44 PM

Quote:

Originally Posted by amy@promatt (Post 11754788)
Berniaga burger jer rm6k sebulan..mmg mantap bro....

Tapi bukan mudah bro.. mmg x menang tangan.. bukak2 kedai jer. dah kena serang.. kadang2 syur pun x sempat nk potong.. Belum campur kena sound ngan customer lagi pasal lambat sgt.. iyela, kdg2 bila da ramai sgt org kita lupa dan x sure yang mana order dulu.. kdg2 plak org salah paham, bila sape2 yang order burger spesial, of coz plg lmbat skali sbb nk kena bungkus telur lepas dah goreng sume..

Ahwazi Mustafa 27-12-2011 08:27 PM

Quote:

Originally Posted by fyreeze (Post 11754903)
Tapi bukan mudah bro.. mmg x menang tangan.. bukak2 kedai jer. dah kena serang.. kadang2 syur pun x sempat nk potong.. Belum campur kena sound ngan customer lagi pasal lambat sgt.. iyela, kdg2 bila da ramai sgt org kita lupa dan x sure yang mana order dulu.. kdg2 plak org salah paham, bila sape2 yang order burger spesial, of coz plg lmbat skali sbb nk kena bungkus telur lepas dah goreng sume..

asam garam berniaga... aku pun pernah lalui semua ni... kdg2 terlepas pandang... customer dah tunggu lama sedangkan dia punya kita tak wat lg... bila ramai duk q, mmg cmni la jadinya... ramai sgt, x sempat nak fokus...

fyreeze 27-12-2011 08:59 PM

Quote:

Originally Posted by Ahwazi Mustafa (Post 11755171)
asam garam berniaga... aku pun pernah lalui semua ni... kdg2 terlepas pandang... customer dah tunggu lama sedangkan dia punya kita tak wat lg... bila ramai duk q, mmg cmni la jadinya... ramai sgt, x sempat nak fokus...

Itula pasal bro.. Bkn skali, dah berkali2.. dah permandangan terhad, nak kena fokus lagi. Belum termasuk yang order pastu jap lagi nk dtg blk..

akongb 27-12-2011 09:11 PM

ape kate bro buat 1 buku lejar.suruh budak2 yang nak order tu tulis name manja pastu tick la beger mane yang berkenan sekali ngan kuantiti...alang2 dapat kira kos ape sume sekali dengan teknik marketing.orang akan cakap beger kita laku sgt melalui list2 order tu

AKMAL BURGER 27-12-2011 09:17 PM

Quote:

Originally Posted by fyreeze (Post 11754864)
Terus letak dalam bekas je bro.. sayur bleh tahan punyer.. Kalo daging just letak dekat dalam bekas yg kedap udara. X perlu letak ais dan sebagainyer...

owh..daging tu tak jadi lembik ker? sy blum try lagi..hope menjadi

fyreeze 27-12-2011 09:27 PM

Quote:

Originally Posted by akongb (Post 11755491)
ape kate bro buat 1 buku lejar.suruh budak2 yang nak order tu tulis name manja pastu tick la beger mane yang berkenan sekali ngan kuantiti...alang2 dapat kira kos ape sume sekali dengan teknik marketing.orang akan cakap beger kita laku sgt melalui list2 order tu

bkn ape, cara cmtu takut lambat bro..

faiz85 27-12-2011 09:30 PM

Quote:

Originally Posted by fyreeze (Post 11754807)
Macdotta? compare ngan roti ehsan cmner bro?? harga plak cmner??

bagi aku la..aku tak pernah try ehsan..tapi aku dah try ramly,zam-zam dan ada 2-3 jenis lain yg aku tak igt tapi macdottan plg best..harga murah plak tu..1 beg 40 biji RM7.30 je..


All times are GMT +8. The time now is 09:09 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.