CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Santai, Others (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=106)
-   -   Ask/Help : jom kita membuat binaan sendiri, double storey (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=291785)

abdul_ir 10-12-2011 07:39 AM

jom kita membuat binaan sendiri, double storey
 
salam..

tolong bagi senarai harga bahan berikut..


bata merah sebijik
simen sebeg
besi setan
kayu 1"x2" sekaki
kayu 2"x2" sekaki
kayu 2"x3" sekaki
kayu 2"x4" sekaki
plywood 3mm 4"x8" sekeping
plywood 5mm 4"x8" sekeping
plywood 10mm 4"x8" sekeping

abdul_ir 10-12-2011 12:16 PM

bump...........

bazsh 10-12-2011 12:18 PM

Aku ada dengar harga simen dah turun sikit
Betul ke?

abdul_ir 10-12-2011 12:24 PM

Quote:

Originally Posted by bazsh (Post 11601352)
Aku ada dengar harga simen dah turun sikit
Betul ke?

berapa???....

aygabg 10-12-2011 12:26 PM

batu bata ni boleh beli sikit2 ker

bazsh 10-12-2011 12:43 PM

X pasti berapa
Just dengar org dok sembang2

cili api 10-12-2011 12:47 PM

aku ada beli minggu nie simen rm 17 sebeg
batu pasir (batu bata putih) 24sen sebijik
lokasi klang

BOCK 10-12-2011 12:49 PM

Quote:

Originally Posted by abdul_ir (Post 11599913)
salam..

tolong bagi senarai harga bahan berikut..


bata merah sebijik
simen sebeg
besi setan
kayu 1"x2" sekaki
kayu 2"x2" sekaki
kayu 2"x3" sekaki
kayu 2"x4" sekaki
plywood 3mm 4"x8" sekeping
plywood 5mm 4"x8" sekeping
plywood 10mm 4"x8" sekeping

nak buat rumah ker ?

abdul_ir 10-12-2011 01:11 PM

Quote:

Originally Posted by cili api (Post 11601555)
aku ada beli minggu nie simen rm 17 sebeg
batu pasir (batu bata putih) 24sen sebijik
lokasi klang


thanks..lg???/

abdul_ir 10-12-2011 01:11 PM

Quote:

Originally Posted by BOCK (Post 11601568)
nak buat rumah ker ?

a'ah..tau hrga gtau la...nt sng nk g beli...

zamreda 10-12-2011 01:12 PM

ada org buat rumah pakai bata pasir...dua tingkat lak tu..boleh tahan pasir tu..

abdul_ir 10-12-2011 01:15 PM

Quote:

Originally Posted by zamreda (Post 11601693)
ada org buat rumah pakai bata pasir...dua tingkat lak tu..boleh tahan pasir tu..

bangunan tggi pon ade gak guna...

abdul_ir 10-12-2011 01:55 PM

Quote:

Originally Posted by aygabg (Post 11601411)
batu bata ni boleh beli sikit2 ker

boleh je..nak guna sebijik, g beli sebijik

encik bentayan 10-12-2011 01:59 PM

kasik bump sikit..aku pon nak tau jugak..kalo boleh area KL/PJ

abdul_ir 10-12-2011 04:06 PM

Quote:

Originally Posted by encik bentayan (Post 11601935)
kasik bump sikit..aku pon nak tau jugak..kalo boleh area KL/PJ


harga x tept x kesah sgt..nak tau range semsa je nie..

kang pergi kedai tetiba kena ketuk kaw2

abdul_ir 10-12-2011 08:04 PM

bump........

abdul_ir 10-12-2011 09:01 PM

xde sape yg tau ke

razoraz 10-12-2011 09:15 PM

Quote:

Originally Posted by abdul_ir (Post 11599913)
salam..

tolong bagi senarai harga bahan berikut..


bata merah sebijik
simen sebeg
besi setan
kayu 1"x2" sekaki
kayu 2"x2" sekaki
kayu 2"x3" sekaki
kayu 2"x4" sekaki
plywood 3mm 4"x8" sekeping
plywood 5mm 4"x8" sekeping
plywood 10mm 4"x8" sekeping

Bata merah rm0.26 pcs
Simen rm16-17
Besi 1 tan... Nk jenis Y brape?
Kayu 1x2 rm0.20 sekaki
Kayu 2x2 rm0.30-0.40 sekaki
Kayu 2x3 rm0.45-0.50 sekaki
Kayu 2x4 rm0.60 sekaki
Plywood 3 jenis rm30-45 sekeping

Note- sediakan bajet dulu

ojie 10-12-2011 09:18 PM

tak dapat nak bagitau harga barang.. tapi kalau ade member2 yang handle construction.. suruh je dia yang dealkan... contohnya aku nak p beli chordless.. kat satu hardware tu dia bagi kurang dari rm 260.00 ke rm 230.00 je.. tapi bila member aku tu yang p beli trus je dapat rm 160.00..

AbuGharib 10-12-2011 09:21 PM

Pisang tanduk naik hargaaa!

razoraz 10-12-2011 09:22 PM

biasanya lebih kerap kita berurusan dgn tokey hardware, dia akan kasi harga special punye..

abdul_ir 10-12-2011 09:26 PM

Quote:

Originally Posted by razoraz (Post 11604354)
Bata merah rm0.26 pcs
Simen rm16-17
Besi 1 tan... Nk jenis Y brape?
Kayu 1x2 rm0.20 sekaki
Kayu 2x2 rm0.30-0.40 sekaki
Kayu 2x3 rm0.45-0.50 sekaki
Kayu 2x4 rm0.60 sekaki
Plywood 3 jenis rm30-45 sekeping

Note- sediakan bajet dulu


bata pasir tu..

simen ye kot..

besi y16

kayu harga zaman mane nie?apesal murah sgt..

kayu buat sendr pon singgit sekaki upah belah

ilhamic 10-12-2011 09:26 PM

Quote:

Originally Posted by abdul_ir (Post 11599913)
salam..

tolong bagi senarai harga bahan berikut..


bata merah sebijik
simen sebeg
besi setan
kayu 1"x2" sekaki
kayu 2"x2" sekaki
kayu 2"x3" sekaki
kayu 2"x4" sekaki
plywood 3mm 4"x8" sekeping
plywood 5mm 4"x8" sekeping
plywood 10mm 4"x8" sekeping

IR - dah taraf profesinal engineer nie:D

abdul_ir 10-12-2011 09:29 PM

Quote:

Originally Posted by ilhamic (Post 11604419)
IR - dah taraf profesinal engineer nie:D

kalo kat depan....ir abdul= profesional engr..

kalo kat belakang??? abdul ir???

ipsian 10-12-2011 09:39 PM

Quote:

Originally Posted by ojie (Post 11604371)
tak dapat nak bagitau harga barang.. tapi kalau ade member2 yang handle construction.. suruh je dia yang dealkan... contohnya aku nak p beli chordless.. kat satu hardware tu dia bagi kurang dari rm 260.00 ke rm 230.00 je.. tapi bila member aku tu yang p beli trus je dapat rm 160.00..

selalunya harga kontraktor lagi murah berbanding harga orang perseorangan.. :)

razoraz 10-12-2011 09:48 PM

Quote:

Originally Posted by abdul_ir (Post 11604413)
bata pasir tu..

simen ye kot..

besi y16

kayu harga zaman mane nie?apesal murah sgt..

kayu buat sendr pon singgit sekaki upah belah

Besi y16 lebey kurang rm3000 - 3500. Kalo setakat rumah setingkat pakai CQ.

Tu harga lama tu, aku x pasti harga siling skrg. At least bole jd panduan. Nak murah amik kayu jenis capcha je.

abdul_ir 10-12-2011 09:50 PM

Quote:

Originally Posted by razoraz (Post 11604594)
Besi y16 lebey kurang rm3000 - 3500. Kalo setakat rumah setingkat pakai CQ.

Tu harga lama tu, aku x pasti harga siling skrg. At least bole jd panduan. Nak murah amik kayu jenis capcha je.

k tq..2 tingkat plan nya

razoraz 10-12-2011 10:05 PM

Quote:

Originally Posted by abdul_ir (Post 11604616)
k tq..2 tingkat plan nya

Utk rumah 2 tkt, cara nak jimat masa dan kos adalah spt berikut:

1. Struktur tkt bwh guna Y16 manakala tkt atas memadai Y10 shj.
2. Tak perlu gunakan kaedah 'frame structure' semasa pembinaan. Selepas siap rasuk tanah (ground beam) dan tiang (column), terus ikat bata. Tak perlu guna kayu 'T' utk menyokong rasuk atas sebaliknya batu bata itu sendiri yg menyokong rasuk itu nanti.

encik bentayan 10-12-2011 10:41 PM

Quote:

Originally Posted by razoraz (Post 11604727)
Utk rumah 2 tkt, cara nak jimat masa dan kos adalah spt berikut:

1. Struktur tkt bwh guna Y16 manakala tkt atas memadai Y10 shj.
2. Tak perlu gunakan kaedah 'frame structure' semasa pembinaan. Selepas siap rasuk tanah (ground beam) dan tiang (column), terus ikat bata. Tak perlu guna kayu 'T' utk menyokong rasuk atas sebaliknya batu bata itu sendiri yg menyokong rasuk itu nanti.

BRO RAZORAZ..ko kontraktor ke bro

abdul_ir 10-12-2011 10:58 PM

Quote:

Originally Posted by razoraz (Post 11604727)
Utk rumah 2 tkt, cara nak jimat masa dan kos adalah spt berikut:

1. Struktur tkt bwh guna Y16 manakala tkt atas memadai Y10 shj.
2. Tak perlu gunakan kaedah 'frame structure' semasa pembinaan. Selepas siap rasuk tanah (ground beam) dan tiang (column), terus ikat bata. Tak perlu guna kayu 'T' utk menyokong rasuk atas sebaliknya batu bata itu sendiri yg menyokong rasuk itu nanti.

untuk melantai?

cucutoq 10-12-2011 11:00 PM

harga sikit sebanyak bergantung pd lokasi.
kuantiti kalau sikit biasanya akan d caj lori dlm rm30
lebih elok tanya kat hardware yg hampir dgn site nak kerja

abdul_ir 10-12-2011 11:13 PM

http://dc404.4shared.com/img/HEWPB92...1/Untitled.png


ni beam nak buat. tinggi 9kaki je..

cadangan saiz beam dan tiang, footing

abdul_ir 11-12-2011 04:49 PM

xde sape yg tau ke

sigila 11-12-2011 05:38 PM

boleh rujuk sini

http://202.186.13.143/ckd/Modules/Pr...exDashbrd.aspx

kayu dan plywood nak murah beli kat sawmill, beli dalam meter cube..

sigila 11-12-2011 05:40 PM

lupa nak bagitau, harga dalam senarai tu sila tambahkan lagi dalam +/- 30%

sigila 11-12-2011 05:49 PM

Quote:

Originally Posted by abdul_ir (Post 11605326)
http://dc404.4shared.com/img/HEWPB92...1/Untitled.png


ni beam nak buat. tinggi 9kaki je..

cadangan saiz beam dan tiang, footing


tak cukup info bro, kena kira dead load dulu, baru leh kira saiz beam.. nie umah baper tingkat nie... footing kena tgk loading dgn earth structure. by rule of thumb, kalo rumah 2 tingkat structure tanah keras, 4 kaki dalam footing saiz 2' x 4' is good enough... reinforce by y16..

abahmu 11-12-2011 05:50 PM

Quote:

Originally Posted by abdul_ir (Post 11599913)
salam..

tolong bagi senarai harga bahan berikut..


bata merah sebijik
simen sebeg
besi setan
kayu 1"x2" sekaki
kayu 2"x2" sekaki
kayu 2"x3" sekaki
kayu 2"x4" sekaki
plywood 3mm 4"x8" sekeping
plywood 5mm 4"x8" sekeping
plywood 10mm 4"x8" sekeping

klu kwsn kb

bata merah dlm 34 sen
besi dlm 2700-2800 setan
kayu 1x2 jenis malaysia ubat dlm 1250 setan
kayu 2x2 x pnh beli
kayu 2x3 x pnh beli
kayu 2x4 1400 setan jenis malaysia ubat

plywood 10mm dlm 4x sekeping

abahmu 11-12-2011 05:52 PM

Quote:

Originally Posted by razoraz (Post 11604727)
Utk rumah 2 tkt, cara nak jimat masa dan kos adalah spt berikut:

1. Struktur tkt bwh guna Y16 manakala tkt atas memadai Y10 shj.
2. Tak perlu gunakan kaedah 'frame structure' semasa pembinaan. Selepas siap rasuk tanah (ground beam) dan tiang (column), terus ikat bata. Tak perlu guna kayu 'T' utk menyokong rasuk atas sebaliknya batu bata itu sendiri yg menyokong rasuk itu nanti.

rmh 2 tgkt cukup pakai y12 ok dh belah bwh...

abahmu 11-12-2011 05:54 PM

Quote:

Originally Posted by abdul_ir (Post 11605203)
untuk melantai?

guna brc ok dh..

la4ddy 11-12-2011 05:55 PM

Quote:

Originally Posted by abdul_ir (Post 11599913)
salam..

tolong bagi senarai harga bahan berikut..


bata merah sebijik
simen sebeg - RM 18
besi setan
kayu 1"x2" sekaki-RM0.60
kayu 2"x2" sekaki -RM1.00
kayu 2"x3" sekaki-RM 1.60
kayu 2"x4" sekaki- RM2.00
plywood 3mm 4"x8" sekeping
plywood 5mm 4"x8" sekeping
plywood 10mm 4"x8" sekeping

Plywood 4"x8", ada byk jenis P6, P9, P12 n P25 :-?

*Kalau beli byk lagi murah. :)


All times are GMT +8. The time now is 10:26 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.