CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Koperasi registered under Suruhanjaya Koperasi Malaysia (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=206)
-   -   Koperasi Pemodalan Felda (KPF) Masuk Bursa Saham (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=287538)

Isma_Kanazawa 25-11-2011 01:45 PM

Koperasi Pemodalan Felda (KPF) Masuk Bursa Saham
 
Assalammualaikum dan salam sejahtera,kepada rakan CG,sy ingin membuka peluang kepada semua rakan CG untuk melabur di KPF untuk menambahkan pendapatan berlipat kali ganda.mulai bulan January 2012 KPF membuka peluang kepada semua Kakitangan dan Peneroka Felda untuk menambahkan lagi simpanan di KPF,kerana semua simpanan KPF akan diapungkan untk meyertai di bursa saham.kepada semua rakan2 yang ingin membeli saham boleh la menghubungi saya.Setiap belian 1 unit bersamaan RM1,Dan minimum untuk belian adalah 250 unit hingga 250ribu maksimun.

untuk pengetahuan anda tiada kerugian disini kerana setiap belian KPF tidak akan hangus begitu saja..anda boleh menjualkan kembali dengan harga yang sama.maksudnya duit yang labur tu tak hilang la..
Dibawah adalah pengiraan nya..

setiap belian = rm1 untuk 1unit
contoh anda labur Rm30,000 anda akan mendapat 30,000 unit..
so setelah diapungkan saham akan melambung tinggi,minimum yang dijangkakan adalah rm3 untuk 1unit,dan tak mustahil sehingga rm6 untuk 1unit..so paham2 la..

Rm30,000(pelaburan anda) X Rm3 (keuntungan saham anda)= Rm90,000
Rm30,000(pelaburan anda) X Rm6 (keuntungan saham anda)= Rm180,000

SO TEPUK DADA TANYA SELERA...
hubungi saya bg yang bukan Kakitangan atau peneroka FELDA..

Ismail 019-6366658

Isma_Kanazawa 25-11-2011 01:49 PM

Terbuka untuk Bumiputera or non Bumiputera.. :)

GPG 25-11-2011 01:51 PM

------------------------- lebih info please???

Isma_Kanazawa 25-11-2011 02:31 PM

Quote:

Originally Posted by GPG (Post 11440825)
------------------------- lebih info please???

KPF sekarang nak diapungkan untuk masuk ke Bursa saham malaysia..
so KPF sekarang tak pakai lagi Dividen untuk setiap keuntungan..
setiap pembelian saham KPF mengikut kadar keuntungan jualan saham di Bursa saham,

so seperti yg dijelaskan setiap belian saham akan dikira mengikut kenaikan harga pasaran saham KPF.

minimum saham yg di beli adalah m1 untuk 1 unit (setiap saham yg dibeli maintain harga nya rm1 dan tak akan berubah ape2 pun)

info dari kakitangan felda penjualan saham pertama akan diberikan minimum rm3 untuk 1unit sehingga boleh mencecah rm6 1unit.so kalau anda melabur rm10,000 sbgai contoh setelah kenaikan saham tersebut diapungkan harga meningkat rm3 untuk 1unit..

so rm10,000 yg anda laburkan dijual menjadi rm30,000.maknanya keuntungan yg anda dapat adalah rm20,000. :)

katani17 25-11-2011 02:37 PM

Quote:

Originally Posted by Isma_Kanazawa (Post 11441132)
KPF sekarang nak diapungkan untuk masuk ke Bursa saham malaysia..
so KPF sekarang tak pakai lagi Dividen untuk setiap keuntungan..
setiap pembelian saham KPF mengikut kadar keuntungan jualan saham di Bursa saham,

so seperti yg dijelaskan setiap belian saham akan dikira mengikut kenaikan harga pasaran saham KPF.

minimum saham yg di beli adalah m1 untuk 1 unit (setiap saham yg dibeli maintain harga nya rm1 dan tak akan berubah ape2 pun)

info dari kakitangan felda penjualan saham pertama akan diberikan minimum rm3 untuk 1unit sehingga boleh mencecah rm6 1unit.so kalau anda melabur rm10,000 sbgai contoh setelah kenaikan saham tersebut diapungkan harga meningkat rm3 untuk 1unit..

so rm10,000 yg anda laburkan dijual menjadi rm30,000.maknanya keuntungan yg anda dapat adalah rm20,000. :)


Pertanyaan untuk bro?

1) bro ahli kpf ker?
2) yang nak listed BSKL tahun depan anak syarikat iaitu FGVB or kpf sendiri?
3) max satu ahli 250 000?
4) apa benefit yang bro dapat kalo bagi your share to others?

aliQue 25-11-2011 02:43 PM

KPF bukan nak jadi bank ke?
Yang masuk BSKL bukan FGOV ke?

KEKwA2104 25-11-2011 02:45 PM

open untuk smua org ke?
atau untuk peneroka felda n ank2nye, @ staff felda je ke?

syazacoklat 25-11-2011 02:50 PM

Quote:

Originally Posted by Isma_Kanazawa (Post 11441132)
KPF sekarang nak diapungkan untuk masuk ke Bursa saham malaysia..
so KPF sekarang tak pakai lagi Dividen untuk setiap keuntungan..
setiap pembelian saham KPF mengikut kadar keuntungan jualan saham di Bursa saham,

so seperti yg dijelaskan setiap belian saham akan dikira mengikut kenaikan harga pasaran saham KPF.

minimum saham yg di beli adalah m1 untuk 1 unit (setiap saham yg dibeli maintain harga nya rm1 dan tak akan berubah ape2 pun)

info dari kakitangan felda penjualan saham pertama akan diberikan minimum rm3 untuk 1unit sehingga boleh mencecah rm6 1unit.so kalau anda melabur rm10,000 sbgai contoh setelah kenaikan saham tersebut diapungkan harga meningkat rm3 untuk 1unit..

so rm10,000 yg anda laburkan dijual menjadi rm30,000.maknanya keuntungan yg anda dapat adalah rm20,000. :)

Bro jangan fikirkan tentang untung aje.... kalo pasaran saham merundum... kan rugi....walopon 1 unit masih kekal RM1 tapi kita tak dpt dividen.... yang belom pasti untung lagi, kalo dulu kita tak fikir apa2 bln 7, 9 setiap tahun dapat dividen 14-16% dah memadai daripada saham kpf diapongkan

zord89 25-11-2011 02:52 PM

saham vs emas...

Isma_Kanazawa 25-11-2011 02:54 PM

Quote:

Originally Posted by katani17 (Post 11441200)
Pertanyaan untuk bro?

1) bro ahli kpf ker?
2) yang nak listed BSKL tahun depan anak syarikat iaitu FGVB or kpf sendiri?
3) max satu ahli 250 000?
4) apa benefit yang bro dapat kalo bagi your share to others?

Jawapan..heheheh

1) Saya dah pun tanam sebanyak rm50,000 (ahli Gen2 KPF)Anak Peneroka Felda,

2)yang nak listed BSKL mmg la FGVB dimana lantikan yang di buat oleh Koperasi sendiri(KPF) jadi saham yang dibeli melalui KPF akan di uruskan oleh FGVB sendiri.

3) maximum untuk seorg ahli mmg rm250,000

4)Benefit??? sbbanya saya merupakan ahli KPF so pembahagian yang akan dipersetujui oleh pelabur akan di buat antara pelabur dengan saya :) (KPF hanya terbuka untuk kakitangan atau peneroka felda sahaja..harap maklum
So saya buka untuk anda semua menggunakan akauan saya..masih kosong 200k..
SIAPA CEPAT DIA DAPAT :)

Isma_Kanazawa 25-11-2011 02:55 PM

Quote:

Originally Posted by KEKwA2104 (Post 11441302)
open untuk smua org ke?
atau untuk peneroka felda n ank2nye, @ staff felda je ke?

terbuka untuk kakitangan felda dan peneroka serta anak peneroka felda...
so saya buka untuk share bersama saya :)

lilin 25-11-2011 02:55 PM

mungkin TT boleh bg info lebih sikit nie, then mana dapat maklumat nie yea...

sebab yg semua maklum, FGV nak dilisted kan..bukan KPF, kalo KPF nie isu lain la plak....

Isma_Kanazawa 25-11-2011 02:56 PM

Quote:

Originally Posted by aliQue (Post 11441258)
KPF bukan nak jadi bank ke?
Yang masuk BSKL bukan FGOV ke?


PEMBETULAN bukan FGOV...FGVB (Felda Global Ventures Sdn. Bhd.)

lilin 25-11-2011 02:57 PM

Quote:

Originally Posted by Isma_Kanazawa (Post 11441411)
Jawapan..heheheh

1) Saya dah pun tanam sebanyak rm50,000 (ahli Gen2 KPF)Anak Peneroka Felda,

2)yang nak listed BSKL mmg la FGVB dimana lantikan yang di buat oleh Koperasi sendiri(KPF) jadi saham yang dibeli melalui KPF akan di uruskan oleh FGVB sendiri.

3) maximum untuk seorg ahli mmg rm250,000

4)Benefit??? sbbanya saya merupakan ahli KPF so pembahagian yang akan dipersetujui oleh pelabur akan di buat antara pelabur dengan saya :) (KPF hanya terbuka untuk kakitangan atau peneroka felda sahaja..harap maklum
So saya buka untuk anda semua menggunakan akauan saya..masih kosong 200k..
SIAPA CEPAT DIA DAPAT :)

maknanya TT offer saham KPF TT untuk dibeli la...gitu ceritanya...:-?

Isma_Kanazawa 25-11-2011 02:58 PM

Quote:

Originally Posted by syazacoklat (Post 11441366)
Bro jangan fikirkan tentang untung aje.... kalo pasaran saham merundum... kan rugi....walopon 1 unit masih kekal RM1 tapi kita tak dpt dividen.... yang belom pasti untung lagi, kalo dulu kita tak fikir apa2 bln 7, 9 setiap tahun dapat dividen 14-16% dah memadai daripada saham kpf diapongkan

Sorry bro Dividen dan semua bonus yang KPF bagi tetap anda akan rasa 15%,16%,17% andan akan dapat mcm biasa tak rugi pun kan :)

Isma_Kanazawa 25-11-2011 03:00 PM

Quote:

Originally Posted by lilin (Post 11441461)
maknanya TT offer saham KPF TT untuk dibeli la...gitu ceritanya...:-?

Pandai pun lilin...tak rugi pun...

acids 25-11-2011 03:00 PM

kalo naik RM6 trus jual je la saham aku tuh.....

p/s .ok gak TT wat camni, win-win situation la. family aku pun ada extra lg RM120k.

Isma_Kanazawa 25-11-2011 03:01 PM

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan berkata, kerajaan memberikan jaminan ini kerana timbul kebimbangan di kalangan sebilangan kecil peneroka Felda berhubung penyenaraian itu yang dikhuatiri akan menjejaskan pemilikan tanah selain penerimaan bonus, duit raya dan dividen Koperasi Permodalan Felda.

"Apa yang peneroka dapat sebelum ini kita memberi jaminan mereka akan terus menikmatinya malah akan memperoleh lebih banyak keuntungan :)

saya nak share keuntungan untuk sahabat CG..yang tak nak takpe..saya tak rugi :)

Isma_Kanazawa 25-11-2011 03:02 PM

Quote:

Originally Posted by acids (Post 11441505)
kalo naik RM6 trus jual je la saham aku tuh.....

p/s .ok gak TT wat camni, win-win situation la. family aku pun ada extra lg RM120k.


ye pandai..pemikiran yang bijak.. :)

sn4 25-11-2011 03:05 PM

buat terkejut je, ingatkan KPF skang pakai agent..... ada black and white ke mengatakan dah takde dividen?stakat yg saya tau... cuma perancangan... sama gak mcm masa MSM masuk hari tu...

Isma_Kanazawa 25-11-2011 03:09 PM

Quote:

Originally Posted by sn4 (Post 11441562)
buat terkejut je, ingatkan KPF skang pakai agent..... ada black and white ke mengatakan dah takde dividen?stakat yg saya tau... cuma perancangan... sama gak mcm masa MSM masuk hari tu...

sape kate dividen tak ade...ade lagi bro tetap dapat mcm biasa...benda ni saya dah tau ..sbb abg saya yang suruh tanam banyak2 (Dia kakitangan FELDA) untuk keuntungan bersama...saya punya keluarga semua buat dah limit 250k seorg...

so sape yang nak share jom la... :)

katani17 25-11-2011 03:22 PM

Quote:

Originally Posted by Isma_Kanazawa (Post 11441132)
KPF sekarang nak diapungkan untuk masuk ke Bursa saham malaysia..
so KPF sekarang tak pakai lagi Dividen untuk setiap keuntungan..
setiap pembelian saham KPF mengikut kadar keuntungan jualan saham di Bursa saham,

so seperti yg dijelaskan setiap belian saham akan dikira mengikut kenaikan harga pasaran saham KPF.

minimum saham yg di beli adalah m1 untuk 1 unit (setiap saham yg dibeli maintain harga nya rm1 dan tak akan berubah ape2 pun)

info dari kakitangan felda penjualan saham pertama akan diberikan minimum rm3 untuk 1unit sehingga boleh mencecah rm6 1unit.so kalau anda melabur rm10,000 sbgai contoh setelah kenaikan saham tersebut diapungkan harga meningkat rm3 untuk 1unit..

so rm10,000 yg anda laburkan dijual menjadi rm30,000.maknanya keuntungan yg anda dapat adalah rm20,000. :)

Tue queto bro yang ckp kpf x pakai keuntungan. Kalo saham BSkl bila hold asmp declare akan ada dividen kecuali rugi :">

Isma_Kanazawa 25-11-2011 03:24 PM

Quote:

Originally Posted by katani17 (Post 11441817)
Tue queto bro yang ckp kpf x pakai keuntungan. Kalo BSkl bila hold asmp declare akan ada dividen kecuali rugi :">


ermmm...betul tu...tapi dividen di bagi mengikut KPF yang kita beli..tak campur dengan keuntungan jualan saham...:)

katani17 25-11-2011 03:33 PM

Quote:

Originally Posted by Isma_Kanazawa (Post 11441843)
ermmm...betul tu...tapi dividen di bagi mengikut KPF yang kita beli..tak campur dengan keuntungan jualan saham...:)

tahun depan dapat div+ untung kalo harga naik :D

sn4 25-11-2011 03:46 PM

Quote:

Originally Posted by Isma_Kanazawa (Post 11441602)
sape kate dividen tak ade...ade lagi bro tetap dapat mcm biasa...benda ni saya dah tau ..sbb abg saya yang suruh tanam banyak2 (Dia kakitangan FELDA) untuk keuntungan bersama...saya punya keluarga semua buat dah limit 250k seorg...

so sape yang nak share jom la... :)

250k seorang?bukan 250k per family ke?

sn4 25-11-2011 03:47 PM

maaf la kalau banyak tanya, kami ni semua hijau pasal kpf ni :)

Isma_Kanazawa 25-11-2011 03:53 PM

Quote:

Originally Posted by sn4 (Post 11442082)
250k seorang?bukan 250k per family ke?

heheheh....x pe bnyak bertanya..jgn sombong dan malu bertanya...

yer rm250k seorang :)
untuk seorang ahli KPF maksimum250k..

Isma_Kanazawa 25-11-2011 03:53 PM

Quote:

Originally Posted by katani17 (Post 11441937)
tahun depan dapat div+ untung kalo harga naik :D

heheheh....untung same2....

sn4 25-11-2011 03:55 PM

250K seorang?sejak bila bro?baik tanya elok2 :) bro katani, pls comment?hehe

Isma_Kanazawa 25-11-2011 04:04 PM

Quote:

Originally Posted by sn4 (Post 11442213)
250K seorang?sejak bila bro?baik tanya elok2 :) bro katani, pls comment?hehe

ye seorang... :)

Hayy 25-11-2011 04:04 PM

klau nk join, mmg nama shareholder under TT la eh?
sbb join under accnt TT kan.
so in future kita nk jual share or dpt dividen ke,
di bayar ke accnt TT or mcm mn eh?
sorry tny kurang phm.

syazacoklat 25-11-2011 04:05 PM

Quote:

Originally Posted by Isma_Kanazawa (Post 11441602)
sape kate dividen tak ade...ade lagi bro tetap dapat mcm biasa...benda ni saya dah tau ..sbb abg saya yang suruh tanam banyak2 (Dia kakitangan FELDA) untuk keuntungan bersama...saya punya keluarga semua buat dah limit 250k seorg...

so sape yang nak share jom la... :)

bro limit bagi setiap keluarga peneroka cuma RM250K.... macam ne keluarga bro dah penuh limit 250K.... tp bro ada extra 200K lagi...tak faham cercite

Isma_Kanazawa 25-11-2011 04:09 PM

Quote:

Originally Posted by syazacoklat (Post 11442317)
bro limit bagi setiap keluarga peneroka cuma RM250K.... macam ne keluarga bro dah penuh limit 250K.... tp bro ada extra 200K lagi...tak faham cercite


ok aku bg bro paham....
itu untuk peneroka felda sahaja....
tapi sekarang FELDA membuka untuk generasi ke2,anak2 peneroka FELDA..pelaburan di beri maksimum untuk seorng anak Gen2 FELDA.. :)

Isma_Kanazawa 25-11-2011 04:12 PM

Quote:

Originally Posted by Hayy (Post 11442309)
klau nk join, mmg nama shareholder under TT la eh?
sbb join under accnt TT kan.
so in future kita nk jual share or dpt dividen ke,
di bayar ke accnt TT or mcm mn eh?
sorry tny kurang phm.

OK bagus soalan tu..
mcm ni mmg pelaburan tu digunakan atas acc sy(ahli Gen2 FELDA)
setiap dividen akan di masukkan ke acc sy...dan juga keuntungan saham tu..so kita boleh buat black & white untuk perjanjian bersama :)

sn4 25-11-2011 04:13 PM

oh ok,dah naik kan limit la kot, sbb last week saya call, still 250K per family, rugi la bukak kpf2 camni :)

sn4 25-11-2011 04:15 PM

Quote:

Originally Posted by Isma_Kanazawa (Post 11442358)
ok aku bg bro paham....
itu untuk peneroka felda sahaja....
tapi sekarang FELDA membuka untuk generasi ke2,anak2 peneroka FELDA..pelaburan di beri maksimum untuk seorng anak Gen2 FELDA.. :)

err ni dah melencong dah ni?hehe bukan kita bercakap pasal kpf ke?bukan kpf2,

syazacoklat 25-11-2011 04:16 PM

Quote:

Originally Posted by Isma_Kanazawa (Post 11442358)
ok aku bg bro paham....
itu untuk peneroka felda sahaja....
tapi sekarang FELDA membuka untuk generasi ke2,anak2 peneroka FELDA..pelaburan di beri maksimum untuk seorng anak Gen2 FELDA.. :)

mana dpt info ni bro...biar betol, setahu saya 1 family cuma 250k aje termasuk gen2 (itu kan ank peneroka) bg kfp tpi kpf2 saya tak tahu limitnya berapa

sn4 25-11-2011 04:18 PM

kpf2 belum announce limit .. dividen pon tatau lagi.. kitorang pon baru je dapat pengesahan keahlian last month....

Isma_Kanazawa 25-11-2011 04:26 PM

Quote:

Originally Posted by sn4 (Post 11442459)
kpf2 belum announce limit .. dividen pon tatau lagi.. kitorang pon baru je dapat pengesahan keahlian last month....


er,mmmm...mcm mana nak bg tau ye...skrang ni bro2 semua..aku dah masuk 50k masih ade 200k..akak aku dah masuk limit 250k dan yg semuanya tau..dah boleh pun :)

Hayy 25-11-2011 04:26 PM

ha..mcm ade salah info je kt sini.
hmmmm


All times are GMT +8. The time now is 05:13 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.