CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Offline Business, Entrepreneur Discussion (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=177)
-   -   siapa tahu apa itu AKPK?? TOLONG SETTLE HUTANG? (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=26736)

HARI 04-01-2008 11:32 PM

siapa tahu apa itu AKPK?? TOLONG SETTLE HUTANG?
 
Saya Di Beritahu Ia Adalah Satu Badan Kerajaan Yang Banyak Berkuasa. Ia Menolong Orang Yang Banyak Hutang.......

RempiterZ 05-01-2008 12:02 AM

Types of services
We offer the following services:

Counselling and advice on financial management
Provide you with counselling and objective advice on financial budgeting, money management and credit related issues including helping you develop a budget to manage your expenses.


Debt management programme
Work with you to develop personalised debt repayment plans in consultation with your financial services providers. These plans will help you to repay your debt(s) and regain financial control.


Financial education
Education programmes and materials, in particular on the proper use of consumer credit and basic money management skills as well as tips on how to use credit responsibly will also be provided.
Eligibility criteria :

Counselling and financial education services
These services are available to all individuals.


Debt management programme
You can contact us for assistance in managing your debt if you have loans or financing, such as a housing loan, hire purchase financing, credit card, or charge card or other personal loans or financing with more than one financial services providers regulated by Bank Negara Malaysia. Financial services providers comprise of:
All commercial banks
All Islamic banks
All insurance companies
All takaful operators
Development financial institutions1
Credit/charge card issuers1


1 Only institutions or products regulated by Bank Negara Malaysia

Conditions to enrol in AKPK’s Debt Management Programme :
Not an undischarged bankrupt
Individuals unable to manage their own debts
Must have positive net income
Not under advanced legal action
No advanced litigation taken by non-financial institution
No loans taken from institutions not regulated by Bank Negara
Loan exposure of less than RM2million

RempiterZ 05-01-2008 12:03 AM

Frequently Asked Questions
1. What is AKPK?

AKPK is an agency set up by Bank Negara to Malaysiato provide:-

• counselling and advice on financial management,

• debt management program,

• financial education.

2. What are the objectives of establishing the agency?

The objectives of establishing AKPK are:-

• to ensure that the household sectors continue to be resilient by providing an avenue for individual borrowers and potential borrowers to seek advice and assistance in managing their credit;

• to promote sound and robust banking system by facilitating debt repayment efforts and minimizing incidence of non-payment arising from bad debt management.

3. What kind of services does the agency provides?

AKPK provides the following services:-

i. Financial Education

• Educational programs and materials, particularly on how to use your credit and basic money management skills prudently as well as tips, guides and enlightening methods for more disciplined financial management.



ii. Counseling and Advice on Financial Management

• Provide you with counseling and advice on managing your finances wisely from financial budgeting, money management and credit related issues. Learn how to handle debts responsibly and other financial matters to ensure your future today.



iii. Debt Management Program (DMP)

• Work with you to develop personalized debt repayment plans and consult with your financial services providers to structure manageable scheme for you. These plans will help you to repay your debts and regain financial control.



4. Are the services offered by AKPK chargeable?

The services offered by AKPK are free of charge.



5. How can I tell if I need help from the Agency?

• If you are not in control of your money;

• Have more debts than you can manage;

• If you are living on paycheck to paycheck;

• Are only able to pay the minimum 5% on your credit card bills;

• If you are taking cash advances from your credit card to meet your expenses;

• Do not have any savings to meet personal or family emergencies;

• If you have debt collector calling you regularly;

• If you are being served legal notice of demand.

6. Who is eligible to enroll into Debt Management Program?

Debt Management Program is given to individuals who fall under this category:-

• Not an undischarged bankrupt;

• Individuals unable to manage their own debts;

• Must have positive net income;

• Not under advanced legal action;

• No advanced litigation taken by non-FI;

• No loans taken from institutions not regulated by Bank Negara Malaysia ;

• Loan exposure of < RM2 million.

7. What should I do to enroll in Debt Management Program?

If you want to enroll in our DMP, you will have to attend our DMP briefing, which is being held daily at AKPK's headquarters in Kuala Lumpur (Monday – Saturday). The briefing is also being held twice a week at our branches in Penang (Tuesday and Friday) and Johor Bharu (Tuesday and Thursday). This will help you decide whether you want to proceed with the enrolment.
If you decide to enroll, you need to register with us. You are required to complete and submit an application form together with the following documents (where applicable):

• Photocopies of IC;

• Photocopies of salary slips for last 3 months or income and expense statements if self employed;

• Photocopy of BE Form and EA statements;

• Last 3 months credit statements (credit cards, personal loan, housing loan, hire purchase;

• Legal proceeding documents (if available)

8. Can I seek the assistance of AKPK if I have debt problems with only one financial service provider regulated by Bank Negara Malaysia?



If you have debt problems with a single financial services provider, you should first liaise directly with your financial services provider. However, if you fail to reach a solution with your financial services provider, you may refer your case to us for assistance.


9. What should I do when I enroll in Debt Management Program?

When you enroll in our DMP, you must:

• Give up your credit cards

• Change your lifestyle (budget/cash flow)

• You have to make dedicated and prompt payments.

10. Will AKPK handle cases which have already been brought to the court?

No. AKPK will not handle cases that are at an advanced stage of legal action.

11. Does AKPK provide loans to public?

No. AKPK does not provide loans and/or any legal services to the public.



12. Can I approach AKPK for counselling services even though I am not a customer of the financial services provider regulated by Bank Negara Malaysia ?

Yes. You need not be a customer of a financial services provider regulated by Bank Negara Malaysia to enjoy the counselling services offered by AKPK.



13. How is the counseling session conducted?

We assist the individuals through one-to-one counselling and advice where our counselors will provide in-depth evaluation on the individual’s financial problems such as financial budget, money management and credit issues.



14. Is the counseling confidential?

Absolutely. All counseling sessions are conducted in private and client’s record are treated confidentially.

15. What is the role taken by AKPK on Financial Education?

AKPK’s role is to provide Financial Education to all Malaysians. This is to ensure that Malaysians are financially savvy and prudent in managing their finances and debts. We want to make Prudent Financial Management A Way Of Life to all Malaysians. Through the Financial Education program, AKPK provides talks and briefings on the proper use of credit cards, basic money management skills such as savings and budgeting as well as tips on how to use credit card responsibly and debt management.



16. What are the activities that AKPK conducted in providing Financial Education?

AKPK conducts various activities in educating Malaysians, such as:-

i. Briefing and talks to:-

• Government agencies

• Colleges and Universities

• Corporations

ii. Road show and exhibitions

iii. Collaboration programs with various ministries, NGOs on workshop and seminar such as:-

• UNDP – United Nation Development Programme

• MECD - Ministry of Entrepreneur and Cooperative Development

• MCCM – Malay Chamber of Commerce

• MOHE – Ministry of Higher Education

• MDTCA – Ministry of Domestic Trade & Consumer Affairs

• NSD – National Service Department

• MFPC – Malaysian Financial Planning Council

• PTPTN - Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional Malaysia

• LPPKN – Lembaga Penduduk Dan Pembangunan Keluarga Negara



17. What should I do if I want to get assistance from AKPK?

You may visit any of AKPK offices located nationwide, such as:-

• Kuala Lumpur – Level 8, Maju Junction Mall, Jalan Sultan Ismail

• Any of our branches i.e. Penang, Kuala Terengganu, Johor Bahru, Kota Kinabalu, Kuching, Ipoh , Kuantan and Melaka

18. What is the contact number for me to call?

You may call us at our toll free no. : 1 800 88 2575 for enquiries.

HARI 05-01-2008 12:42 AM

Terima Kasih For The Info
 
Tq Rempiterz..........untuk Maklumat Tersebut.. Ia Banyak Membantu

RempiterZ 05-01-2008 12:56 PM

Sama2 :)
:)cgrock

OneJuta 05-01-2008 06:18 PM

Quote:

Originally Posted by HARI (Post 853483)
Saya Di Beritahu Ia Adalah Satu Badan Kerajaan Yang Banyak Berkuasa. Ia Menolong Orang Yang Banyak Hutang.......

Bergantung kepada keperluan individu utk "melegakan" beban hutang...

Ada yang perlu...ada yang tak perlu bantuan AKPK ni...

Paling bagus konsult kawan2/sedara2 dulu...

Baca forum2 yg bagi ilmu...mcm CG..******...BicaraJutawan...Urusinsan...atau CFP2...

Ikut kesesuaian...


Impak yg nyata...

1. Akan kena blacklist oleh bank2 selama tempoh perlindungan Bank Negara (via AKPK)

2. Bank2 akan tau kita pernah minta tolong Big Brother sb tak mampu bayar hutang...bank akan take note benda ni..

3. Financial kita terikat atas telunjuk AKPK....
Klu kantoi bayar settlement ... klu tak silap 2 kali...ke atau sekali... you're out from the program...
Dan back to square one...


Even dlm article mat salleh ni pun bgtau...... "Discrediting credit counseling Services may be more about their bottom lines than yours"

http://www.marketwatch.com/news/stor...&dist=morenews

syaq 06-01-2008 10:14 PM

yg aku tau akpk ni...kalau hutang kita terlalu byk boleh la gi akpk ni...yg buruknya tak boleh apply loan...

wiralution X 07-01-2008 02:16 AM

Bro sebelum pg ke AKPK baik pk masak2.Sebab bila ko deal dgn AKPK maknanya ko dgn rela hati memblacklistkan diri sendiri dengan cara baik padahal ko blom kena blacklist. Aku ada solution dia kalo nak tau pm aku. InsyaAllah masalah hutang ko akan selesai.

nazir5481 07-01-2008 09:19 AM

apa nak susahkan diri ke AKPK ni..
jom join program ngan under
kementerian belia n sukan..
PM aku..:)

manmd 24-01-2008 09:15 AM

ermmm....kat dalam CG takkan takde sesapa yg pernah guna AKPK ni..certa la sikit..nak tau gak ni..hehehhe

kazhar 24-01-2008 09:16 AM

ha ah nak tau gak

hafis_81 28-02-2008 11:58 PM

snyap jer thread ni...

jinifrit 23-03-2008 11:23 PM

Quote:

Originally Posted by wiralution X (Post 858669)
Bro sebelum pg ke AKPK baik pk masak2.Sebab bila ko deal dgn AKPK maknanya ko dgn rela hati memblacklistkan diri sendiri dengan cara baik padahal ko blom kena blacklist. Aku ada solution dia kalo nak tau pm aku. InsyaAllah masalah hutang ko akan selesai.


salam bro,pm aku plzzz..tq

businessthinkcentre 25-03-2008 08:46 PM

I love carigold sebab member2x dia memamg extremely knowledgable and generous with their information. Thank you all!!

muka 10sen 25-03-2008 08:53 PM

Quote:

Originally Posted by wiralution X (Post 858669)
Bro sebelum pg ke AKPK baik pk masak2.Sebab bila ko deal dgn AKPK maknanya ko dgn rela hati memblacklistkan diri sendiri dengan cara baik padahal ko blom kena blacklist. Aku ada solution dia kalo nak tau pm aku. InsyaAllah masalah hutang ko akan selesai.

aku x leh pm kau pasal aku ni newbi lagi... email aku kat harunosakura_sakura@yahoo.com and story apa solution kau tuuu.....:p

bluemistique 25-03-2008 09:05 PM

Salam semua, aku pun nak tau jgk apa solution dia...tolong pm aku sbb tak cukup kredit lagi nak pm senior2:"> ..dulu aku almost register akpk ni..last minute aku tak jadi sbb aku masih lagi nak cari cara lain selesaikan hutang2 & 'keblacklistan'aku..:D

Terima kasih

wiralution X 25-03-2008 10:02 PM

Quote:

Originally Posted by muka 10sen (Post 1142623)
aku x leh pm kau pasal aku ni newbi lagi... email aku kat harunosakura_sakura@yahoo.com and story apa solution kau tuuu.....:p

ko emel aku la bro. bgatau financial situation ko. wira_evo2005@yahoo.com. aku try bg solution dia.harap bole membantu

moolaswiss 25-03-2008 10:12 PM

Jgn apply AKPK sebab :

1) Ko akan kena blacklist selama-2nya...
2) Akan kena blacklist selagi masih hidup.
3) Nak apply loan PASTI kena reject selama-2nya sebab nama dah blacklist.
4) Pendek kata jgn apply AKPK.

Sebabnya member aku sendiri call officer AKPK dan dia mengakui akan hal blacklist ni.
Tq.

KrisSMerah 25-03-2008 10:18 PM

Quote:

Originally Posted by moolaswiss (Post 1143184)
Jgn apply AKPK sebab :

1) Ko akan kena blacklist selama-2nya...
2) Akan kena blacklist selagi masih hidup.
3) Nak apply loan PASTI kena reject selama-2nya sebab nama dah blacklist.
4) Pendek kata jgn apply AKPK.

Sebabnya member aku sendiri call officer AKPK dan dia mengakui akan hal blacklist ni.
Tq.

kalau hutang dah settle dlm tempoh tertentu, adakah nama akan tetap di blacklistkan?:D

wiralution X 26-03-2008 10:15 AM

Quote:

Originally Posted by moolaswiss (Post 1143184)
Jgn apply AKPK sebab :

1) Ko akan kena blacklist selama-2nya...
2) Akan kena blacklist selagi masih hidup.
3) Nak apply loan PASTI kena reject selama-2nya sebab nama dah blacklist.
4) Pendek kata jgn apply AKPK.

Sebabnya member aku sendiri call officer AKPK dan dia mengakui akan hal blacklist ni.
Tq.

Rasa aku bukan kena blacklist selama2nya. Tapi selagi hutang x setel. Sebab ada member aku pernah pagi AKPK ni mintak pendapat pegawai dia. Actually kalo korang just pegi dengar penerangan dari officer AKPK ni xder hal. Call la dulu. Yg kena blacklist tu bila korang ikut solution yg dia cadangkan. Sebab dia nak protect korang dari terus berhutang tu jer. Dah setel hutang2 tu baru la korang leh wat hutang baru. Harap x kompius ok??

p/s: yang aku ckp sblm ni aku ada solution pasal kewangan tu bukan bisnes ke apa. Cuma cara penyelesaian hutang atau pengurusan kewangan. Aku bukan CFP tapi dapat tips dari member aku yg certified CFP dan kwn2 yg ada pengalaman bab kewangan ni. TQ.

rimau 31-03-2008 08:40 PM

Encik Leman* merupakan seorang ayah yang penyayang dan begitu mengambil berat tentang keluarganya. Walaupun pendapatan beliau hanya RM1,000 sebulan dengan bekerja sebagai kerani biasa, beliau masih mampu untuk menyara keluarga dan memastikan keluarag beliau sentiasa berada di dalam keadaan gembira.


Malang tidak berbau apabila isteri beliau, Puan Hamidah disahkan mengidap penyakit buah pinggang, kencing manis dan juga darah tinggi. Keadaan hidup yang sederhana kini menjadi semakin tertekan dengan keadaan yang tidak disangka ini. Encik Leman perlu mengutamakan kesihatan isteri beliau dengan memastikan bekalan perubatan yang cukup demi anak-anak yang masih kecil. Dengan kos perubatan yang kian meningkat, Encik Leman terpaksa mengumpul hutang dengan membuat perbelanjaan menggunakan kad kredit demi menampung keperluan perubatan dan kehidupan harian.


Keadaan kesihatan Puan Hamidah semakin bertambah teruk menyebabkan Encik Leman terpaksa membuat pinjaman peribadi sebanyak RM31,000 untuk menampung kos rawatan. Keadaan ini berlanjutan selama setahun sehinggalah keluarga Encik Leman mendapat bantuan perubatan dari kerajaan. Walaubagaimana pun, ianya telah terlambat kerana Encik Leman telah pun menanggung beban hutang yang banyak.


Buntu dengan bebanan hutang yang ditanggung, Encik Leman telah meminta bantuan daripada AKPK. Setelah menilai status hutang Encik Leman, AKPK telah bersetuju untuk membuat penstrukturan semula jumlah hutang untuk semua kad kredit Encik Leman selama 8 tahun. Disebabkan oleh sejumlah besar pendapatan Encik Leman digunakan bagi membiayai kos rawatan isteri beliau, AKPK turut berjaya mengurangkan kadar bunga kad kredit Encik Leman kepada 6% setahun, jauh berkurangan dari jumlah asalnya iaitu 18%. Memandangkan pendapatan Encik Leman yang kecil berbanding dengan jumlah tanggungan beliau, AKPK turut mengurangkan kadar pembayaran balik kepada hanya RM200 sebulan. Ini dilakukan bagi memastikan beliau dapat membuat pembayaran secara berterusan tanpa sebarang halangan untuk beliau terus menyara keluarga beliau. Dengan bantuan AKPK, Encik Leman kini sedang dalam proses menyelesaikan hutang dan dalam masa yang sama menikmati suasana hidup yang harmoni.

mai128 31-03-2008 11:32 PM

aku rasa bukan blacklist, BNM akan masukan nama kita kedalam satu list yang ikut program ni. program ni bagus utk yg dah lepas paras hidung (bernafas dalam lumpur :D ) sebab dia akan restructure semua hutang korang.

MasterZen 31-03-2008 11:50 PM

Quote:

Originally Posted by wiralution X (Post 1145116)
Rasa aku bukan kena blacklist selama2nya. Tapi selagi hutang x setel. Sebab ada member aku pernah pagi AKPK ni mintak pendapat pegawai dia. Actually kalo korang just pegi dengar penerangan dari officer AKPK ni xder hal. Call la dulu. Yg kena blacklist tu bila korang ikut solution yg dia cadangkan. Sebab dia nak protect korang dari terus berhutang tu jer. Dah setel hutang2 tu baru la korang leh wat hutang baru. Harap x kompius ok??

p/s: yang aku ckp sblm ni aku ada solution pasal kewangan tu bukan bisnes ke apa. Cuma cara penyelesaian hutang atau pengurusan kewangan. Aku bukan CFP tapi dapat tips dari member aku yg certified CFP dan kwn2 yg ada pengalaman bab kewangan ni. TQ.

Betul tu... Sila le jumpa bro wira nie! bukan biz tapi cuma cara pengurusan kewangan! Sila donlod menda yg aku offer kat siggy tu. Moga kita dpt something yg manfaat utk jaminan masa depan dgn pengurusan hutang yg lbh baik!

HARI 03-04-2008 07:44 PM

bro and sis...saya sudah join akpk. total hutang saya untuk 8 credit card ialah rm24k. memang saya gila..terlalu memboros..sekarang akpk telah menetapkan bayaran rm400..untuk lebih kurang 70bulan. interest from 18% jatuh ke 5%. sekarang saya bebas dari panggilan dari bank yang megejar untuk duit. tapi syarat setiap bulan kena bayar sebelum 31mac..kepada acc akpk. bagi pendapat saya akpk banyak membantu..terutama mengurangkan bunga

HARI 03-04-2008 07:50 PM

sorry silap taip...bukan 31mac..tapi sebelum akhir bulan

fyreeze 03-04-2008 07:54 PM

Quote:

Originally Posted by businessthinkcentre (Post 1142580)
I love carigold sebab member2x dia memamg extremely knowledgable and generous with their information. Thank you all!!

Jaga2... kdg2 ade yang scam!:(scam

HARI 03-04-2008 08:09 PM

i dont think bro fyreeze...bzoz akpk is under bank negara

razif1224 04-04-2008 04:50 PM

erm.. :P
AKPK... ianya merupakan suatu rahmat kepada penghutang!!!
Jika someone dah duduk bawah AKPK dia tidak boleh disentuh oleh bank, diishtiharkan bangkrap... dan boleh lah tido lena skit daripada dulu... kalau join AKPK nie kira nya mcm dapat lesen besar la dari Bank Negara... bank semua x boleh kacau dah...

but kalau ada positif dia sure ada negatif dia...
kadar bayaran tetiap bulan akan ditetapkan oleh AKPK..
segala maklumat kewangan kita akan direkod...
sory la nak melancong2 ke.. ape ke...
plan nak buat pinjaman apa sorry skit...
setel bagi habis semua hutang dulu...

kesimpulan, akpk nie hanya sesuai bagi yang betul2 dah xde jalan nak pusing, pastu tido pun dah x lena.. kiranya tahap paling kritikal la.. elok lah ke AKPK... pada yang ada peluang lagi tue.. cuba usahakan dulu...

InsyaAllah... :P

hakeem 14-06-2008 01:12 AM

very informative .. thnx ..

mj12 14-06-2008 01:18 AM

x yah apply ler...kalau aplly gak jerat diri ooo....miss sebulan jerk dah kira macam miss forever..siot betui arr..:)):))

afat 22-07-2008 08:34 AM

setahu saya, kawan saya ada join akpk, Akpk tidak pernah blacklistkan orang, cuma akpk sekadar membantu dengan menjadi orang tgh diantara peminjam dengan bank. akpk akan cuba memujuk bank supaya dapat mengurangkan interest dan pembyaran bulanan yang lebih rendh. kawan saya dh 2 tahun dalam PROGRAM akpk. alhamdullillah keadaannya lebih tenang dan teratur dan tidak seperti sebelum ini yang sering diganggu oleh oleh bank.itu pun sebenarnye ikut pada keazaman masing2. thanks AKPK

afat 01-08-2008 08:51 PM

AKpk adalah satu badan kerajaan yang ditubuhkan oleh bank negara untuk membantu mereke yang menghadapi masalah pembayaran balik pinjaman. x silap saya AKPK dah banyak membantu orang dan kebanyakkan berjaya menyelesaikan masalah mereka. akpk cuma orang tgh diantara penghutang dan bank. akpk akan cube memujuk bank supaya mengurangkan interst dari 18% untuk kredit card sehingga ke 8% untuk kredit kad. kite akan bayar ke AKPK dan AKPK yang akan mengagihkan bayaran kepada bank, jadi Kawan saya hanya tumpu kepada 1 bank sahaja. kawan saya sendiri sudah 2 tahun dalam Program DMP yg disediakan oleh AKPK. kawan saya ada 10 kreditkad, dan sebelum tahu akpk kawan saya kena bayar kat bank sebanyak lebih dari 3000.00 sebulan untuk 10 kredit kad untuk setiap bank, tp alhamdullillah sejak akpk bantu, dia hanya bayar 1100.00 sebulan untuk 10 bank. terima kasih akpk. kini dia telah selesaikan 4 bank dengan membayar habis. tinggal 6 bank saje lagi, dan pembayaran ke akpk menurun sebanyak 580.00 sebulan.insyaallah dia akan selesaikan sikit2. kini pembelanjaan kawan saya itu lebih teratur dan dia sekeluarga bahagia, harus diingat AKPK TIDAK BLACKLISTKAN ORANG. hanya membantu dan bagi pendapat kepada orang awam. dan tiada cas dikenakan.

afat 01-08-2008 08:57 PM

AKpk adalah satu badan kerajaan yang ditubuhkan oleh bank negara untuk membantu mereke yang menghadapi masalah pembayaran balik pinjaman. x silap saya AKPK dah banyak membantu orang dan kebanyakkan berjaya menyelesaikan masalah mereka. akpk cuma orang tgh diantara penghutang dan bank. akpk akan cube memujuk bank supaya mengurangkan interst dari 18% untuk kredit card sehingga ke 8% untuk kredit kad. kite akan bayar ke AKPK dan AKPK yang akan mengagihkan bayaran kepada bank, jadi Kawan saya hanya tumpu kepada 1 bank sahaja. kawan saya sendiri sudah 2 tahun dalam Program DMP yg disediakan oleh AKPK. kawan saya ada 10 kreditkad, dan sebelum tahu akpk kawan saya kena bayar kat bank sebanyak lebih dari 3000.00 sebulan untuk 10 kredit kad untuk setiap bank, tp alhamdullillah sejak akpk bantu, dia hanya bayar 1100.00 sebulan untuk 10 bank. terima kasih akpk. kini dia telah selesaikan 4 bank dengan membayar habis. tinggal 6 bank saje lagi, dan pembayaran ke akpk menurun sebanyak 580.00 sebulan.insyaallah dia akan selesaikan sikit2. kini pembelanjaan kawan saya itu lebih teratur dan dia sekeluarga bahagia, harus diingat AKPK TIDAK BLACKLISTKAN ORANG. hanya membantu dan bagi pendapat kepada orang awam. dan tiada cas dikenakan.

Cenor 05-09-2008 11:48 AM

menarik tread ni..byk info psl AKPK..samaada positif or negative..

manatauni 05-09-2008 11:57 AM

Quote:

Originally Posted by wiralution X (Post 858669)
Bro sebelum pg ke AKPK baik pk masak2.Sebab bila ko deal dgn AKPK maknanya ko dgn rela hati memblacklistkan diri sendiri dengan cara baik padahal ko blom kena blacklist. Aku ada solution dia kalo nak tau pm aku. InsyaAllah masalah hutang ko akan selesai.



pm kat aku sekali bro..

manmd 22-12-2008 10:33 AM

ada pro n kon...

bagus thread ni...

razif1224 22-12-2008 11:50 AM

AKPK adalah jalan terakhir yang perlu diambil... itu pendapat aku...

Heart^BeE 22-12-2008 12:26 PM

antara bank n pghtg je ke?
cmna dgn bdn2 spt PTPTN?utk pinjaman blaja..
leh tak minta trnkn interest?

e-mag 22-12-2008 10:54 PM

Quote:

Originally Posted by Heart^BeE (Post 3071960)
antara bank n pghtg je ke?
cmna dgn bdn2 spt PTPTN?utk pinjaman blaja..
leh tak minta trnkn interest?

aku pun terpikir bende yg sama...:)

e-mag 22-12-2008 11:02 PM

nak tanya..
apa kesan /akibat kalau kita tak mampu bayar pada tepat pd masanya
ATAU tiba2 kita diberhentikan kerja..maklumlaa krisis ekonomi dunia skrg!


All times are GMT +8. The time now is 04:10 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.