CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Santai, Others (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=106)
-   -   Ask/Help : TIKUS - tolong aku menanganinye...mengganas dirumah aku (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=264455)

-RIZUAN- 06-09-2011 04:51 PM

rasanyer kalau jenis2 tegar ni letak bapak rimau pun dia buat tak tau jer...silap2 kucing cabut dulu

roslanab 06-09-2011 04:52 PM

Quote:

Originally Posted by koman (Post 10624347)
aku pun ada masalah yg sama..tikus yg menyerang tempat aku semua educated..pasang perangkap dia takmau masuk..yg masuk anak2 buah jer..aku tengah pening nak tangkap ketua dia..ketua dia besor woo..seram aku..

Chief of the tikus pernah masuk dalam perangkap aku. tapi sekali dia langgar sangkar besi tu bengkok woo. last2 pintu sangkar tu dia dapat bukak dengan beberapa kali tolakan, dan dia pun lepas.

aku tengok memang seram huhuuu..

kuraku 06-09-2011 04:57 PM

ko tanam pokok bunga matahari.

roslanab 06-09-2011 04:59 PM

Ini aku copy paste dari blog salah seorang ahli CG jugak, aku copy paste bulat2 je:

So, kat sini, pak cik nak kongsikan pada korang cara bagaimana nak menghalau tikus yang kurang best ni :-

•Ambil 4 keping papan dari pokok buah zaitun, kalo tak de pokok buah zaitun, amik papan pokok yang lebih kurang dengan buah zaitun macam buah rambutan ke..
•Tuliskan ayat al Quran kat atas papan tu dan letak kat penjuru rumah.
•Tulis ayat al Quran tu lepas solat subuh hari Rabu… jangan sampai subuh habis da le
•Inilah ayat yang perlu ditulis..
BISMILLAHIR ROHMAANIR ROHIIM,WA QOOLAL LADZIINA KAFARUU LI RUSULIHIM LANUKHRI JANNAKUM MIN ARDLI_NAA AU LATA’UUDUNNAA FII MILLATINAA FA UUHIYA ILAIHIM ROBBUHUM LANUH LIKAN NAZH_ZHOLIMIIN (Qs.Ibrohim :13)” 3x.

tulis arab tau


Ini sumber blognya:
http://berkatrezeki.com/blog/2010/08...engusir-tikus/

redbelang 06-09-2011 05:02 PM

saya pernah dengar tip yg menggunakan sangkar besi atau letak racun dlm makanan, Jika meletak makanan tuu, Sila sarungkan tangan anda ngan plastik @ sarung tangan plastik kerna mak CT nie deria bau nya memang power....

Uzyr R 06-09-2011 05:04 PM

tt kena cari mana laluan tikus tu..
kalau boleh tutup, tutup la laluan tu supaya tikus2 lain tak bleh masuk..
yg dh ada kat dlm rumah tu umpan je guna gam tikus..dgn cara ni tikus tu akan terperangkap kat situ & boleh buang dlm tong sampah..kalau tergamak, bunuh je tikus tu dulu..
bagi tikus2 yg berkeliaran..halau dia biar masuk dlm bilik yg berpintu..
tutup pintu, lps tu tt boleh la cari sampai dpt tikus tu & belasah cukup2..hahaha..puas hati gak tu .. selamat mencuba ;)

khairuls 06-09-2011 05:23 PM

Quote:

Originally Posted by rizalstudio (Post 10625054)
ikut pengalaman aku rumah aku beli 2nd kat uda ni mmg penuh dengan tikus dan lipas masa mula2 pindah..

lipas - aku beli cockroach bait... cukup 2 minggu sekor pun x nampak...
tikus - mmg jenuh tapi buat pengetahuan kau... maybe kau rasa tikus tu byk gila... actually yg merayau dlm rumah kau x banyak..
2. tak guna beli alat2 elektronik penghalau tikus.. diorang x takut..
3. tikus, aku perasan dia jenis yg ada perasaan sensetif dan penakut.. sebab..
aku punya la geram tikus2 kat umah aku ni.. aku beli pelekat tikus yg jual kat kedai 2ringgit.. RM2 sekeping.. belah dua boleh jadi dua pelekat.. jangan guna yg gam sebab bau dan tikus2 lebih kuat dr gam tu.. x lekat punya.. kalau pelekat tu gam dia mmg kaw2..
jadi aapa aku buat.. aku beli banyak2.. aku letak kat tempat laluannya.. cukup semalam dekat 4-5 ekor yg lekat.. aku beli lagi pelekat tu.. dekat seminggu keja aku duk usha perangkap gam tikus tu.. tapi ada kalanya aku biarkan tikus tu dekat sehari dua, tp kawasan tikus mati yg aku biarkan sampai dua hari tu xde lalat kalo x mesti cepat berulat..

jadi hasilnya, yang melekat tu biasa mak2 tikus, yg besar2, kalo ada adik2 beradik yg melekat, sure abang@akak@adir ipar tikus tu akan melekat sekali (maybe nk tolong adik beradik dia yg melekat tu.. last2 mati bersama2) kekadang satu keping tu melekat sampai 3 ekor sekali gus...
pada 2-3 malam.. tikus2 akan start mengganas.. maybe marah...
lepas diorang tengok satu2 sedara@keluarga mereka kecundang... diorang akan mula takut.. dan batch kedua xkan masuk rumah kau lagi..

ini adalah pengalamn sebenar aku bro.. bole cuba.. skrang ni.. walaupun aku xde kat rumah sebulan pun dah xde tikus nk sewa tapak kat rumah aku lagi.. maybe berita kekejaman aku terhadap tikus dah tersebar meluas kat kawasan rumah aku ni..

berita kekejaman tersebar luas eh?? hahahah :)paid
memang betul pon, kalau buat tk tau memang menjadi2 tikus ni.... kalau bole rajin2 la sergah tempat2 persembunyian tikus2 ni, jgn bagi dia duduk senang lenang.... bila dah rasa tak aman pandai la dia carik tmpt lain :))

marlen 06-09-2011 06:04 PM

Quote:

Originally Posted by scryed (Post 10624283)
alamak aku slalu tendang almari (dlm ader tikus) sbb geram sgt...camne ek

abis la nanti dia dtg dlm mimpi...:)):))

try la petua2 dlm ni..

tp kalau bleh jgn la yg seksa dia..

jenis dpt idup2 gi buang kat sungai ke apa..

kesian..

rizalstudio 06-09-2011 08:21 PM

Quote:

Originally Posted by skYnEt-gEnIUs (Post 10625274)
perghhhh,mmg kejam smpi gentar tikus nk bwat hal lg,haha...

dulu aku rajin gak perangkap tikus,aku guna gam tikus dlm tin tu..

aku cari papan playwood lbh kurang sekaki lebar n panjang,pastu tengah2 aku letak tulang ayam,tepi2 tulang tu aku tepek kan gam tu...

agak berhasil ugak la,dlm 1 mlm collection tikus aku tu blh kata 1 papan 6-7 ekor,mmg agak mujarab,kendian aku buang papan tu dan cari papan laen,biasenye aku letak kat dapor n dekat dgn tong sampah,tu kire highway diorg la tu......

perggh... sales kau lagi tinggi dari aku..
tp sayangnya.. prospek tikus2 aku ni da xde lagi.. xtau camna nak idupkan balik hobi pembunuh bersiri tu...

dan utk TT umah aku da xde tikus lagi, walau dulu aku pernah tension sampai sebulan carik jalan nak halau tikus2 ni...

rizalstudio 06-09-2011 08:22 PM

Quote:

Originally Posted by koman (Post 10625408)
aku akan cuba cara ko..tension aku ngan tikus nih..dia dah musnahkan banyak harta benda aku..mlm nih aku nak pergi tesco beli pelekat banyak2..aku skrang target ketua dia..sebab aku rasa selagi ketua dia tak kena tangkap selagi tuh anak buah dia dok buat kacau..tension betul aku..

sama la ngan aku.. habis barang2 umah aku dulu kena makan tikus.. lagi best bawah pintu bilik aku pun dia gigit nak kasi luaskan highway dia masuk bilik aku...


All times are GMT +8. The time now is 10:08 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.