CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Santai, Others (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=106)
-   -   Santai : Jom rancang perjalanan balik kampung - lalu PLUS (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=261099)

eday84 22-08-2011 02:58 PM

Quote:

Originally Posted by Hidier (Post 10505629)
wah...ni jalan baru ni...
susah x dari guthrie tu nak cari latar?
then dari lumut ke plus baper km plk?

aku x besa jalan ni..kang sesat naya jek.. hehe :D

erm dr lumut ke plus xtau la bpe km
tak pnh gi, tgk peta je hehe
dr guthrie tu sblm masuk plus rawang selatan ada exit kiri ke kuala sgor - lumut
depan sket exit ke rawang - templer

dudin 22-08-2011 03:02 PM

aku balik kedah biasa lalu plus je smpai as..

xtau sangat nak kuar jalan dalam..

jumaat petang nnt hopefully tak jem..

saxxon 22-08-2011 03:06 PM

Quote:

Originally Posted by eday84 (Post 10506293)
erm dr lumut ke plus xtau la bpe km
tak pnh gi, tgk peta je hehe
dr guthrie tu sblm masuk plus rawang selatan ada exit kiri ke kuala sgor - lumut
depan sket exit ke rawang - templer

Dari lumut ke PLUS tol jauh.. yang paling dekat kalau aku tak silap tol bidor ..ada la 90 km ++.. kalau dah nak ke lumut tu .. nak ke utara baik terus masuk ke jalan Beruas terus ke Taiping... masuk tol kat sana balik... kalo tak..dari kuala selangor pi ke Teluk Intan terus tol bidur... patah balik... atau dari Teluk Intan terus ke Ipoh ikut jalan lama

saxxon 22-08-2011 03:12 PM

Quote:

Originally Posted by eday84 (Post 10506282)
lumut la
dah dia ckp lumut
aku pun xtau hehe

tp kwn aku ckp dh penah lalu
ikut pantai kut

not Lumut ..tapi ke Sitiawan-ayer Tawar- Pantai Remis/Beruas-Taiping tu kot .. route tu aku tau laa

saxxon 22-08-2011 03:14 PM

Quote:

Originally Posted by akecema (Post 10506230)
pada aku yg terbaik nak kua PLUS dari slim river
biasenye kat sini start jem
sebab jalan 3 lane jadi 2 lane kat simpang ni

betul gak tu..3 lane jadi 2 lane....

Hidier 22-08-2011 03:14 PM

Quote:

Originally Posted by dudin (Post 10506338)
aku balik kedah biasa lalu plus je smpai as..

xtau sangat nak kuar jalan dalam..

jumaat petang nnt hopefully tak jem..

tu la..aku pon biasa lalu plus jek terus..
tapi raya cina yg baru lepas, jem teruk...aku turun jalan dalam..
laju sikit .. dpt elak jam.. tu pasal nak blajo pasai jalan dlm ni.. :D

Hidier 22-08-2011 03:16 PM

Quote:

Originally Posted by akecema (Post 10506230)
pada aku yg terbaik nak kua PLUS dari slim river
biasenye kat sini start jem
sebab jalan 3 lane jadi 2 lane kat simpang ni

ni dari ipoh ke dari kl?

Fizibiz 22-08-2011 03:32 PM

Ni utk yg ke utara la.. sapa2 yg dok shah alam ke.. kalau naik guthrie.. turun ke Plus je kadang2 dah jem teruk..
Alternatif, boleh terus ikut jln dlm sg buloh-kuala selangor ke arah bestari jaya fka batang berjuntai, pastu naik kat tol bukit tagar.. ok lah jauh gak dah dpt bypass jem tu..

p.s: biasanya musim2 perayaan ni, sblm tolak or masuk highway aku suka telefon plusline dulu, tanya jln yg kita nak lalu tu jem tak.. kalau diorang kata jem, terus la ikut jln alternatif.. :)

scid 22-08-2011 03:47 PM

aku blk ti dr serdang ikot jalan lame kot lalu meru>kuala selangor>sg besar>teluk intan..lg berbaloi dr gune highway plus yg byr tol tp jem jugak

hyrulxxx 22-08-2011 03:55 PM

Quote:

Originally Posted by Fizibiz (Post 10506713)
Ni utk yg ke utara la.. sapa2 yg dok shah alam ke.. kalau naik guthrie.. turun ke Plus je kadang2 dah jem teruk..
Alternatif, boleh terus ikut jln dlm sg buloh-kuala selangor ke arah bestari jaya fka batang berjuntai, pastu naik kat tol bukit tagar.. ok lah jauh gak dah dpt bypass jem tu..

p.s: biasanya musim2 perayaan ni, sblm tolak or masuk highway aku suka telefon plusline dulu, tanya jln yg kita nak lalu tu jem tak.. kalau diorang kata jem, terus la ikut jln alternatif.. :)

aku malas nak pening2 .... bt3 - guthrie - rawang selatan - PLUS - kangar je .....

taruk2 minyak tol penuh,, ops makanan pun taruk2 penuh2 .. ... layan je ... setakat 6 jam sampai kangar kira ok arrr ...


tp timing kena cantik sikit = samada lepas asar atau selepas tgh mlm ... mmg le jaamed tp kira ok lar ...jumaat mlm sabtu rasanya jammed giler tuh sbb masing2 tak sabar nak balik kg ..

plus nak bg diskaun , pd pendapat aku ,tarikh2 diskaun tu aku nak elakkan ...sbb mesti ramai berebut nak amik diskaun tu

aku plan nak balik

= sabtu kul 11.30 mlm ( leh isap rokok :)))


= lepas asar hari ahad :-?




tp cadangan di atas mcm best gak ,, tp aku nak kena masyuk ushar jalan tu dulu ok ke idak ,,, tak leh main redah jer ..:-?



Quote:

Originally Posted by saxxon (Post 10506374)
Dari lumut ke PLUS tol jauh.. yang paling dekat kalau aku tak silap tol bidor ..ada la 90 km ++.. kalau dah nak ke lumut tu .. nak ke utara baik terus masuk ke jalan Beruas terus ke Taiping... masuk tol kat sana balik... kalo tak..dari kuala selangor pi ke Teluk Intan terus tol bidur... patah balik... atau dari Teluk Intan terus ke Ipoh ikut jalan lama

tul2 kalau dah sampai lumut terus je ikut pantai remis .... dgn bantuan garmin terus ke bkt merah/selama

Hidier 22-08-2011 04:12 PM

agak2 kol 6~7 pagi hari sabtu tu, jem tak kl ke utara?
sbb aku cadang nak bertolak dari johor ni awal pagi...
so ada harapan sampai belah2 kl sana subuh...

hyrulxxx 22-08-2011 04:17 PM

Quote:

Originally Posted by Hidier (Post 10507166)
agak2 kol 6~7 pagi hari sabtu tu, jem tak kl ke utara?
sbb aku cadang nak bertolak dari johor ni awal pagi...
so ada harapan sampai belah2 kl sana subuh...

hang dari jhr kan .? gerak la tgh mlm ,,, agak2 subuh sampaai la kl ....tp pasai jem mungkin ada tp tak seteruk jem awal mlm ,, yg ada pun geng2 yg gerak lepas makan sok ...bisanya lepas mkn sok pakat2 tidoq balik ...:D


tp rasanya start 9 pg dia mai jem balik ....

Hidier 22-08-2011 04:21 PM

Quote:

Originally Posted by hyrulxxx (Post 10507250)
hang dari jhr kan .? gerak la tgh mlm ,,, agak2 subuh sampaai la kl ....tp pasai jem mungkin ada tp tak seteruk jem awal mlm ,, yg ada pun geng2 yg gerak lepas makan sok ...bisanya lepas mkn sok pakat2 tidoq balik ...:D


tp rasanya start 9 pg dia mai jem balik ....

ha ah..dari johor...

cantek la..soh la org kl semua tidoq balik pas sok..
lengang sikit jalan.. :)cgrock

hehe :D

unos9914 22-08-2011 04:37 PM

hehehe...bila tiba musim perayaan, laluan balik kedah aku tanpa menggunakan tol sesen pn dr shah alam...(kalo larat)
laluan - shah alam ke sabak bernam, ke hutan melintang - setiawan -changkat jering (kalo xlarat sini naik highway la)...kalo x, lalu parit buntar ke penang pstu naik juru (lepas tol)turun balik sg dua (sblm tol)terus ke sg petani and merbok...

selamat tanpa sesen pn tol...
jarak = highway cuma masa + dlm 2 jam. (kalo highway xjem)

Hidier 22-08-2011 04:39 PM

Quote:

Originally Posted by unos9914 (Post 10507503)
hehehe...bila tiba musim perayaan, laluan balik kedah aku tanpa menggunakan tol sesen pn dr shah alam...(kalo larat)
laluan - shah alam ke sabak bernam, ke hutan melintang - setiawan -changkat jering (kalo xlarat sini naik highway la)...kalo x, lalu parit buntar ke penang pstu naik juru (lepas tol)turun balik sg dua (sblm tol)terus ke sg petani and merbok...

selamat tanpa sesen pn tol...
jarak = highway cuma masa + dlm 2 jam. (kalo highway xjem)

plus 2 jam jek compare ngn highway?
boleh sgt ni guna time jem ni....

azmijamaludin 22-08-2011 04:41 PM

aku pun nak gerak pas subuh laa....kl ~ parit buntaq

kaylis 22-08-2011 04:42 PM

nak elak jammed, cuba balik lepass sahur atau balik ke utara pukul 5 pagi dari KL...confirm tak jammed, kereta byk tapi jalan tak sangkut2...aku dah stay 11 tahun kat KL, kalau balik kg ke utara jarang jammed sebab tu tipsnya tak nak jammed...jgn citer kat org lain, aku citer kat warga CG jer....:)):))

unos9914 22-08-2011 04:43 PM

Quote:

Originally Posted by Hidier (Post 10507545)
plus 2 jam jek compare ngn highway?
boleh sgt ni guna time jem ni....

tu mase bkn time raye la...kalo time raya rasa ikut jln dlm ni lg cepat smpai...hehehe...
kalo balik kg xde urgent mmg aku slalu lalu ikut sini je...:)

Hidier 22-08-2011 04:43 PM

Quote:

Originally Posted by kaylis (Post 10507570)
nak elak jammed, cuba balik lepass sahur atau balik ke utara pukul 5 pagi dari KL...confirm tak jammed, kereta byk tapi jalan tak sangkut2...aku dah stay 11 tahun kat KL, kalau balik kg ke utara jarang jammed sebab tu tipsnya tak nak jammed...jgn citer kat org lain, aku citer kat warga CG jer....:)):))

TQ bos..

ok ok..aku x citer kat org len..aku soh kengkawan aku baca kat CG ni jek.. hehe :D

Hidier 22-08-2011 04:45 PM

Quote:

Originally Posted by unos9914 (Post 10507578)
tu mase bkn time raye la...kalo time raya rasa ikut jln dlm ni lg cepat smpai...hehehe...
kalo balik kg xde urgent mmg aku slalu lalu ikut sini je...:)

cantek..info yg menarik..TQ TQ :)cgrock

faris_sn 22-08-2011 04:54 PM

10 thn beraya balik penang...raya thn lepas paling worst...gerak lepas sahur dlm pkl 5pg ...dar guthrie masuk plus terus lampu raya kat hiway...sampi penang zuhor...selalu paling lewat 9-10..

thn ni aku gerak sehari sebelum raya dlm pkl 4 ptg...berbuka kat hiway ler...

kaylis 22-08-2011 05:09 PM

Quote:

Originally Posted by faris_sn (Post 10507704)
10 thn beraya balik penang...raya thn lepas paling worst...gerak lepas sahur dlm pkl 5pg ...dar guthrie masuk plus terus lampu raya kat hiway...sampi penang zuhor...selalu paling lewat 9-10..

thn ni aku gerak sehari sebelum raya dlm pkl 4 ptg...berbuka kat hiway ler...

aikkk...mcm teruk jer ni..:-? kn pakai plan B kalau mcm ni...:) aku taun lepas raya KL, tak balik utagha pun...

saxxon 22-08-2011 05:24 PM

Quote:

Originally Posted by faris_sn (Post 10507704)
10 thn beraya balik penang...raya thn lepas paling worst...gerak lepas sahur dlm pkl 5pg ...dar guthrie masuk plus terus lampu raya kat hiway...sampi penang zuhor...selalu paling lewat 9-10..

thn ni aku gerak sehari sebelum raya dlm pkl 4 ptg...berbuka kat hiway ler...

kenderaan semakin banyak setiap tahun... hiway dok besar tu gak... kena come up dengan plan A, B, C, D etc.. nak ke utara ada banyak alternative road/route 1) Highway PLUS 2) Jalan lama KL-Tg Malim-Ipoh-Sg Siput-Utara 3) KL- Sg Buloh-Kg Selangor Sabak Bernam -Setiawan -Pantai Remis-Taiping 4) KL-Bidor-Teluk Intan-Kg Gajah-Bt Gajah-Ipoh-Utara

Pernah sekali tu CNY .. aku balik ikut hiway dari KL tiba di area tol Gopeng 5 jam... so sejak itu aku tak masuk hiway bila time CNY

hyrulxxx 22-08-2011 05:30 PM

Quote:

Originally Posted by unos9914 (Post 10507503)
hehehe...bila tiba musim perayaan, laluan balik kedah aku tanpa menggunakan tol sesen pn dr shah alam...(kalo larat)
laluan - shah alam ke sabak bernam, ke hutan melintang - setiawan -changkat jering (kalo xlarat sini naik highway la)...kalo x, lalu parit buntar ke penang pstu naik juru (lepas tol)turun balik sg dua (sblm tol)terus ke sg petani and merbok...

selamat tanpa sesen pn tol...
jarak = highway cuma masa + dlm 2 jam. (kalo highway xjem)

brapa jam bang ???

Fizibiz 22-08-2011 05:36 PM

Quote:

Originally Posted by unos9914 (Post 10507503)
hehehe...bila tiba musim perayaan, laluan balik kedah aku tanpa menggunakan tol sesen pn dr shah alam...(kalo larat)
laluan - shah alam ke sabak bernam, ke hutan melintang - setiawan -changkat jering (kalo xlarat sini naik highway la)...kalo x, lalu parit buntar ke penang pstu naik juru (lepas tol)turun balik sg dua (sblm tol)terus ke sg petani and merbok...

selamat tanpa sesen pn tol...
jarak = highway cuma masa + dlm 2 jam. (kalo highway xjem)

Ye aku kekadang ikut jln ni gak.. tapi sampai chagkat jering terus masuk highway balik la.. insyaallah jln dah clear sgt dah dari changkat jering tu..

Cuma tu lah jln dalam.. time ada lori atau kenderaan lain bawak slow kat depan, pastu kena plak tgh jln kecik.. kena sabar jer lah.. :D

hyrulxxx 22-08-2011 05:39 PM

Quote:

Originally Posted by Fizibiz (Post 10508092)
Ye aku kekadang ikut jln ni gak.. tapi sampai chagkat jering terus masuk highway balik la.. insyaallah jln dah clear sgt dah dari changkat jering tu..

Cuma tu lah jln dalam.. time ada lori atau kenderaan lain bawak slow kat depan, pastu kena plak tgh jln kecik.. kena sabar jer lah.. :D

kes ni yg bini aku serik masuk jln dlm nih ... lori2 suka makan jalan ...

unos9914 22-08-2011 11:49 PM

Quote:

Originally Posted by hyrulxxx (Post 10508033)
brapa jam bang ???

Slalu dlm 6 jam lebih...tp jimat tol dan bole rilek2 bwk keta tu...
isi myk rm50 terus smpai rumah...hehe

unos9914 22-08-2011 11:55 PM

Quote:

Originally Posted by Fizibiz (Post 10508092)
Ye aku kekadang ikut jln ni gak.. tapi sampai chagkat jering terus masuk highway balik la.. insyaallah jln dah clear sgt dah dari changkat jering tu..

Cuma tu lah jln dalam.. time ada lori atau kenderaan lain bawak slow kat depan, pastu kena plak tgh jln kecik.. kena sabar jer lah.. :D

yup...dr changkat jering tu dh clear dh...hehe...
tips, kalo jln mlm dr shah alam sblm kul 11 grk...coz dr pemerhatian aku lori akan kumpul geng2 lori dan dlm kul 11 lepa gerak rmai2...tu slalu sangkut tu...slalu nmpk byk lori parking kt area jln kuala selangor tu (tunggu geng kot)sblm grk tu...:)cgrock

rijal2009 23-08-2011 12:44 AM

selamat hari raya, pandu cermat, jiwa selamat.. :D

Hidier 23-08-2011 08:42 AM

nak tanya, kalau aku dari selatan (johor), exit kat mana yg cantek utk amik jalan biasa nak ke utara bila sampai kl nanti?
amik exit tanjung malim then gerak ke arah ipoh guna jalan biasa OK tak?

(in kes kalau jem la kat kl nanti..hehe)...

toyovios 23-08-2011 09:11 AM

selalunya aku balik ipoh...malam...sejuk kit. tp ye lah..dari perlis ke ipoh...tak lah jem..cuma sampai di tol plus juru je..jem kit...on the way dari ipoh ke perlis pun tak berapa jem. selalu ikut highway plus. serik dah guna jalan lama...sebab pernah accident kt guar cempedak, gurun...:((

mazri_myie 23-08-2011 09:18 AM

ikut perancangan..

kul 4 pagi Jumaat (26hb), dari changlun kedah..ikut PLUS,sahur kat R&R Gurun..
exit Gurun..menghala ke Jeniang..Beris Jaya..Parit Panjang..
masuk highway Kulim-Gerik..terus ke Jeli
Jeli..Tanah Merah..Pasir Mas..Tumpat :)

tu perancangan stakat ni la..

Hidier 23-08-2011 10:13 AM

Quote:

Originally Posted by mazri_myie (Post 10514626)
ikut perancangan..

kul 4 pagi Jumaat (26hb), dari changlun kedah..ikut PLUS,sahur kat R&R Gurun..
exit Gurun..menghala ke Jeniang..Beris Jaya..Parit Panjang..
masuk highway Kulim-Gerik..terus ke Jeli
Jeli..Tanah Merah..Pasir Mas..Tumpat :)

tu perancangan stakat ni la..

aku cuti raya cina tahun lepas, nak balik ke johor ingt nak lalu kelantan... then singgah la terengganu..
konon2 nak elak jem kat PLUS la..
tapi la minit x jadi, so teruskan dari kedah ~ johor la..

rupa2nya, kat kelantan pon jem teruk waktu tu..
kawan2 aku yg balik dari kelantan citer..

nasib baik...
kalau tidak, lari dari mulut harimau, masuk ke kandang boya la.. haha :D

mijie 23-08-2011 10:48 AM

ada sesiapa tak nak balik dari segamat ke kelantan pada hari raya kedua tengahari..nak ajak konvoi sama2

antara jalan dirancang ialah segamat-muadzam lepas gambang then masuk highway LPT...terus ke Jabor, lalu mukhtafi bilal shah..dan sampai di persimpangan bukit besi dungun amik highway LPT 2 terus ke ajil, turun ajil amik jalan ke kuala berang then terus ke kb

jom konvoi

Hidier 23-08-2011 12:28 PM

Quote:

Originally Posted by mijie (Post 10515527)
ada sesiapa tak nak balik dari segamat ke kelantan pada hari raya kedua tengahari..nak ajak konvoi sama2

antara jalan dirancang ialah segamat-muadzam lepas gambang then masuk highway LPT...terus ke Jabor, lalu mukhtafi bilal shah..dan sampai di persimpangan bukit besi dungun amik highway LPT 2 terus ke ajil, turun ajil amik jalan ke kuala berang then terus ke kb

jom konvoi

jalan ke Trg dari johor jarang jem..tapi dari KT ke KB, masak gak kadang2 jem dia.. hehe :D

unos9914 23-08-2011 12:38 PM

Quote:

Originally Posted by Hidier (Post 10514326)
nak tanya, kalau aku dari selatan (johor), exit kat mana yg cantek utk amik jalan biasa nak ke utara bila sampai kl nanti?
amik exit tanjung malim then gerak ke arah ipoh guna jalan biasa OK tak?

(in kes kalau jem la kat kl nanti..hehe)...

Exit NKVE Shah Alam (bkt Jelutong), naik guthrie pstu kuar jln kuala selangor...bermula la jln dlm tu...hehehe

Hidier 23-08-2011 02:31 PM

Quote:

Originally Posted by unos9914 (Post 10516733)
Exit NKVE Shah Alam (bkt Jelutong), naik guthrie pstu kuar jln kuala selangor...bermula la jln dlm tu...hehehe

oo..kena naik guthrie ke..

TQ for the info..

leh masukkan ke dalam plan B ni.. :D

:)cgrock


All times are GMT +8. The time now is 04:32 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.