CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Investor Discussion (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=203)
-   -   Kyat Myanmar - BERITA PANAS!!! - diapungkan (RV) pada 1 Apr 12!!! = 800 Kyat = USD 1 (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=257939)

saindemo 12-08-2011 02:32 AM

ada member ambil upah tolong tukarkan kyat ke ringgit, services chargenya ialah 10%

Storyday 12-08-2011 02:39 AM

Quote:

Originally Posted by saindemo (Post 10391492)
ada member ambil upah tolong tukarkan kyat ke ringgit, services chargenya ialah 10%

Wah, mcm berita baik je nih?

hafis_81 12-08-2011 03:06 AM

Quote:

Originally Posted by woolwich (Post 10391054)
Question by wiranto: Where can I find a money changer in Singapore which buy Myanmar Kyat?
Basically, I had some Myanmar Kyat in hand which I wish to SELL them back to Spore Dollar. Where can I find a money changer in Singapore who willing to BUY Myanmar Kyat? For example, if I had MMK1,000, how much SGD will I be getting? Thanks.

Best answer:

Answer by krisnaamoooorrthy BHA
raffles place:)paid:)paid

Raffles Place tu mmg port money changer kt sgpore...:">

feza2020 12-08-2011 05:18 AM

mcm ne nak dapatkan kyat ni?

xe-a203 12-08-2011 06:18 AM

Askm....slmt pg pd yg dh on9 pagi2 nihh...

abu syafi 12-08-2011 07:15 AM

w'salam.... baru satu malam.. dah 13 page.. hebat2.. sementara menunggu iqd kita main kyat dulu...

mrblack78 12-08-2011 07:36 AM

Assalam n selamat pagi semua.

sconsult 12-08-2011 07:38 AM

dahsyat juga penangan kyat ni !

sconsult 12-08-2011 07:44 AM

Semalam aku sempat keluarkan sikit duit 1000 kyat dari peti besi bank aku. Cantik lagi!

AuraSuccess_88 12-08-2011 07:49 AM

Quote:

Originally Posted by along313 (Post 10390880)
takut kena tangkap je kt sane sbb bawa duit kyat dr luar. kena suruh org myanmar tukarkan la camtu huhu

lau g sempadan...guna ajer duit nie..tukar ajer kat mane pon boleh ...saya beli lembu baru sangat tapi rate tetap rate lama..tk de pon rate rv ker ape dari sana:-?

BOCEH 12-08-2011 08:01 AM

aku pernah dapat note 1000 kyat sekeping rm2...
dapat 20 keping je....

minggu depan sampai kot seguni :o:o:o

musyazu 12-08-2011 08:29 AM

Quote:

Originally Posted by boceh (Post 10392708)
aku pernah dapat note 1000 kyat sekeping rm2...
dapat 20 keping je....

minggu depan sampai kot seguni :o:o:o

Kot tu agak2nya sampai tak? :D Kalau sampai, boleh borong ngan bro.

hyfactive 12-08-2011 09:19 AM

potensi macamana plak ye abe2 sekeliang?

hyfactive 12-08-2011 09:21 AM

info dari wiki..

Current MMK exchange rates

Since 2001, the official exchange rate has varied between 5.75 and 6.70 kyats per US dollar (8.20 to 7.00 kyats per euro). However, the street rate (black market rate), which more accurately takes into account the standing of the national economy, has varied from 800 kyats to 1335 kyats per USD (985 to 1475 kyats per EUR). Black market exchange rates (USD to MMK) decrease during the peak of the tourist season in Burma (December to January). The following exchange rates are official and are primarily stagnant. They do not indicate performance of the actual national economy.

1 USD = K 6.51
1 EUR = K 9.3723
1 GBP = K 10.5613
1 JPY = K 0.0702
1 CNY = K 0.9541

Rates are as of 4 January 2010.

According to The Irrawaddy, which provides accurate estimates of the black market (street rate, and hence unofficial), are as follows:

1 USD = K 1280 Rates are as of 15 February 2007
1 USD = K 1350 Rates are as of 21 September 2007
1 USD = K 1325 Rates are as of 15 October 2007
1 USD = K 1100 Rates are as of 14 March 2008
1 USD = K 1240 Rates are as of 21 October 2008
1 USD = K 1130 Rates are as of 1 August 2009
1 USD = K 960 Rates are as of 20 November 2009
1 USD = K 1040 Rates are as of 21 January 2010
1 USD = K 890 Rates are as of 22 October 2010
1 USD = K 830 Rates are as of 12 January 2011
1 USD = K 823 Rates are as of 11 May 2011

According to Shwe Rooms, a Burmese website which updates exchange rates daily, the exchange rates are as follows

1 USD = K 870 Rates are as of 21 January 2011
1 USD = K 895 Rates are as of 20 February 2011
1 SGD = K 690 Rates are as of 20 February 2011

SuPerhEro 12-08-2011 09:28 AM

Quote:

Originally Posted by sconsult (Post 10390863)
aku pun pelik sama, member aku kat myanmar pun tolak kyat kat aku rate murah je. Kenapa dia tak tukar ke USD guna rate tinggi tu !

mmg murah je Kyat ini setahu aku.. sumua jual beli Kyat ikut black market rates je. sebab itu dia tolak murah je dekat kau. :D

official rates oleh central bank Myammar tidak di iktiraf sebab tidak follow actual economy performance, #:-S

fordLASER 12-08-2011 09:34 AM

Klau silap tolong btolkan yea.
Mengikut perkiraan saya nilai usd akan jatuh, sebab itulah yg dikatakan kenaikkan pd matawang myanmar & yg sewaktu dgnnya. Pd pendapat saya ianya masih spt nilai emas, yg mempunyai satu nilai sahaja wlaupun berbeza masa. Nilai tetap sama.
Ini hanya teori saya sahaja. Sila komem

sconsult 12-08-2011 09:44 AM

Quote:

Originally Posted by SuPerhEro (Post 10393457)
mmg murah je Kyat ini setahu aku.. sumua jual beli Kyat ikut black market rates je. sebab itu dia tolak murah je dekat kau. :D

official rates oleh central bank Myammar tidak di iktiraf sebab tidak follow actual economy performance, #:-S

Mana dtg nya official rate tu ye...IMF?

sconsult 12-08-2011 09:47 AM

Quote:

Originally Posted by boceh (Post 10392708)
aku pernah dapat note 1000 kyat sekeping rm2...
dapat 20 keping je....

minggu depan sampai kot seguni :o:o:o

he he...aku pernah dapat free....tapi dah comot....siap ada dakwat !

gapo98 12-08-2011 10:03 AM

nak tanya potensi MMK ni camno saper leh bagi info...contoh

Beli 1000 MMK = RM? dan potensinya nanti camno akan jadi brapa RM? ceciter2

Dkgr@y 12-08-2011 12:06 PM

caiyok kyat.. kemon!

woolwich 12-08-2011 12:12 PM

Quote:

Originally Posted by gapo98 (Post 10393769)
nak tanya potensi mmk ni camno saper leh bagi info...contoh

beli 1000 mmk = rm? Dan potensinya nanti camno akan jadi brapa rm? Ceciter2

sila check ke laman sesawang bnm, tq

hairi1210 12-08-2011 12:23 PM

Quote:

Originally Posted by sconsult (Post 10393625)
he he...aku pernah dapat free....tapi dah comot....siap ada dakwat !

aku dpt Rm1K kyat dr seorng kenalan asal dr myanmar.. dia bg FREE ja.. siap ada "chop" PIC lagi,hehehe...tp nasib dia just ada simpan 1K ja.. dia bwa mai orignal dr sana..

md.mazlan 12-08-2011 12:37 PM

ready stok semua dah kena booking bro...klu nak kena order dulu..note 100kyat : 1000pcs = RM3000.....belian secara set sahaja...
(1 set 1000pcs)...berminat boleh order....deposit cuma RM300...tempoh..1-2 minggu...tapi biasanya seminggu dah sampai..berminat boleh pm saya..jup lg pun nak buat order klu nak boleh join terus....wang deposit akan dekembalikan sekirannya stok takda...0133537210

saga merah 12-08-2011 12:45 PM

den bru perasan ada thread kyat..nk usha2,mna taw dapat sekpng 2..hehe..

sconsult 12-08-2011 01:02 PM

Stock available: 1000 kyat. Kalau minat...ym saja (kat siggy tu )

hasleyna 12-08-2011 01:06 PM

sy ada 7k kyatt nak jual. berminat pm

md.mazlan 12-08-2011 01:09 PM

salam....ada kesilapan sedikit pada post saya tu....bukan note 1000kyat tapi note 100kyat....(dpt info salah dari supplier)..harap dimaafkan:)


minimum belian 1000pcs : RM3000...berminat pm saya
:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:) cgrock:)cgrock

ready stok semua dah kena booking bro...klu nak kena order dulu..note 100kyat : 1000pcs = RM3000.....belian secara set sahaja...
(1 set 1000pcs)...berminat boleh order....deposit cuma RM300...tempoh..1-2 minggu...tapi biasanya seminggu dah sampai..berminat boleh pm saya..jup lg pun nak buat order klu nak boleh join terus....wang deposit akan dekembalikan sekirannya stok takda...0133537210

ready stok 4 pcs note 5000kyat....yg nie btl2 ada punya..tgl 4 pcs je...RM150/pcs

abuyakl 12-08-2011 02:45 PM

Salam

note 5000 KYAT @ RM150.....ready stock 10 pcs... order sebelum pkl 5, eok sampai ke pintu anda :)

MyEfanZ 12-08-2011 02:50 PM

Quote:

Originally Posted by abuyakl (Post 10396257)
Salam

note 5000 KYAT @ RM150.....ready stock 10 pcs... order sebelum pkl 5, eok sampai ke pintu anda :)

5000kyat ni kalau dah RV berapa potensinya dalam RM??

amazinggold88 12-08-2011 02:57 PM

100kyat note 5k nk lego sume.rm2200 jek.sape nk pm ye.cod kl

abuyakl 12-08-2011 03:00 PM

Quote:

Originally Posted by MyEfanZ (Post 10396334)
5000kyat ni kalau dah RV berapa potensinya dalam RM??


rate dah ada kat web BNM tapi belum implemented ...1 kyat = RM0.46

sconsult 12-08-2011 03:08 PM

Quote:

Originally Posted by amazinggold88 (Post 10396444)
100kyat note 5k nk lego sume.rm2200 jek.sape nk pm ye.cod kl

woooo...best ni !

xe-a203 12-08-2011 03:12 PM

askm ....slmt ptg

dh rv belum?:D

kapak 12-08-2011 03:16 PM

dh macam2 duit jual kt cg ni\
xde yg jual rupiah ke :))

woolwich 12-08-2011 03:18 PM

dah mcm MC dah cg ni kih3

malaysia86 12-08-2011 03:24 PM

Quote:

Originally Posted by amazinggold88 (Post 10396444)
100kyat note 5k nk lego sume.rm2200 jek.sape nk pm ye.cod kl

maksud nye 100 keping note 5k = rm2200?

amazinggold88 12-08-2011 03:28 PM

Quote:

Originally Posted by malaysia86 (Post 10396913)
maksud nye 100 keping note 5k = rm2200?

20 keping bos.20 x 5000=100,000 kyat:D

silvermaddness 12-08-2011 03:30 PM

todea..laju btul thread nie..haha

TruthHunter2011 12-08-2011 03:34 PM

Mengapa orang tiba-tiba meminta Myanmar Kyat?

Ramai orang telah ditipu untuk membeli Myanmar Kyat. Mereka diberitahu bahawa Kyat akan naik berbanding USD satu hari. Satu berita baru-baru ini kira-kira satu kenyataan oleh Myanmar Union Menteri Kewangan dan Hasil U Hla Tun berkata bahawa Myanmar menimbangkan untuk menyesuaikan diri lagi kadar pertukaran asing yang rasmi dalam usaha untuk menstabilkan pasaran pertukaran asing dalam negeri. Myanmar akan menyelaraskan dengan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dalam usaha. Dalam bahasa yang mudah, Myanmar akan menilai semula Kyat. Penjual menggunakan BNM Ringgit Kadar Pertukaran Asing sebagai alasan untuk menjual notes Kyat.

Kebenaran tentang Myanmar Kyat

Apa yang mereka tidak tahu bahawa Myanmar Kyat telah menjual di pasaran haram sejak tahun 1990. Bank dan Money Changer di Malaysia tidak akan menerima melainkan jika anda pertukaran menggunakan harga pasaran gelap. Kadar Pasaran Hitam dan rasmi kadar pertukaran asing benar-benar berbeza. BNM menggunakan kadar pertukaran asing rasmi tetapi kebenaran Myanmar Kyat sentiasa didagangkan menggunakan kadar pasaran hitam yang mengambil kira kedudukan ekonomi negara Myanmar. Pada masa ini kadar pertukaran asing rasmi MMK6.7 USD1 tetapi sebenarnya harga MMK830 USD1 dalam pasaran jalan.

Jawapan Saya

Saya tidak pasti berapa ramai orang yang telah tertipu membeli nota kerana ia tidak mudah untuk mendapatkan Myanmar Kyat. Melainkan jika anda pergi ke Myanmar dan bertukar-tukar dengan USD. Tidak ramai orang sedar bahawa Malaysia Bank dan Money Changer tidak akan menerima Myanmar Kyat mengikut kadar pertukaran asing yang rasmi. Menjawab kepada soalan yang diberikan, "Anda boleh bertukar-tukar Myanmar Kyat jika anda ingin untuk menggunakan Black Harga pasaran", dan inilah jawapan saya.

silvermaddness 12-08-2011 03:42 PM

Quote:

Originally Posted by TruthHunter2011 (Post 10397063)
Mengapa orang tiba-tiba meminta Myanmar Kyat?

Ramai orang telah ditipu untuk membeli Myanmar Kyat. Mereka diberitahu bahawa Kyat akan naik berbanding USD satu hari. Satu berita baru-baru ini kira-kira satu kenyataan oleh Myanmar Union Menteri Kewangan dan Hasil U Hla Tun berkata bahawa Myanmar menimbangkan untuk menyesuaikan diri lagi kadar pertukaran asing yang rasmi dalam usaha untuk menstabilkan pasaran pertukaran asing dalam negeri. Myanmar akan menyelaraskan dengan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dalam usaha. Dalam bahasa yang mudah, Myanmar akan menilai semula Kyat. Penjual menggunakan BNM Ringgit Kadar Pertukaran Asing sebagai alasan untuk menjual notes Kyat.

Kebenaran tentang Myanmar Kyat

Apa yang mereka tidak tahu bahawa Myanmar Kyat telah menjual di pasaran haram sejak tahun 1990. Bank dan Money Changer di Malaysia tidak akan menerima melainkan jika anda pertukaran menggunakan harga pasaran gelap. Kadar Pasaran Hitam dan rasmi kadar pertukaran asing benar-benar berbeza. BNM menggunakan kadar pertukaran asing rasmi tetapi kebenaran Myanmar Kyat sentiasa didagangkan menggunakan kadar pasaran hitam yang mengambil kira kedudukan ekonomi negara Myanmar. Pada masa ini kadar pertukaran asing rasmi MMK6.7 USD1 tetapi sebenarnya harga MMK830 USD1 dalam pasaran jalan.

Jawapan Saya

Saya tidak pasti berapa ramai orang yang telah tertipu membeli nota kerana ia tidak mudah untuk mendapatkan Myanmar Kyat. Melainkan jika anda pergi ke Myanmar dan bertukar-tukar dengan USD. Tidak ramai orang sedar bahawa Malaysia Bank dan Money Changer tidak akan menerima Myanmar Kyat mengikut kadar pertukaran asing yang rasmi. Menjawab kepada soalan yang diberikan, "Anda boleh bertukar-tukar Myanmar Kyat jika anda ingin untuk menggunakan Black Harga pasaran", dan inilah jawapan saya.

yang kaya orang tukang jual kyat...haha..ntah boleh tukar ke idak nnt :))


All times are GMT +8. The time now is 05:26 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.