CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Electrics, Electronics, DIY (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=251)
-   -   DIY :: Rumah Kontena (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=257563)

xtraez 13-08-2011 06:52 PM

Tentang kabin nih.. aku pernah lihat ada satu resort pakai guna kabin nih.. masalah utama.. Panas..Tp dia orang pasang air con dan bumbung besar di atas Kabin tu..

Memang cantik kalau konsep di perbincangkan lagi.

Megat Sri Rama 13-08-2011 07:00 PM

Quote:

Originally Posted by xtraez (Post 10408696)
Tentang kabin nih.. aku pernah lihat ada satu resort pakai guna kabin nih.. masalah utama.. Panas..Tp dia orang pasang air con dan bumbung besar di atas Kabin tu..

Memang cantik kalau konsep di perbincangkan lagi.

panas tu, dari pengalaman bro/kawan tinggal di resort tu atau dari pengalaman tinggal di kabin?



kalau kabin yang biasa orang guna untuk pejabat di tapak pembinaan, itu langsung tiada penebatan haba.

saya bertanya sebab saya nak tahu seberapa efektif penebatan haba di resort tu... yang kat langkawi tu kan?

Pak M 15-08-2011 11:06 AM

Quote:

Originally Posted by little_lily (Post 10406599)
wow, lenkali nk g langkawi nk duduk sini la :-?:-?

aku pun nak try la dok sana... rase nk pi langkawi je..
rehat2 minda sket.. hehe :D

Pak M 15-08-2011 11:08 AM

aku rase nk buat hostel la..
tanah dah ade walaupun xbesar. ingat nk buat 2 / 3 tingkat.

little_lily 15-08-2011 11:15 AM

Quote:

Originally Posted by Pak M (Post 10424936)
aku rase nk buat hostel la..
tanah dah ade walaupun xbesar. ingat nk buat 2 / 3 tingkat.

tanah ktner tu :-?:-?
buat la townhouse, 1 lot leh muat 6 unit :D

Pak M 16-08-2011 06:32 AM

Quote:

Originally Posted by little_lily (Post 10425010)
tanah ktner tu :-?:-?
buat la townhouse, 1 lot leh muat 6 unit :D

nk buat area KT.. kat gong badak. sini ade UDM, UMT dan Maktab.
permintaan rumah kat sini tinggi.. :D

xtraez 31-08-2011 11:02 PM

Quote:

Originally Posted by Megat Sri Rama (Post 10408780)
panas tu, dari pengalaman bro/kawan tinggal di resort tu atau dari pengalaman tinggal di kabin?



kalau kabin yang biasa orang guna untuk pejabat di tapak pembinaan, itu langsung tiada penebatan haba.

saya bertanya sebab saya nak tahu seberapa efektif penebatan haba di resort tu... yang kat langkawi tu kan?

Memang panas dalam cabin bila mula2 kita masuk, sementara menunggu aircon menyejuk.
Berdasarkan pemerhatian pada cabin resort .. cabin di tebat dengan plywood jer dan bergantung pada bumbung besar yang menutupi kawasan cabin tu.

xtraez 31-08-2011 11:12 PM

Bumbung
 
2 Attachment(s)
gambar2 contoh cadangan untuk bumbung.. sumber dari jiran sebelah.

whizjet 05-09-2011 02:14 PM

masalah utama dgn container adalah utk mengeluarkan haba. sebabnya ia mmg tak di reka utk mengeluarkan haba. jadi langkah yg paling penting adalah utk mengelakkan haba dari memasuki container kita. teknologi terkini yg telah ada dimalaysia ia dgn "spray" foam. tp maaf sy sendiri tak berapa familiar dgn teknik ini.

mantoya 05-09-2011 09:54 PM

kasi up mana otai2 ni....seronok jg tgk korang bincgkan kat sini...

ultrajenglot 07-09-2011 12:18 PM

aiseh dah habis ke?xpe2 subscribe dulu bebenang ni:)cgrock:)cgrock:)cgrock

fuyoh13 20-09-2011 02:30 AM

up skit... menarik betul nie.

muhafis 20-09-2011 12:23 PM

kalau kat singapore,
yg kerja kat sentosa ade
die letak pekerja dok kat kontena,
tapi aku tak tau plak mcm mana dia bikin
kasi selesa dok dalam tue.

sehasta mungkin 20-09-2011 09:11 PM

Saya sungguh tertarik dengan tajuk ini. Boleh joint

clorox_bersih 20-09-2011 09:32 PM

perlu pakai exhaust fan tak untuk keluarkan haba tu??

xtraez 20-09-2011 09:36 PM

Quote:

Originally Posted by muhafis (Post 10762604)
kalau kat singapore,
yg kerja kat sentosa ade
die letak pekerja dok kat kontena,
tapi aku tak tau plak mcm mana dia bikin
kasi selesa dok dalam tue.

dapat ambik gambo cantik tu..boleh jadi bahan rujukan.

muiz_ismail 20-09-2011 09:54 PM

smart gileeee...

azanhusni001 20-09-2011 10:02 PM

nice idea gak rumah nih.....

kalau betul lagi murah dari rumah binaan batu dan kayu....idea ni boleh guna utk resort ataupun cabin homestay....

thumbs up!

CyberMachine 20-09-2011 10:04 PM

dalam 10k kot...kabin, lampu, aircond semua...

sehasta mungkin 20-09-2011 11:13 PM

Lagi ...gambar dan project yang telah berjaya...disini
HyBrid Architecture

http://www.hybridarc.com/wp-content/...mcourt_006.jpg

http://www.hybridarc.com/wp-content/...m-c_floor1.jpg

http://www.hybridarc.com/wp-content/...m-c_floor2.jpg

http://www.hybridarc.com/wp-content/...m-c_floor3.jpg

http://www.hybridarc.com/wp-content/...ve-section.jpg

Memang menarik...:">:D

MinumanKesihatan 26-09-2011 08:08 AM

klu nak sewa sebulan agk2 byr berapa???

rahimi 26-09-2011 08:31 AM

untuk short term boleh la.. tapi kalu untuk longterm.. x berapa nak sesuai kot.. thats why mostly construction site office pkai kontena utk wat ofis sbb average construction period lebih kurang 2-3 tahun sahaja.. then kelebihan dia senang nak dismantle @ demolish ofis tersebut selepas construction selesai.. kalu nak sebut pasal ventilation system mmg dalam sesebuah kontena mmg sgt teruk sbb kontena di rekabentuk untuk goods transportation bukan untuk didiami manusia.. so bayk yang perlu di buat @ ditambahbaik sebelum ianya sesuai untuk diduki manusia and thats will invole cost.. just my 2 cent .. peace

kunang 16-10-2011 03:10 PM

xde sambungan lagi? menarik ni, boleh buat tgh2 utan sket, nk bela livestock, hehe

perwira 27-10-2011 11:29 PM

aku nk tanya. kontena ni besi ke apa? dia x alirkan karen letrik ke? :D

yinbyungheon 04-01-2012 11:43 AM

Quote:

Originally Posted by Megat Sri Rama (Post 10376752)
Assalamualaikum...


Objektif

Tujuan thread ini adalah untuk mengujudkan satu wadah perkongsian dan perbincangan tentang penggunaan kontena lusuh sebagai satu alternatif pembinaan tempat tinggal manusia serta binaan kegunaan lain (perniagaan, pejabat, sekolah, dll.)

Kos pemilikan rumah yang meningkat, perubahan gaya hidup di bandar yang tidak menyenangkan (trafik sibuk, jalan bertol, bising, dsb.) memerlukan kita kreatif dalam membina rumah untuk berteduh.

Rumah kontena terkait dengan imej buruk. Sebut saja rumah kontena, ramai yang terbayang ia berupa buruk, panas, dan sebagainya. Dalam fikiran ramai, ia hanya layak untuk orang miskin.

Realitinya keadaan sudah jauh berbeza... itulah yang akan diperlihatkan dalam thread ini.

Pastikan anda terus membaca.



Sumbangan Anda

Diharapkan para jurutera (awam, mekanikal, struktur) dan arkitek di CG ini dapat membantu memberikan input dari segi :
  1. Teknikal (pengiraan kekuatan struktur, apa yang melemahkan struktur, tebatan haba, dll.)
  2. By Law (keperluan perundangan, kerenah permit pembinaan)
  3. Design Consideration (Estetika, Praktikalisme, dsb.)

Mereka yang bekerja dalam sektor perkapalan, lojistik, forwarding diharap dapat memberi input dari segi :
  1. Keberadaan kontena (harga semasa kontena terpakai)
  2. Maklumat tentang kontena (cara membaca kod badan kontena untuk mengetahui sejarah penggunaan kontena tersebut, jenis-jenis binaan kontena yang ada, dsb.)



Maklumat Dikongsikan

Jalur ini diharap akan mempunyai maklumat :
  • Galeri - projek-projek yang berjaya dari seluruh dunia
  • Maklumat mengenai sistem kontena
    • Apakah standard saiz kontena yang ada
    • Apakah kontena ISO
    • Bagaimanakah kontena mendapat kekuatan strukturnya
    • Apakah ubahsuai yang menjejaskan kekuatan kontena serta apa cara untuk mengimbal-balas ubah suai tersebut
    • Mengapakah kontena semakin popular sebagai kaedah membina rumah
    • dan sebagainya
  • Berapakah harga sebiji kontena di Malaysia, di mana mencarinya?
  • Dan lain-lain

salam bro...ada x org buat utk rumah burung walid?
TQ

fireshuffler94 04-01-2012 11:59 AM

macam best je ni..

mantoya 24-02-2012 12:32 AM

kasi up lagi bump...

kekez 24-02-2012 09:19 AM

dari segi ventilation mmg x berapa sesuai, lagi satu kontene bukan struktur kekal, mmg la boleh diangkat,diubah sebab ia tidak menggunakan foating@piling sepeti bangunan atau rumah yang kite duduk,

misal kata banjir berlaku@ taufan, selambe jek konena hanyut@melayang :)

eday84 24-02-2012 09:42 AM

Erm kat UPM dulu ada dewan kuliah dari kontena
kitorang masuk pun dalam ok jgk hehe.. Tapi mmg mcm kontena la pastu letak tingkap je.. ada asas batu dan ada tangga. ok la.. tapi airconditioned.

Ada jugak terfikir nak cari kontena ni tapi mungkin sebagai tempat kedua dan letak di halaman saja..

eday84 24-02-2012 10:04 AM

Kalau macamni nak jugak satu huhu..
Beli tanah je.. Erm bila nak buat ni?

Lagi satu kalau plumbing tu air longkang dan air kumbahan pergi mana? Sistem sekarang simpan bawah tanah kan? Kena korek ke

mantoya 24-02-2012 10:10 AM

Quote:

Originally Posted by eday84 (Post 12348163)
Kalau macamni nak jugak satu huhu..
Beli tanah je.. Erm bila nak buat ni?

Lagi satu kalau plumbing tu air longkang dan air kumbahan pergi mana? Sistem sekarang simpan bawah tanah kan? Kena korek ke

boleh bikin punya....:D:D:D...
memang caralah guna kontena,cuma dari segi ketahahnn mcm ne pulak?

eday84 24-02-2012 10:31 AM

Quote:

Originally Posted by Megat Sri Rama (Post 10406488)
itu masih lagi sesuatu yang kelabu asap..

market kontena 40 kaki di Malaysia lebih kurang RM8k...

so agak-agak le berapa kosnya.

kalau 5 biji kontena 40 kaki, boleh dapat luas lantai 1500sqft. kos kontena dalam RM40k. Katakanlah kos semuanya jatuh RM100k (dengan kemasan dalam yang selesa), masih berbaloi sebab sekarang rumah apa dapat dengan RM100k? Flat murah dapat le kut... itu pun dalam 660sqft. Tapi itu kalau tuan jenis yang tak ambil port apa orang cakap la.

tapi kalau pakai 3 pun dah boleh dapat 1500 sqft. kos kontena RM24k, tapi kena beli besi sendiri. Tough work sebab kerja dengan besi yang berat.

the thing is, dengan kontena, jika seseorang tu memang kaki DIY, ada kemahiran kerja besi asas (welding, cutting, repainting) dia boleh buat sendiri, most of the time seorang diri. Sekali sekala sahaja perlu orang bantu.

bila buat rumah guna konkrit, yang tak tahan sekarang Indon-indon yang suka tekan harga borong. Kalau tak borong, alamatnya kerja seminggu jadi 2 minggu, sudah lari kos.

Kerja dengan konkrit perlu, formwork. Plywood. Harga plywood pun murah sikit sahaja dari gypsum board. Maka kalau pakai gypsum board untuk panel dinding dalaman, sama sahaja...


Apa yang saya cari dari kontena adalah ruang yang luas.

ruang 40 kaki lebar tanpa gangguan tiang (sekiranya jumpa kaedah untuk reinforce side rail kontena la)... jika nak buat benda yang sama dengan konkrit perlukan beam yang besar dan makanya tiang juga harus besar.

bagus jgk ni
igt nak beli satu la letak kat laman hehe..
Leh buat jadi patio ke atau apa2 la yg terfikir

lg 1 klau ada tanah harga tanah nak kena kira juga kan

eday84 24-02-2012 10:32 AM

Quote:

Originally Posted by mantoya (Post 12348249)
boleh bikin punya....:D:D:D...
memang caralah guna kontena,cuma dari segi ketahahnn mcm ne pulak?

well kalau ada tanah dan kita punya,
setiap 5 tahun tukar la kontena bila dah berkarat..
rm 8 ribu je

2 kontena dah cukup, nak renovet tambah lagi 1 kontena hehe

eday84 24-02-2012 10:37 AM

Quote:

Originally Posted by xtraez (Post 10583946)
Memang panas dalam cabin bila mula2 kita masuk, sementara menunggu aircon menyejuk.
Berdasarkan pemerhatian pada cabin resort .. cabin di tebat dengan plywood jer dan bergantung pada bumbung besar yang menutupi kawasan cabin tu.

Cuba kita letak bawah pokok yang tinggi dan banyak daun
mungkin sejuk.. atau konsep kontena ni sesuai dalam hutan yg sejuk

azrulahmad 24-02-2012 12:04 PM

menarik.. kat sini ada jual... http://www.steelhouse.cn/en/products.php?tid=3

kat sini info menarik http://containerhomess.com

mantoya 28-02-2012 08:17 PM

kasi up bg en Megat n arkitek2 CG terang n bincangkan lg....

bimmers 28-02-2012 08:23 PM

kebun den pun pakai kontena...

lelakiselamanya 28-02-2012 08:28 PM

Aku pernah duduk dalam kontena....tempat kerja (bilik kerja)....kena wajib aircond bro....kalo xde aircond panas.....cuaca kita panas....lagi panas bila tengah hari...kalo blackout...meme kena kluar

dazzmine 28-02-2012 08:38 PM

wah..menarik jugak ni..klo dpt best gak

T1000 28-02-2012 08:40 PM

kalau ada petir. macam mane? tak kene sambar ke? :p


All times are GMT +8. The time now is 01:18 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.