CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Info, Debate (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=255)
-   -   Share/Info : Tepung Gandum di Malaysia BAHAYA & BerBab* (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=252646)

azanney 26-07-2011 05:27 PM

tepung cap sauh??

damaiG 26-07-2011 06:06 PM

if tepung tu ada cop halal yakin la yg jakim dh buat kerja dia sebaik mungkin..tanggjwab halal haram tu kita dh serahkan pada pihak yg berwajib..awas ya..jika sekali dh ada was2 sebaiknya ditinggalkan benda tu.

lelabah 26-07-2011 06:57 PM

Sangat suka jika sesiapapun berkongsi info, tetapi biarlah dengan bukti disertakan.

Balik2 asyik dengar orang cakap, member bagitau (ayat standard). Nak bukti tak boleh beri/tunjuk.

Kalau betul2 benda tu ada sesuatu yang meragukan/bahaya dah lama kerajaan bertindak.

Setiap barangan yang masuk ke sini memang kena ikut piawaian standard kerajaan Malaysia.

abahmu 26-07-2011 07:03 PM

Quote:

Originally Posted by lelabah (Post 10221808)
Sangat suka jika sesiapapun berkongsi info, tetapi biarlah dengan bukti disertakan.

Balik2 asyik dengar orang cakap, member bagitau (ayat standard). Nak bukti tak boleh beri/tunjuk.

Kalau betul2 benda tu ada sesuatu yang meragukan/bahaya dah lama kerajaan bertindak.

Setiap barangan yang masuk ke sini memang kena ikut piawaian standard kerajaan Malaysia.

ambo stuju......

kaYaIlmu 26-07-2011 07:15 PM

ambo guna cap sauh...

callgirl 26-07-2011 07:22 PM

Quote:

Originally Posted by gersangnye (Post 10221005)
dah lama aku tak baca perkataan "PADI HUMA"...hehehhe

so lepas ni awak akan haramkan diri awak dr makan apa jua makanan berasaskan tepung?

roti...
cekodok...
roti canai..

kuih muih...


ayam dan daging juga? sbb ayam dan daging selalunye akan dibasih dengan tepung.
*avatar awak tu, TELAH NYATA HARAM jika melihatnya.

pawaih 26-07-2011 07:30 PM

karut.. xde bukti scientific..

zinedine 26-07-2011 11:50 PM

Hukum makan tepung gandum adalah haram! Sebabnya nenek kepada member nenek aku cakap semua tepung gandum yang diproses ni ada campur dadah morfin yg dibasuh dgn taik babhi. Itu pasal tepung gandum jadik haram & najis mughallazoh.

noOb 27-07-2011 12:18 AM

Quote:

Originally Posted by zinedine (Post 10224168)
Hukum makan tepung gandum adalah haram! Sebabnya nenek kepada member nenek aku cakap semua tepung gandum yang diproses ni ada campur dadah morfin yg dibasuh dgn taik babhi. Itu pasal tepung gandum jadik haram & najis mughallazoh.

wahh..
ni lagi mantap..

RuthlessFairy 27-07-2011 12:28 AM

bemci betol aku ngan rumors mcm ni unless ada bukti sahih.
tepung dubai sama ke ngan tepung malaysia tt?

ok. niat kau baguss, bagi info.

tapi aku takut ko salah bg info dan ko menyebabkan orang makan benda haram beb.
elok2 benda tu tak haram,, terus jadik haram disebabkan keraguan yg ko bawak ni.

silibug 27-07-2011 12:38 AM

ape2pun roti high5 mmg aku boikot.. dulu ppandai dia g tipu kite.. wat kat kilang kotor..wlpn skrg dah bersih.

jb4401 27-07-2011 12:41 AM

kalu info ni benar...
maka yg bersalah adalah pihak atasan..jakim dan bla blaa..
kerna tak war war perkara tersebut...
selagi tak kuar fatwa yg mengatakan haram..
maka bedal je laa

masuk musim perayaan..
susah bebeno nk carik tepung cap kunci...blue key

monolo9 27-07-2011 01:55 AM

tepung brand apa ek yg tak dibleach? brand cap kunci n cap sauh aku check memang pakai benzoyl peroxide ni, siut la selama ni termakan racun :(scam:(scam:(scam:(scam:(scam

aquawave1 27-07-2011 02:16 AM

aku beli je roti kampung, walau keras tp kurang bhn pengawet... pandangan aku lah...
mcm roti ada expired date... cuba anda buat experiment, dr expired date sampai roti berkulat berapa lama masa diambil.... setahu aku lah lagi lama dia x berkulat, maknanya lg banyak bahan pengawet n kimia...

aku pernah test semua roti komersial kat Malaysia ni leh tahan 2minggu... tp roti buatan kpg sehari dua lepas expired dia akan berkulat...

sama gak mee kuning, ada seminggu leh tahan kat normal temparature... tp aku guna mee kuning buatan kpg, kalau normal temparature tahan dua-tiga hari je... sbb dia x pakai bahan pengawet... n kurang asid borik... setahu aku gak, lagi tahan lama, lagi tinggi level asid borik...

aquawave1 27-07-2011 02:17 AM

Quote:

Originally Posted by monolo9 (Post 10224936)
tepung brand apa ek yg tak dibleach? brand cap kunci n cap sauh aku check memang pakai benzoyl peroxide ni, siut la selama ni termakan racun :(scam:(scam:(scam:(scam:(scam

tepung gandum Faiza, diaorg claim tanpa benzoyl proxide...

KLVIPER 27-07-2011 04:03 AM

Baguslah orang melayu Islam Malaysia ni sungguh sensitive bab makan minum DAN juga tulisan CROCS dan juga tulisan coca cola.:))

Saya rasa anda menjadi begitu kerana persekitaran kehidupan dan cara hidup masyarakat melayu Islam Malaysia. Sungguh bertuah kerana anda dilahirkan dan dibesarkan di Malaysia. Tidak seperti saudara Islam kita yang hidup dinegara barat yang makan di restaurant2 yang tidak halal seperti pizza hut McDonald, KFC, Food court dan lain2 restaurant. Sebagai contoh direstaurant pizza hut memanag menjual piza yang berbabie tetapi Muslim yang makan kat piza hut tu terpaksa memesan piza yang tak berbabie walaupun dapur, periuk belanga, pisau sponge yang sama digunakan untuk me basuh perkakas dapur.

KLVIPER 27-07-2011 04:05 AM

Sori terDouble post.

damaiG 27-07-2011 03:20 PM

Quote:

Originally Posted by zinedine (Post 10224168)
Hukum makan tepung gandum adalah haram! Sebabnya nenek kepada member nenek aku cakap semua tepung gandum yang diproses ni ada campur dadah morfin yg dibasuh dgn taik babhi. Itu pasal tepung gandum jadik haram & najis mughallazoh.

tekojut den..:)):)) ni dh kompom ke?.. huhu

RuthlessFairy 27-07-2011 03:24 PM

Quote:

Originally Posted by monolo9 (Post 10224936)
tepung brand apa ek yg tak dibleach? brand cap kunci n cap sauh aku check memang pakai benzoyl peroxide ni, siut la selama ni termakan racun :(scam:(scam:(scam:(scam:(scam

tumbuk gndum sendiri kot.

ahib0205 29-07-2011 08:44 PM

Quote:

Originally Posted by monolo9 (Post 10224936)
tepung brand apa ek yg tak dibleach? brand cap kunci n cap sauh aku check memang pakai benzoyl peroxide ni, siut la selama ni termakan racun :(scam:(scam:(scam:(scam:(scam

tepung gandun cap bidara

produk kerluaran bumiputra muslim :)

juweialhaj 30-07-2011 12:30 AM

Quote:

Originally Posted by kasturi (Post 10215974)
bahaya jugak bro...byk karbon monoksida :p:))


camno agaknya nak bezakan tepung yg d bleach dgn yg asli...?

tak susah. senang je. letak sepakat tepung atas tapak tangan. tegangkan plastik die.then tengok dengan teliti. unbleached flour ada bintik2 coklat. manakala sebaliknye putih berseri sahaja :)

KLVIPER 30-07-2011 12:46 AM

Betul ke macam tu? Bukan ke kalau nak pure white gandum di proses hanya menggunakan 100% isi gandum tampa kulit? Kalau nakan tepung yang brown gandum di proses dengan kulitny sekali?

Syedz 03-08-2011 02:02 PM

bagi aku semua makanan ada bahan berbahaya..
kita sebagai pengguna kena la kurangkan makanan yang tak berkhasiat tu..

lilnaldo98 24-11-2011 06:31 PM

Isu pasal tepung nie..terinat aku zaman kecik2 dulu mak aku soh pi beli tepung jenis timbang Time tuh ada jenis tepung yang mahal dan yang murah...yang mahal kaler putih pastu yg murah warna dia pun nampak cam kaler cream sikit.La nie tepung jenis style timbang jarang jumpa dah..semua jenis pack siap2 dah...

Supplier^_^Engineer 24-11-2011 07:51 PM

Hal ni dah lama..cuma takde pihak berani nak buat pengorbankan diri bagitau hal sebenar..

Risiko tu melibat pelbagai business makanan komersial..boleh jadi kes...

Secara individu lah kita hindari sedikit demi sedikit pekara yang boleh memudaratkan kesihatan buat jangkamsa yang panjang...

Bahan kimia yang kategori ni dah lama ada dalam badan kita...tu pasal masa kecil emak aku selalu pesan masak di rumah selamat..dari dok syok makan makanan segera/fast food....dok bangga apa sangat McD ,KFC, Pizza, Domino tu...

kuhebat 24-11-2011 10:36 PM

Betol ke... bukti nya pe? huhu
tkot ni...

GamezStar 24-11-2011 10:40 PM

duduk kampung... masak ikan masin... ulam.. sambal belacan gan sup tauge jer... berkasiat dan sedap

orangseni 24-11-2011 10:42 PM

sama macam kes SARDIN tulang lembut ka nih?

suaji 24-11-2011 10:47 PM

kalo btul laa kat gardenia, x kan laa leh halal plak?..

jgn ckp gardenia tu khas ntuk KR1M je..
hahaha..

iswaraburuk 24-11-2011 11:13 PM

tepung gandum ada vavi...kt dalam rokok ada apa lak..cuba teka hahahahaha

seiryu82 24-11-2011 11:13 PM

dengar satu kawan riuh sekampung

takkan jabatan2 kat malaysia goyang kaki saja
dan luluskan tepung yang bermasalah

ini komen saja lu pikirlah on ur own!

mirah_delima 24-11-2011 11:20 PM

takkan rasuah kot??sprm mana?

mamataro 25-11-2011 12:02 AM

Quote:

Originally Posted by RuthlessFairy (Post 10217912)
sah ke??
takbaik weh buat orang makan benda haram.
contoh la..

A terbaca artikel ni dan terdetik keraguan.
pastu emak dia buat sekodok ikan bilis jagung.
pastu masa makan, dia ada teringat artikel ni
ada keraguan tapi dia memikirkan "sedap plak cekodok emak ni"

lalu dia pun makan.

tak ke dah jatuh haram? kesian A...

aku sokong ko..

kalau taktau ckp taktau. rujuk kepada pakar, jgn amik artikel sana sini, lepas tu timbulkan syak wasangka.

Tapi takpela, mungkin atas dasar kekurangan ilmu boleh juga kita debatkan. cuma kena betul2 adil. jgn pulak lepas baca, terus kata benda tu halal, benda tu haram. buat malu orang Islam.

untuk pengetahuan TT, bahan kimia memang digunakan dalam makanan kita. TT cakap la bahan apa pun yang dijual, kesemuanya ada. Percayalah.

1. dalam tepung ada benzoyl peroxide. Dalam ubat jerawat pun ada bahan ni.
2. dalam ikan ada formaldehyde. dalam proses pembekuan mayat pun ada.
3. ethylene glycol/calcium carbide (orang kita panggil 'karbaid') nak cepatkan proses buah jadi masak. Dalam proses penyahbekuan salji pun guna benda yang sama.

Yang membezakan tu, berapa jumlah yang digunakan dalam makanan. Chemical pulak ada banyak grade. food grade, industrial grade, macam2 lagi la.

kenapa chemical diletakkan dalam food?
kalau tak, kita takdela makanan yang bleh dimakan.Sebab semua product cepat rosak. Tak merasa la kita nak makan Steak dari US, Taco dari Mexico, Pizza dari Itali dan Sushi dari Jepun.

Bahan kimia ni memang kalau makan terlebih, jadila mcm TT tuliskan tu. Tapi, apa yang diletakkan kat dalam makanan dah dilepaskan oleh badan2 besar makanan sedunia contohnya US FDA, Codex Alimentarius, FAO dan EUFSA

Ada sesetengah bahan pulak diletakkan dalam stage tertentu. Ada yang kena buat assessment 5 tahun sekali, ada pulak yang tak boleh diletakkan langsung bergantung kepada rakyat negara tesebut. Yang ni terletak kepada Kementerian Kesihatan negara masing2.

Berbalik kepada post TT:
1. Bahan peluntur -
tahukah TT makanan adalah satu bentuk komoditi? Kalau baju kita senget sebelah, nak beli gak ke?
2. Zat yang hilang masa proses buat roti
Vitamin kena cahaya sikit terus hilang. Lagi la kalau kena suhu tinggi. Nak makan roti tanpa vitamin?
3. Zat dari bahan tumbuhan atau haiwan
Memang betul ada yang dari tumbuhan dan haiwan. Tapi ada vitamin yang boleh dibuat secara sintetik. lagi murah. Pihak JAKIM hanya certified vitamin yang dtg dari sumber tumbuhan sahaja. Rujuk e-fatwa.
4. Semua tepung kecuali Gardenia ada bahan berbahaya kecuali Gardenia. Sebab ada Tanpa Lemak Trans?
Faham tak Lemak Trans?Faham tak proses buat roti kat kilang?Trans lemak mungkin boleh didapati hasil penggunaan margarine. Kenapa margarine?Sebab margarine dah alami proses pengoksidaan. sebab tu banyak trans lemak. Margarine penyumbang terbesar lemak dalam roti. Tak semestinya tepung tanpa trans lemak takde bahan kimia.

Jangan sampai jadi mcm ruth ckp tu, semua benda nak dimusykilkan. Malu nanti orang kate kita jumud sgt

mamataro 25-11-2011 12:13 AM

Quote:

Originally Posted by mrsmoney (Post 10214853)
Beras pun ada beras perang dan beras putih. Beras putih tu rasanya yg bleach punye n yg perang adalah asli. Tapi husband Mrs tak suke makan beras perang. Die suke beras wangi siam. hu, hu..

Camana nak pujuk die makan beras perang instead? Untuk kebaikan keluarga jugak kan..

beras putih bukan bleach. beras putih tu beras tanpa kulit luar. Takde satu pun pengeluar dalam dunia ni bleach beras. Membazir dan bukan teknik pepmprosesan beras pun

gersangnye 25-11-2011 12:17 AM

Gua bukan amik dr artike ke hape ke. Tp gua dpt info drpd org yg terlibat dgn benda ni..kalau nak nombor contact pon bole. Dan gua hanya menyampaikan utk dibincangkan..dan gua xde jatuhkan hukum haram pon.Yelah kita sbg pengguna ada kemuskilan. Kenapa ada certain2 tepung tulis tiada benzoyl. Besar2plak tu. Kan dh menimbulkan kemusykilan pada pengguna. So nak la sesapa yg expert utk share info.Kalau tuan mmg expert bab2 ni, tq kerana memberi penerangan..drpd penerangan tuan, ternyata tuan mcm expert dan jelaskan semua tepong selamat n bebas lemak bab1.. Ini utk perbincangan. Siapa yg berilmu leh cite dlm ni.

mamataro 25-11-2011 12:21 AM

Quote:

Originally Posted by juweialhaj (Post 10214632)
menarik soalan tu.
nway berdasarkan video tuh. tepung yang dah mengalami bleeching akan hilang zat2 semua and perlu enriched balik.

persoalannya. tepung cap bidara ni tak mengalami proses bleaching. tetapi masih ada dicatat enriched with bla2.

ada sapa2 boleh jawab? :-?:-?

kalau wholegrain, dia akan tulis wholegrain. kalau tak,same je dgn brand lain.

Yang membezakan bukan bintik2 halus.

tu dipanggil particle size.

Kilang yang besar, penapis dia cukup bagus sampai kita nampak colour dia sekata. Diorang invest duit dalam machinaries nak nampakkan size yang sekata.

Dan faktor tu juga la yang menyebabkan harga berbeza2. Benda ni tak nampak dgn mata kasar. Tapi kalau tukang masak, diorang sendiri boleh bezakan bila dah jadi end product. Texture smooth dan tak kasar

mamataro 25-11-2011 12:24 AM

Quote:

Originally Posted by gersangnye (Post 11435608)
Gua bukan amik dr artike ke hape ke. Tp gua dpt info drpd org yg terlibat dgn benda ni..kalau nak nombor contact pon boke. Dan gua hanya menyampaikan utk dibincangkan. Yelah kita sbg pengguna ada kemuskilan. Kenapa ada certain2 tepung tulis tiada benzoyl. Besar2plak tu. Kan dh menimbulkan kemusykilan pada pengguna. Kalau tuan mmg expert bab2 ni, tq kerana memberi penerangan..drpd penerangan tuan, ternyata tuan mcm expert dan jelaskan semua tepong selamat n bebas lemak bab1.. Ini utk perbincangan. Siapa yg berilmu leh cite dlm ni.

sori2. silap saya. teremosional pulak.hahahha..

saya bukan expert. tapi saya memang terlibat dlm bidang ni. Menjadi kewajipan kalau salah faham mcm ni. Cuma teremo lebih. Sori TT

:)cgrock

mamataro 25-11-2011 12:28 AM

Quote:

Originally Posted by ahib0205 (Post 10255346)
tepung gandun cap bidara

produk kerluaran bumiputra muslim :)

encik, saya musykil sikit.

Tepung gandum cap bidara kat packaging dia tertulis 'dibungkus oleh'....

Setau saya, kalau tertulis perkataan tu, dia bukan pengeluar. Dia adalah pengimport. Lepas tu package guna jenama sendiri.

Apa pun, kalau betul bumiputra, Alhamdulillah. Bidang pengeluaran/pemprosesan tepung ni tak ramai melayu yang buat.

zmtuah 25-11-2011 12:31 AM

lepas ni tepung gandum malaysia tak laku,jadi mungkin akan turun harga.kesian kat penjual goreng pisang.:p

gersangnye 25-11-2011 12:34 AM

Quote:

Originally Posted by mamataro (Post 11435678)
sori2. silap saya. teremosional pulak.hahahha..

saya bukan expert. tapi saya memang terlibat dlm bidang ni. Menjadi kewajipan kalau salah faham mcm ni. Cuma teremo lebih. Sori TT

:)cgrock

Hahaha. No hal bro. Bukan ape, kekadang ramai yg hentam x tentu psl. Gua dpt info dr org yg terlibat dgn benda ni . Tu psl post utk diskus dlm ni. Bila ada org yg berlainan pendapat, so boleh dibincangkan. Mcm bro.keje dlm bidang ni, Org yg gua kenal pon dlm bidang ni. So skrg ada dua info. Ni ada forumer kata gua nak jual gaedenia la, hahaha padahal tu contoh yg org tu bg. Sygnye org tu x main forum. Tapi kalau sesapa nak info, gua leh bg no kontek. Leh call dan berbahas dgn dia.hahaha. Mcm gua, gua xde ilmu bab ni. So terpaksalah mencegah. Bila org kata benzoyl berbahaya, gua carila tepung yg declare xde benzoyl. Mencegah dulu sbb kita xde ilmu..tapi gua x jatuhkan hukum haram pon dlm ni. Ni mode diskusi. Tq bro


All times are GMT +8. The time now is 05:42 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.