CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Services Offered (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=188)
-   -   MIKA USA - Online Shopping & Beli Barang Dari USA (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=251332)

SAVON 20-07-2011 06:19 PM

MIKA USA - Online Shopping & Beli Barang Dari USA
 
http://i1118.photobucket.com/albums/...MikaUSA400.jpg

DISKAUN ISTIMEWA!
PEMBELIAN RM 1000 KE BAWAH SERVICE CAJ 15% ATAU MINIMUM RM 50.00!
PEMBELIAN RM 1000 KE ATAS SERVIS CAJ 10% SAHAJA!


3 Pickup Center: SHAH ALAM - PULAU PINANG - KUCHING


http://i1118.photobucket.com/albums/...IKAUSALogo.png
UPDATE 1: KONGSI SHIPPING UNTUK LEBIH PENJIMATAN!
UPDATE 1: TOP ORDER IALAH CERMIN MATA FROGSKINS & KNOCKAROUND!
UPDATE 2: MIKA USA KINI TURUT MENAWARKAN PENGHANTARAN DARI JEPUN, SHANGHAI DAN HONG KONG

UPDATE 3 (27.09.11): KADAR TUKARAN TERKINI! USD 1.00 = RM 3.20
UPDATE 4 (10.10.11): ORDER KINDLE FIRE DAN NOOK COLOR TABLET DARI MIKA USA
UPDATE 5 (18.10.2011): Diskaun istimewa bagi pembelian USD 1,000 dan ke atas!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera!

Pengenalan
Mika USA membantu anda membeli-belah di USA. Walaupun banyak kedai dan online shop dari negara-negara ini tidak menawarkan penghantaran ke Malaysia, Mika USA boleh membantu anda!

Cara Membuat Pesanan
Sila sertakan butiran berikut untuk setiap item yang anda ingin pesan:
Nama item:
http:// url link untuk item yang ingin dipesan:
Harga:
Saiz / warna:
Diskaun kod / kupon (jika berkenaan):
Sertakan alternatif jika item yang dipesan tiada dalam stok:

Sekiranya anda ingin memesan beberapa item dari kedai yang sama, senaraikan barang-barang tersebut.

Semua item mestilah dari kedai yang sama untuk satu anggaran sebutharga. Sekiranya item-item dari kedai yang berlainan sila hantar dua pesanan yang berbeza.

Beli Terus Dari USA
Mahukah anda membeli terus dari USA dan berjimat sebanyak 10-50%? Adakah anda ingin membeli barangan yang hanya dijual di USA? Jika jawapannya ialah YA! Bermakna Mika USA adalah destinasi pilihan anda.

Bagaimana Mika USA berfungsi?
Ianya sangat mudah. Anda lengkapkan borang pesanan untuk memberitahu kami apa yang anda ingin beli. Kami akan memeriksa pesanan anda dan akan emailkan kepada anda sebutharga untuk barangan tersebut. Kami akan belikan untuk anda dan apabila barang tiba di Malaysia anda boleh datang ambil di tempat kami atau kami poskan kepada anda ke seluruh Malaysia.

Dengan Mika USA anda dapat:
a. Anggaran sebutharga secara percuma.
b. Tiada yuran keahlian atau yuran bulanan.
c. Berurusan dengan individu yang anda boleh percayai.
d. Membayar dengan Ringgit Malaysia bagi barangan dari USA.

Maklumat Lanjut
Untuk maklumat lanjut tentang Mika USA, sila kemukakan pertanyaan anda di sini atau lawati Facebook Fanpage kami.

Siapa Kami?
Mika USA adalah ilham Farizan Ahmad dan Zul Faizuddin Osman. Kami adalah pelajar jurusan Sains dan Bioteknologi di Finland. Kami adalah pengendali laman web blogresipi.com dan berpengalaman dalam urusan jual beli secara online di internet. Hasil daripada pengalaman dan pemerhatian kami mendapati urusan pembelian barangan dari USA adalah rumit kerana beberapa masalah seperti ketiadaan kad kredit bagi pembeli, kedai di USA tidak menghantar ke Malaysia dan masalah berurusan dengan Kastam bagi barangan yang bercukai. Oleh itu kami berhasrat menawarkan khidmat kami bagi membantu mengendalikan pembelian dan penghantaran barang secara online dari USA ke Malaysia.

Di Malaysia kami dibantu oleh Fathihah Ahmad yang menguruskan penghantaran ke Semenanjung Malaysia, Farhan Osman sebagai wakil Utara dan Faraain Ahmad sebagai wakil kami di Sabah dan Sarawak.

Bagaimana Mika USA Bermula?
Kami selalu menggunakan untuk urusan studi, blogging dan melayari internet. Apabila masa untuk menggunakan laptop semakin bertambah, kami bercadang untuk membeli sebuah laptop baru. Malangnya laptop yang kami ingini iaitu Lenovo Thinkpad X220 sangat mahal harganya di Malaysia berbanding harganya di USA. Oleh yang demikian kami membuat keputusan untuk membeli secara online dan hasil dari idea tersebut lahirlah konsep Mika USA yang membantu anda membeli secara mudah dan selamat barangan dari USA.

SAVON 20-07-2011 06:21 PM

Soal-Jawab Mika USA

Berapa caj yang Mika USA kenakan bagi pembelian dari USA?
15% dari kos pembelian di USA atau minimum RM50 + US Sales Tax (Jika Berkenaan) + Kos Penghantaran Ke Malaysia + Duti Import (Jika Berkenaan) + Kos Pos Laju Ke Rumah Anda

Tiada surcaj yang membebankan, petrol surcaj dan lain-lain kos tersembunyi! Anda juga boleh memilih sama ada ingin menggunakan perkhidmatan USPS, FedEx atau DHL. Shipping charge dari FedEx dan DHL ialah pada harga diskaun berbanding harga yang ditawarkan di laman web FedEx dan DHL.

Sebagai perbandingan parcel seberat 500g hanya dikenakan caj RM 100++ berbanding syarikat terkenal yang kenakan caj RM 170 + 15.5% Fuel Surcharge.

Bagaimana cara untuk saya membuat pesanan?
Lengkapkan borang pesanan dan nyatakan barangan yang anda ingin beli. Anda akan menerima email tentang anggaran harga dan anda juga boleh semak di thread Carigold ini untuk rujukan. Yang lain-lain kami uruskan buat anda.

Bagaimana cara saya membuat pembayaran?
Bayaran boleh dibuat secara online transfer ke Maybank, CIMB dan PayPal.

Berapa hari untuk barang yang dipesan tiba kepada saya?

Antara 10 hingga 21 hari bergantung kepada stok barang dan shipping option yang anda pilih.

Apa shipping option yang boleh saya pilih?
United States Postal Services Lebih murah berbanding FedEx. Tracking agak lambat dikemaskini. Kebaikannya Duti import Kastam berpeluang buat rayuan tapi terpaksa ke pejabat.
FedEx Pantas dan selamat. Tracking cepat dikemaskini dan servis kelas pertama. Duti import Kastam tak boleh buat rayuan tapi anda hanya perlu tunggu di hadapan pintu rumah untuk barangan sampai setelah cukai diselesaikan secara bayaran online.
DHL Sama seperti FedEx. Khidmat yang pantas tetapi harga lebih murah berbanding FedEx.

Bolehkah saya order dari Ebay?
Ya, anda boleh order di Ebay. Maklumat lanjut akan dikemaskini kemudian bagi cara membuat pesanan Ebay.

Bagaimana jika barangan yang saya beli dikenakan duti import Kastam?

Kami akan maklumkan kepada anda jumlah duti import yang Kastam kenakan. Anda bank in kepada kami untuk bayaran duti import dan kami sertakan resit bayaran Kastam semasa mengepos barang untuk anda sebagai rujukan.

Bolehkah senaraikan barangan yang dilarang import atau perlukan permit import?

Sila rujuk di sini untuk senarai barangan yang dilarang import/perlu permit PROHIBITION/RESTRICTION OF IMPORTS


Bagaimanakah cara untuk menghubungi Mika USA?
Sila hubungi kami di email mikausa@blogresipi.com

SAVON 20-07-2011 06:46 PM

Cara Pengiraan

Kadar Tukaran : USD 1.00 = RM 3.21


======================
Anggaran Harga Barang:

USA Sales Tax:

15% Service Charge:

Anggaran Kos Penghantaran USA:

Anggaran Berat Parcel:

Anggaran Kos Penghantaran Ke MALAYSIA:

======================
Anggaran Jumlah Perlu Dibayar

======================
*Setiap sebutharga adalah berdasarkan anggaran kerana berat dan saiz sebenar kotak barangan hanya akan diketahui apabila barang tiba di alamat USA kami.

Jadi silalah bertanya tentang item yang anda ingin beli di thread ini dan kami akan beri quotation percuma kepada anda. Kalau setuju bolehlah order dan kalau nak KIV dulu pun tak ada masalah. :)

Anggaran Cukai Import Kastam
# Nilai Barang + Kos Pengeposan bernilai bawah RM 500 diberi pengecualian Duti Import
# Nilai Barang + Kos Pengeposan LEBIH RM 500 dikenakan cukai jika barang ditaksir bercukai

1. Laptop : Pengecualian Cukai
2. Kamera : Pengecualian Cukai
3. Jam Tangan : Pengecualian Cukai
4. Alatan Sukan : Pengecualian Cukai
5. Buku & Komik : Pengecualian Cukai
6. DVD : 10%
7. Beauty Products: 10%
8. Pakaian : 10%
9. Handphone : Pengecualian Cukai. Perlu AP SIRIM. 1 AP = RM100 = 3 Handphone Model Sama. Dan Borang Declare K1(RM31.50)
10. Aksesori Handphone: 10%
11. Alat-Ganti Kereta : 30%
12.
11.

Quick Quote (Boleh Klik Link Untuk Sebutharga Segera Barangan)

1. Amazon Kindle WiFi
2. Barnes & Noble Nook Color - Antara Android Tablet Termurah
3. Rayban Wayfarer Sunglass
4. Levi's 501 - Most popular jeans in the world
5. Barnes & Noble Nook Color
6. Coach Bag
7. Amazon Kindle Wifi

SAVON 20-07-2011 07:31 PM

Senarai Online Shop Di USA Untuk Beli Barang
1. Amazon
2. Barnes & Noble
3. Lenovo US
4. HP
5. Apple
6. Zappos
7. Victoria Secret
8. GAP USA
9. 6PM
10. Gymboree
11. Endless
12. Nordstrom
13. BHP Photo
14. Lacoste
15. Ralph Lauren
16. Timberland
17. Knockaround
18. Oakley

Website China Untuk Barangan
1. Taobao

Website Jepun
Electronics
1. http://www.yamada-denkiweb.com/
2. http://www.ksdenki.com/
3. http://amazon.co.jp/

Clothing
1. http://www.ksdenki.com/
2. http://zozo.jp/
3. http://www.nissen.co.jp/
4. http://www.rakuten.co.jp/


List akan terus diupdate...

MyWork 20-07-2011 08:33 PM

1 lg khidmat beli brg dr US. selamat berniaga TT. :)paid nnti ble try urus niaga ngn TT. pilih2 brg dlu :)cgrock

SAVON 20-07-2011 09:21 PM

Quote:

Originally Posted by MyWork (Post 10166187)
1 lg khidmat beli brg dr US. selamat berniaga TT. :)paid nnti ble try urus niaga ngn TT. pilih2 brg dlu :)cgrock

Terima kasih. Sama-sama cari rezeki. :)

Kalau nak survey harga pun boleh. Bagi item dan url link, nanti saya boleh quotekan.

SAVON 21-07-2011 11:40 AM

http://i1118.photobucket.com/albums/.../NookColor.jpg
Trend terkini, beli Nook Color upgrade ke Android Tablet. Nook Color baru USD 249 dapat fungsi macam Samsung Galaxy Tab.

SAVON 21-07-2011 04:51 PM

Mari kita lihat contoh pengiraan. :)

==========================
Barnes & Noble Nook Color
url: http://www.barnesandnoble.com/nookco...496#productimg
==========================
Anggaran Harga Barang: USD 249.00

USA Sales Tax: USD 21.79

15% Service Charge: USD 40.62

Anggaran Kos Penghantaran USA: FREE

Anggaran Berat Parcel: 1.5 kg (30cm x 21cm x 12cm)

Anggaran Kos Penghantaran Ke MALAYSIA: USD 46.77 (DHL 1-3 Hari) ATAU USD 62.90 (FedEx 2-5 Hari)

================================================== ======
Anggaran Jumlah Perlu Dibayar : USD 358.18 = RM 1,110.36

================================================== ======

SAVON 22-07-2011 12:18 PM

Up sikitt. :D

SAVON 22-07-2011 03:25 PM

Contoh Pengiraan:

http://i1118.photobucket.com/albums/...anWayfarer.jpg

URL: http://www.amazon.com/Ray-Ban-RB2132...1318208&sr=8-1

======================
Rayban New Wayfarer Sunglass
======================
Anggaran Harga Barang: USD 74.67

USA Sales Tax: FREE

15% Service Charge: USD 11.20

Anggaran Kos Penghantaran USA: FREE

Anggaran Berat Parcel: 1.8 kg (Kotak Besar Saiz Sunglass Kecil Sebenarnya)

Anggaran Kos Penghantaran Ke MALAYSIA: USD 45.92 (DHL 1-3 Hari) ATAU USD 61.75 (FedEx 2-5 Hari)

================================================
Anggaran Jumlah Perlu Dibayar : USD 131.79 = RM 408.55

================================================

Jom tanya, saya bagi quotation pada anda. :)cgrock

sena21 22-07-2011 03:31 PM

terbaikla bro, siap dgn contoh2 yg mudah difahami lg.. mmg bgus servis mcm ni sbb barang kat us murah, cuma shipping je mahal nk mmpus, so program ni dah counter kekurangan 2 !!

SAVON 22-07-2011 03:42 PM

Terima kasih atas pandangan. Sememangnya tujuan buat servis ini untuk tolong beli barang dari USA terutama bagi sesetengah kedai yang memang tak nak shipping ke Malaysia, padahal ramai customer nak beli barang mereka.

Pada masa akan datang saya akan cuba untuk cut cost dan cari idea untuk beri perkhidmatan yang lebih murah, especially bila sales volume makin meningkat. :)

Pada masa tertentu saya akan buat juga promosi dan diskaun pada service charge supaya customer dapat harga terbaik.

Pilihan untuk membeli dari China, Hong Kong dan Jepun juga akan disediakan pada masa hadapan, insya-allah.

SAVON 23-07-2011 01:17 AM

Baju GAP Man, Woman dan Children banyak yang cantik-cantik. Harga pun tak mahal sebenarnya lebih sikit sahaja berbanding yang dibeli dari China.

Kalau berminat nak dapatkan quotation jangan segan menghubungi saya. :)

dums 23-07-2011 01:25 AM

nanti aku nak leh oder nie...

SAVON 23-07-2011 01:46 AM

Quote:

Originally Posted by dums (Post 10188502)
nanti aku nak leh oder nie...

Ya bro, nanti ada kelapangan boleh order. Nak tanya quotation pun boleh. :)

MyWork 23-07-2011 02:11 AM

nak compare price dlu. brapa bro caj ntuk wallet ni

http://www.amazon.com/Swiss-Bags-Lam...357742&sr=1-18

http://www.amazon.com/Columbia-Leath...357742&sr=1-20

am kurizawa 23-07-2011 02:15 AM

bro check PM :)

SAVON 23-07-2011 08:12 AM

Quote:

Originally Posted by MyWork (Post 10188780)

Saudara MyWork,

================================================== ===============
Swiss Bags Fine Lambskin Leather Hand Crafted Men's Mini Wallet ID Credit Card Holder Front Pocket Wallet with Spring Clip - Black Comes in a Gift Bag
================================================== ===============
Anggaran Harga Barang: USD 5.99

USA Sales Tax: FREE

15% Service Charge: USD 11.20 ~ RM 50.00 (Minimum Service Charge)

Anggaran Kos Penghantaran USA: USD 1.99

Anggaran Berat Parcel: 500 g

Anggaran Kos Penghantaran Ke MALAYSIA: USD 32.67 (USPS 6-10 Hari) ATAU USD 45.92 (DHL 1-3 Hari)

================================================== ===============
Anggaran Jumlah Perlu Dibayar : USD 40.65 + RM 50.00 (Service Charge) = RM 176.02

================================================== ===============



================================================== ===============
Columbia Mens Leather Passcase Wallet And 10 Function Tool Gift Set
================================================== ===============
Anggaran Harga Barang: USD 13.98

USA Sales Tax: FREE

15% Service Charge: USD 11.20 ~ RM 50.00 (Minimum Service Charge)
Anggaran Kos Penghantaran USA: USD 4.98
Anggaran Berat Parcel: 500 g

Anggaran Kos Penghantaran Ke MALAYSIA: USD 32.67 (USPS 6-10 Hari) ATAU USD 45.92 (DHL 1-3 Hari)

================================================== ===============
Anggaran Jumlah Perlu Dibayar : USD 51.63 + RM 50.00 (Service Charge) = RM 210.05

================================================== ===============

*Kos penghantaran hanyalah anggaran buat masa ini kerana berat dan dimensi sebenar parcel hanya diketahui apabila parcel tiba di alamat US saya.

SAVON 23-07-2011 08:13 AM

Quote:

Originally Posted by am kurizawa (Post 10188797)
bro check PM :)

Saudara Am Kurizawa, saya sudah reply. Terima kasih.

SAVON 23-07-2011 06:45 PM

Bump sikt. Jom beli barang dari USA. :)

MyWork 23-07-2011 06:59 PM

mahal tu bro. sbb aku cek kat sini, harga dlm 90 - 130 je. beza cma brand x sama. papehal thx sbb bg info.

SAVON 23-07-2011 08:49 PM

Quote:

Originally Posted by MyWork (Post 10193158)
mahal tu bro. sbb aku cek kat sini, harga dlm 90 - 130 je. beza cma brand x sama. papehal thx sbb bg info.

Terima kasih, tak apa nanti kalau ada barang lain yang nak quote boleh tanya lagi. Item elektronik dari New Egg dan laptop Lenovo misalnya murah di US berbanding Malaysia.

effies 23-07-2011 08:54 PM

bro... katana leh beli tak?

http://www.handmadesword.com/263.html

SAVON 23-07-2011 10:15 PM

Quote:

Originally Posted by effies (Post 10194232)
bro... katana leh beli tak?

http://www.handmadesword.com/263.html

Salam effies,

Nak berlatih seni pedang ke? Cantik juga buat hiasan kat rumah. Unfortunately untuk import masuk Katana kena ada permit polis. Jadi saya tak boleh bawa masuk.

Terima kasih.

SAVON 24-07-2011 01:30 AM

http://i1118.photobucket.com/albums/...nPackaging.jpg

Kadang-kadang pelik dengan cara Amazon packaging barang yang dihantar. Sebab tu kos jadi tinggi.

nan 24-07-2011 03:00 AM

http://cgi.ebay.ca/Parker-Hydraulic-...item415b089c91

berapa jumlah yang diperlukan

nam3701 24-07-2011 03:17 AM

http://hubpages.com/hub/A-biceps-workout

kalu camni brp ye pengerasnya???

SAVON 24-07-2011 05:29 PM

Quote:

Originally Posted by nam3701 (Post 10197051)
http://hubpages.com/hub/A-biceps-workout

kalu camni brp ye pengerasnya???

Salam nam3701,

Saya dah contact Amazon untuk tanya shipping dimension untuk produk ini. Pelik juga bila dia bagitau length x width x height ialah 235 cm x 35 cm x 15 cm. Saya tak pernah guna equipment ini tak dapat nak bayangkan bentuk dia bila dibungkus dalam kotak parcel.

Anyway based on shipping dimensions yang Amazon bagi quotationnya ialah seperti berikut. Saya akan update kemudian kalau ada perubahan bila Amazon reply email saya.

URL: http://www.amazon.com/gp/product/B00146LUG2

================================================== ===============
Arm Curl Blaster
================================================== ===============
Anggaran Harga Barang: USD 28.49

USA Sales Tax: FREE

15% Service Charge: USD ~ RM 50.00 (Minimum Service Charge)

Anggaran Kos Penghantaran USA: FREE

Anggaran Berat Parcel: 11 lbs

Anggaran Kos Penghantaran Ke MALAYSIA: USD 289.90 (DHL 1-3 Hari) :((

================================================== ===============
Anggaran Jumlah Perlu Dibayar : USD 318.39 + RM 50.00 (Service Charge) = RM 1037.01

================================================== ===============

SAVON 24-07-2011 07:32 PM

Quote:

Originally Posted by nan (Post 10197022)

Salam nan,

Saya postkan quote di sini. Harga masih belum muktamad sebab belum dapat email dari seller untuk accurate shipping weight dan saiz parcel.

========================================
Parker Hydarulic Pump
========================================
Anggaran Harga Barang: USD 549.00
USA Sales Tax: FREE
15% Service Charge: USD 82.35
Anggaran Kos Penghantaran USA: USD 76.70
Anggaran Berat Parcel: 19 lbs
Anggaran Kos Penghantaran Ke MALAYSIA: USD 162.02 (DHL 1-3 Hari)
================================================== ==============
Anggaran Total Cost: USD 990.48 = RM 2697.22
================================================== ===============

AzMiLLioNaiRe 24-07-2011 08:50 PM

Quote:

Originally Posted by SAVON (Post 10171388)
http://i1118.photobucket.com/albums/.../NookColor.jpg
Trend terkini, beli Nook Color upgrade ke Android Tablet. Nook Color baru USD 249 dapat fungsi macam Samsung Galaxy Tab.

tuan spec ni bole surve browser internet ke? sy check bole baca ebook online je...lain xbole..minat semak ni tq:)paid

nanims 24-07-2011 09:03 PM

kalo yg nih bape

http://www.toysrus.com/product/prodp...939&totCount=0

sliperdm 24-07-2011 09:17 PM

Caj tuk kastam malaysia camne? Ade ke? Kene dftar ngan kastam ke camne?

SAVON 24-07-2011 10:13 PM

Quote:

Originally Posted by AzMiLLioNaiRe (Post 10202037)
tuan spec ni bole surve browser internet ke? sy check bole baca ebook online je...lain xbole..minat semak ni tq:)paid

Salam Azmi,

Nook Color boleh guna untuk browse internet. Dengan software versi terbaru Angry Birds pun boleh main.

Kalau nak guna sebagai Android tablet pun boleh dengan sedikit modification.

MyWork 24-07-2011 10:20 PM

nnti nak minta quote lg. klo brg bundle ader x tpt ble bli bro?

SAVON 24-07-2011 10:54 PM

Quote:

Originally Posted by nanims (Post 10202121)

Salam nanims,

Terima atas pertanyaan. Saya dah semak harga dan quotationnya seperti di bawah.

url: http://www.amazon.com/Baby-Alive-All-Gone-Blonde/dp/B003A6IEJA
================================================== ===============
Baby Alive Baby All Gone - Blonde
================================================== ===============
Anggaran Harga Barang: USD 23.43

USA Sales Tax: FREE

15% Service Charge: USD 4.38 ~ RM50.00 (Minimum Service Charge)

Anggaran Kos Penghantaran USA: USD 5.79

Anggaran Berat Parcel: 2.1 lbs

Anggaran Kos Penghantaran Ke MALAYSIA: USD 41.85 (USPS 6-10 hari) ATAU USD 59.65 (DHL 1-3 Hari)

================================================== ===============
Anggaran Jumlah Perlu Dibayar : USD 71.07 + RM 50.00 (Service Charge) = RM 270.32

================================================== ===============

Nampaknya agak mahal sikit sebab saya dah semak dengan Toy's r Us Malaysia dan nanims boleh dapatkannya dengan harga yang lebih murah. Check link Toys r Us Malaysia di sini. RM 119.90 sahaja.

Saya ada option untuk shipping yang lebih murah iaitu kos shipping RM 40.18 tapi tak ada tracking number jadi kalau hilang di tengah jalan susah. Tapi setakat yang saya guna memang tak ada masalah cuma berdebar hati tunggu barang sampai.

SAVON 24-07-2011 10:56 PM

Quote:

Originally Posted by MyWork (Post 10202703)
nnti nak minta quote lg. klo brg bundle ader x tpt ble bli bro?

Salam MyWork,

Baju bundle ke bro? Nanti saya usahakan cari dan beritahu semula. Untuk beli barang dari Jepun, Hong Kong dan Shanghai pun boleh, masih gunakan EMS, FedEx dan DHL untuk hantar agar penghantaran terjamin.

SAVON 24-07-2011 10:59 PM

Quote:

Originally Posted by sliperdm (Post 10202225)
Caj tuk kastam malaysia camne? Ade ke? Kene dftar ngan kastam ke camne?

Sliperdm, barang harga RM500 ke bawah (barang+kos pos) tak dikenakan cukai. Atas RM500 dikenakan cukai bagi barang tertentu tapi laptop misalnya tak kena cukai even harga RM500 ke atas.

Bagusnya guna DHL atau FedEx ialah mereka tolong kirakan cukai buat kita dan barang sampai ke pintu rumah dan kita tak perlu ke Kastam.

Jadi kalau barang kena cukai kita bagitau customer berapa yang kena bayar.

nanims 24-07-2011 11:06 PM

kalo beli dari shanghai leh rekomen website maner x

wan9551 24-07-2011 11:10 PM

TT..
1.Macbook air brp?
2. Iphone 4 brp??
3.lacoste punya minyak wangi berapa??

cyber99 24-07-2011 11:23 PM

laptop baru harga bawah RM500 ade ke ?


All times are GMT +8. The time now is 06:02 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.