CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Automotive (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=101)
-   -   Kelab Pemilik Proton Waja carigold.com (perbincangan umum kereta anda) (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=250239)

imutm 07-09-2011 11:25 AM

aku pun nak join jugak le...ada sebijik waja taun 2004..
Masalah yang aku alami sekarng ni:
1. Throttle body tak smooth
- Kalo kereta berhenti lama or sangkut dalam jam mesti kereta nak
mati (kecuali tutp air cond). Pastu air cond jadi tak sejuk.
Ketara masa sangkut dalam jem..huh berpeluh sakan.
- Ni masalah utama keta aku sekrang nih.

Dulu penah kena sekali fuel pump..yang ni paling ngeri...tak kasi hint langsung nak rosak...terus je rosak...hehe

imutm 07-09-2011 11:32 AM

kipaslipas
 
Quote:

Originally Posted by kipaslipas (Post 10390105)
Nak joint club boleh. Tapi waja aku pistol air betul laa... Lampu abs menyala ikut suka dia. Hantar bengkel proton, nak rm5k tukar controller. Ada solution lain x?

bro, lampu abs menyala dan lampu hand break menyala pernah di alami oleh waja ku.. so aku tanya pomen katanya tu bukan masalh besar..kalo tukar aku tak igt kos dia berapa tapi tak dak jaminan yang nyala lampu tu akan hilang...so aku biarkan aje lah...asalkan dia tak kacau engin...

imutm 07-09-2011 11:38 AM

zikril86
 
Quote:

Originally Posted by zikril86 (Post 10223654)
saya mau join.. bole la membantu kalo diperlukan.. saya mencadangkan kita buat kutipan nama n no plate kereta n jenis waja lama baru cps campro... teruja ngan kelab ni sebab baru aje pakai waja cps 1.6 m line dua bulan.. so nak make up la haha


So biar saya Mula Dulu..


WAJA@CG

1. AHMAD ZIKRIL GOMBAK WAJA CPS 1.6 WVG4353

Waja CPS brapa harga dia bro?? cantik yek...

frybeez 07-09-2011 11:39 AM

Quote:

Originally Posted by Bro_Izantie (Post 10389492)

fuel pump bukan yg dekat bawah kusyen belakang tu ker? ...ada sesapa yg bole bagi isyarat/tanda2 fuel pump dah mula nak duit? aku semalam baru tukar starter..starter lama dah abis karbon kata mekanik...aku beli yg 2nd tapi baru pakai punyer starter..original...harga rm120...upah pasang rm20...settle

fuel pump memang ade kat bawah seat belakang..berbentuk macam tong..

fuel pump ade 2 jenis iaitu magnesium meter atau copper meter..

yang paling tahan adalah copper meter sebab ia lengai..magnesium ni lame2 mau patah..

tanda2 fuel pump anda rosak adalah:

1-setelah anda isik minyak dan setelah beberapa kali start,tetibe meter minyak anda drop macam dalam keadaan tidak start kerete..

2-amaran minyak nak habis(warna kuning) tidak kelihatan meskipon meter anda dah diparas bawah 1 takuk..

3-fuel pump yg rosak biasenyer tak boleh start kerete..tapi ade 2 keadaan biasenyer yg berbeze iaitu sebab minyak habis atau minyak dah tak sampai ke enjin disebabkan kegagalan fuel pump berfungsi..

solution sementara jika tanda2 ni berlaku...

1-isi lah minyak yg mencukupi takut2 kerete anda mati di tengah jalan akibat tidak menyedari minyak nak habis..

2-kualiti fuel pump asal adalah tidak sebagus fuel pump baru anda..sebab manufactor adalah berbeze kerana tong fuel pump tu dibuat berperingkat2..jadi jangan lah percaya pada meter minyak anda 100%..jike dah 1 takuk je tinggal..ambil langkah mudah dengan isi minyak yg mencukupi..

3-jika meter minya anda mengong..isi minyak KERETA WAJA anda sebanyak RM80 ron 95...setkan meter perjalanan 0.0 KM..biasenyer dengan minyak sebanyak ini boleh menghasilkan perjalanan sejauh 250km keatas untuk jalan highway dan 170km keatas untuk jalan bandar...jadi bile dah nak sampai tahap2 KM diatas..silelah isi minyak kerete anda..

4-jangan tunggu lama2 untuk membaiki fuel pump anda..baiki secepat mungkin...nanti tensen macam saye sebab kerete habis minyak depan masjid..:)paid:)paid:)paid

5-jika anda gagal start enjin anda..JANGAN CABUT BATERI KERETA anda kerana ia boleh lari setting ECU kerete ni...biarkan dan panggil makenik anda..sebab kalau cabut jugak..kene calibrate pulak nanti..nasib baik waja ni tak leceh sangat..cube kerete BMW anda buat macam ni..rabak poket woooo...

lain2 tips..saye kongsikan nanti...

FX MAN 07-09-2011 11:49 AM

Quote:

Originally Posted by imutm (Post 10632888)
aku pun nak join jugak le...ada sebijik waja taun 2004..
Masalah yang aku alami sekarng ni:
1. Throttle body tak smooth
- Kalo kereta berhenti lama or sangkut dalam jam mesti kereta nak
mati (kecuali tutp air cond). Pastu air cond jadi tak sejuk.
Ketara masa sangkut dalam jem..huh berpeluh sakan.
- Ni masalah utama keta aku sekrang nih.

Dulu penah kena sekali fuel pump..yang ni paling ngeri...tak kasi hint langsung nak rosak...terus je rosak...hehe

Sensor tu ada kat belakang choke klu tak salah aku. Dalam tu macam ada gigi gear. Plastik je gigi gear tuh. Takut gigi gear tu dah haus. Klu rosak yg tu tak salah aku mmg enjin tak boleh nak idle (melahu). Nanti klu dah tukar sensor tu updated kat sini yea.

rizzmerr76 07-09-2011 12:47 PM

aku penah kena fuel pump kong tgh jln..kat MRR2 BTS....tetiba jer mati enjin..start2 takleh..sib baik ada van AAM lalu bagi bantuan...dah ler kul 9mlm...dia bagi yg 2nd 200 henget terbang gak..apa leh buat emergency..dah dekat 2tahun..masih ok lagi...

masalah lain yg ketara power window laa...2 pintu blakang dah kong sbb base yg hold motor tu dah pecah....so aku biar jer...dah 3 tahun tingkap blakang tak penah bukak..hahhaha

rizzmerr76 07-09-2011 12:51 PM

lagi satu masalah aku ..signal enjin tu menyala..kadang ilang kadang menyala...sakit ati tul....pegi cek proton servis guna computerize ok jer..takder masalah ngan enjin...maybe ada sensor yg dah giler...yg aku prasan kalau lama tak tukar minyak itam dia takmo nyala sangat..tapi kalau baru servis minyak itam..kerap la dia muncul semula....hampeh

FX MAN 07-09-2011 01:19 PM

Quote:

Originally Posted by rizzmerr76 (Post 10634086)
lagi satu masalah aku ..signal enjin tu menyala..kadang ilang kadang menyala...sakit ati tul....pegi cek proton servis guna computerize ok jer..takder masalah ngan enjin...maybe ada sensor yg dah giler...yg aku prasan kalau lama tak tukar minyak itam dia takmo nyala sangat..tapi kalau baru servis minyak itam..kerap la dia muncul semula....hampeh

Aku rs mmg sensor problem tuh. Mmg komputer tk blh trace pasal ms check sensor tu tak nyala. Sensor ni yang leceh, kt tak tau yg mana. Minyak gear box klu lama tak tkr pun bleh jadi mcm ni. Bahaya jgk tu dia boleh cut off enjin masa jalan.

FX MAN 07-09-2011 01:20 PM

Quote:

Originally Posted by rizzmerr76 (Post 10634014)
aku penah kena fuel pump kong tgh jln..kat MRR2 BTS....tetiba jer mati enjin..start2 takleh..sib baik ada van AAM lalu bagi bantuan...dah ler kul 9mlm...dia bagi yg 2nd 200 henget terbang gak..apa leh buat emergency..dah dekat 2tahun..masih ok lagi...

masalah lain yg ketara power window laa...2 pintu blakang dah kong sbb base yg hold motor tu dah pecah....so aku biar jer...dah 3 tahun tingkap blakang tak penah bukak..hahhaha

ha ha ha sama macam patik. kasi mati tros. ada modal nanti baru tukar.

sppk2442 07-09-2011 01:52 PM

nak tanya kalau area shah alam kedai mana yang ok untuk servis atau baiki waja ni


All times are GMT +8. The time now is 05:50 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.