CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Consumer Info, Discussion (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=289)
-   -   Promosi Hebat Courts. . . Usah terpedaya. (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=246236)

powerbiz 14-07-2011 03:20 PM

dulu aku pernah dapat offer jadi acc manager kat courts ni....pastu mak aku tak bg sbb terlibat dgn riba,kebetulan dapat keje kat tempat lain...so tak le aku keje kat courts maut tu

dreg_rm 14-07-2011 03:43 PM

Courts Ni paling penipu kat mesia, aku pun dah terkena. Better beli cash, huhu

bujanglapok 14-07-2011 03:45 PM

thanks for the info
aku baru jer cadang nak gi perabihkan 5-6k kat CM ni
nak beli barang-barang perabut rumah
kononnya boleh dapat hadiah free TV LED 32"...
nasib baik belum jadik lagik..

powerbiz 14-07-2011 04:05 PM

Quote:

Originally Posted by bujanglapok (Post 10108501)
thanks for the info
aku baru jer cadang nak gi perabihkan 5-6k kat CM ni
nak beli barang-barang perabut rumah
kononnya boleh dapat hadiah free TV LED 32"...
nasib baik belum jadik lagik..

lg elok ko beli kat senheng, boleh buat 0% instalment 12 bulan, dan boleh tambah warranty....jauh lebih baik dari CM

syam82s 14-07-2011 04:06 PM

tak penah lg beli barangan courts...

ezul82 14-07-2011 04:09 PM

Quote:

Originally Posted by Pak M (Post 9992053)
Aku tgk Courts skrg bukan main ligat lagi buat promosi kat paper. . satu paper tue lebih dari satu page penuh la dia punyer iklan. .
Sekali pandang,harga yg ditawarkan memang tertawan. . Namun anda kena beringat, hakikatnya diri sendiri ditawan nanti. .

Sbg contoh,harga harga TV LCD berharga RM1099++ promosi katanya.
ada diskaun sehingga sebanyak RM1900 TETAPI kena buat loan selama 5 TAHUN.

Cuba kira:-

Sebulan bayar RM41.12
Setahun bayar RM493.44
5 TAHUN - - - >> RM2467.20

Riba:- RM2467.20 - 1099.00 = RM1368.20 ~X(

so korang kena bayar dlm dalam 225% dari harga yg kononnya promosi tue. nak beli cash mmg tak boleh. . . ~X(~X(

Semoga dijauhi dari riba. . . Nauzubillah. . . #:-S#:-S

Bg korang mcm mane..? support ke courts nie..?
bagi aku beli cash ok la.. tpi kalu buat credit.. say no...!!

aku x paham dgn diskaun tu..

p_salsabila 14-07-2011 04:12 PM

Quote:

Originally Posted by toyist83 (Post 9992627)
sapo yg beli meme keno mamoh...


...

hahhahha... betul tu, slalu dengar orang cakap gitu... kkekkekke

powerbiz 14-07-2011 04:17 PM

Quote:

Originally Posted by ezul82 (Post 10108735)
aku x paham dgn diskaun tu..

kalau nak faham...bro pegi ke CM terdekat...kata nak beli TV LED yg potongan harga kaw-kaw tu....pastu tanya mcm mana cara pembayaran, dan kira total kena bayar berapa...tahulah bro kat mana diskaun tu

azricr7 14-07-2011 04:24 PM

Quote:

Originally Posted by Pak M (Post 9992053)
Aku tgk Courts skrg bukan main ligat lagi buat promosi kat paper. . satu paper tue lebih dari satu page penuh la dia punyer iklan. .
Sekali pandang,harga yg ditawarkan memang tertawan. . Namun anda kena beringat, hakikatnya diri sendiri ditawan nanti. .

Sbg contoh,harga harga TV LCD berharga RM1099++ promosi katanya.
ada diskaun sehingga sebanyak RM1900 TETAPI kena buat loan selama 5 TAHUN.

Cuba kira:-

Sebulan bayar RM41.12
Setahun bayar RM493.44
5 TAHUN - - - >> RM2467.20

Riba:- RM2467.20 - 1099.00 = RM1368.20 ~X(

so korang kena bayar dlm dalam 225% dari harga yg kononnya promosi tue. nak beli cash mmg tak boleh. . . ~X(~X(

Semoga dijauhi dari riba. . . Nauzubillah. . . #:-S#:-S

Bg korang mcm mane..? support ke courts nie..?
bagi aku beli cash ok la.. tpi kalu buat credit.. say no...!!

Bg aku la klu nk beli better apply under aeon credit sbb interest murah..1.5% sebulan..klu courts 1.99% sebulan..bila kira blk keuntungan diaorg 2 kali ganda harga brg tu..diaorg pndai pancing customer..kena costumer yg tk pandai kira mmg kena telan la..

epozer 14-07-2011 04:30 PM

kalu beli cash dapt x harga diskaun 2..aku rasa xdapat.....aku barang2 beli cash kat ca4 jer...murah la dalam sratus 2 dari jusco..,

azricr7 14-07-2011 04:32 PM

Quote:

Originally Posted by ezul82 (Post 10108735)
aku x paham dgn diskaun tu..

diskaun utk yg beli cash..klu nk beli hutang mmg kita rugi byk.psl tu dia bg tempoh smpai 5 tahun byr..dh mcm beli keta la plak..cuba kira sebulan interest 1.99%..harga brg katakan 2k.sebulan pnye interest dia ambik rm39.80 kali 60 bulan samadgn rm2388.ni interest je tau..2388+2000=rm4388 dibahagikan plak dgn 60 bulan..jd sebulan kita kena byr rm73..cuba tgk interest lebih tgi dr harga brg kita beli td..kaya glr mcm ni..

poknik 14-07-2011 11:47 PM

kawan aku dah serik beli barang dari courts.... tobat taknak masuk dah kedai dia.. memang hancus dia punya servis..

dia beli barang elektrik dari courts terengganu.... makan masa sebulan lebih baru dapat barang sebab barang semua diorang simpan dlm stor kat KL..

dah dapat barang, tak sampai sebulan guna dah rosak... dia call courts... ada ke patut dia suruh kawan aku ni sewa lori atau hantar barang tu sendiri ke servis center kat KL...

gila bengong punya aftersales servis...

najibmisbah 15-07-2011 12:08 AM

court maut daaaaaaaa

KUDIN78 15-07-2011 12:47 AM

Alternatif lain ada.try
seng heng ke

zulampard 15-07-2011 01:47 AM

iklan menggalakkan suri rumah yang mudah rambang mata terpedaya..

am kurizawa 15-07-2011 01:53 AM

court ngan seng heng mane ok?

yon777 15-07-2011 08:07 AM

Quote:

Originally Posted by am kurizawa (Post 10113591)
court ngan seng heng mane ok?

2-2 xOK. jual barang rosak! Mahal pulak tu. baik beli kat tesco

black_apple 15-07-2011 08:28 AM

mber aku pn dh terkene gak cm2....mcm hampeh..

arafatprofit 15-07-2011 09:23 AM

courts lebih banyak tersirat dari tersurat

ezis2u 15-07-2011 09:41 AM

bila baca iklan memang cam mau borong bebanyak guna cash....tapi bila suruh hutang aku just can say babai je lar....

parcofolgore 15-07-2011 10:11 AM

court ni memang mamoh org

capachou 15-07-2011 10:15 AM

dah tak cukup cash, tak payah la beli. beli ikut kemampuan la. lagi bagus beli TV made in taiwan/China yang murah2 dari berhutang bertahun beli yg berjenama sbb tak terlibat dgn riba'...
lain lah kalau terdesak, nak beli peti sejuk ke... beli dapur masak tp takdak duit...
kita semua fikir2kan... kita sanggup berbelanja dan terlibat dengan riba' semata2 memuaskan nafsu sendiri... ingat kita akan ditanya satu persatu oleh Allah ta'ala tentang rezeki yang kita dapat dan ke mana kita gunakan.. dan tidak akan terlepas orang yang yang sendiri mahu mencari dan memberi riba'tanpa keadaan terpaksa/darurat..

boikot courts = sistem kredit yahudi...

faiz_2188 15-07-2011 10:20 AM

xya la beli barang kat courts..aku da serik da baya lambat macam2 depa ugut

babyblacky 15-07-2011 11:36 AM

ak pn sudah terkene ngan courts nie...jgn amikkk

dinda_umie 15-07-2011 11:51 AM

ari2 tgk iklan mmg terpedaya bebe..selamat la...CM tu jauh..ekekekkeke..

wab_dab 15-07-2011 12:39 PM

huhuhu..macam2 cara org nak untung...pandai2 la pilih mana yang terbaik sebelum membeli...

misztake 15-07-2011 12:56 PM

aku sebab buat pengiraan mcm tu la xjadi nk beli tv dr courts.. harga mahal giler wei bila dikira balik.. mcm kt tempat aku, ada kedai2 biasa yg bagi org buat hutang. hutang mesin basuh misalnya. bulan2 byr la 50-100. bila kira2 kita rugi kurg dari 50% dr harga asal

Mr_Q30 15-07-2011 01:16 PM

penah g courts...nak beli perabut dlm 5k...

bile dh select semua brg n confirm nk beli so duduk la kt kaunter nk selesaikan urusan pembelian...

so die tanye cmane nk byr? sy ckp nk byr cash...
terus die ckp sorry bos, kalo beli cash xdpt harge ni..lau cash harga lain...lg mahal... ape2 freegift semua xdpt...

penipu jek dorg ni...

mikeyusz 15-07-2011 01:22 PM

salam,
sekadar pendapat..
Bukan CM je yg mark-up price macam ni.. Saye pernah survey nak beli TV LCD, semua kedai barang elektrik akan mark-up. Total payment akan jadi 40%-50% lebih dari harge asal. Kadang2 sampai 100% lebih dari harge asal pon ade..
Baik beli cash, atau GADAI emas kt ar-rahnu, then beli TV (atau ape2 barang) then kumpul duit bulan2 utk tebus emas balik..
Sekadar pendapat 0.5Dirham

mrafif 15-07-2011 01:29 PM

Quote:

Originally Posted by Pak M (Post 9992053)
Aku tgk Courts skrg bukan main ligat lagi buat promosi kat paper. . satu paper tue lebih dari satu page penuh la dia punyer iklan. .
Sekali pandang,harga yg ditawarkan memang tertawan. . Namun anda kena beringat, hakikatnya diri sendiri ditawan nanti. .

Sbg contoh,harga harga TV LCD berharga RM1099++ promosi katanya.
ada diskaun sehingga sebanyak RM1900 TETAPI kena buat loan selama 5 TAHUN.

Cuba kira:-

Sebulan bayar RM41.12
Setahun bayar RM493.44
5 TAHUN - - - >> RM2467.20

Riba:- RM2467.20 - 1099.00 = RM1368.20 ~X(

so korang kena bayar dlm dalam 225% dari harga yg kononnya promosi tue. nak beli cash mmg tak boleh. . . ~X(~X(

Semoga dijauhi dari riba. . . Nauzubillah. . . #:-S#:-S

Bg korang mcm mane..? support ke courts nie..?
bagi aku beli cash ok la.. tpi kalu buat credit.. say no...!!

Ukurlah baju dibadan sendiri.

puteribayu 15-07-2011 01:36 PM

Quote:

Originally Posted by Mr_Q30 (Post 10117041)
penah g courts...nak beli perabut dlm 5k...

bile dh select semua brg n confirm nk beli so duduk la kt kaunter nk selesaikan urusan pembelian...

so die tanye cmane nk byr? sy ckp nk byr cash...
terus die ckp sorry bos, kalo beli cash xdpt harge ni..lau cash harga lain...lg mahal... ape2 freegift semua xdpt...

penipu jek dorg ni...

dia galakkan org berhutang..bunuh secara perlahan2..

wokyoh fx 17-07-2011 09:49 PM

pasal court mamoh ni aku respek orang pasir mas .. sekejap jer bukak terus bangkurap .. hehe padan murah nak mamoh sgt .. mungkin orang2 kat pmas suka beli cash .. sekrang di gantikan dengan bilal supermarket 100peratus islam punya .. terbaik laa :)cgrock:)cgrock

aliQue 17-07-2011 09:50 PM

Nak secure 5 years punya revenue. Kesian Shamsul Ghau Ghau jadi model. Kelakar habis aku tgk. Diorg tak menipu cuma tak berterus terang. Kalau boleh beli cash dengan harga yang diwar-warkan mmg lingkup kedai Gajah tu.

oxygenO2 17-07-2011 09:50 PM

Quote:

Originally Posted by capachou (Post 10115312)
dah tak cukup cash, tak payah la beli. beli ikut kemampuan la. lagi bagus beli TV made in taiwan/China yang murah2 dari berhutang bertahun beli yg berjenama sbb tak terlibat dgn riba'...
lain lah kalau terdesak, nak beli peti sejuk ke... beli dapur masak tp takdak duit...
kita semua fikir2kan... kita sanggup berbelanja dan terlibat dengan riba' semata2 memuaskan nafsu sendiri... ingat kita akan ditanya satu persatu oleh Allah ta'ala tentang rezeki yang kita dapat dan ke mana kita gunakan.. dan tidak akan terlepas orang yang yang sendiri mahu mencari dan memberi riba'tanpa keadaan terpaksa/darurat..

boikot courts = sistem kredit yahudi...


betui2...org kite suke berhutang ngan brg yg mhl...courts mmg aku boikot dr dlu,jadahhhh...

WnB 17-07-2011 09:51 PM

sy mmg boikot court.... tak pernah beli barnag kat court.. hopefully akan dtg pun tak akan beli di court

zamreda 17-07-2011 09:52 PM

Quote:

Originally Posted by wokyoh fx (Post 10136244)
pasal court mamoh ni aku respek orang pasir mas .. sekejap jer bukak terus bangkurap .. hehe padan murah nak mamoh sgt .. mungkin orang2 kat pmas suka beli cash .. sekrang di gantikan dengan bilal supermarket 100peratus islam punya .. terbaik laa :)cgrock:)cgrock

:-?:-?

tulah klau beli tunai lagi boleh bunuh nie sistem...

ahlil_nujum1 17-07-2011 09:54 PM

Quote:

Originally Posted by pak m (Post 9992053)
aku tgk courts skrg bukan main ligat lagi buat promosi kat paper. . Satu paper tue lebih dari satu page penuh la dia punyer iklan. .
Sekali pandang,harga yg ditawarkan memang tertawan. . Namun anda kena beringat, hakikatnya diri sendiri ditawan nanti. .

Sbg contoh,harga harga tv lcd berharga rm1099++ promosi katanya.
Ada diskaun sehingga sebanyak rm1900 tetapi kena buat loan selama 5 tahun.

Cuba kira:-

sebulan bayar rm41.12
setahun bayar rm493.44
5 tahun - - - >> rm2467.20
riba:- rm2467.20 - 1099.00 = rm1368.20 ~x(

so korang kena bayar dlm dalam 225% dari harga yg kononnya promosi tue. Nak beli cash mmg tak boleh. . . ~x(~x(

semoga dijauhi dari riba. . . Nauzubillah. . . #:-s#:-s

bg korang mcm mane..? Support ke courts nie..?
Bagi aku beli cash ok la.. Tpi kalu buat credit.. Say no...!!


yups bro..aku setuju..kalo beli cash court mmg murah..tp kalo installment..perghh cekik darah...court umpan pakai freegift..sape yg x pandai kire2 tu mmg jadi mangsa je la..

Ape2 aku beli kat senheng@senq..masyukk..barang sume latest..harga terkawal..service pro..

besikal 18-07-2011 08:23 AM

Courts? X pernah den beli. Gila mahal kalau berhutang byr bulan2.

sueweal 18-07-2011 10:40 AM

kalau nak beli barang elektrik murah.. rajin2 jalan area shah alam/ batu 3. byak kilang panasonic, philips, jvc, sharp kat c2 wat jualan gudang. mmg berbaloi2... klau gn kad kredit ble convert ke instlament 12bulan tanpa sebarang caj atau faedah..

puckish 18-07-2011 12:50 PM

say no to Courts..
kalau nak beli tue walaupon cash..
g survey tpt lain dulu...
kadang2 kat kedai letrik biasa akan dpat lg murah dari courts..


All times are GMT +8. The time now is 06:19 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.