CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Forex General Discussion (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=94)
-   -   Pertanyaan mengenai trade bank dan smart trade (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=239516)

insan kerdil 06-06-2011 03:02 PM

Quote:

Originally Posted by syuk_3 (Post 9742112)
indi yg digunakan utk trade with bank ialah vsa..volume spread analysis..dan ada platform yg di bangunkan dan di jual oleh independent company yg x bersangkut paut dgn mana2 broker..

platform ini kumpul kan data volume trading 200 bank utama di dunia..so far sy analisis guna platform ini, dan walaupun harga platform ini mahal, puas hati sbb ia berikan hasil yg lebih memuaskan..mt4 byk repaint shj..

suka lg saya ingatkan, en. jamuddin tak ajar penggunaan sebarang indi.dan tak galakkan kita menggunakannya... walaupun untuk memudahkan pengiraan saiz candle semata...

Walaubagaimanapun,pendapat saya terserah bagaimana anak2 muridnya menggunakan pelbagai pendekatan, asalkan jangan lari dari matlamat kerangka kerja yang asal..bagi saya lg, sebaiknya amalkan yg diajar oleh beliau sahaja, dan tanya pendapat beliau terus.jika beliau benarkan, terserahlah:-)

syuk_3 06-06-2011 03:15 PM

sy trade berdasarkan prinsip tom william..master the market..hehe..xpe bro..lain trader,lain trading style nya...good luck..:)

insan kerdil 06-06-2011 03:20 PM

Quote:

Originally Posted by syuk_3 (Post 9742369)
sy trade berdasarkan prinsip tom william..master the market..hehe..xpe bro..lain trader,lain trading style nya...good luck..:)

ya..insyaallah kita semua akan jadi master, asalkan kita ada kefahaman, dan ikut tertib belajarnya:-)

En. Jamuddin menggunakan falsafah Warrent BUffet dan Dan Zanger. Dia hanya meniru2 cara mereka,maka datang idea ini,samalah kita semua:-)

Untuk menjadi master, kita boleh tahu (bukan main agak) apa yg akan terjadi pada market, 2-3 jam kedepan.jika ada kefahaman macamtu, insyaallah kita akan berjaya..

ada soalan basic ke?

insan kerdil 06-06-2011 03:29 PM

saya nk berkongsi sesuatu untuk trader2 lama, jangan trade market EU,GU dan UC pada petang ISNIN..BAHAYA...kalau dah betul2 faham, masih perlu berhati2.ada banyak contoh market semasa hari isnin di london open tak menjadi. KLAU X FAHAM, BAIK KITA BERDIAM SAJA

saigonz 06-06-2011 04:56 PM

thanks tt. perkongsian ilmu yg sgt berguna...

xtraez 06-06-2011 04:57 PM

hangat thread nih.. bagus2..teruksan usaha murni TT.

abgG 06-06-2011 05:01 PM

teruskan tt, ilmu yang menafaat ni...:)

manpk 06-06-2011 05:26 PM

ni nak tumpang sekaki jugak tt..

ajigula 06-06-2011 05:46 PM

nampak sangat ilmu aku sikit. tt teruskan aku nak blajo gak pelan2

sedinho 06-06-2011 06:00 PM

Quote:

Originally Posted by ajigula (Post 9743865)
nampak sangat ilmu aku sikit. tt teruskan aku nak blajo gak pelan2

lagi banyak kita belajar, lg bnyak ilmu yg kita tk tau sebenarnya .huhu

PaRaNoRMaL 06-06-2011 06:05 PM

alhamdulillah ade yang sudi memanjangkan pemahaman tentang trade with bank ni... semoga smua sama2 manfaatkan ilmu yang berguna ini :D
one of the naked trading style :D

mhassan 06-06-2011 06:10 PM

Quote:

Originally Posted by ajigula (Post 9743865)
nampak sangat ilmu aku sikit. tt teruskan aku nak blajo gak pelan2


ilmu ambo lg sikit..TT..ambo nk tumpang gak blaja ilmu nie..:((:((:((

abgG 06-06-2011 07:23 PM

Quote:

Originally Posted by insan kerdil (Post 9741445)
Kerangka Kerja = usaha untuk mengesan kehadiran bank besar dalam pasaran forex

Kerangka kerja adalah satu panduan, (mengesan kehadiran bank) didalamnya ada hasil kajian.Untuk menggunakan kerangka kerja bagi maksud tersebut, mesti ada caranya:

Trade bank = usaha untuk mengenalpasti pelaburan bank dalam pasaran forex, bila dapat dikesan, maka kita bersama2 bank melabur dalam pasaran

macam mana nak buat kerangka kerja ni yob...agak2 berapa lama baru siap kerangka keroje ni....soalan tongong aku ni ..:((

insan kerdil 06-06-2011 10:30 PM

Quote:

Originally Posted by abgG (Post 9744573)
macam mana nak buat kerangka kerja ni yob...agak2 berapa lama baru siap kerangka keroje ni....soalan tongong aku ni ..:((

kerangka kerja ni...satu usaha, satu kajian. bila dikata kajian, bukan sebulan 2 boleh selesai. memakan masa bertahun tahun lamanya.hanya en. jamuddin saja yg melakukannya.sehinggalah mendapat sesuatu yg kukuh.diulangkaji, selidik, kumpul segala maklumat, baru bleh dpt..umpama mcm ambil phd lah.diuji berkali2...baru boleh dimasukkan dlm kerangka kerja

ajigula 06-06-2011 10:33 PM

adakah kerangka kerja nih adalah pemerhatian pada chart? maksud saya kita kaji chart sediada pastu cari patern tertentu yg berulang pd masa yg hampir sama bagi setiap hari/minggu/bulan/tahun

lukpayat 06-06-2011 10:52 PM

kerangka kerja = framework kalo bahasa omputih.
maksud dia is basic idea/underlying ideas comprises of principles, rules and objective.

principle tu disiplin dia le.. apa yg boleh and apa yg tak boleh.
rules tu pemerhatian yg pasal candle pendek panjang tu..
objective dia.. nak detect high volatility movement, and to follow through. tak kesah le movement tu trigger by bank ke, sovereign fund ke, hedge fund ke, institutional manager ke... or simply a panic news breakout.

kalau salah, harap jolokkan

ajigula 06-06-2011 11:11 PM

jika berlaku movement yg besar dlm chart, adakah bermakna beberapa bank sedang menjlnkan urusniaga yg sama, atau bank negara tersebut bg matawangnya sahaja. bolehkah berlaku pertembungan 2 atau lebih urusan bank yg menyebabkan movement candle naik turun dgn cepat (macam spike la)

insan kerdil 06-06-2011 11:22 PM

falsafah Dan Zanger...iaitu forex has a memory...apa yg ditiru2 disini adalah berasaskan chart pattern, price dan volume..simple tapi perlu ulangkaji secara berulang2...

saya beri contoh basic phrase sahaja ya:-)..kita mulakan dari yg ini;

" market dari sideway, bergerak, lurus..semakin mengecil, kecil, merata...susunan seperti batu bata....tiba2 ada candle besar muncul pada masanya, cukup saiznya.semasa london / us open."

disini kita dh lihat chart pattern dan price pada trade bank...cuba kita tinjau sedikit bagaimana smart trade pula;

"market mula bergerak sell/buy 80 pips, tunggu candle bergerak secara songsang semasa london/ us open 30 pips, follow bank melabur di jam berikut"

disini kita dh nampak chart pattern, price dan volumenya

afiq_27 06-06-2011 11:28 PM

terima kasih.. nota terbaik sepanjang zaman niii

insan kerdil 06-06-2011 11:30 PM

Quote:

Originally Posted by ajigula (Post 9746680)
jika berlaku movement yg besar dlm chart, adakah bermakna beberapa bank sedang menjlnkan urusniaga yg sama, atau bank negara tersebut bg matawangnya sahaja. bolehkah berlaku pertembungan 2 atau lebih urusan bank yg menyebabkan movement candle naik turun dgn cepat (macam spike la)

saya ambil contoh apa yg en. jamuddin beritahu. bank2 besar2, saling bekerjasama untuk mendapatkan keuntungan, supaya dapat control arah market. contoh pada bulan februari lalu, ada yg dikatakan "ada bank yg lebih besar sedang melabur dalam market", maknanya disini, dalam keadaan market yg tak normal sahaja, contoh pergerakkan pair EU dan GU adalah hampir selari (lebih kurang dlm 70%), tapi ada masanya bank sell di eu, sedangkan gu sedang buy. bagi yg biasa dan faham pergerakkan mcm ni, selalunya langkah berhati2 trus diambil.

saya nk beritahu, untuk basic trade bank dan smart trade ni, cadangan saya jgn terlalu tumpukan pada fundamental semata, kerana proksi kita berdasarkan kerangka kerja. focus pada yg itu.saya ulangi, kita tak perlu ambil tahu apa yg berlaku dlm pasaran diluar sana, refer apa yg en. jamuddin ajarkan saja, itu lebih baik

insan kerdil 06-06-2011 11:34 PM

saya langsung tak dapat jawab soalan secara teorinya..sebagai contoh, benarkah bank mula close akaun bermula november? berapa jumlah bank muamalat melabur pada sekian2..berapa faedah, berapa keuntungan....perang terjadi di iran ke contohnya..itu diluar silibus pembelajaran en. jamuddin. Tapi untuk personal knowledge, tak salah jika membaca, atau mencari sendiri di dalam internet misalnya, tp jangan dicampuradukkan sesuatu yg tak pernah diajar oleh en. jamuddin. strict to the basic trade bank dan smart trade:-)

insan kerdil 06-06-2011 11:46 PM

suka saya ingatkan sekali lagi, saya TIDAK MENGAJAR...yg mengajar adalah hak en. jamuddin, saya cuma coba membantu , menjawab soalan2...sekadar dan setahap mana pemahaman saya mengenai trade ini, berdasarkan bab2 yg terdapat dalam kerangka kerja trade bank dan smart trade (dapatkan dalam link2 yg telah dipost oleh lukpayat pun x apa), tentang apa itu candle, apa itu breakout, apa itu doji, apa itu framework, apa itu trading plan....jika ada soalan2 tentang ni...sila dapatkan sendiri secara membaca:-)...nanti saya postkan silibus2 trade bank dan smart trade untuk rujukan.

iwan87 06-06-2011 11:46 PM

terbaik la tt...i follow tt...

insan kerdil 06-06-2011 11:47 PM

bab 1 aliff baa taa forex

bab 2 kerangka kerja TB
a.masa
b.size candle
c.sideway
d.horizontal line
e.bentuk market
f.market batal
g.masalah TB

bab 3 kerangka kerja ST
a.masa
b.size candle
c.bentuk market
d.zon take profit
-zon a, b & c
e.masalah.
f.market batal.
g.market terbaik.
1.ada sideway.
2.tiada sideway.
3.tiada songsang.

ini saya pinjam dari trade bank junior...minta izin ye:-)

insan kerdil 06-06-2011 11:51 PM

sekarang cuba tumpu dan focus bab 2 kerangka kerja trade bank..cuba dapatkan dari blog en. jamuddin, study disitu dahulu, kemudian boleh tanya saya, insyaallah saya coba tolong fahamkan.

rakan2 di facebook, seperti IMIN, MUSTANG, RAFIQ INAS juga boleh membantu, bukan saya sahaja. Boleh rujuk pada mereka juga.

SEBAIK2NYA, NYATAKAN TARIKH,PAIR, POST GAMBAR MARKET PUN TAK APA TAK FAHAM SILA TANYA, GAMBAR2 BOLEH DIAMBIL DARI FB TRADE BANK DAN BLOG jamuddintradebank.blogspot.com

fiena.kl 07-06-2011 12:19 AM

terima kasih bro..sudi kongsikan ilmu mengai TB dan St..
sy pernah ikuti d FB en Jamudin tp terhenti separuh jln..
smg sy dpt lebih kefahaman di sini..
ada soalan akan menyusul nanti.. :D..

tq bro..

albxx83 07-06-2011 12:39 AM

Quote:

Originally Posted by PaRaNoRMaL (Post 9744012)
alhamdulillah ade yang sudi memanjangkan pemahaman tentang trade with bank ni... semoga smua sama2 manfaatkan ilmu yang berguna ini :D
one of the naked trading style :D

ni mmg naked trading style gak bro. heheh.. no indicator :)paid

iwan87 07-06-2011 01:05 AM

Quote:

Originally Posted by fiena.kl (Post 9747459)
terima kasih bro..sudi kongsikan ilmu mengai TB dan St..
sy pernah ikuti d FB en Jamudin tp terhenti separuh jln..
smg sy dpt lebih kefahaman di sini..
ada soalan akan menyusul nanti.. :D..

tq bro..

same la kite...
tt bukak thread ni yg bersemangat balik ni...huhu

iwan87 07-06-2011 01:43 AM

2 Attachment(s)
ni kerangka kerja untuk GU...
kerangka kerja utk EU same ke??

iwan87 07-06-2011 01:46 AM

3 Attachment(s)
kerangka kerja UC

pak sheikh 07-06-2011 07:13 AM

Quote:

Originally Posted by insan kerdil (Post 9741670)
saya buka sebarang soalan yg berkaitan, jika ada kekurangan fahaman. Disini kita cuba menambahkan kefahaman dan ilmu selebihnya tuan punya badan (en.jamuddin) yg menentukannya.

Perbincangan mengenai trade ini boleh juga saya buka, bagi maksud tersebut..

Tetapi sebarang perdebatan, yang suka atau tidak, minta maaf saya tak ada kuasa, dan melayan, saya cuma cuba membantu, setakat mana yg mampu, biarlah kita berproksikan asas trade bank dan smart trade sahaja..bukan nak argue bank ada ke tak dalam pasaran..heheh...

mcm mana kita nk lukis horizontal line tu??? apa kegunaannyer??

insan kerdil 07-06-2011 10:21 AM

Quote:

Originally Posted by albxx83 (Post 9747607)
ni mmg naked trading style gak bro. heheh.. no indicator :)paid

adakah naked trading style? En. Jamuddin pernah ditanya soalan ini..jawapan yg diberi adalah BUKAN..

Naked trading style, lihat trendline,saiz candle dan nama2 candle untuk trading, shooting star, doji dsb..tak perlu saya terangkan, off topic

Dalam trade bank dan smart trade,TIDAK ADA STYLE..yg cuma ada adalah USAHA-USAHA.. berpandukan KERANGKA KERJA. Trade bank digunakan untuk mengesan pelaburan bank, BUKAN MENGESAN KEHADIRAN CANDLE.

Seperti yg saya katakan dulu, saiz candle besar, contohnya 42 pips, BOLEH JADI BANK, BOLEH JADI NEWS, BOLEH JADI TRICK CANDLE....KITA TANYA dan letak diri kita pada market, NAK TAHU BEZA MACAMANA?jadi jika gunakan naked chart semata, KITA TAK DAPAT BEZAKAN YG MANA SALAH SATU..ada saja candle besar kita follow, ada lagi lg kita follow..cara ni SALAH PEMAHAMAN...

APA AKIBATNYA JIKA KITA TERSALAH FOLLOW?KITA SANGKAKAN BANK, TAPI RUPA2NYA IMPACT NEWS...CANDLE BESAR, TAK SEMESTINYA ITU ADALAH BANK, DAN TAK SEMESTINYA SELALU SELAMAT FOLLOW (mungkin candle itu menyamar?atau kapal lanun?:-))hehehe..

...jadi sedar tak sedar kita sudah termasuk dalam market yg penuh risiko tinggi...sanggupkah kita?

kerana tak sangguplah...Maka wujudlah usaha-usaha ini..untuk mencari rahsia dan perbezaan sebenar.."MANA AYAM, MANA ITIK"Supaya tidak tersalah follow candle yang BUKAN BANK... maka terciptalah kerangka kerja...

Perbezaan yg didefinasikan ini perlu difahami.

JIKA nak kefahaman lebih lanjut, boleh tanya En. Jamuddin sendiri, dia ada jawapan yg lebih jelas.

insan kerdil 07-06-2011 10:29 AM

Quote:

Originally Posted by pak sheikh (Post 9748644)
mcm mana kita nk lukis horizontal line tu??? apa kegunaannyer??

"TUJUAN HORIZONTOL LINE ADALAH UTK MENGESAHKAN KEHADIRAN CANDLE BANK DI PASARAN FOREX..." oleh Jamuddin Sulaiman (Rabu 9 Mac 2011)

Rujuk: https://lh6.googleusercontent.com/-4...1600/fb179.gif
Lukis di open dan close candle

JIka tiada satupun candle yg melebihi horizontal line yg dilukis tersebut..maka candle itu sahlah candle bank..jika ada candle yg lebih besar dari candle tersebut, maka ini bukanlah candle bank..

kena ingat, salah satu kriteria bank adalah candle besar..TAPI TAK SEMESTINYA INI BANK BESAR...masih ada yg perlu dikesan lagi.

insan kerdil 07-06-2011 10:39 AM

Kita fahami apa yg En. Jamuddin katakan:

"YG BOLEH MENGAWAL HALA TUJU PELABURAN...IKUT KEHENDAK BANK TADI..
ITU SAJA..LOGIKA SAYA..
DAN
ORG DAH TERBUKTI BERJAYA...
SPT BUFFET...ZANGER...
PUN AKAN MENCARI ...BANK INI..
UTK BERSAMA SAMA MELABUR
..CARA SAYA NI...
BUKAN SUATU TEKNIK...
TAPI..
SUATU USAHA..
..USAHA MENGESAN KEHADIRAN BANK DI PASARAN FOREX..
ATAU
ADA ORG KATA ...
INI NAKED...
TRADE
GUNA CS...
INI LAGI SALAH...
DIA TAK FAHAM...
..TRADE BANK DAN SMART TRADE...ADALAH SATU USAHA ...MENGESAN KEHADIRAN BANKBANK BESAR DI PASARAN FOREX...
BILA BERJAYA..
BILA DAH PASTI..
BARU LAH...
KITA AKAN TURUT SERTA MELABUR BERSAMA SAMA MELABUR...JIKA BANK BUY..MAKA KITA AKAN IKUT BUY..
SEBAB TU KITA ADA KERNAGKA KERJA...
UTK MEMBANTU..MEMUDAHKAN..
USAHA KITA TADI..
...SO..
TAK SAMA DGN TEKNIK ...ATAU..NAKED TRADE..GUNA CS..
jumpa lg.."

Jamuddin Sulaiman, 2 JUN 2011

insan kerdil 07-06-2011 10:49 AM

Quote:

Originally Posted by iwan87 (Post 9748048)
kerangka kerja UC

Kerangka Kerja EU dan UC..sama

GU saja tak sama.ada sedikit beza

Belajarlah melihat market yg lepas2, cari perkara berulang2

Sweet Rose 07-06-2011 10:53 AM

thanks TT...:)

albxx83 07-06-2011 11:33 AM

Quote:

Originally Posted by insan kerdil (Post 9749911)
adakah naked trading style? En. Jamuddin pernah ditanya soalan ini..jawapan yg diberi adalah BUKAN..

Naked trading style, lihat trendline,saiz candle dan nama2 candle untuk trading, shooting star, doji dsb..tak perlu saya terangkan, off topic

sorry, saje je bergurau je dgn master naked paranormal tu. mmg xde kene mengena pun dgn TBST ni. sy pun ikut kelas di fb abg din gak skrg ni. tapi masih baru lagi. sorry lagi sekali ye.

Quote:

Originally Posted by insan kerdil (Post 9749974)
"TUJUAN HORIZONTOL LINE ADALAH UTK MENGESAHKAN KEHADIRAN CANDLE BANK DI PASARAN FOREX..." oleh Jamuddin Sulaiman (Rabu 9 Mac 2011)

Rujuk: https://lh6.googleusercontent.com/-4...1600/fb179.gif
Lukis di open dan close candle

JIka tiada satupun candle yg melebihi horizontal line yg dilukis tersebut..maka candle itu sahlah candle bank..jika ada candle yg lebih besar dari candle tersebut, maka ini bukanlah candle bank..

kena ingat, salah satu kriteria bank adalah candle besar..TAPI TAK SEMESTINYA INI BANK BESAR...masih ada yg perlu dikesan lagi.

terima kasih bg penjelesana ttg horizontal line ni.. nk tanya sket.. horizontal line drpd open price daily ke mcm mane ye? sy masih kurang paham, skrg tgh carik contoh2 horizontal line ni. boleh tepek contoh2 lain horizontal line ni tak?

insan kerdil 07-06-2011 01:19 PM

[QUOTE=albxx83;9750628]sorry, saje je bergurau je dgn master naked paranormal tu. mmg xde kene mengena pun dgn TBST ni. sy pun ikut kelas di fb abg din gak skrg ni. tapi masih baru lagi. sorry lagi sekali ye.



terima kasih bg penjelesana ttg horizontal line ni.. nk tanya sket.. horizontal line drpd open price daily ke mcm mane ye? sy masih kurang paham, skrg tgh carik contoh2 horizontal line ni. boleh tepek contoh2 lain horizontal line ni tak?[/QUOT

horizontal line cuma ada dlm trade bank saja. yg dibuat untuk mengukur permulaan pergerakkan market itu smart trade...untuk mengukur pergerakkan market dari 0 pips ke 80 pips..bagi memenuhi syarat kerangka kerja smart trade tersebut.sesetengah saja dibuat bg memudahkan untuk mengukur kekuatan pergerakkan market

dalam smart trade, pergerakkan diukur dari permulaan pergerakkan harian, dari open ke high (jika buy)/ atau open ke low (jika sell)...jadi atas maksud tersebut, horizontal line boleh digunakan. tp kalau malas tarik dan ukur guna crosshairpn x apa

RawkFx 07-06-2011 01:33 PM

Quote:

Originally Posted by insan kerdil (Post 9750063)
..TRADE BANK DAN SMART TRADE...ADALAH SATU USAHA ...MENGESAN KEHADIRAN BANK BANK BESAR DI PASARAN FOREX...

Salam TT,

Sekadar pemahaman picisan dari saya. Bank juga ada framework untuk trade forex. Bank xkan sesuka hati trade pada bila2 masa.

Kadang2, bila terjadi candle besar, adalah disebabkan bank pull out of the market, yg tinggal hanya small traders yg masih percaya trend tersebut masih wujud.

insan kerdil 07-06-2011 01:37 PM

kadang2, yg diajar oleh en. jamuddin ni, tak dimasuk akal, tak diterima, sebab, tak ada di dalam buku mana2, beliau mendefinasikan forex ni sebagai sesuatu yg lain.jika dia definasikan, forex adalah binatang, maka binatanglah ia...dia seorang pengkaji dan juga pencipta, jadi definisi pengkaji ni tentu mempunyai perspektifnya sendiri.apatah lg mencipta sesuatu yg baru...tapi banyakkannya org akan anggap"alah, benda tu sama mcm itu dan ini"...

kita tak boleh argue, dlm kamus candle ni bermaksud sekian sekian sekian....jadi kita argue...kita kata "candle tu maksud dia begini..bukan begitu...sb dlm internet kata mcm tu, dlm buku kata cmni"...kefahaman kita pd beliau adalah salah


All times are GMT +8. The time now is 05:32 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.