CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Electrics, Electronics, DIY (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=251)
-   -   KEPADA yang EXPERT tentang AIR-COND (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=237412)

bidara 26-03-2012 04:18 PM

Quote:

Originally Posted by tucin (Post 12691427)
Kalo air kluar menitik-nitik tu pulak sebab tsumbat ke?
Ekon masih rasa sejuk..

tak keluar air kang kering pula.

moazmar 26-03-2012 04:30 PM

Quote:

Originally Posted by tucin (Post 12691427)
Kalo air kluar menitik-nitik tu pulak sebab tsumbat ke?
Ekon masih rasa sejuk..

keluar menitik nitik tu dbahagian mana ?

kalau keluar displit indoor unit tu ..kena tgk lubang keluar air tu mungkin tersumbat dgn debu2 atau kulat yang tak diservis ....jadi cuba tgk bahagian air keluar tu dihost tuu ada kulat atau lipas mati ke apa ....split kotor cuba anda buka cover dia dan cuba bersihkan debu debu di filter dia ....insyaAllah tak sesak nafas kalau selalu cuci filter tu ...

atau kemungkinan balancing dia tak betul sebab mungkin ada tolak tolak ke ...kena pastikan split unit tu kedudukan rendah sikit dari bahagian air keluar .....

cadangan aku la..

air yg menitik bermakna ada berlaku pemeluwapan ..huhu..
aku bukan expert sagat cuma selalu buat sendiri sahaja buka dan pasang aircon ..bukan ambik upah pasang tapi explor sendiri sekadar pengetahuan AM..taklah susah kalau aircon atau petisejuk buat hal ..jimat sikit duit ...........

sawamura 26-03-2012 04:33 PM

Quote:

Originally Posted by tucin (Post 12691427)
Kalo air kluar menitik-nitik tu pulak sebab tsumbat ke?
Ekon masih rasa sejuk..

off coil temperature tinggi.. sebab tuh evaporate..

qarim 27-03-2012 01:02 AM

dulu a/c adik sepupu saya macam nie juga, habis die orang kasi bikin cakap sensor rosak, lepastu tukar sensor then cakap mungkin motherboard rosak pulak...

Mr.CEO 27-03-2012 01:13 PM

aircond air menitik salah satu sebab drain hose tersumbat atau berlipat. Satu lagi gas kurang...bila gas kurang coil di indoor akan fros dan blower yg pusing kat indoor tu mencairkan fros kat coil tu.
Cuba check kompresor outdoor..udara kat compressor tu sejuk tak masa fan pusing. Kalau sejuk...maknanya gas kurang...kalau panas ..gas ok..satu lagi ader fros tak kat cooper pipe tu...kalau cooper pipe ada fros...gas kurang la tu.

moazmar 27-03-2012 02:17 PM

Quote:

Originally Posted by Mr.CEO (Post 12702447)
aircond air menitik salah satu sebab drain hose tersumbat atau berlipat. Satu lagi gas kurang...bila gas kurang coil di indoor akan fros dan blower yg pusing kat indoor tu mencairkan fros kat coil tu.
Cuba check kompresor outdoor..udara kat compressor tu sejuk tak masa fan pusing. Kalau sejuk...maknanya gas kurang...kalau panas ..gas ok..satu lagi ader fros tak kat cooper pipe tu...kalau cooper pipe ada fros...gas kurang la tu.

Gas kurang kena panggil pomen buat takde alat
paip tersumbat mungkin boleh sendiri cuci
hose tembaga berlipat kena pomen buat .apapon kalau setakat cuci.filter boleh lah buat sendiri .kalau yang lain kena panggil pomen teknision juga .ada tong gas untuk tambah.?
Ada alat meter sukat kandungan gas?
Ada ada alat welding untuk cairkan tembaga pendek kata kna panggil tekniction juga. Apa kata belajar sendiri cara cara repair aircon . Mai aku tolong ajar sapa sapa yg nak free je .tp kena belilah alatan dia bru pandai. Aku bljar dgn org sarwk dulu ,dia kata nak blajar boleh tapi kena beli brang utuk merepai,nak tak nak habis dekat 700 ratus peralatan .tapi lpas tu mmg betul kita bleh buat sendiri siap modufield lagi.

koboygurun 29-04-2012 10:30 PM

Quote:

Originally Posted by moazmar (Post 12703350)
Gas kurang kena panggil pomen buat takde alat
paip tersumbat mungkin boleh sendiri cuci
hose tembaga berlipat kena pomen buat .apapon kalau setakat cuci.filter boleh lah buat sendiri .kalau yang lain kena panggil pomen teknision juga .ada tong gas untuk tambah.?
Ada alat meter sukat kandungan gas?
Ada ada alat welding untuk cairkan tembaga pendek kata kna panggil tekniction juga. Apa kata belajar sendiri cara cara repair aircon . Mai aku tolong ajar sapa sapa yg nak free je .tp kena belilah alatan dia bru pandai. Aku bljar dgn org sarwk dulu ,dia kata nak blajar boleh tapi kena beli brang utuk merepai,nak tak nak habis dekat 700 ratus peralatan .tapi lpas tu mmg betul kita bleh buat sendiri siap modufield lagi.


hehehehhe....skrg nak beli barang2 tue sume dah mahal dah...
aku ada tgk2 gak...bro...ko tau x nk bukak indoor unit..
nak cuci blower camner...aku try bukak cam payah lak...
jenis panasonic inverter...dlm manual xde plak cara bukak...

moazmar 30-04-2012 12:55 PM

susah juga ...nak tunjuk ..melalui tulisan nih ....sebab benda bukan depan mata ....cuba intai intai tgk skru n klip dia kat mana mana tuh ..tak susah ...kenqa tgk n perati betul betul akan jumpa lah tuh ...

xitachi 19-05-2012 03:41 PM

Quote:

Originally Posted by mag8804 (Post 11658565)
Contoh jenama yg bagus dan tahan lama bro? saya nie tgh nak mencari aircon yg sesuai nak letak dalam bilik. ingat nak beli yg 1HP jer...

soalan menarik...
aku pun bercadang nk beli...
tp xtau mana yg bgs...

matjoran 20-04-2013 12:19 PM

mintak bantuan kawan2 yg expert aircond...
semalam beli aircond 2nd..lepas pasang ok jerrr 3-4jam
lepas off..malam nak pasang balik dia on seminit pastu terus standby..
lampu merah yg kat gambar bintang tu berkelip2..
(aircond york 1.5hp)
ni problem apa yer?


All times are GMT +8. The time now is 03:05 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.