CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Seram, Misteri, Hantu, Ngeri, Pelik (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=99)
-   -   Syukur, keluar jugak akhirnya. (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=236344)

lelabah 24-05-2011 08:20 PM

Quote:

Originally Posted by lelabah (Post 9633013)
Masa mula-mula nak kena tu aku rasa b**h z***r aku macam senak dan pinggang rasa macam berat je. Masa tu macam rasa nak buang air kecil dengan air besar tapi tak keluar pun.

Dalam 2 bulan adalah sekali aku akan kena macam tu. Masa tu belum sakit lagi....mungkin dia bagi tanda2 awal.


Akupun tak ingat bila aku mula sakit berguling-guling. Tahun nie memang sakit sangat dan kerap kena pulak tu.

ebar86 24-05-2011 08:26 PM

kalo sakit area pinggang dgn rasa nak buang air kecik n besar,,n menggelupur tak tentu hala sakitnya..ada 2 kemungkinan

1- batu karang (kidney stone)
2- kencing kotor (urinary tract infection)

bezanya,,kalo kencing koto,,kencing kluar macam biasa,,tp air kencing kaler kuning iras2 nak ke oren,,kencing tu plk pedih2 sket

kalo batu karang,,air kencing mmg susah nak kluar,,lagi teran lagi sakit

lelabah 24-05-2011 08:26 PM

Quote:

Originally Posted by tebbaloi (Post 9633185)
lorr 2 kali tak kuar? dia g skali aje.. sampai pkl 7pagi, pkl 11 baru dapat jumpa orang tua tuu.. pukul 5pagi drive slow dari nilai, 6jam perit menahan sampai wife dia yg pegang stereng katanya huhu... mintak di jauhkannn..

Keluar....batu karang tu ada kat buah pinggang belah kanan. Kali pertama dia tarik kat depan perut belah kiri. Seminggu lepas tu dia tarik kat belakang belah kanan.....tp aku tetap jugak sakit.

Tu yang aku cakap mungkin aku tak serasi. Aku pegi scan batu tu masih ada kat buah pinggang belah kanan.

tebbaloi 24-05-2011 08:28 PM

Quote:

Originally Posted by lelabah (Post 9633258)
Keluar....batu karang tu ada kat buah pinggang belah kanan. Kali pertama dia tarik kat depan perut belah kiri. Seminggu lepas tu dia tarik kat belakang belah kanan.....tp aku tetap jugak sakit.

Tu yang aku cakap mungkin aku tak serasi. Aku pegi scan batu tu masih ada kat buah pinggang belah kanan.

oic.. mcm tu.. maybe batu karang TT ni hardcore betul.. sebab dia punya kecik ibu jari aje.. huhu ngeri tul... tapi dengarnya kalu pernah kena sekali akan kena lagi lepas ni.. betul ker TT?

lelabah 24-05-2011 08:29 PM

Quote:

Originally Posted by ebar86 (Post 9633250)
kalo sakit area pinggang dgn rasa nak buang air kecik n besar,,n menggelupur tak tentu hala sakitnya..ada 2 kemungkinan

1- batu karang (kidney stone)
2- kencing kotor (urinary tract infection)

bezanya,,kalo kencing koto,,kencing kluar macam biasa,,tp air kencing kaler kuning iras2 nak ke oren,,kencing tu plk pedih2 sket

kalo batu karang,,air kencing mmg susah nak kluar,,lagi teran lagi sakit


Air kencing aku warna dia keruh masa tengah sakit.

lelabah 24-05-2011 08:31 PM

Quote:

Originally Posted by tebbaloi (Post 9633279)
oic.. mcm tu.. maybe batu karang TT ni hardcore betul.. sebab dia punya kecik ibu jari aje.. huhu ngeri tul... tapi dengarnya kalu pernah kena sekali akan kena lagi lepas ni.. betul ker TT?

Nie aku kena kali ke2. Dulu kat buah pinggang belah kiri.

ebar86 24-05-2011 08:38 PM

Quote:

Originally Posted by lelabah (Post 9633293)
Air kencing aku warna dia keruh masa tengah sakit.


keruh tu mgkin sbb ada darah

batu karang tak pernah kena (nauzubillah) tp ak pernah kena kencing kotor tu,,kencing kotor tu sbb ada infection,,urine test aku +ve pus cell..


so sape2 yg rasa lenguh2 kat pinggang tu,,pegi la buat urine test awl2 yek..

lelabah 24-05-2011 08:39 PM

Kuasa Allah, macamana batu karang sebesar biji kurma sederhana besar boleh keluar ikut salur kencing. Sakitnya tak dapat nak cakap.

rijal2009 24-05-2011 08:39 PM

batu karang ke tu? :-? :o

ebar86 24-05-2011 08:41 PM

Quote:

Originally Posted by lelabah (Post 9633425)
Kuasa Allah, macamana batu karang sebesar biji kurma sederhana besar boleh keluar ikut salur kencing. Sakitnya tak dapat nak cakap.

dia keluarkan mcm mane tu? guna laser tak?

MrHighLander 24-05-2011 08:49 PM

ahah.. sbnrnya akupun duk tgh buat rawatan katu karang nih.. :D

aku kene hari sabtu lepas, sebijik macam tt.. mula2 senak kat buah zakar dan blakang.. lenguh2 dan sengal2 dari pinggang ke lutut.. rasa nak slalu buang air kecil nga air besar tapi x kuar2.. :))

tgh mlm skit.. aku dah guling2.. hnya yg prnh mrasa akan tahu pedihnya.. tahan sakit bawak motor ke usm.. masuk wad kecemasan.. terus kene sejarum kat punggung.. tahan masuk wad.. masuk air ikut lengan.. pastu macam2 ubat lagilah.. akupun x tahu.. :)) discharge wad tgh mlm..

esok pagi.. aku guling2 lagi utk kesekian kali.. ubat tahan sakit yg doc bagi x berkesan.. skali lagi aku pegi husm.. masuk wad smula.. kene lagi 2 das jarum.. masuk air lagi 3 botol.. :)) doc bagi ubat yg lagi kuat tahan sakit.. :)).. discharge tghhari..

duk makan ubat spital tp ubatnye.. uwekk.. uwekk.. x tahan aku.. :)):)):))

skg duk mrasa lagi tapi dah ok.. batu ada kluar ikut saluran tp x sempat nk amik.. terus masuk lubang tandas.. haha..

amalan skg.. makan nenas bnyk2.. pastu skg duk makan ubat rowatinac.. beli kat farmasi.. ubat ni xde kat spital.. yg tu timb. pengarah kesihatan kelantan yg bgtau aku.. :)).. macam poyo je....:D

apapun, sape2 yg x mrasa lagi tu.. blhlah nak mrasa sikit sorang.. :)):)):))

aku dah kene.. perit ooooo.... sakit ooooo... x tahan ooooo... :))

lelabah 24-05-2011 08:50 PM

Quote:

Originally Posted by ebar86 (Post 9633447)
dia keluarkan mcm mane tu? guna laser tak?

Keluar secara semula jadi. Aku nie jenis takut nak pegi hospital takut kena duduk wad.

Kejap lagi aku ceritakan urutan peristiwa macamana batu karang tu boleh keluar.

Nak pegi hantar kawan jap urut kaki bengkak jatuh kat sekolah tadi.

hairl 24-05-2011 08:59 PM

batu karang sakit woo

CyberMachine 24-05-2011 09:04 PM

member aku pernah kena gak...

sama macam tt cerita la....sakit x terkira.

mintak dijauhkan la....

zamreda 24-05-2011 09:12 PM

klau nak ckp seafood pon takleh gak.....org bajau laut makan seafood gak..

amalannya kurang berpeluh dan tidak minum air bnyak...
ataupon suka kencing dlm air nie...:D :D

ebar86 24-05-2011 11:35 PM

congenital pon ada (genetik)

mcm mmber ak sorang kena batu karang,,tgk family history dia pon ada yg kena batu karang,,

bila check,,salur dr kidney ke pundi kencing dia tu (ureter) rupa2nya ada tebal nipis,,x skata dia pny diameter ,,

so sape2 yg ada family member pernah kena,,byk2 la minum air

lelabah 24-05-2011 11:38 PM

Quote:

Originally Posted by **MrHighLander** (Post 9633521)
ahah.. sbnrnya akupun duk tgh buat rawatan katu karang nih.. :D

aku kene hari sabtu lepas, sebijik macam tt.. mula2 senak kat buah zakar dan blakang.. lenguh2 dan sengal2 dari pinggang ke lutut.. rasa nak slalu buang air kecil nga air besar tapi x kuar2.. :))

tgh mlm skit.. aku dah guling2.. hnya yg prnh mrasa akan tahu pedihnya.. tahan sakit bawak motor ke usm.. masuk wad kecemasan.. terus kene sejarum kat punggung.. tahan masuk wad.. masuk air ikut lengan.. pastu macam2 ubat lagilah.. akupun x tahu.. :)) discharge wad tgh mlm..

esok pagi.. aku guling2 lagi utk kesekian kali.. ubat tahan sakit yg doc bagi x berkesan.. skali lagi aku pegi husm.. masuk wad smula.. kene lagi 2 das jarum.. masuk air lagi 3 botol.. :)) doc bagi ubat yg lagi kuat tahan sakit.. :)).. discharge tghhari..

duk makan ubat spital tp ubatnye.. uwekk.. uwekk.. x tahan aku.. :)):)):))

skg duk mrasa lagi tapi dah ok.. batu ada kluar ikut saluran tp x sempat nk amik.. terus masuk lubang tandas.. haha..

amalan skg.. makan nenas bnyk2.. pastu skg duk makan ubat rowatinac.. beli kat farmasi.. ubat ni xde kat spital.. yg tu timb. pengarah kesihatan kelantan yg bgtau aku.. :)).. macam poyo je....:D

apapun, sape2 yg x mrasa lagi tu.. blhlah nak mrasa sikit sorang.. :)):)):))

aku dah kene.. perit ooooo.... sakit ooooo... x tahan ooooo... :))


Statement nie aku cukup setuju.

lelabah 24-05-2011 11:54 PM

Quote:

Originally Posted by lelabah (Post 9633529)
Keluar secara semula jadi. Aku nie jenis takut nak pegi hospital takut kena duduk wad.

Kejap lagi aku ceritakan urutan peristiwa macamana batu karang tu boleh keluar.

Nak pegi hantar kawan jap urut kaki bengkak jatuh kat sekolah tadi.

Ok... nak habiskan cerita.

11/4 hari tu memang terasa sakit sangat. Dah macam2 cara cuba nak hancur atau keluarkan batu karang tu.

Masa tu dah sebulan lebih makan rowatinac tapi belum ada kesan. Teringat member2 ada bagi tau cuba makan nanas. Teringin pulak nak mencuba mana tahu serasi pulak.

Sebiji nanas buat jus campur dengan gula batu. Dapat dalam sebotol besar. Aku minum sebelah malam selama 4 hari. Makna 4 biji nanas. Esoknya kencing aku mula keluar darah. Mangkuk tandas duduk penuh dengan darah. Masa meneran air kencing tu sakitnya tak dapat nak cakap.

Aku kencing berdarah selama 4 hari bercampur dengan darah beku. Masa nie aku yakin batu karang tu keluar dari buah pinggang pegi ke bahagian pundi kencing.

lelabah 25-05-2011 12:01 AM

Hari ke5 darah dah berhenti tapi aku takut nak kencing. Bukan apa terlalu sakit sebab kencing taknak keluar.....mungkin salur tu dah tersumbat kat batu karang.

Memang aku tawakal je. Andaikata kalau aku dah tak boleh bertahan lagi maka hospitallah jawabnya. Masa nie aku minum jus epal campur gula batu( 4 biji untuk satu gelas)3 kali sehari selama +- seminggu. Alhamdulillah aku dapat kencing macam biasa, tapi batu masih belum keluar.

Bro_Izantie 25-05-2011 12:05 AM

TT harap dpt citer lebih detail lagi tanda2 awal..dan letak kat page depan utk kita kongsi ilmu...aku pun skrg dah mula rasa lenguh2 kat pinggang..lebih2 lagi kalau drive long distance...tq TT

lelabah 25-05-2011 12:14 AM

Sakit semasa kencing dah hilang tapi aku tetap nak keluarkan jugak batu karang nie. Aku pergi farmasi beli ubat Cystone keluaran Himalaya Company. Makan 2 biji 3 kali sehari.

Pada hari Sabtu hari tu 21/5, Pagi Ahad aku minum 2 biji lagi. Masa aku nak kencing aku terasa sakit balik dan terasa batu tu dah ada kat pangkal za*ar. Memang dah dapat rasa batu tu.

Apa lagi aku terus masak air barli cina campur gula batu. Aku minum banyak. Bila nak terkencing aku pegang kepala za*ar. Aku teran sampai rasa sakit aku lepaskan.

Batu tu tersangkut pulak kat bahagian kepala za*ar. Aku tetap minum air barli tu. Aku pegang pulak bahagian pangkal za*ar dan bila rasa sakit aku lepaskan.

Air kencing tolak batu keluar sedikit kat kepala. Mula2 aku ingatkan kecik je. Akupun cuba tarik. Makkkk oi sakitnya.

lelabah 25-05-2011 12:19 AM

Ada la dalam 3 ke 4 kali aku pegang pangkal za*ar dan lepaskan kencing. Aku dah sediakan baldi dan Alhamdulillah, batu telah keluar dengan selamatnya....hehehe... Hilang segala kesakitan yang aku tanggung selama nie.

lelabah 25-05-2011 12:21 AM

Quote:

Originally Posted by Bro_Izantie (Post 9635501)
TT harap dpt citer lebih detail lagi tanda2 awal..dan letak kat page depan utk kita kongsi ilmu...aku pun skrg dah mula rasa lenguh2 kat pinggang..lebih2 lagi kalau drive long distance...tq TT

ok, rasa2nya tanda2 tu sama dengan orang lain.

ajoi24 25-05-2011 12:26 AM

tajuk TT ni kompiuskan org...direct suda...kene scroll jauh br paham...btw doakan supaya TT cepat sembuh..insyaallah...

Toshinoda 25-05-2011 12:27 AM

peh.. perit giler aku dengar ni.. mtk2 aku diajuh kan dari penyakit ni dan penyakit2 lain..
tapi aku ada kena iras2 macam ini.. tapi lain macam sikit.. dir keluar melalui pusat.. entah la.. apa punya jenis sakit aku pun tak tahu..
memamg sakit giler la.. dalam 2minggu juga la sakit ini..
ada dalam 5kali dia keluar besar2 kuku.. lepas terkeluar tu mmg rasa nikmat giler...

2minggu aku tahan sakit... tapi dekat 2bulan juga la pusat aku berdarah.. dan pedih2 sikit...

wan2603 25-05-2011 12:29 AM

cer citer...cer citer...

lelabah 25-05-2011 12:33 AM

Quote:

Originally Posted by Toshinoda (Post 9635713)
peh.. perit giler aku dengar ni.. mtk2 aku diajuh kan dari penyakit ni dan penyakit2 lain..
tapi aku ada kena iras2 macam ini.. tapi lain macam sikit.. dir keluar melalui pusat.. entah la.. apa punya jenis sakit aku pun tak tahu..
memamg sakit giler la.. dalam 2minggu juga la sakit ini..
ada dalam 5kali dia keluar besar2 kuku.. lepas terkeluar tu mmg rasa nikmat giler...

2minggu aku tahan sakit... tapi dekat 2bulan juga la pusat aku berdarah.. dan pedih2 sikit...

Menarik nie.....apa yg keluar kat pusat?:-?:-?:-?

orga21 25-05-2011 12:36 AM

Hanya orang yang dah kena je yang tahu azab kena batu karang ni...

kes batu karang aku pulak aku selesaikan di hospital....seluruh kos cecah RM12k...tapi hospital sebat duit kat medical kad la...batu tersangkut kat salur antara buah pinggang ke pundi kencing....keluarkan batu tu guna kemera yang masuk ikut pintu kencing ( ayat sopan...he he he )....masa kamera masuk tak sakit lansung sebab doktor bius separuh macam perempuan bersalin....

JutaGold 25-05-2011 12:39 AM

Quote:

Originally Posted by lelabah (Post 9635601)
Sakit semasa kencing dah hilang tapi aku tetap nak keluarkan jugak batu karang nie. Aku pergi farmasi beli ubat Cystone keluaran Himalaya Company. Makan 2 biji 3 kali sehari.

Pada hari Sabtu hari tu 21/5, Pagi Ahad aku minum 2 biji lagi. Masa aku nak kencing aku terasa sakit balik dan terasa batu tu dah ada kat pangkal za*ar. Memang dah dapat rasa batu tu.

Apa lagi aku terus masak air barli cina campur gula batu. Aku minum banyak. Bila nak terkencing aku pegang kepala za*ar. Aku teran sampai rasa sakit aku lepaskan.

Batu tu tersangkut pulak kat bahagian kepala za*ar. Aku tetap minum air barli tu. Aku pegang pulak bahagian pangkal za*ar dan bila rasa sakit aku lepaskan.

Air kencing tolak batu keluar sedikit kat kepala. Mula2 aku ingatkan kecik je. Akupun cuba tarik. Makkkk oi sakitnya.

YA ALLAH... aku ingat bro pegi bedah... :o:o


mula2 tengok gambr kat depan, tak de rasa seram sangat.. bila ko citer ni bro, baru terasa seram ya amat... ~X(~X(

Toshinoda 25-05-2011 12:41 AM

Quote:

Originally Posted by lelabah (Post 9635772)
Menarik nie.....apa yg keluar kat pusat?:-?:-?:-?

yg keluar tu aku rasa mcm isi aja.. entah la.. aku xberani nk pegang.. mmg dia keluar slow2.. aku tngk kulit luar dia nk macam perut lembu yg kita duk makan tu.. dalam dia ada isi..

JutaGold 25-05-2011 12:46 AM

Quote:

Originally Posted by haudli (Post 9632615)
aduhh,aku pun macam ade simptom je ni..sakit pinggang belah kiri..bangun pagi rasa sengal2..wat keje berat sikit..sakit betul rasa pinggang belah kiri..

mmg aku kurang minum air..sekarang baru nak lebihkan minum..

abistu bro,ko buat camne??

lepas ko tau dia buat macam mana, aku rasa ko tak boleh tido.. :D

zamreda 25-05-2011 12:54 AM

takutnya cerita bro nie..:((:((:((:((:((:((:((:((:o:o:(:(:(

yng pasal kencing darah tu..perghhhhhhhhhh

zamreda 25-05-2011 12:56 AM

Quote:

Originally Posted by JutaGold (Post 9635891)
lepas ko tau dia buat macam mana, aku rasa ko tak boleh tido.. :D

jgn dilayan haudli nie.. jual ubat2 herba kat kedai dia nie..:D:D

JutaGold 25-05-2011 01:01 AM

aku ade pertanyaan untuk TT.. kenapa bancuh air mesti dengan gula batu?

gula batu mmg khas untuk penyakit batu karang ni ke?

lagi satu soalan, sekarang batu tu dah keluar dari badan, mungkin ke batu tu ada balik (tumbuh?) sebab sebelum ni, bro kata, bro ade batu karang gak.

oldskoolrocka 25-05-2011 01:10 AM

adoii..ngilunya bce cte tt ni..takziah tt..

lelabah 25-05-2011 01:11 AM

Quote:

Originally Posted by JutaGold (Post 9636007)
aku ade pertanyaan untuk TT.. kenapa bancuh air mesti dengan gula batu?

gula batu mmg khas untuk penyakit batu karang ni ke?

lagi satu soalan, sekarang batu tu dah keluar dari badan, mungkin ke batu tu ada balik (tumbuh?) sebab sebelum ni, bro kata, bro ade batu karang gak.

Entahlah, aku ikut petua orang tua2. Pengamal rawatan tradisional pun suruh bawak gula batu.

Kali pertama tu kena kat buah pinggang belah kiri tiga tahun lepas. La nie kat buah pinggang belah kanan pulak. Kalau tahan kencing, kurang minum air dan tak jaga makan mungkin jadi balik.....sebab member aku dah 4 ke 5 kali kena besar2 kepala mancis.

ebar86 25-05-2011 01:15 AM

http://www.youtube.com/watch?v=scU7Ed4asrU

ni memang batu karang tahap horror


TT jaga diet elok2,,jgn kena lagi skali :)

lelabah 25-05-2011 01:16 AM

Quote:

Originally Posted by oldskoolrocka (Post 9636057)
adoii..ngilunya bce cte tt ni..takziah tt..

tq.....tobat, serik betul rasanya.

Kalau ada tanda2 senak telur, sakit belakang, sengal2 kebas dari pingang ke lutut, rasa nak buang air kecik ngan besar tapi tak keluar.....cepat2lah jumpa doktor.

Member pegi buang kat spital swasta tak kurang RM5k. Kalau kat spital kerajaan kena buat appoinment dulu, dah sakit betul mungkin tahan wad.

bellcrow 25-05-2011 01:16 AM

aduii...aku plak trasa kesakitan TT ni...tq coz share pengalaman ni tt.boleh aku cegah dari awal

lelabah 25-05-2011 01:18 AM

Quote:

Originally Posted by ebar86 (Post 9636086)
http://www.youtube.com/watch?v=scU7Ed4asrU

ni memang batu karang tahap horror


TT jaga diet elok2,,jgn kena lagi skali :)


Cukuplah 2 kali kena, dah minum air putih lebih. Kerap sikit kencing pun tak pe.


All times are GMT +8. The time now is 09:53 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.