CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Others Interest (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=102)
-   -   ^Peminat Tegar Kucing - Jom Sembang ^ (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=23270)

NEMO 15-11-2010 05:47 PM

Quote:

Originally Posted by miss sya (Post 7845205)
kesian Mya kena buli dengan kawan2 Sya time open house.. ahhahha..

http://i922.photobucket.com/albums/a...n/DSC03186.jpg

ni marah ni...open house xajak..:(scam:(scam:(scam

miss sya 15-11-2010 06:46 PM

Quote:

Originally Posted by NEMO (Post 7845396)
ni marah ni...open house xajak..:(scam:(scam:(scam


open house tu da lame daa.. hehe

NEMO 15-11-2010 06:48 PM

apa kata kita wat gathering kucin2 lak....masing2 bawak kucing...besh tu

miss sya 15-11-2010 06:51 PM

Quote:

Originally Posted by NEMO (Post 7845774)
apa kata kita wat gathering kucin2 lak....masing2 bawak kucing...besh tu


ekekeke.. buleh jugak tu. jom2..:D

bob76 15-11-2010 07:24 PM

Quote:

Originally Posted by 302 (Post 7842259)
http://i901.photobucket.com/albums/a...4/DSC00374.jpg

jerry da xde lg (14 November 2010)..sebab kematian, jangkitan kuman:(

Sabar laa bro...kucen aku pon baru jer R.I.P on 11 nov arituh...

NEMO 15-11-2010 07:28 PM

http://img442.imageshack.us/img442/9...6108310557.jpg

bob76 15-11-2010 07:28 PM

Quote:

Originally Posted by effies (Post 7844018)
hihihi... mmg susah jaga betina... ada saje kucing jantan berbunyi depan rumah...:mad:

dua2 betina ke?? patut ler muka posing ayu jer...

bob76 15-11-2010 07:29 PM

Quote:

Originally Posted by NEMO (Post 7844174)
ni antara tip yg aku jumpa...



Saya ingin berkongsi panduan penjagaan kucing yg
diperolehi dari klinik haiwan doktor hazlim dan doktor nor satinati kat
seberang jaya(buka tiap2 hari kecuali jumaat dr 10am hingga 7 pm),sebelum ini
sekor kucing parsi kami ada masalah iaitu selalu keluar cecair bercampur darah
di duburnya,setelah diperiksa doktor dapati masalah sistem peranakannya,
umurnya baru setahun dan masih "dara",tak penah keluar rumah...itulah binatang
ni kadang2 kita jaga pun dr segi makanan dan kebersihan.. .tetapi kena kerap
jugak bwk pemeriksaan di klinik haiwan swasta,kucing saya itu ditahan di wad
selama sebulan,dibedah dan dibuang sistem peranakannya( dikasi) serta flushing
ke atas organ dalamannya utk elak jangkitan... alhamdulillah sihat,jika
terlambat boleh membawa maut....tp malangnya kucing parsi yg dibeli utk menjadi
temannya lebih dulu menemui ALLAH...

1)elakkan kucing dari berkongsi pasir kumbahan dengan kucing yg lain(seekor
satu bekas) kerana utk mengelak berlaku jangkitan kuman pada pasir,pastikan
tiada baki pasir kumbahan yg melekat pd alat sulitnya selepas melakukan
aktiviti kerana boleh mengakibatkan jangkitan kuman spt yg berlaku pd kucing
saya

2)jangan sesekali memberi ubat manusia especially panadol pada kucing anda
kerana ubat yg dianggap penawar kpd manusia ttp sebenarnya adalah racun pd
kucing,dapat nasihat dr doktor haiwan anda

3)apabila kucing tlh menjangkau umur 4bln dan cukup berat timbangannya( dptkan
khidmat doktor),perlu divaksin utk mengelak jangkitan kuman dan menguatkan
dayatahan kucing,selalunya divaksin utk pertama kali sebyk 2kali iaitu pd bulan
pertama dan kedua,seterusnya pd tiap2 tahun sekali

4)ubat kutu hendaklah diberi sebln sekali,serta ubat cacing pun sebln
sekali,vitamin kalau yg hilang selera mkn bg tiap2 hari tp yg ok selera mkn bg
seminggu sekali(harga tak mahal....ubat kutu dlm rm16 dalam bentuk tiub,kita
tekan pada belakang tengkuk kucing,jgn mandikan selama 2 hari,ubat cacing pil
dlm rm5 dan vitamin syrup pun dlm rm5)

Panduan yg baik sekali...thanks to Nemo:)cgrock:)cgrock

NEMO 15-11-2010 07:29 PM

http://img94.imageshack.us/img94/337...7671310557.jpg

bob76 15-11-2010 07:31 PM

Quote:

Originally Posted by TXT (Post 7844281)

mano samo bro
den cumo puji mato dio yo :D

dari mata ..turun ke hati tu...:))

bob76 15-11-2010 07:35 PM

Quote:

Originally Posted by TXT (Post 7844310)
tu la bro
teringin den nk maen2 ngan kucen2 comel
xpo la der den maen2 ngan kucen2 bro pon da cukup :)

kalu bro sanggup dtg all the way to jb, di persilakan..:)

bob76 15-11-2010 07:37 PM

Quote:

Originally Posted by NEMO (Post 7846013)

Arrghhhh....benciinyeee...kiuttt sgttttt!!!!~X(~X(~X(

miss sya 15-11-2010 07:44 PM

Quote:

Originally Posted by NEMO (Post 7846013)


oihhhh, comey gila kottt!!!!~X(#:-S

TXT 15-11-2010 10:57 PM

Quote:

Originally Posted by bob76 (Post 7839747)
Itu la beza org peminat kipas susah mati kucen(cat lover) dgn org yg sekadar suka kucen(cat owner). Peminat tegar tak nampak pon kasta2 nie sumer...sumer jenis, baik yg import atau yg kg akan di layan sama...tak kan laa yg persian bawak gi vet...yg kucen kg biarkan mati. Kita bukan x pernah dgr jenis org yg kononnya syg kucen..pastuh kucen berak, kencing sket dah x tahan, gi buang..ada yg nak bela species bulu kembang tapi x terjaga(gaduh ngan kucen luar, kudis ke, kurap ke)... sampai bulu gebu jadik compang camping...bila dah x lawa..gi buang. Tapi yg peminat tegar tak akan buang kucen..walau apa masalah pon(unconditional love). Speaking from experience, masa aku kecik...ada org buang kucen kat umah aku..so mak ckp suruh buang(mak aku pandai dia x sanggup buang, dia suruh anak buat). Mlm tuh aku gi hantar kat kantin skolah rendah aku...siap letak dlm kotak...berselimut lagi. Tapi mlm tuh x leh tido..coz teringat kat kucen kecik tuh..sian sgt...sok pg terus gi amik balik..:)
So nasihat yg aku selalu bg kat org yg baru teringin nak bela kucen, pikir banyak2 sebelum buat keputusan, if you feel like having a cat as a pet, better don't..not until u accept/treat them as family members.:)cgrock


den baru sampai thp cat owner kot :((

TXT 15-11-2010 11:02 PM

Quote:

Originally Posted by 302 (Post 7842259)
http://i901.photobucket.com/albums/a...4/DSC00374.jpg

jerry da xde lg (14 November 2010)..sebab kematian, jangkitan kuman:(

sabau je la bro
nk wat camna tuhan lg syg kan dia

TXT 15-11-2010 11:05 PM

Quote:

Originally Posted by nkazizi (Post 7843073)
ngada-ngada le kucing ni...huh :-)

kucen mana yg ngada2 tu :p

TXT 15-11-2010 11:08 PM

Quote:

Originally Posted by miss sya (Post 7843401)
kesiannye.. sabar ye. huhu

sabau je la kan nk wat cam na lg

TXT 15-11-2010 11:13 PM

Quote:

Originally Posted by miss sya (Post 7843419)
hahahahha..
Mya single..
:))

Mya nyer tuan single lg ke :D

TXT 15-11-2010 11:19 PM

Quote:

Originally Posted by effies (Post 7844018)
hihihi... mmg susah jaga betina... ada saje kucing jantan berbunyi depan rumah...:mad:

kalau suka sgt berbunyi tu
kasi diam yo la :D

TXT 15-11-2010 11:20 PM

Quote:

Originally Posted by musashibest (Post 7844076)
ingatkan nak poll tapi adah terlambat sangatla pulak.

nak poll apo lak musashibest

TXT 15-11-2010 11:21 PM

Quote:

Originally Posted by NEMO (Post 7844097)
kesiannya....apa langkah2 awal utk elak jangkitan kuman ni....vaksin ker.:((

kena hntr p jumpa vet la kan

TXT 15-11-2010 11:23 PM

Quote:

Originally Posted by NEMO (Post 7844174)
ni antara tip yg aku jumpa...



Saya ingin berkongsi panduan penjagaan kucing yg
diperolehi dari klinik haiwan doktor hazlim dan doktor nor satinati kat
seberang jaya(buka tiap2 hari kecuali jumaat dr 10am hingga 7 pm),sebelum ini
sekor kucing parsi kami ada masalah iaitu selalu keluar cecair bercampur darah
di duburnya,setelah diperiksa doktor dapati masalah sistem peranakannya,
umurnya baru setahun dan masih "dara",tak penah keluar rumah...itulah binatang
ni kadang2 kita jaga pun dr segi makanan dan kebersihan.. .tetapi kena kerap
jugak bwk pemeriksaan di klinik haiwan swasta,kucing saya itu ditahan di wad
selama sebulan,dibedah dan dibuang sistem peranakannya( dikasi) serta flushing
ke atas organ dalamannya utk elak jangkitan... alhamdulillah sihat,jika
terlambat boleh membawa maut....tp malangnya kucing parsi yg dibeli utk menjadi
temannya lebih dulu menemui ALLAH...

1)elakkan kucing dari berkongsi pasir kumbahan dengan kucing yg lain(seekor
satu bekas) kerana utk mengelak berlaku jangkitan kuman pada pasir,pastikan
tiada baki pasir kumbahan yg melekat pd alat sulitnya selepas melakukan
aktiviti kerana boleh mengakibatkan jangkitan kuman spt yg berlaku pd kucing
saya

2)jangan sesekali memberi ubat manusia especially panadol pada kucing anda
kerana ubat yg dianggap penawar kpd manusia ttp sebenarnya adalah racun pd
kucing,dapat nasihat dr doktor haiwan anda

3)apabila kucing tlh menjangkau umur 4bln dan cukup berat timbangannya( dptkan
khidmat doktor),perlu divaksin utk mengelak jangkitan kuman dan menguatkan
dayatahan kucing,selalunya divaksin utk pertama kali sebyk 2kali iaitu pd bulan
pertama dan kedua,seterusnya pd tiap2 tahun sekali

4)ubat kutu hendaklah diberi sebln sekali,serta ubat cacing pun sebln
sekali,vitamin kalau yg hilang selera mkn bg tiap2 hari tp yg ok selera mkn bg
seminggu sekali(harga tak mahal....ubat kutu dlm rm16 dalam bentuk tiub,kita
tekan pada belakang tengkuk kucing,jgn mandikan selama 2 hari,ubat cacing pil
dlm rm5 dan vitamin syrup pun dlm rm5)

info yg sgt bgs utk peminat2 kucen :)cgrock

TXT 15-11-2010 11:33 PM

Quote:

Originally Posted by Photofast (Post 7844339)
aku ada seko

serius kucing ni tak reti jalan,asyik lari2 je

geram btol,aku tembak pakai pistol air je slalu

mesti ikut cara cam pak cik dia kat hutan jgk la tu :D

TXT 15-11-2010 11:44 PM

Quote:

Originally Posted by miss sya (Post 7845205)
kesian Mya kena buli dengan kawan2 Sya time open house.. ahhahha..

http://i922.photobucket.com/albums/a...n/DSC03186.jpg

best nya kalau den pon ley wat cam tu kek Mya :D

TXT 15-11-2010 11:46 PM

Quote:

Originally Posted by NEMO (Post 7845396)
ni marah ni...open house xajak..:(scam:(scam:(scam

patut nyo jemput la warga2 peminat kucen ni p open house tu :(

TXT 15-11-2010 11:47 PM

Quote:

Originally Posted by miss sya (Post 7845766)
open house tu da lame daa.. hehe

raya aji ni xdo open house ko :">

TXT 15-11-2010 11:48 PM

Quote:

Originally Posted by NEMO (Post 7845774)
apa kata kita wat gathering kucin2 lak....masing2 bawak kucing...besh tu

best jgk tu nemo
mesti ramai kucen2 dtg nanti :p

TXT 15-11-2010 11:49 PM

Quote:

Originally Posted by NEMO (Post 7846013)


awat la nemo lotak pic kucen cam ni
comel sgt2 :mad::mad::mad:

:"> :"> :">

comelcomot 15-11-2010 11:49 PM

Quote:

Originally Posted by NEMO (Post 7846013)

sape punya ni nemo comelnyer..huhuhu:((:((

TXT 15-11-2010 11:49 PM

Quote:

Originally Posted by bob76 (Post 7846014)
dua2 betina ke?? patut ler muka posing ayu jer...

ado beza jgk ko posing kucen betino ngan kucen jantan :D

effies 15-11-2010 11:50 PM

Quote:

Originally Posted by TXT (Post 7847877)
best jgk tu nemo
mesti ramai kucen2 dtg nanti :p

mmg best tapi jenuh lak jugak... buat kucing sakit perut mcm mana??
jenuh cari toilet...:))

TXT 15-11-2010 11:53 PM

Quote:

Originally Posted by NEMO (Post 7846025)


ni kucen apo lak cam ni
comel jgk :D

TXT 15-11-2010 11:54 PM

Quote:

Originally Posted by bob76 (Post 7846034)
dari mata ..turun ke hati tu...:))

dari ati ley bawak mati :D

TXT 15-11-2010 11:55 PM

Quote:

Originally Posted by bob76 (Post 7846062)
kalu bro sanggup dtg all the way to jb, di persilakan..:)

kalau ado rezki ley la singgah nanti
ley jumpo ank2 bro tu :)

TXT 15-11-2010 11:56 PM

Quote:

Originally Posted by bob76 (Post 7846075)
Arrghhhh....benciinyeee...kiuttt sgttttt!!!!~X(~X(~X(

rasa nk picit2 yo badan dio tu ~X(

TXT 15-11-2010 11:57 PM

Quote:

Originally Posted by miss sya (Post 7846102)
oihhhh, comey gila kottt!!!!~X(#:-S

mato dio cam mato cik sya lak den tgk :">

TXT 15-11-2010 11:58 PM

Quote:

Originally Posted by comelcomot (Post 7847886)
sape punya ni nemo comelnyer..huhuhu:((:((

mesti dio ni suko komeh rumah tuan dio :((

TXT 16-11-2010 12:01 AM

Quote:

Originally Posted by effies (Post 7847895)
mmg best tapi jenuh lak jugak... buat kucing sakit perut mcm mana??
jenuh cari toilet...:))

kalau kucen tu sakit perot kono la berebut tandas ngan tuan kucen :))

comelcomot 16-11-2010 12:10 AM

Quote:

Originally Posted by TXT (Post 7847916)

ni kucen apo lak cam ni
comel jgk :D

muka ganas

miss sya 16-11-2010 12:12 AM

Quote:

Originally Posted by TXT (Post 7847866)
raya aji ni xdo open house ko :">


rayo aji takdo la pulak. hehe.
kalau ado, nnti den panggil yo. heheh


All times are GMT +8. The time now is 02:54 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.