CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Offline Business, Entrepreneur Discussion (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=177)
-   -   Pinjaman TEKUN untuk perniagaan.. (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=231898)

decalXsia 11-05-2011 02:08 PM

Quote:

Originally Posted by yusree037 (Post 9512168)
Mana lebih senangnk dapat loan MARA ke TEKUN??

bg aku tekun lg senang..
mara nk rp detail..tekun xperlu..tp klo nk bg jugak lg bagus sbg dokumen sokongan..

xtraez 11-05-2011 02:15 PM

Quote:

Originally Posted by radziey (Post 9510112)
senang ja nak kelulusan tekun...cuma ikut procedure dan besabar selama 2 bulan...aku dah dapat...

ok ler tu.. berapa jumlah pinjaman yg bro pohon dan dapat ?

xtraez 11-05-2011 02:16 PM

Quote:

Originally Posted by sirap (Post 9512239)
bg aku tekun lg senang..
mara nk rp detail..tekun xperlu..tp klo nk bg jugak lg bagus sbg dokumen sokongan..

Tekun cuma sediakan RP simple-simple jer.. contoh sebutharga mesin atau benda yg nak di beli.

cik_kiah 12-05-2011 10:47 AM

Quote:

Originally Posted by yusree037 (Post 9512168)
Mana lebih senangnk dapat loan MARA ke TEKUN??

loan mara kena ada penjamin..tekun tk payah asalkan tekun je menunggu..

SINARAN 12-05-2011 11:09 AM

sekarang saper yg nak pinjam tekun tak perlu lama utk mendapat wang..dlm masa 1 minggu boleh dpt jika proposal kite lengkap...utk org baru boleh dpt 20k utk pertama kali berbanding dulu hanya 5k

k-rollmobile 13-05-2011 10:05 PM

pd aku loan tekun lg mudah nak dpt bbanding loan mara..

aku pnjam tekun bln 1 dpt awal bulan 2.. rm50000 dpt rm 29000, 5 tahun 1 bulan byr rm600.. (mudah)

loan mara apply blan 11 dpt tngah bulan 1..aku pnjam rm50000 dpt rm15000, 4 tahun rm450 sbulan.. (leceh)

sokongan jkkk je.. x prlu yb2.. jngan dngar org ckp tp cuba apply sndiri..

+kOoL+ 14-05-2011 01:50 AM

nk tanya otai2 ckit.. contoh kalo bisnes tu nk kena modal 50k.. then bila korang apply dapat contoh 29k je.. lagi yg lebih tu nk cari mana tuk bagi cukup?.. kalau dapat kurang pn tk guna gak kalo modal still tk ckp nk jalan bisnes kan?.. :-?

pepsifire 14-05-2011 10:35 AM

Membe aku pernah nak buat pinjaman tekun, tapi x jadi
sebab salah satu syaratnya kene jadi ahli umno.

:(scam

k-rollmobile 14-05-2011 11:44 AM

Quote:

Originally Posted by +kOoL+ (Post 9537054)
nk tanya otai2 ckit.. contoh kalo bisnes tu nk kena modal 50k.. then bila korang apply dapat contoh 29k je.. lagi yg lebih tu nk cari mana tuk bagi cukup?.. kalau dapat kurang pn tk guna gak kalo modal still tk ckp nk jalan bisnes kan?.. :-?

loan tekun ni hnya tuk pniaga kecil je.. tp kalau ko nak dpt modal rm50 ribu ko kena apply rm100 ribu kat mara..tp kena ada pnjamin atau cagaran tanah..

k-rollmobile 14-05-2011 11:46 AM

Quote:

Originally Posted by pepsifire (Post 9538344)
Membe aku pernah nak buat pinjaman tekun, tapi x jadi
sebab salah satu syaratnya kene jadi ahli umno.

:(scam

ye ke kna jd ahli umno.. aku x kena pon.. dlm borang pon x de tulis syarat tu ~X(
cuba bro mohon plak, tngok cmne.. pd sy jngan dngar ckp org tp cuba dulu.. entah2 member bro da dpt tp nk sorok2..cam kwn aku dulu.. alih2 da bsar bsnes dia.. gurau bro

+kOoL+ 14-05-2011 12:13 PM

Quote:

Originally Posted by k-rollmobile (Post 9538683)
loan tekun ni hnya tuk pniaga kecil je.. tp kalau ko nak dpt modal rm50 ribu ko kena apply rm100 ribu kat mara..tp kena ada pnjamin atau cagaran tanah..

owh.. meaning kena apply lebih dari yg kita nak la ek bro?.. kalau baru nk start meniaga agensi mana yg lebih sesuai tuk kita buat pinjaman ek?

kancil biru 14-05-2011 12:19 PM

aku x perna try tp pernah buat kan RP tuk kawan tuk pinjaman buka kedai barang hantaran.dengar cerita lulus..tp aku x tanya lak dapat berapa..aku minta just 10k ja dulu...ermmmm aku ingat kalau dh ramai dok apply mcm nie..apa kata aku buka threads baru tuk bg contoh2 RP yg ada kat aku...tp masalahnya kena upload kat mana mana dulu,then bg link..ada x cara aku terus tempek kat post n u all leh terus download ja

honda_primo 14-05-2011 02:08 PM

aku pn nk try apply la nk jual baju baby...kalo nk mintak kn tekun cawangan spt dlm ic ke..ingat nk mintak dlm 5k jer..

+kOoL+ 14-05-2011 02:26 PM

Quote:

Originally Posted by kancil biru (Post 9538859)
aku x perna try tp pernah buat kan RP tuk kawan tuk pinjaman buka kedai barang hantaran.dengar cerita lulus..tp aku x tanya lak dapat berapa..aku minta just 10k ja dulu...ermmmm aku ingat kalau dh ramai dok apply mcm nie..apa kata aku buka threads baru tuk bg contoh2 RP yg ada kat aku...tp masalahnya kena upload kat mana mana dulu,then bg link..ada x cara aku terus tempek kat post n u all leh terus download ja

cantik jugak tu.. boleh upload dekat megaupload or mediafire bro.. then letak link je.. btw, yg member bro ni mintak tuk bisnes baru nk bukak or existing business?

honda_primo 14-05-2011 02:50 PM

tui gak kalo biz br nk set up mcmna nk attach pic dlm RP tu...

k-rollmobile 14-05-2011 09:29 PM

Quote:

Originally Posted by +kOoL+ (Post 9538821)
owh.. meaning kena apply lebih dari yg kita nak la ek bro?.. kalau baru nk start meniaga agensi mana yg lebih sesuai tuk kita buat pinjaman ek?

ye btul.. mmg kene pinjam lebih dr apa yg kita perlu.. kalau pnjam rm50 ribu x kan dpt rm50ribu gak, msti dpt kurang dr tu.. pnjaman tekun n mara syaratnye msti da start bniaga 6bulan.. sbab nk tngok statement akaun..

Almas 22-05-2011 08:35 PM

Bro sekalian, ada tak yg nak share cite dari start apply TEKUN ni sampai la dah dapat loan? Tolong share kat sini...
Ingat nak try juga la tekun ni...

Almas 22-05-2011 08:42 PM

Tak silap, tekun ni bagi loan sikit jer kan.
Pernah tanya miss kat kaunter borang tekun ni, dia kata, biasanya tekun akan bagi pinjaman dalam RM20k ke bawah jer utk 1st time?
2nd time, boleh tambah pinjaman klu bisnes ok.
Means kalau ada yg dapat lebih dr RM20k utk pertama kali pinjam,memang bertuah la..Betul ke macam tu?
Erk! Tapi siti nurhaliza, boleh pula dpat RM200k?

zamreda 22-05-2011 08:43 PM

klau punya susah nie cerita baik pinjam bank ajerlah..

Almas 22-05-2011 08:51 PM

Quote:

Originally Posted by zamreda (Post 9612666)
klau punya susah nie cerita baik pinjam bank ajerlah..

zamreda..tu la..kalau maybank faedah tak tinggi, dah lama ambik loan Maybank jer..100k pun senang dapat

wa266 22-05-2011 09:06 PM

berminat gak nak tau. Nak ambik borang kat ner yer..

kakibuli 22-05-2011 09:08 PM

ssh la pinjam tekun...
6bulan apply baru dpt..
pinjam 20k dpt 5k

Almas 22-05-2011 09:16 PM

Quote:

Originally Posted by wa266 (Post 9612818)
berminat gak nak tau. Nak ambik borang kat ner yer..

Wa266, duduk mana? Try buka web tekun..
kat sana diorg ada senarai..
Hemm mcm mempromote lak saya

Almas 22-05-2011 09:19 PM

Quote:

Originally Posted by kakibuli (Post 9612831)
ssh la pinjam tekun...
6bulan apply baru dpt..
pinjam 20k dpt 5k

Wow! Hebatnya, setengah tahun pinjam, RM5k jer dapat!?
Cite la detail sikit bro,...langkah2nya step by step..
diorang nak RP tak? Pihak tekun datang visit kedai tak?

Almas 22-05-2011 09:20 PM

Sorry, bukan nak persenda bro, tp tekun...dahsyat gak macam tu ye

wa266 22-05-2011 09:28 PM

Quote:

Originally Posted by Almas (Post 9612901)
Wa266, duduk mana? Try buka web tekun..
kat sana diorg ada senarai..
Hemm mcm mempromote lak saya

Saya tinggal di KL n kedai diTaman Sri Rampai Setapak (member punya). Dialah yang mintak tolong saya carikan info tentang tekun ni.

honda_primo 09-03-2012 11:56 PM

kalo nk apply bwh 5k mcna plak,sng ker lulus

tukangkata 10-03-2012 03:06 PM

nak apply loan tekun kenelah tekun dan tekun menunggu....

fuyoh13 10-03-2012 03:40 PM

nak apply tekun nak cepat dapat kena baik ngan Yb..

afiqhaziq 10-03-2012 03:53 PM

X penah pun wattpi sedara den wt pinjaman sampai berjangut tggu...blank jer last2..

mohamad 10-03-2012 04:02 PM

Quote:

Originally Posted by afiqhaziq (Post 12518635)
X penah pun wattpi sedara den wt pinjaman sampai berjangut tggu...blank jer last2..

ini baru betul2 tekun menunggu..:)tp ada jugak la lastnya.ada lg yg masih tekun menunggu sampai skg

rafz 10-03-2012 05:08 PM

as salam,
pengalaman aku buat pinjaman tekun utk isteri aku 5K (BISNES ONLINE JER...hehehhe)

1.buat kertas kerja:
a.bisnes apa?
b.lokasi bisnes?(ambil gambar KEDAI)
c.sebutharga barangan nak jual?
d.lesen meniaga(SSM)

2.kena mintak cop sokongan (BN),PEMUDA.PUTERI atau JKKKP kawasan anda

3.tungggu proses selama 6bln..macam aku dapat pergi kursus keusahawanan TEKUN percuma 3 hari(tempat ikut pilihan.

4.kena tekun dan tekun menunggu sehingga dapat

dan sekarang ni Allamdulillah bisnes isteri aku berjalan dgn lancarnya..

zaqwsx 10-03-2012 05:10 PM

Hmm....nanti abam stori kan ye..xpon pm je tanya..hehehe

Pengalaman sdri...

aYaLa 10-03-2012 05:23 PM

Quote:

Originally Posted by rafz (Post 12519095)
as salam,
pengalaman aku buat pinjaman tekun utk isteri aku 5K (BISNES ONLINE JER...hehehhe)

1.buat kertas kerja:
a.bisnes apa?
b.lokasi bisnes?(ambil gambar KEDAI)
c.sebutharga barangan nak jual?
d.lesen meniaga(SSM)

2.kena mintak cop sokongan (BN),PEMUDA.PUTERI atau JKKKP kawasan anda

3.tungggu proses selama 6bln..macam aku dapat pergi kursus keusahawanan TEKUN percuma 3 hari(tempat ikut pilihan.

4.kena tekun dan tekun menunggu sehingga dapat

dan sekarang ni Allamdulillah bisnes isteri aku berjalan dgn lancarnya..

thanks for the info..

abe_zonda 10-03-2012 07:06 PM

blh apply lg ke?

amyamyamy 10-03-2012 07:34 PM

agak2 baru nak mula meniaga rm 10,000.00 leh dapat ker,TT?

Generator X 13-03-2012 08:49 AM

tekun ni gebang lebih

oimates 13-03-2012 09:02 AM

sesape nak pinjam, teruskan je..try2 la..untung2 musim nk pilihanraya ni cepat la skit nak lulus kot..

syawal_shafiee 13-03-2012 10:46 AM

aku pulak mcm nih :)
 
Quote:

Originally Posted by rafz (Post 12519095)
as salam,
pengalaman aku buat pinjaman tekun utk isteri aku 5K (BISNES ONLINE JER...hehehhe)

1.buat kertas kerja: 1st: amik dulu borang kat pejabat tekun, isi borang, buat kertas kerja yg biasa/ringkas n padat = mcmna kita tgh crita kat org, sbb dorang nih tak details mcm bank/malas baca :eek:
a.bisnes apa? kalau takda lagi, buka kecik dulu, asal ada meja, tapak n sikit banner ka, yg menunjukkan kita berniaga di situ
b.lokasi bisnes?(ambil gambar KEDAI) amik gambar meja/tapak/kawasan sekali ngan gambar kita mcm MLM nya gambaq:D n tunjuk simbol "bagus" n print 4 keping sudut yg berbeza
c.sebutharga barangan nak jual? yang nih plak, kena details sikit, p cari mana2 kedai mintak dia nya brochure harga barang, n ni membukti kan kita mmg nak niaga
d.lesen meniaga(SSM) dah daftar

2.kena mintak cop sokongan (BN),PEMUDA.PUTERI atau JKKKP kawasan anda yup, yg nih bet0i, tap tanya la pendapat peg. tuh dia nak suggest sapa :">

3.tungggu proses selama 6bln..oo, aku tak tunggu aku called depa, cth : aku dari penang, tanya officer, dah submit borang aku ke KL belum, n kalau belum, sila kejan dia:), dah sampai KL, lepas seminggu tuh, call plak Penang, tanya nak contact sapa kat KL, dah dapat contact, Kejan KL plak... last sekali sampai account department dia... yang tuh ppong kejan dia jugak, bila nak release cheque.. ")macam aku dapat pergi kursus keusahawanan TEKUN percuma 3 hari(tempat ikut pilihan. utk kursus, tempat aku malas nak buat/aku tak g update pon

4.kena tekun dan tekun menunggu sehingga dapat jgn tunggu, kejan depa sampai depa borink :) usaha tangga kejayaan :eek:

dan sekarang ni Allamdulillah bisnes isteri aku berjalan dgn lancarnya..

tahniah br0
selamat berniaga :)

migustik 28-03-2012 02:51 PM

hmmm baru nak apply tapi macam hampa pula.
Nak apply macam nak apply borang UPU cop BN/YB/PENSYARAH etc


All times are GMT +8. The time now is 08:23 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.