CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Santai, Others (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=106)
-   -   Ask/Help : 1.Perbezaan Ijazah dgn Kepujian dan tanpa kepujian? 2. ok tak kalo wat secara PJJ? (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=228150)

feerdaus 25-04-2011 10:04 AM

1.Perbezaan Ijazah dgn Kepujian dan tanpa kepujian? 2. ok tak kalo wat secara PJJ?
 
salam sume cgrians,

seperti soalan di atas, ada sapa2 tak yg ada experience.

bole terangkan skit tak apa beza dia. soalan no 2 tu plak ok tak kalo wat secara PJJ.

thanks.

feerdaus 25-04-2011 11:11 AM

ada sapa2 tau tak, bole kongsikan skit tak...

mojotudam 25-04-2011 11:17 AM

ada kepujian tu maksudnya ijazah yang ada buat 'dissertation' atau thesis kat penghujung dia. kalo takde kepujian takyah buat thesis. jadik general degree jek. ok jek buat pjj. janji ada degree nanti :D

enazlya3 25-04-2011 11:26 AM

aku dpt ijzh dgn kpjian tp xde pn buat thesis...klau bkrja, gj yg ada ijzh dgn kpjian lbih tnggi drp ijzh biasa ni.tu je yg aku tau...lain2 sape2 leh tmbh

Jutawan 25-04-2011 11:31 AM

ada kepujian gaji beza +/- rm200-rm500 sekiranya berkhidmat dengan pihak kerajaan @ swasta.

happy_4ever 25-04-2011 11:40 AM

tak semestinya thesis, kadang2 buat report sket2 je

kancil biru 25-04-2011 02:53 PM

Quote:

Originally Posted by mojotudam (Post 9368142)
ada kepujian tu maksudnya ijazah yang ada buat 'dissertation' atau thesis kat penghujung dia. kalo takde kepujian takyah buat thesis. jadik general degree jek. ok jek buat pjj. janji ada degree nanti :D

selain tu ijazah kepujian lebih kepada sepanjang pengajian tidak gagal lebih dari 4subjek ..atau lebih tepat repeat paper lebih dari 4 subjek

feerdaus 25-04-2011 03:58 PM

ok, thanks sbb bg feedback...

tp yg selalu aku dgr biasanya bdk2 yg ambik degree mesti ada buat thesis masa final year.... so kalo aku nak sambung ijazah better ambik yg ada kepujian ker?

ok aku bg contoh cam yg dioffer oleh oum/open universiti bachelor in management with honours. yg ni ada kepujian so kena la wat thesis yerk?

dan utm bachelor of management(technology), so yg utm punya tu takde tulis honours maknenya takde kepujian dan tak payah wat thesis la yerk?

feerdaus 25-04-2011 04:00 PM

Quote:

Originally Posted by enazlya3 (Post 9368239)
aku dpt ijzh dgn kpjian tp xde pn buat thesis...klau bkrja, gj yg ada ijzh dgn kpjian lbih tnggi drp ijzh biasa ni.tu je yg aku tau...lain2 sape2 leh tmbh

yg ni camne plak nak cite? cecite ijazah dr universiti mana? tempatan ke overseas?

potsmoker 25-04-2011 04:02 PM

Quote:

Originally Posted by kancil biru (Post 9370257)
selain tu ijazah kepujian lebih kepada sepanjang pengajian tidak gagal lebih dari 4subjek ..atau lebih tepat repeat paper lebih dari 4 subjek

yang ni tepat ...:)

feerdaus 25-04-2011 04:33 PM

kalo repeat lebih dr 4 paper... fail tros ker?

myrayyan 25-04-2011 08:53 PM

Quote:

Originally Posted by feerdaus (Post 9371198)
kalo repeat lebih dr 4 paper... fail tros ker?

4x repeat?hebat betul universiti ni..bukan 2-3x aje ker?rasa 3x aje..klu uitm 2x repeat paper sama kena buang kan..

Jeb 25-04-2011 08:54 PM

setau aku la kepujian ni tuk full timer saja...

zackhiro 25-04-2011 08:58 PM

Dengan kepujian tu untuk yang grad on time laa. :)paid

Yg extend takde kepujian..:)):eek:

imatheonlyone 25-04-2011 09:00 PM

dgn kepujian ni bkn bergantung kepada cgpa kita ke??

sbg contoh, nak dapat kepujian cgpa kita mst 3.70 ke atas..tol x??

imatheonlyone 25-04-2011 09:00 PM

Quote:

Originally Posted by feerdaus (Post 9371198)
kalo repeat lebih dr 4 paper... fail tros ker?

4 kali repeat?? bro try mintak swasta ke??

Jeb 25-04-2011 09:06 PM

Quote:

Originally Posted by imatheonlyone (Post 9373221)
dgn kepujian ni bkn bergantung kepada cgpa kita ke??

sbg contoh, nak dapat kepujian cgpa kita mst 3.70 ke atas..tol x??

salah sama sekali.:))

feerdaus 25-04-2011 09:19 PM

Quote:

Originally Posted by kancil biru (Post 9370257)
selain tu ijazah kepujian lebih kepada sepanjang pengajian tidak gagal lebih dari 4subjek ..atau lebih tepat repeat paper lebih dari 4 subjek

apa yg aku paham dr ayat ni kalo repeat lebih dr 4 paper/subjek sepanjang pengajian... faillll...

mmg biasa 1 paper dibenarkan repeat max 3 kali jer... kalo yg kali ke3 tu tak lulus gak... masuk lombong la...~X(

roslanab 25-04-2011 09:22 PM

Quote:

Originally Posted by imatheonlyone (Post 9373221)
dgn kepujian ni bkn bergantung kepada cgpa kita ke??

sbg contoh, nak dapat kepujian cgpa kita mst 3.70 ke atas..tol x??

CGPA ni bukan untuk dapatkan kepujian, tetapi untuk dapatkan kelas atau pencapaian sesuatu degree tu.
Contohnnya:
CGPA 3.60 ke atas - degree kelas pertama
CGPA 3.00 - 3.59 - degree kelas dua atas
CGPA 2.50 - 2.99 - degree kelas dua bawah
CGPA 2.00 - 2.40 - degree kelas tiga
CGPA 1.99 dan ke bawah - tidak layak menerima degree.

CGPA bergantung jugak kepada sesuatu universiti.

feerdaus 25-04-2011 09:25 PM

hello.... 4 paper/subjek.....

bukan 4 kali repeat....

Quote:

Originally Posted by kancil biru (Post 9370257)
selain tu ijazah kepujian lebih kepada sepanjang pengajian tidak gagal lebih dari 4subjek ..atau lebih tepat repeat paper lebih dari 4 subjek


Quote:

Originally Posted by feerdaus (Post 9371198)
kalo repeat lebih dr 4 paper... fail tros ker?

Quote:

Originally Posted by myrayyan (Post 9373168)
4x repeat?hebat betul universiti ni..bukan 2-3x aje ker?rasa 3x aje..klu uitm 2x repeat paper sama kena buang kan..


feerdaus 25-04-2011 09:30 PM

Quote:

Originally Posted by Jeb (Post 9373177)
setau aku la kepujian ni tuk full timer saja...

konpem ke bro?

sbb aku cuma ada peluang tuk pjj jerk... tp cam yg oum offer tu mmg ada kepujian dan tu under program distant learner... cuba tgk balik post aku yg sblom ni... ada link contoh utk program ijazah kepujian tu...

feerdaus 25-04-2011 09:33 PM

Quote:

Originally Posted by roslanab (Post 9373431)
CGPA ni bukan untuk dapatkan kepujian, tetapi untuk dapatkan kelas atau pencapaian sesuatu degree tu.
Contohnnya:
CGPA 3.60 ke atas - degree kelas pertama
CGPA 3.00 - 3.59 - degree kelas dua atas
CGPA 2.50 - 2.99 - degree kelas dua bawah
CGPA 2.00 - 2.40 - degree kelas tiga
CGPA 1.99 dan ke bawah - tidak layak menerima degree.

CGPA bergantung jugak kepada sesuatu universiti.

yup aku ada survey forum sebelah... kepujian tu tak ditentukan oleh cgpa...cgpa tu lebih pada kelas degree tu upper, lower, first...

feerdaus 25-04-2011 09:40 PM

ok... soalan lagi... better ambik yg ada kepujian sbb lg market... :)

dlm faculty bussiness and management... agak2 demand yg mana lebih tinggi...

aku target nak ambik hr... tp yg lain2 pon ok gak ada marketing,business mgt,retail mgt so mana pilihan yg berbaloi....

roslanab 25-04-2011 09:43 PM

Alang2 TT cerita pasal ijazah kepujian di univerisiti,

ni ada blog saya jumpa, boleh la, tt belek2:

http://melayuelitdiuniversiti.blogspot.com

Anorexia 25-04-2011 09:55 PM

tt nak masuk study part time kat oum ka?

feerdaus 25-04-2011 10:03 PM

Quote:

Originally Posted by Anorexia (Post 9373705)
tt nak masuk study part time kat oum ka?

cadangnye camtu la.... ada experience tak kat oum?

pilihan lain kat space utm... ada sepupu sy baru reg kat utm space bln lepas...

feerdaus 25-04-2011 10:04 PM

Quote:

Originally Posted by roslanab (Post 9373630)
Alang2 TT cerita pasal ijazah kepujian di univerisiti,

ni ada blog saya jumpa, boleh la, tt belek2:

http://melayuelitdiuniversiti.blogspot.com

blg tu bagus tuk motivasi bg score bagus... tp syg tak abis tulis tergantung....

abuali 25-04-2011 10:06 PM

Quote:

Originally Posted by feerdaus (Post 9373508)
konpem ke bro?

sbb aku cuma ada peluang tuk pjj jerk... tp cam yg oum offer tu mmg ada kepujian dan tu under program distant learner... cuba tgk balik post aku yg sblom ni... ada link contoh utk program ijazah kepujian tu...

pjj pun blh amik program ijazah kepujian.OUM ada fulltime ker??

Anorexia 25-04-2011 10:07 PM

Quote:

Originally Posted by feerdaus (Post 9373753)
cadangnye camtu la.... ada experience tak kat oum?

pilihan lain kat space utm... ada sepupu sy baru reg kat utm space bln lepas...

ada ada. saya student oum branch pj. ambik kos it.

bebaru ni final exam. hehe. :D

housemate saya utm space. saya compare kos it oum dgn kos it utm space lebih kurang ja. x banyak beza sgt.

feerdaus 25-04-2011 10:24 PM

Quote:

Originally Posted by Anorexia (Post 9373786)
ada ada. saya student oum branch pj. ambik kos it.

bebaru ni final exam. hehe. :D

housemate saya utm space. saya compare kos it oum dgn kos it utm space lebih kurang ja. x banyak beza sgt.

owh jd awk student oum la... bole share skit tak, dr segi pembelajarn kat oum camne? sya consider oum sbb dia ada branch kat kg sya ni bru bukak...

Anorexia 25-04-2011 10:34 PM

oum ni khas utk org2 yg bekerja tapi nak smbg study.

banyak kelonggaran yg lecture bagi. serious banyak gila.

oum ni kedatangan ke klas x penting sgt. yg paling penting submit esaimen, attend quiz n jawab exam.

kalo salah satu x amik berat mmg possibility utk fail tu tggi. :D

feerdaus 25-04-2011 10:46 PM

Quote:

Originally Posted by Anorexia (Post 9374040)
oum ni khas utk org2 yg bekerja tapi nak smbg study.

banyak kelonggaran yg lecture bagi. serious banyak gila.

oum ni kedatangan ke klas x penting sgt. yg paling penting submit esaimen, attend quiz n jawab exam.

kalo salah satu x amik berat mmg possibility utk fail tu tggi. :D

thats why sy consider oum... mmg dia khas tuk org bekerja...

kalo sy smbg insyaallah kali ni mmg nak wat btol2...:D dulu masa wat diploma byk maen2:D....grad pon cukup mkn jerk:D


so da bape lama awak kat oum... skang semester bape?

awk smbung fund sdri ker company support?

Anorexia 25-04-2011 10:57 PM

Quote:

Originally Posted by feerdaus (Post 9374174)
thats why sy consider oum... mmg dia khas tuk org bekerja...

kalo sy smbg insyaallah kali ni mmg nak wat btol2...:D dulu masa wat diploma byk maen2:D....grad pon cukup mkn jerk:D


so da bape lama awak kat oum... skang semester bape?

awk smbung fund sdri ker company support?


great! skang ni saya baru sem 3. bulan depan sem 4. :D

skang ni saya pakai duit gaji saya sendiri. bulan2 saya smpn dlm 300-400 sebulan. kalau nak buat ptptn pom boleh. xda masalah.

feerdaus 25-04-2011 11:13 PM

tak mo la pinjam2 lagi... yg wat sy nak smbg blajar ni sbb... kete da abis baya lain2 loan pon da setel... skang ni pon cume tinggal loan umah jer...

so lebihan duit gaji tu mmg kena simpan la... jd sy wat keputusan nak smbg blaja... mmg da lama tanam niat tu... tp dulu gaji kecik jd tak kesampaian... skang ni baru ada rezeki...allhamdullilah...

sya nak mintak tlg skit, ok awk ambik it kan, ada tak kenal2 student bussiness? kalo ada bole tak mintak diaorg suggest course apa yg ok dlm business tu?

kalo awk ada info bole update kat sini... kalo takde pon takpe... tujuan bukak thread ni pon nak survey course apa yg ok dlm business... sbb sy mmg dlm aliran business and management so mmg da tak bole tuka kena truskan gak...

Anorexia 25-04-2011 11:22 PM

yeah. better pakai duit sendiri ja kalau kita mampu kan.

kalo buat loan nnt betambah2 la hutang kita. loan saya masa diploma pom x abih bayaq lagi. hehe.

ok. nnt saya update kat sini. kalau awak rajin dan ada masa kan awak walk in kat oum branch area umah awak n direct tanya kat depa ttg oum. harap membantu. :D

ennoar 25-04-2011 11:26 PM

sama jer...tak de kepujian pun kalu dpt 4#....perghhhh

feerdaus 25-04-2011 11:27 PM

Quote:

Originally Posted by Anorexia (Post 9374483)
yeah. better pakai duit sendiri ja kalau kita mampu kan.

kalo buat loan nnt betambah2 la hutang kita. loan saya masa diploma pom x abih bayaq lagi. hehe.

ok. nnt saya update kat sini. kalau awak rajin dan ada masa kan awak walk in kat oum branch area umah awak n direct tanya kat depa ttg oum. harap membantu. :D

btol gak tu...tak terpikir plak...:D

tp at least ada info dr yg dah lalui pon ok gak..:D

anyway thanks sbb byk bg info kat sini...:)cgrock

feerdaus 25-04-2011 11:29 PM

Quote:

Originally Posted by ennoar (Post 9374521)
sama jer...tak de kepujian pun kalu dpt 4#....perghhhh

maksud tuan yg mana tu?:-?

kurang jelas la...

ennoar 25-04-2011 11:32 PM

mana ada beza gaji ada degree kepujian ker/tidak...sama jer...go for cgpa 4#..then takyah ambil master..gerenti dioffer kr phd trus..

feerdaus 25-04-2011 11:33 PM

yg lain2 pon sy ucapkan terima kasih sbb kongsi info dan bg pencerahan....:)cgrock

kalo ada info yg lain bole la tambah... sbb kat cg takde section khas tuk education... so sy da try search pon tak jumpa... tu yg sy buka thread ni...

bole la kita kongsi serba skit sama2...:)cgrock


All times are GMT +8. The time now is 09:51 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.