CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Historical, Myth, Legend (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=248)
-   -   Pedang Carbon Nano Salahuddin al-Ayubi - seni yang hilang (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=227749)

Musicaldeath_00 23-04-2011 02:11 PM

Pedang Carbon Nano Salahuddin al-Ayubi - seni yang hilang
 
Korang tau x? suatu ketika dulu seni pembuatan senjata oleh orang islam sangat hebat,antara yang terkenal ialah Damascus Sword & scimitar..pedang yang melengkung...salah satunya digunakan oleh seorang tokoh yang tidak asing lagi..Salahuddin Al-Ayubi..

http://2.bp.blogspot.com/_AyrtWqSHFM.../s640/muse.jpg

Diceritakan, hebatnya pedang Salahuddin Al-Ayubi mampu membelah saputangan sutera yang melayang jatuh ke atasnya, mampu memotong pedang lawan dan mampu membelah batu tanpa ia menjadi tumpul.

Sejauh mana kita semua mengenali sudut hidup pahlawan Islam terunggul semasa zaman peperangan salib, Salahuddin Al-Ayyubi? Beliau sangat terkenal sebagai tokoh yang berjaya menghantar rasa gerun dan hormat kepada tentera-tentera musuh. Lebih manis lagi, peribadi inilah yang telah memimpin pembebasan Tanah Suci ketiga umat Islam daripada cengkaman Kristian hampir seratus tahun lamanya.

Prof Dr. Peter Paufler and kumpulannya di Teknikal Universiti Dresden, Jerman apabila mereka menemui TIUB KARBON NANO (carbon nanotube) di dalam pedang yang digunakan oleh Salahuddin Al-Ayubi dan tentera-tentera Islam dalam peperangan salib. Carbon nanotube inilah yang telah menjadikan pedang-pedang pejuang Islam sangat istimewa; SANGAT TAJAM tetapi MUDAH LENTUR. Penemuan ini telah diterbitkan oleh jurnal Nature (antara jurnal saintifik paling berpengaruh di dunia) pada tahun 2006



Tahun 1192. Richard yang Berhati Singa(Lion Heart), raja Inggris yang memimpin
tentara Kristian dalam Perang Salib III, bertemu dengan musuh ketatnya, pemimpin muslim Salahuddin al-Ayyubi. Kedua pemimpin ini saling menghormati. Kedua pemimpin yang kemudian menjadi legenda itu, demikian Sir Walter Scott mendramatisasi dalam novel The Talisman, mempamerkan senjata masing-masing.

http://2.bp.blogspot.com/_AyrtWqSHFM...s320/S5777.jpg
English Broadsword milik Richard the Lionheart

Richard mengeluarkan pedang lebar berkilat buatan pembuat pedang(blacksmith) terbaik Kepulauan
Inggeris. Salahuddin menghunus pedang kesayangannya. Pedang lengkung buatan tukang besi di Damaskus yang tidak berkilat. kemudian Richard membelah sebuah kotak dari besi hingga putus dan Sallahudin Al Ayubi kemudian melepaskan kain sutera halus hingga terbang dan jatuh di permukaan Pedang Lengkung Damaskus dan kemudian sutra tersebut terbelah dua kerana sangat tajamnya pedang beliau.(Kisah Logam, buku saku terbitan Pustaka Ladybird)


rahsia pembuatannya terletak kepada sejenis bahan yang dinamakan Wootz steel,orang eropah sendiri kagum dgn senjata islam mase tu..

To Europeans, Damascus steel blades seemed magical. Not only could they cut a piece of silk in half as it fell to the floor, they could cleave rocks and their own swords without losing sharpness. The problem facing sword smiths was how to produce steel that was both hard and malleable. Too much carbon and the steel is hard and brittle; too little and it is too soft and malleable to hold an edge when sharpened. Damascus steel blades were forged out of small pure cakes of steel containing around 1.6-1.7 per cent carbon, called wootz. Produced in India, wootz cakes were shipped to Damascus where expert sword smiths fashioned them into blades.

Sir Walter Scott in his book Talisman mentions, through a recreation of the scene of October 1192 AD when Richard Lionheart of England met Saladin the Saracen to end the Third Crusade, that Richard wielded a good English broadsword while Saladin had a scimitar of Damascus steel, ‘a curved and narrow blade, which glittered not like the swords... but was, on the contrary, of a dull blue colour, marked with ten millions of meandering lines...’

Curl Jr explained that the ‘meandering lines’ were nothing but those caused by fine carbon nano particles which provided toughness to the sword of Damascus steel.

Surprisingly, the technology went out of style for reasons yet unknown. European blacksmiths never duplicated the solid core Damascus steel, and the secret of its construction was lost even to Islamic blacksmiths in the mid-18th century.

sayang..rahsia pembuatannya telah hilang begitu saja di pertengahan abad ke-18,walaupun kepada blacksmith islam sendiri..

Sumber

bukitbarisan.wordpress
al-fikrah.net
duha89.blogspot.com
world of islamic

(diolah sedikit oleh aku):D

graynicolls 23-04-2011 02:24 PM

ape kelebihan pedang melengkung berbanding pedang lurus?

Musicaldeath_00 23-04-2011 02:29 PM

Quote:

Originally Posted by graynicolls (Post 9353869)
ape kelebihan pedang melengkung berbanding pedang lurus?

ni kene tanya pakar pedang..:D..tp aku rasa..dua2 ada kelebihanny sndri..cuma beseny pedang lurus double edged...yg penting cara tempaan,teknik & material yg digunakan membezakan antara 1 pedang dengan pedang yg lain...

graynicolls 23-04-2011 02:30 PM

Quote:

Originally Posted by Musicaldeath_00 (Post 9353888)
ni kene tanya pakar pedang..:D..tp aku rasa..dua2 ada kelebihanny sndri..cuma beseny pedang lurus double edged...yg penting cara tempaan,teknik & material yg digunakan membezakan antara 1 pedang dengan pedang yg lain...

owh...tapi aku rasa pedang melengkung lagi senang nk melibas.
pedang double edge mcm lebih untuk menikam

Musicaldeath_00 23-04-2011 02:32 PM

umat islam masa tu dh jumpe teknologi carbon nanotube tu untuk pembuatan pedang...dorang dh explore penggunaan material...kalo diperhati dekat2 pedang2 pejuang islam ni..nampak selirat garisan2 halus..berbeza dengan pedang eropah yg berkilat..

Musicaldeath_00 23-04-2011 02:34 PM

Quote:

Originally Posted by graynicolls (Post 9353896)
owh...tapi aku rasa pedang melengkung lagi senang nk melibas.
pedang double edge mcm lebih untuk menikam

ya betul..mungkin juga dipengaruhi oleh cara penggunaan...kalo melengkung sedap swing..mungkin sebab hujung yang melengkung menjadikannya lebih aerodinamik..:)cgrock

Musicaldeath_00 23-04-2011 02:42 PM

Sir Walter Scott in his book Talisman mentions, through a recreation of the scene of October 1192 AD when Richard Lionheart of England met Saladin the Saracen to end the Third Crusade, that Richard wielded a good English broadsword while Saladin had a scimitar of Damascus steel, ‘a curved and narrow blade, which glittered not like the swords... but was, on the contrary, of a dull blue colour, marked with ten millions of meandering lines...’

Curl Jr explained that the ‘meandering lines’ were nothing but those caused by fine carbon nano particles which provided toughness to the sword of Damascus steel.

Surprisingly, the technology went out of style for reasons yet unknown. European blacksmiths never duplicated the solid core Damascus steel, and the secret of its construction was lost even to Islamic blacksmiths in the mid-18th century.

sayang..rahsia pembuatannya telah hilang begitu saja di pertengahan abad ke-18,walaupun kepada blacksmith islam sendiri.. :(

hafiz89 23-04-2011 02:47 PM

kelebihan pedang melenkung senang nak libas, hayun, tetak.. dan kalu tengok pedang yang digunakan oleh salahuddin tu pun senang nak tikam.. macam pedang samurai.

marvelous 23-04-2011 02:48 PM

pahlawan islam zaman2 dulu memang hebat...

pedang melengkung jarang kita tgk...sbb biasanya yang digunakan dalam movie2 mat salleh ni semuanya berbentuk lurus

TITANIUM 23-04-2011 02:51 PM

xda ker....gmbr pedang salahuddin tu wahai tt

Musicaldeath_00 23-04-2011 02:52 PM

Quote:

Originally Posted by TITANIUM (Post 9354019)
xda ker....gmbr pedang salahuddin tu wahai tt

aik..aku tepek kat atas tu x kuar ke??:-?

hasli 23-04-2011 02:53 PM

kalo melengkung, luka dier besor skit kut

istinggar 23-04-2011 02:53 PM

Quote:

Originally Posted by graynicolls (Post 9353869)
ape kelebihan pedang melengkung berbanding pedang lurus?


AKU BUKAN PAKAR! Setakat yang saya faham, pedang lengkung gerakannya melibas & menikam. Yang lurus gunanya untuk menikam. Dalam cerita Hollywood, apa yang terpapar dalam babak peperangan kuno adalah salah. Pedang lurus tidak digunakan untuk melibas. Pedang lurus terbaik (bagi saya) adalah sepei tentera ROm, pendek & ringan, sekitar 14 inci, bukan macam Inggeris.

Mata sisi yang terdapat pada pedang lurus lebih menjurus kepada hentakan, bukannya melibas. Iaitu dihentakkan pada baida musuh. Mat salleh punya baida sangat berat, 3 kg, ruang penglihatan yang kecil, tiada ruang untuk telinga, sangat panas. Jika dihentak dengan pedang begini, rebah ke bumilah jawabnya, lalu didorong dengan tikaman untuk menghabiskan nyawanya.

Kelebihan melengkung, ia lebih fleksibel. Nak libas boleh, nak tikam pun boleh. Disebabkan rekabentuk bilahnya juga menyebabkan tikaman kita dihadkan kepada 5-6 inci ke dalam tubuh lawan. Ia sudah memadai untuk membunuh. Kalu lebih 6 inci, bilahnya tersangkut dalam tubuh, bahaya ketika peperangan, seperti banyak berlaku pada pedang lurus.

Pedang lengkung juga lebih ringan, teknologi dapur makin maju maka paduan besi jadi lebih padat, kuat & ringan. Sebab tu pada zaman Uthmaniah kebanyakan pedang nampak nipis-nipis je, lalu ditiru oleh British, malah masih dilanjutkan lagi dalam Perang Revolusi Amerika. Kebanyakan benda dalam dunia bila dah ringan maka banyaklah kelebihannya. Penat wooh nak usung senjata 6 kg.

Musicaldeath_00 23-04-2011 02:55 PM

Quote:

Originally Posted by istinggar (Post 9354037)

AKU BUKAN PAKAR! Setakat yang saya faham, pedang lengkung gerakannya melibas & menikam. Yang lurus gunanya untuk menikam. Dalam cerita Hollywood, apa yang terpapar dalam babak peperangan kuno adalah salah. Pedang lurus tidak digunakan untuk melibas. Pedang lurus terbaik (bagi saya) adalah sepei tentera ROm, pendek & ringan, sekitar 14 inci, bukan macam Inggeris.

Mata sisi yang terdapat pada pedang lurus lebih menjurus kepada hentakan, bukannya melibas. Iaitu dihentakkan pada baida musuh. Mat salleh punya baida sangat berat, 3 kg, ruang penglihatan yang kecil, tiada ruang untuk telinga, sangat panas. Jika dihentak dengan pedang begini, rebah ke bumilah jawabnya, lalu didorong dengan tikaman untuk menghabiskan nyawanya.

Kelebihan melengkung, ia lebih fleksibel. Nak libas boleh, nak tikam pun boleh. Disebabkan rekabentuk bilahnya juga menyebabkan tikaman kita dihadkan kepada 5-6 inci ke dalam tubuh lawan. Ia sudah memadai untuk membunuh. Kalu lebih 6 inci, bilahnya tersangkut dalam tubuh, bahaya ketika peperangan, seperti banyak berlaku pada pedang lurus.

Pedang lengkung juga lebih ringan, teknologi dapur makin maju maka paduan besi jadi lebih padat, kuat & ringan. Sebab tu pada zaman Uthmaniah kebanyakan pedang nampak nipis-nipis je, lalu ditiru oleh British, malah masih dilanjutkan lagi dalam Perang Revolusi Amerika. Kebanyakan benda dalam dunia bila dah ringan maka banyaklah kelebihannya. Penat wooh nak usung senjata 6 kg.

yang pendek tu xsilap aku org panggil GLADIUS

pyro 23-04-2011 02:57 PM

pedang carbon nano? carbon fiber ke?...uiii seronoknye melibas dgn ringan ye..

Musicaldeath_00 23-04-2011 03:00 PM

Quote:

Originally Posted by pyro (Post 9354054)
pedang carbon nano? carbon fiber ke?...uiii seronoknye melibas dgn ringan ye..

tu yg org dulu skali hayun terus putus kpale..:p

Staffstatic 23-04-2011 03:05 PM

pedang melengkung ni lg best utk menghiris la
cuba korang tgk psau potong kat rumah korang..yg melengkung ke yg rata lg sedap memotong???
mesti la yg melengkung..klu yg yg mata rata 2 ssh skit nk memotong..dia lebih kepada menetak...hehehehe
rasa2 nya la hehehe
tp teknologi pedang islam mmg terbaik la hehehe

Hitman™ 23-04-2011 03:13 PM

idola aku neh...

graynicolls 23-04-2011 03:13 PM

wah,bestnye pedang...
kat mana pedang salehuddin al-ayubi tu dipamerkan?
ke dh hilang?

kalamsiber 23-04-2011 03:18 PM

golok pisau pedang kebanyakan melengkung yg dibuat kecuali cokbeto

alau 23-04-2011 03:47 PM

pedang melengkung kekuatan dia di tgh2 kat lengkung tu, situ paling kuat.
keris plk melengkung-lengkung...terlebih kuta la kot.

Musicaldeath_00 23-04-2011 09:13 PM

http://news.nationalgeographic.com/n...swords_big.jpg
A Damascus saber from the 17th century shows off famed intricate patterns formed during the forging of the legendary swords. A team of scientists says it have found nanotubes and nanofibers that may explain the renowned sharpness and quality of these blades—but some experts say the research doesn't do much to solve the mystery of how the swords were made.

fordLASER 23-04-2011 09:22 PM

Di zaman Salahuddin, pedang tentera islam adalah ringan, keras dan tajam sesuai digunakan dlm peperangan, ianya adalah hasil ketamadunan islam dlm mencipta senjata terbaik...
berbanding dgn pedang musuh islam yg besar dan berat menyebabkan kemampuan manusia adalah terhad. Tenaga yg banyalk diperlukan membuatkan musuh islam mudah ditewaskan.

pembuatan pedang ini bukanlah rahsia sangat....
pedang ini menggunakan bahan yg tertentu & melibatkan suatu proses yg lama.

Ianya adalah mirip pembuatan pedang samurai dan keris melayu.

Bahan utamanya adalah waja tungsten sejenis logam keras, ringan dan tajam serta melalui proses penyalutan serta penglipatan bahan berulang kali sehingga menimbulkan jalur2 halus menampakkan urat besi.....

Musicaldeath_00 23-04-2011 09:24 PM

Quote:

Originally Posted by fordLASER (Post 9356170)
Di zaman Salahuddin, pedang tentera islam adalah ringan, keras dan tajam sesuai digunakan dlm peperangan, ianya adalah hasil ketamadunan islam dlm mencipta senjata terbaik...
berbanding dgn pedang musuh islam yg besar dan berat menyebabkan kemampuan manusia adalah terhad. Tenaga yg banyalk diperlukan membuatkan musuh islam mudah ditewaskan.

pembuatan pedang ini bukanlah rahsia sangat....
pedang ini menggunakan bahan yg tertentu & melibatkan suatu proses yg lama.

Ianya adalah mirip pembuatan pedang samurai dan keris melayu.

Bahan utamanya adalah waja tungsten sejenis logam keras, ringan dan tajam serta melalui proses penyalutan serta penglipatan bahan berulang kali sehingga menimbulkan jalur2 halus menampakkan urat besi.....

thanks for the info bro..:)cgrock

fordLASER 23-04-2011 09:29 PM

no problemo... kita sesama berkongsi ilmu....

zeman 23-04-2011 09:34 PM

nano carbon...hhuhu....aku penah bt projek copper nanotube + copper fiber..kena tgk dgn microskop electron..hebat lagi la seni pembuatan pedang masa tu..tanpa alatan canggih..

leeyeah 23-04-2011 09:36 PM

Save thread ni untuk update info.. Baru ier berkenalan dengan grup penjejak tamadun dunia kumpulan solahuddin

ayed_arebone 23-04-2011 09:36 PM

Quote:

Originally Posted by istinggar (Post 9354037)

AKU BUKAN PAKAR! Setakat yang saya faham, pedang lengkung gerakannya melibas & menikam. Yang lurus gunanya untuk menikam. Dalam cerita Hollywood, apa yang terpapar dalam babak peperangan kuno adalah salah. Pedang lurus tidak digunakan untuk melibas. Pedang lurus terbaik (bagi saya) adalah sepei tentera ROm, pendek & ringan, sekitar 14 inci, bukan macam Inggeris.

Mata sisi yang terdapat pada pedang lurus lebih menjurus kepada hentakan, bukannya melibas. Iaitu dihentakkan pada baida musuh. Mat salleh punya baida sangat berat, 3 kg, ruang penglihatan yang kecil, tiada ruang untuk telinga, sangat panas. Jika dihentak dengan pedang begini, rebah ke bumilah jawabnya, lalu didorong dengan tikaman untuk menghabiskan nyawanya.

Kelebihan melengkung, ia lebih fleksibel. Nak libas boleh, nak tikam pun boleh. Disebabkan rekabentuk bilahnya juga menyebabkan tikaman kita dihadkan kepada 5-6 inci ke dalam tubuh lawan. Ia sudah memadai untuk membunuh. Kalu lebih 6 inci, bilahnya tersangkut dalam tubuh, bahaya ketika peperangan, seperti banyak berlaku pada pedang lurus.

Pedang lengkung juga lebih ringan, teknologi dapur makin maju maka paduan besi jadi lebih padat, kuat & ringan. Sebab tu pada zaman Uthmaniah kebanyakan pedang nampak nipis-nipis je, lalu ditiru oleh British, malah masih dilanjutkan lagi dalam Perang Revolusi Amerika. Kebanyakan benda dalam dunia bila dah ringan maka banyaklah kelebihannya. Penat wooh nak usung senjata 6 kg.

tambah info sket.. pedang melekung digunakan oleh askar berkuda atau membuat serangan pantas dengan berlari.. dgn menggunakan pedang melekung mengurangkn risiko pedang tersangkut dgn tubuh lawan dan ini bleh sebabbkn tgn pemegang pedang patah.. selain tu pedang lengkung lagi senang masuk..

pedang lurus plak digunakan untuk pertempuran 1 by 1..

Musicaldeath_00 23-04-2011 09:56 PM

Quote:

Originally Posted by zeman (Post 9356279)
nano carbon...hhuhu....aku penah bt projek copper nanotube + copper fiber..kena tgk dgn microskop electron..hebat lagi la seni pembuatan pedang masa tu..tanpa alatan canggih..

ya..tamadun dulu2 mmg kadang2 melangkaui zaman..

yemi 23-04-2011 09:57 PM

Quote:

Originally Posted by zeman (Post 9356279)
nano carbon...hhuhu....aku penah bt projek copper nanotube + copper fiber..kena tgk dgn microskop electron..hebat lagi la seni pembuatan pedang masa tu..tanpa alatan canggih..

alat canggih ke x aku pun xtau la pasal xidup zaman tu...tp klu korang tgk "1001 invention by islamic" salah satu yg memeningkan saintis barat zaman ni adalah macamana torpedo boleh wujud zaman perang2 dulu...
aku pun terkejut gak pasal orang islam dah buat torpedo zaman tu ...

Musicaldeath_00 23-04-2011 09:59 PM

Quote:

Originally Posted by yemi (Post 9356521)
alat canggih ke x aku pun xtau la pasal xidup zaman tu...tp klu korang tgk "1001 invention by islamic" salah satu yg memeningkan saintis barat zaman ni adalah macamana torpedo boleh wujud zaman perang2 dulu...
aku pun terkejut gak pasal orang islam dah buat torpedo zaman tu ...

x silap aku penggunaan gunpowder pun dipelopori oleh tentera uthmaniyah dulu...

GamezStar 23-04-2011 10:01 PM

Quote:

Originally Posted by yemi (Post 9356521)
alat canggih ke x aku pun xtau la pasal xidup zaman tu...tp klu korang tgk "1001 invention by islamic" salah satu yg memeningkan saintis barat zaman ni adalah macamana torpedo boleh wujud zaman perang2 dulu...
aku pun terkejut gak pasal orang islam dah buat torpedo zaman tu ...


erk... cam ne rupe ? ade video?

yemi 23-04-2011 10:13 PM

Quote:

Originally Posted by GamezStar (Post 9356559)
erk... cam ne rupe ? ade video?

sory tt terhijack thread tt... so ni aku amik kt youtube je tentang torpedo pertama atas muka bumi oleh org islam

http://www.youtube.com/watch?v=5VKxB..._order&list=UL

Musicaldeath_00 23-04-2011 10:15 PM

Quote:

Originally Posted by yemi (Post 9356661)
sory tt terhijack thread tt... so ni aku amik kt youtube je tentang torpedo pertama atas muka bumi oleh org islam

xde hal bro..sama2 share ilmu...:)cgrock

nvmname 23-04-2011 10:18 PM

Damascus Sword & scimitar memang sangat terkenal dalam game.. :D

Musicaldeath_00 23-04-2011 10:20 PM

Quote:

Originally Posted by nvmname (Post 9356705)
Damascus Sword & scimitar memang sangat terkenal dalam game.. :D

hehe...betul tu bro..teringat zaman2 main diablo dlu..:p:p

GamezStar 23-04-2011 10:42 PM

x penah ade pendedahan pasal tech. zaman2 dulu ni... yg ade hanye kesah pasal tech kristian je zaman2 perang ...

Musicaldeath_00 23-04-2011 10:45 PM

Quote:

Originally Posted by GamezStar (Post 9356876)
x penah ade pendedahan pasal tech. zaman2 dulu ni... yg ade hanye kesah pasal tech kristian je zaman2 perang ...

tu la..banyak info dh hilang masa zaman perang salib..sabotaj oleh crusaders...:(

donicapello009 24-04-2011 12:38 AM

Quote:

Originally Posted by graynicolls (Post 9353869)
ape kelebihan pedang melengkung berbanding pedang lurus?

pedang melengkung bleh menyerap daya lantunan lebih baik dri pedang lurus.

dgn kte mudahnye pedang melengkung lg fleksibel banding pedang lurus.ibarat rotan ngan kayu.(rotan ke buluh ek?not sure laa...:)):)):)) )

azmie_proton 24-04-2011 12:57 AM

Wootz steel is a very high carbon content steel. Its secret lies in the swords making process.

Yes it is true that Damascus sword is the sharpest sword in the history of mankind as being used by Salahuddin and Tipu Sultan (the last Mughal emperor).


All times are GMT +8. The time now is 10:30 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.