CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Santai, Others (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=106)
-   -   Rahsia nombor kad pengenalan anda (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=223366)

ieda_0205 22-06-2011 04:46 PM

nombor sy 5**8

Abdullah 22-06-2011 06:07 PM

mine 6****

pakcik88 22-06-2011 06:57 PM

banyak laki forumer sini

complaintatron 22-06-2011 07:09 PM

TTBBHH-NN-###
nanti orang tahu hari jadi sy,suruh kerajaan tukar yang TTBBHH tu boleh ??

bell_phd 22-06-2011 08:23 PM

nombo genap kat belakang adalah wanita,,nombo ganjil adalah lelaki

cyberbot 22-06-2011 08:33 PM

Quote:

Originally Posted by bell_phd (Post 9903520)
nombo genap kat belakang adalah wanita,,nombo ganjil adalah lelaki

ooo law camtu ak lelaki la..bru ak tawu :">

detroithomme 22-06-2011 08:45 PM

nice share tt!!

vc2216 22-06-2011 09:37 PM

Good info TT...thanks

mohdridzuan® 23-06-2011 12:04 AM

den punye 6**9

General Juhziz 23-06-2011 12:12 AM

eden 7**5 huhuhu

BaLL78 23-06-2011 12:15 AM

beli no ekor je la 4 digit belakang tu....

potensipips 23-06-2011 05:07 AM

gue nya 5,,9

zuljaalaa 23-06-2011 06:47 AM

kalau warna biru 5 kot. Ada org warna selain biru ke?

radziey 23-06-2011 09:41 AM

bagaimana pula bagi kerabat diraja???

cekmeksu11 23-06-2011 09:46 AM

Quote:

Originally Posted by tok_jogho (Post 9901859)
akunyer 6**3 camner tu....
aku rasa mereka yg pernah ada ic maksud aku yg ada ic bermula ngan huruf A mungkin mula ngan 6 atau 7...

xjugak...nama aku mula ngn M...aku start ngn 6

tp rmai sgguh y mula ngn 5 ye...:-?

kiddd2 23-06-2011 10:20 AM

dari poll menunjukkan.. ahli cg terdiri lebih ramai lelaki berbanding perempuan..

mandrake 23-06-2011 11:08 AM

aku punya 0007 mat jebon hahahaha

zamzamalahkazam 23-06-2011 11:21 AM

poll jgn tak poll....

aaza 23-06-2011 11:23 AM

haah... kebanyakan nye start ngan 5.. kek memang start ngan 5 je..

aliQue 23-06-2011 11:24 AM

dulu no belakang aku 4**4
second ic aku 5**9

azrulahmad 23-06-2011 11:43 AM

anak aku lagi la. dua2 sama no belakang

05XXXX-XX-0071
06XXXX-XX-0071

Cussack 23-06-2011 02:23 PM

aku lak 5**3..

emkayzack 23-06-2011 02:39 PM

Aku 6**3
wife aku 5**3 sepatutnye angka ganji kat blkg utk lelaki..special case kot

n70_king 23-06-2011 03:20 PM

aku 6**1
rmai yg kt sni aku tgk starting ngn 5..npe akunye 6???huhu

faiz_2188 23-06-2011 03:23 PM

aku tersilap vote plak..hahahaha

n70_king 23-06-2011 03:28 PM

Quote:

Originally Posted by azcreative (Post 9193653)
mungkin tak jugak,,mak aku lahir 1958 - dapat 5***

umur aku bru 20-an..huhu

yuyie 24-06-2011 04:23 PM

Aku spesel kes????:d:d:d:d

nextg 25-06-2011 10:17 PM

Quote:

Originally Posted by emkayzack (Post 9910501)
Aku 6**3
wife aku 5**3 sepatutnye angka ganji kat blkg utk lelaki..special case kot

hehehe.....tringat lak kes lelaki kawin ngn lelaki menyamar pompuan...hahaha..sori bro....gurau jer...tak berkaitan ngn no ic pon...hahaha

wanzex 25-06-2011 10:54 PM

mcm mana klasifikasi 4 digit terakhit tu TT. no ganjil dan genap tu tau ler.... kaedahnya bagaimana? contohnya den 5**7

menteri kewangan 25-06-2011 11:18 PM

Quote:

Originally Posted by Saleh83 (Post 9189125)
Nombor kad pengenalan Sejak 1990, setiap warganegara Malaysia diberikan satu set nombor 12-digit yang unik dalam format TTBBHH-NN-###J sebagai nombor kad pengenalan.

Kumpulan digit pertama (TTBBHH) merupakan tarikh lahir pemilik KP. Kumpulan kedua (NN) pula merupakan kod negeri lahir, iaitu 01-13 untuk negeri-negeri, 14-16 untuk Wilayah Persekutuan dan kod 71 jika lahir di luar Malaysia. Bagi anggota polis, kod yang digunakan ialah 88 manakala untuk anggota tentera, kod yang digunakan ialah 99. Namun begitu apabila seseorang anggota polis atau tentera menamatkan perkhidmatan mereka, nombor kad pengenalan mereka akan ditukar kepada kod nombor asal tempat kelahiran mereka. Kumpulan nombor terakhir (###J) merupakan nombor siri yang dijana secara rawak oleh sistem komputer Jabatan Pendaftaran Negara Malaysia.

Sebagai pembezaan di antara pemegang MyKad lelaki dan perempuan, nombor terakhir dalam siri nombor kad pengenalan telah di sesuaikan mengikut jantina pemegang di mana sekiranya pemegang MyKad mempunyai siri nombor terakhir berangka genap, jantina pemegang adalah wanita. Manakala jika pemegang MyKad mempunyai siri nombor terakhir berangka ganjil, jantina pemegang adalah lelaki. Sebelum 1990, nombor kad pengenalan warganegara adalah dalam bentuk A####### di mana # merupakan nombor siri 7-digit yang mana nombor terakhir dalam siri nombor tersebut turut sama mempunyai peranan pembezaan jantina lelaki dan wanita seperti sini nombor baru MyKad.

SENARAI KOD BAGI NEGERI KELAHIRAN:-
Johor 01,21,22,23,24
Kedah 02, 25, 26, 27
Kelantan 03, 28, 29
Melaka 04, 30
Negeri Sembilan 05, 31,59
Pahang 06, 32, 33
Pulau Pinang 07, 34, 35
Perak 08, 36, 37, 38, 39
Perlis 09, 40
Selangor 10, 41, 42, 43, 44
Terengganu 11, 45, 46
Sabah 12, 47, 48, 49
Sarawak 13, 50, 51, 52, 53
Wilayah Persekutuan (KL) 14, 54, 55, 56, 57
Wilayah Persekutuan (Labuan) 15, 58
Wilayah Persekutuan (Putrajaya) 16
Negeri Tidak Diketahui 82

***Dari apa yang aku teliti, kod negeri tu asal nyer ikut susunan alphabet nama2 negeri. tapi, sebab da ramai sangat rakyat, nombor tu da di tambah...skang ni, setiap negeri ada 2-5 kod masing2***

Memandangkan Aku Tak bleh Nak Edit Pool.


So aku klasifikasikan starting digit 6*** Dgn 7*** Special Case. Huhuhuh

kumpulan digit pertama tu (6 digit) x semestinya tarikh lahir pemilik kp..
perkara nih terjadi pada aku..
mula2 dulu buat ic masa umur 12 taun,ic aku silap tarikh haribulan (digit ke6) *****2 sepatutnya *****3..
so dah jadi cepat sehari..dan2 tu jgk return balik kp tu untuk pembetulan..
tunggu punya tunggu punya tunggu..sampai aku ambik pmr kot,still lg guna kp sementara..
then sampai je yg baru..dapat sama gak n xde apa perubahan pon..
mmg busit!!!
brader kaunter jpn tu cakap nombor tu dah ada org ambik..
busit lg skali!!!:))

x silap aku mmg ada kes mcm nih..
dulu penah baca kat paper lebih kurang 700 orang yg dpt kp mcm nih..
aku la antara nya..
kesimpulannya 6 digit pertama tu x semestinya tarikh lahir kita n kesahihan tarikh lahir kita hanyalah terbukti pada sijil lahir, bukan pada kp..

Zul34 25-06-2011 11:33 PM

same lah kita :))

Quote:

Originally Posted by Cussack (Post 9910356)
aku lak 5**3..


jomBiz 26-06-2011 12:13 AM

...ape yang rahsianyer

emmarro 26-06-2011 12:26 AM

Quote:

Originally Posted by Abdullah (Post 9902659)
mine 6****

aku poooonn. start dgn 6 tp 4 angka jer (6***), x 5 mcm u:D:D:eek:sowi...

Zul34 26-06-2011 03:41 AM

x ada rahsia pn sbnrnya, hihi

q_squalus 26-06-2011 07:49 AM

ramai lelaki dari perempuan..

kungka77 26-06-2011 10:48 AM

aku ada soalan
Knape no ic aku 8611xx-29-5xx1 lahir di kelate patut 03
sape bleh jawab?
sebab aku tgk org yg dilahirkan selepas JUN 1986 semua no ic tgh 29 tp bila masuk JAN 1987 jd 03 plak.
Xlogik la kalu jwp abis no 03 tu sebab hari2 no depan tu mesti tukar.xkn la ore klate branak sapa ko 100 ore dlm 1 hari.
kalu g bkak akaun bank mesti org bank tanya knape 29
kalu g iterbiu SPA pun diorg tanya knape 29
Ada otai2 bleh jawab ke?

Jepang 02-07-2011 05:45 AM

angka bermula 6*** special kes? maksud dia?

arul57 02-07-2011 12:42 PM

Quote:

Originally Posted by Jepang (Post 9988548)
angka bermula 6*** special kes? maksud dia?

orang vip atau utk sultan/kerabat raja kot...

agen 02-07-2011 04:14 PM

aku punya lak 6xx9,vip ker?:D

alau 02-07-2011 06:41 PM

Quote:

Originally Posted by kungka77 (Post 9933915)
aku ada soalan
Knape no ic aku 8611xx-29-5xx1 lahir di kelate patut 03
sape bleh jawab?
sebab aku tgk org yg dilahirkan selepas JUN 1986 semua no ic tgh 29 tp bila masuk JAN 1987 jd 03 plak.
Xlogik la kalu jwp abis no 03 tu sebab hari2 no depan tu mesti tukar.xkn la ore klate branak sapa ko 100 ore dlm 1 hari.
kalu g bkak akaun bank mesti org bank tanya knape 29
kalu g iterbiu SPA pun diorg tanya knape 29
Ada otai2 bleh jawab ke?

dulu ada poblem sikit kot..mmg gitu pun sapo hk lahir time tu, ic akan jadi 29. jgn risau, demo still ore klate..sek2 kito jgn pecoh hahahaha...


All times are GMT +8. The time now is 05:54 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.