CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Offline Business, Entrepreneur Discussion (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=177)
-   -   Perniagaan Accounting Firm (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=218064)

symori 17-03-2011 04:13 PM

uihh...byk tips neh...

aku baru jer nak amek degree accounting, dah mcm tuh plak caranye...

putra1234 17-03-2011 04:17 PM

rajin pulak aku nak menaip petang2 ni.:D:D

yang mana ada cita2 nak buka sendiri, dinasihatkan,

1)masuk english class kat british council, FRS, PERS, Acts, semuanya dalam bahasa diaorang. belajar report writing skills sekali.
2)kerja dgn small firm dulu dalam setahun. sebabnya, semua nak kena buat, dari buat akaun sampai tax filing. untuk dapat basic.
3)kerja dgn medium size firms, JAMAL AMIN and AFTAAS among medium size yang ok. Salihin Associates pun ok. AFTAAS pun cantek dah. 2tahun pertama, familiarkan dengan audit and tax work.
4)Lepas 2 tahun kat mid.size firms buat kerja no. 3 tu, MINTA KERJA YANG DIPANGGIL SPECIAL JOBS. internal control/audit, system reviews, corporate finance/planning dan sebagainya. buat dalam 3 tahun. tujuan, untuk biasakan deal dgn bankers, liasion officers from reg.bodies, prominant companies with inteligents directors and toughs shareholder/stakeholders.

perggghhhh. panjang siottt.

apa2pun, good luck untuk semua. banyakkan accountant beragama islam.:)cgrock

putra1234 17-03-2011 04:20 PM

Quote:

Originally Posted by symori (Post 8978979)
uihh...byk tips neh...

aku baru jer nak amek degree accounting, dah mcm tuh plak caranye...

bukan nak bagi goyangla bro. professional Q. ni boleh buat orang patah semangat ataupun kuat semangat. yang mana 1, sendiri pilih.:)):))

bboymuiz 17-03-2011 04:21 PM

Quote:

Originally Posted by putra1234 (Post 8978862)
kalau diploma, advisable buat professional terus. xyah ambik degree. seriously, kat malaysia ni, kalau ada cita2 nak kerja gomen sampai pencen, degree dahlah. tapi kalau dalam servis ni, degree is nothing more than just a paper. mana2 degree holders in accounting, forgive me if i sounds rude, but thats the fact you have to embrace. ekekeke.:D:D

lagi 1, mana2 yang dah abis diploma, baik ambik AIA kalau other professional Q. susah sangat.


memang aku ada target nak amik ACCA tapi degree tu bagi aku penting gak coz amik profesional kita xblaja management sangat...

memang xdinafikan kalau bukak professional firm nie yang penting kena upgrade skill...

kalau da ada degree kita tinggal 5 paper ACCA jew....

n untuk pengetahuan semua, jumlah akauntan bertauliah bumiputera di malaysia adalah dalam 10% (bak kata partners aku)

putra1234 17-03-2011 04:26 PM

Quote:

Originally Posted by bboymuiz (Post 8979059)
memang aku ada target nak amik ACCA tapi degree tu bagi aku penting gak coz amik profesional kita xblaja management sangat...

memang xdinafikan kalau bukak professional firm nie yang penting kena upgrade skill...

kalau da ada degree kita tinggal 5 paper ACCA jew....

n untuk pengetahuan semua, jumlah akauntan bertauliah bumiputera di malaysia adalah dalam 10% (bak kata partners aku)

xbelajar management? are you serious bro? where the heck do you get these kind of information?:-?:D:D

the truth of management skill is to manage people. cuba cek paper ACCA foundation, managing people.:D:D

5 paper subjektif bro. nanti degree tu akan dihantar ke ACCA untuk indivdual assessment. ada yang dapat 5 je. percaya tak?:D

kalau nak rasa penangan ACCA, buat dari awal bro.:p

symori 17-03-2011 04:28 PM

hmmm... aku plan nak amek exec. diploma in accounting dulu.. 13 bulan..
then amek degree accounting.. 2 tahon..

pas2 baru masuk firm, start from zero..

ok tak otai2 ??

symori 17-03-2011 04:28 PM

nak buat ACCA kan kena ada degree kan??

dulu above 21 jer dah boleh...

putra1234 17-03-2011 04:30 PM

sori, kalau komen aku kat sini nampak macam nak patahkan semangat korang. yang dah kerja dengan audit firm, boleh tanya balik dengan manager korang, apa future planning MIA untuk next 5 years, especially for SMEs'. banyak dah MIA buat meeting pasal ni.

putra1234 17-03-2011 04:31 PM

Quote:

Originally Posted by symori (Post 8979143)
hmmm... aku plan nak amek exec. diploma in accounting dulu.. 13 bulan..
then amek degree accounting.. 2 tahon..

pas2 baru masuk firm, start from zero..

ok tak otai2 ??

confius. kata dah ada diploma.

Quote:

Originally Posted by symori (Post 8979153)
nak buat ACCA kan kena ada degree kan??

dulu above 21 jer dah boleh...

xdelah. untuk matured student, 21 tahunlah. yang ada diploma, 18tahun keatas.

Jeb 17-03-2011 04:34 PM

kalau p conference tu cina je penuh.ekekeke


All times are GMT +8. The time now is 04:12 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.