CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Offline Business, Entrepreneur Discussion (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=177)
-   -   sembang sembang kelapa sawit (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=214720)

aqua.self 27-05-2012 11:38 PM

1 ekar blh dpt 60pokok jer...

tabur baja kaedah poket..
taruk NPK biru pon xpew dah.

Yinsp 28-05-2012 12:05 AM

Korang interview kt org kejo / peneroka felda, lagi bagus.

rahaz 28-05-2012 01:15 AM

Quote:

Originally Posted by baru nak belajar (Post 8857343)
mcm kt felda klo dh peneroka umur 50-60an,pstu ank muda skg mne lg nk keje sabit pkok sawit..mau mak mertua reject..tu psl upah indon..biase pokok rendah 50sen sebiji..pkok tggi rm1 upah die

Hahahha..mu bior betul??:-? setandan ada berapa biji?:eek::eek:

cari_wang 28-05-2012 06:52 AM

Aku byr diorang gune pertan jek la.. Setan RM50
 
Quote:

Originally Posted by rahaz (Post 13358129)
Hahahha..mu bior betul??:-? setandan ada berapa biji?:eek::eek:

Kalo sy bayar ikut pertan pd indon ni sume, bayar ikut tandan payah, nak kene kira 1-1 plak. kekadang pn rugi. Harga Felda mmg tinggi sikit bbanding pekebun kecil. Lg pun tokey timbang bayar kita ikut berat/ikut pertan.:D

Forex888 28-05-2012 01:12 PM

berapa jangka hayat satu pokok sawit?

karchis 28-05-2012 04:47 PM

Quote:

Originally Posted by Forex888 (Post 13362242)
berapa jangka hayat satu pokok sawit?


dlm 25 tahun..bile umur stat 3 or 4 tahun..da boleh kutip hasil..bergantung pada benih..ader yg 2 tahun da bleh amek hasil..
tp benih ni mhl sikit..

saper2 yg ader kelapa sawit sini?share2 sikit..berapa berat hasil dlm 1 ekar? 1 tan ?ker dlm 800kg jer?ada ckp maks 1 ekar = 1 tan..btul ker 2?

helmi1984 28-05-2012 04:49 PM

Quote:

Originally Posted by Forex888 (Post 13362242)
berapa jangka hayat satu pokok sawit?

xsilap 15 tahun..tp kalau nak tau usia pokok xsilap setiap pelepah yg tumbuh bersamaan 1bulan..kalau salah fakta sori ye

orange76 28-05-2012 05:51 PM

ada sapa2 nak pajak sawit tak??

cari_wang 28-05-2012 08:08 PM

Usia dia sparuh dr usia manusia..
 
Quote:

Originally Posted by helmi1984 (Post 13364485)
xsilap 15 tahun..tp kalau nak tau usia pokok xsilap setiap pelepah yg tumbuh bersamaan 1bulan..kalau salah fakta sori ye

15tahun? org takmo buat sawit dik kalo mcm tu. Sebab tu banyak pengusaha getah convert utk penanaman sawit. Lg pun kerjanya tak susah mcm menyara pokok getah. Hari2 nak menoreh sbb dulupn kami pengusaha kebun getah.

Jangka hayat kelapa sawit ni boleh jejak 35 thn. Ade jugak yg kata sampai 40!. Tp pengalaman sy jaga kebun biase umur 30 ketas, mmg sy dah mule sulam balik dgn pokok baru dibawahnye. Semakin tua, semakin kurang hasilnya. :D

Pokok sawit sy pn dah berumur 30 tahun. Ini pn dah mule sulamkan pokok baru. 3-4 tahun lg racun la pokok tua yg ada. Hasilnya pn dah kurang. 10 ekar boleh la kuarkan 2-4 tan je babanding dulu2 1 ekar purata mmg boleh dpt 1 tan atau lebih. Pengalaman ayah sy, 2 tan pn boleh dapat! Sayangnya dulu2 harga sawit tak macam sekarang! hehe :)

iwak 28-05-2012 08:15 PM

sawit ni nk dpt 1 tan per ekar payah. aku pnye x pnah jmpe lg. kalo org pnye cite slalu la dgr. dpt stengah tan pn dh kira mewah dh. skang aku nk start guna organik banyak2. tanah dgn pelepah sembur em. nk tngok hasil dia cmne nt.

cari_wang 28-05-2012 08:23 PM

Just sharing
 
Quote:

Originally Posted by karchis (Post 13364458)
saper2 yg ader kelapa sawit sini?share2 sikit..berapa berat hasil dlm 1 ekar? 1 tan ?ker dlm 800kg jer?ada ckp maks 1 ekar = 1 tan..btul ker 2?

Itu mmg betul. Senang kata itu jangkaan purata. Penjagaan kebun kecil dgn estate mmg tak sama hasilnya. Kalo ladang besar ni mmg susah nak dpt 1 tan pe ekar. 1 ekar kuarkan 600kg pn dah cukup baik! Sbb dah terlalu besar, maka mcm2 faktor berlaku dan mesti dipertimbangkan terutama kos biaya dan pekerja. Contohnya, kalo kebun kecil ni, setahun boleh la buat 4 kali baja manakala estate cume dpt 2 kali shj dalam setahun. :))

Membaja, meracun dan 'browning' adalah faktor plg-plg penting dlm pengeluaran hasil sawit setiap bulan selain pemilihan benih sawit yg baik! :)

Faktanya utk pkebun kecil, dgn penjagaan yg baik mengikut module..pemilihan jenis baja yg betul juga, 1 ekar boleh mengeluarkan hingga hampir 2.3 tan.

shafixxx 29-05-2012 01:57 AM

salam TT :D
kalau nak mencari baja bukan kimia yang baik boleh PM sy ye.ehehe

1305 29-05-2012 03:45 AM

Quote:

Originally Posted by iwak (Post 13366207)
sawit ni nk dpt 1 tan per ekar payah. aku pnye x pnah jmpe lg. kalo org pnye cite slalu la dgr. dpt stengah tan pn dh kira mewah dh. skang aku nk start guna organik banyak2. tanah dgn pelepah sembur em. nk tngok hasil dia cmne nt.

mungkin bukan rezeki tuan nak dpt 1 tan atau lebih bg 1 ekar.
kebun org tua sy, alhamdulillah, lebih sikit dr 1 tan per ekar.

tp baja, racun, ikut time la. insya Allah bleh dpt setan lebih.

AdsMsia 29-05-2012 04:00 AM

kat tempat saya ni ada beberapa tanah sawit nak jual...
kalau loan bank nak beli tanah sawit ni nak kena ada proposal ke?
ye la mcm, satu ekar boleh produce berapa byk... net profit boleh cover bayar loan ke tak...
sapa pandai leh la share bab beli tanah sawit guna loan ni utk investment :)

1305 29-05-2012 04:08 AM

Quote:

Originally Posted by AdsMsia (Post 13369757)
kat tempat saya ni ada beberapa tanah sawit nak jual...
kalau loan bank nak beli tanah sawit ni nak kena ada proposal ke?
ye la mcm, satu ekar boleh produce berapa byk... net profit boleh cover bayar loan ke tak...
sapa pandai leh la share bab beli tanah sawit guna loan ni utk investment :)

bwk salinan geran tanah ke bank pertanian.
nak kuat sikit, bwk sekali bil-bil jualan sawit terdahulu.

senang nak lepas.

AdsMsia 29-05-2012 04:13 AM

Quote:

Originally Posted by 1305 (Post 13369783)
bwk salinan geran tanah ke bank pertanian.
nak kuat sikit, bwk sekali bil-bil jualan sawit terdahulu.

senang nak lepas.

thanks bro...
so sawit nih masyuk la ek...
kalo kita upah org buat or kasi pawah ok ke...
takde daya aku nak angkat sawit tu hehehe mau patah pinggang :D

1305 29-05-2012 04:18 AM

Quote:

Originally Posted by AdsMsia (Post 13369802)
thanks bro...
so sawit nih masyuk la ek...
kalo kita upah org buat or kasi pawah ok ke...
takde daya aku nak angkat sawit tu hehehe mau patah pinggang :D

upah org ok.
pawah jgn.
tp klu nk memawah ok.

upah petik dn angkut dlm 150 setan.
racun 150 seekar.

baja? tabur sendiri la tn. kebun dh bersih org racunkan.

nk senang, beli tahi ayam. satu guni dlm 2.50 , 4-5 bulan x abis lg.
kerja pn senang.

AdsMsia 29-05-2012 04:27 AM

Quote:

Originally Posted by 1305 (Post 13369815)
upah org ok.
pawah jgn.
tp klu nk memawah ok.

upah petik dn angkut dlm 150 setan.
racun 150 seekar.

baja? tabur sendiri la tn. kebun dh bersih org racunkan.

nk senang, beli tahi ayam. satu guni dlm 2.50 , 4-5 bulan x abis lg.
kerja pn senang.

satu tan rm600 ke sekarang?
so leh dpt rm450 lepas tolak upah
kalau 10 ekar leh dpt rm4500
2 kali tuai sebulan jadi rm9000 la ye...

meracun berapa kali sebulan? ke 3 bulan sekali...
potong daun berapa kali sebulan? upah berapa ?

kalo pawah tanah org pastu kita upah org buat ok tak?

waa dah boleh buat panduan utk org lain gak ni... bagus2

[V]endetta 29-05-2012 04:29 AM

Quote:

Originally Posted by soulsix (Post 8859641)
kalau kat tpt aku rate ikut per tan

negeri mana tu??? :-?

1305 29-05-2012 07:36 AM

Quote:

Originally Posted by AdsMsia (Post 13369840)
satu tan rm600 ke sekarang?
so leh dpt rm450 lepas tolak upah
kalau 10 ekar leh dpt rm4500
2 kali tuai sebulan jadi rm9000 la ye...

meracun berapa kali sebulan? ke 3 bulan sekali...
potong daun berapa kali sebulan? upah berapa ?

kalo pawah tanah org pastu kita upah org buat ok tak?

waa dah boleh buat panduan utk org lain gak ni... bagus2

lebih kurang mcm tu la.
upahkn org lg mudah.
potong daun biasa buat sekli masa petik buah.

bg upah lebih skit pn x apa.

SayaBudakBaruBelajar 29-05-2012 09:26 AM

Quote:

Originally Posted by 1305 (Post 13369815)
upah org ok.
pawah jgn.
tp klu nk memawah ok.

upah petik dn angkut dlm 150 setan.
racun 150 seekar.

baja? tabur sendiri la tn. kebun dh bersih org racunkan.

nk senang, beli tahi ayam. satu guni dlm 2.50 , 4-5 bulan x abis lg.
kerja pn senang.

pergh..mahal tu setan upah 150.kt tpt aku dlm 50 setan upahnyer (johor)

iman26 29-05-2012 09:39 AM

maklumat kelapa sawit yang menarik

cari_wang 29-05-2012 12:42 PM

Quote:

Originally Posted by 1305 (Post 13369815)
upah org ok.
pawah jgn.
tp klu nk memawah ok.

upah petik dn angkut dlm 150 setan.
racun 150 seekar.

baja? tabur sendiri la tn. kebun dh bersih org racunkan.

nk senang, beli tahi ayam. satu guni dlm 2.50 , 4-5 bulan x abis lg.
kerja pn senang.

saudara ni area mane? Lain tempat lain harga kot. Tempat sy, sy upahkn org petik shj RM50 setan, xtermasuk kos angkut la. sbb sini, kos angkut..lori tokey timbang punyer. (johor)

Meracun pulak sy upah RM35 seekar. Racun kita kene beli la.:)

Quote:

Originally Posted by iwak (Post 13366207)
sawit ni nk dpt 1 tan per ekar payah. aku pnye x pnah jmpe lg. kalo org pnye cite slalu la dgr. dpt stengah tan pn dh kira mewah dh. skang aku nk start guna organik banyak2. tanah dgn pelepah sembur em. nk tngok hasil dia cmne nt.

Baja n penjagaan plg penting. Jika mengikut jadual n konsisten.. mugkin bukan rezki tuan lah. Tp Pokok tuan sudah umur berapa tahun?

cari_wang 29-05-2012 12:48 PM

Quote:

Originally Posted by orange76 (Post 13365079)
ada sapa2 nak pajak sawit tak??

Dinegeri dan kawasan mana? Harga seekar? Usia Pokok berapa tahun? tanah jns ape? Berapa ekar nak pajak? PM sume ni detail pd sy.:)

Quote:

Originally Posted by AdsMsia (Post 13369840)
satu tan rm600 ke sekarang?
so leh dpt rm450 lepas tolak upah
kalau 10 ekar leh dpt rm4500
2 kali tuai sebulan jadi rm9000 la ye...

waa dah boleh buat panduan utk org lain gak ni... bagus2

Tempat sy setan skrg dah jatuh sikit. Yg lps setan RM670 slps tolak kos pkerja (petik buah) lbh kurang mcm tu lah.
Sebulan tu cume sekali bayar je walaupun 2 kali petik buah. Tak tau la kalo di Felda mcm mana. Ni yg sy maksudkan purata 1ekar = 1 tan lebih sebulan. Kalo average 1 kali petik 1 tan, mau dkt 3 tan seekar. kayooo aku!!! hahaha..

zdman 29-05-2012 12:50 PM

Quote:

Originally Posted by cari_wang (Post 13373458)
saudara ni area mane? Lain tempat lain harga kot. Tempat sy, sy upahkn org petik shj RM50 setan, xtermasuk kos angkut la. sbb sini angkut tokey timbang punyer. (johor)

Meracun pulak sy upah RM35 seekar. Racun kita kene beli la.:)

sy ada tanah sawit 10ekar pokok dah monopouse lebih 25 tahun tinggalan org tua, ingat nk invest semula, agak2 kos tebang n tanam semula berapa ribu tuk 10ekar?

nsr7777 29-05-2012 01:16 PM

Quote:

Originally Posted by zdman (Post 13373537)
sy ada tanah sawit 10ekar pokok dah monopouse lebih 25 tahun tinggalan org tua, ingat nk invest semula, agak2 kos tebang n tanam semula berapa ribu tuk 10ekar?

ayh tmn bt 9 ekar......


modal dlm 30 k

bek up 5 k

pokok 3x tanam + sulam br...sbb d serang mara bhya....

kawsn seberang perak...

nsr7777 29-05-2012 01:17 PM

nk tye...seekar leh dpt bp pokok sawit.....


p/s dlm tu ade dlm 15 btg pokok durian...

cari_wang 29-05-2012 01:24 PM

Kos saya.
 
Quote:

Originally Posted by zdman (Post 13373537)
sy ada tanah sawit 10ekar pokok dah monopouse lebih 25 tahun tinggalan org tua, ingat nk invest semula, agak2 kos tebang n tanam semula berapa ribu tuk 10ekar?

25 tahun kalo ikutkan msh kuarkan hasil. Sy ade jugak setempat tu usia 25 thn jugak. Msh ade hasil la. Yang dah bersulam pd tmpat yg lain umur 30 thn keatas.

Kalo 10 ekar sy tak tebang. Sy sulam jek (tanam bawah pokok) Pd ms sma boleh amik hasil pd pokok tinggi smntara nak tunggu pkok baru kuarkan hasil.:)

Kata org Benih kalo nak murah amik felda. Tp sy amik Guthrie.

kos = 1 pokok 2 kaki tinggi anggaran RM15 kebawah.
kos tanam = RM2.50-3.00 sepokok.
Upah racun pokok sebatang (pd pokok tinggi) = Rm2-3(1 ekar = 50-60pokok)

Jd Tuan kira la sume kos tu bape.:-?

cari_wang 29-05-2012 01:27 PM

Quote:

Originally Posted by nsr7777 (Post 13373801)
nk tye...seekar leh dpt bp pokok sawit.....


p/s dlm tu ade dlm 15 btg pokok durian...


1 ekar boleh masuk 50-60 pokok sawit. Tmpat sy, sy tanam maxsimum 55 pokok jek. Rata2 50 pokok. Banyak sgt pokok, ruang angin takde. sempit. Ia mmpengaruhi pembesaran buah.

Dlam kebun swit ade pokok durian. Bagus tu sambil2 makan durian.:))

zdman 29-05-2012 01:48 PM

Quote:

Originally Posted by cari_wang (Post 13373890)
25 tahun kalo ikutkan msh kuarkan hasil. Sy ade jugak setempat tu usia 25 thn jugak. Msh ade hasil la. Yang dah bersulam pd tmpat yg lain umur 30 thn keatas.

Kalo 10 ekar sy tak tebang. Sy sulam jek (tanam bawah pokok) Pd ms sma boleh amik hasil pd pokok tinggi smntara nak tunggu pkok baru kuarkan hasil.:)

Kata org Benih kalo nak murah amik felda. Tp sy amik Guthrie.

kos = 1 pokok 2 kaki tinggi anggaran RM15 kebawah.
kos tanam = RM2.50-3.00 sepokok.
Upah racun pokok sebatang (pd pokok tinggi) = Rm2-3(1 ekar = 50-60pokok)

Jd Tuan kira la sume kos tu bape.:-?

tq bro, bole dah start kira, pokok tu mmg takde hasil dah cz lama tinggal kurang baja n penjagaan peninggalan org tua.. macam kene taman semula, skrg baru terbuka hati nk berbudi pd tanah cz sawit harga skrg bole tahan..kene stanby modal n cari org upah taman n jaga, nk buat sendiri takdooo la bz keje hakiki, sawit ni bole wat income masyuk gak..

iwak 29-05-2012 01:50 PM

sawit aku umo dh 20 tahun. yg 8 taun dgn baru tanam tanam semula pn ada. bantuan mntak kt risda. rm1800 sekar risda bg. benih dgn baja pn risda bg

iwak 29-05-2012 01:53 PM

Quote:

Originally Posted by zdman (Post 13374182)
tq bro, bole dah start kira, pokok tu mmg takde hasil dah cz lama tinggal kurang baja n penjagaan peninggalan org tua.. macam kene taman semula, skrg baru terbuka hati nk berbudi pd tanah cz sawit harga skrg bole tahan..kene stanby modal n cari org upah taman n jaga, nk buat sendiri takdooo la bz keje hakiki, sawit ni bole wat income masyuk gak..

bole lg kt diushakan. dibersihkan dan dibaja balik. pakai taik ayam aje dlu. pas 2 timbun pelepah 2 bakar aje. kalo tanam balik nk menunggu lg

zdman 29-05-2012 01:55 PM

Quote:

Originally Posted by iwak (Post 13374207)
sawit aku umo dh 20 tahun. yg 8 taun dgn baru tanam tanam semula pn ada. bantuan mntak kt risda. rm1800 sekar risda bg. benih dgn baja pn risda bg

ok tq, bantuan risda free kan or ada syarat? macam mana nk apply?

SayaBudakBaruBelajar 29-05-2012 03:53 PM

Quote:

Originally Posted by nsr7777 (Post 13373801)
nk tye...seekar leh dpt bp pokok sawit.....


p/s dlm tu ade dlm 15 btg pokok durian...

ade kawan2 yg ada kebun sawit kate kalau ade pokok sawit nih,kalah pokok durian.daun makin lame makin sikit,last2 mati sbb sawit serap air banyak

putra1234 29-05-2012 03:54 PM

uihhhh. memang menarik perbincangan ni. baru nak nampak sikit cost structure dgn flow yang ada dgn agak detail. thanks semua yang contribute.

cari_wang 29-05-2012 06:03 PM

Quote:

Originally Posted by zdman (Post 13374182)
tq bro, bole dah start kira, pokok tu mmg takde hasil dah cz lama tinggal kurang baja n penjagaan peninggalan org tua.. macam kene taman semula, skrg baru terbuka hati nk berbudi pd tanah cz sawit harga skrg bole tahan..kene stanby modal n cari org upah taman n jaga, nk buat sendiri takdooo la bz keje hakiki, sawit ni bole wat income masyuk gak..

25 tahun kalo nak biaya pelan2 pn bole lg. Kecuali gune benih kpg payah la. Skrg 10 ekar kuar hasil berapa tan bro?

10 ekar ni, kalo sedara manage elok2, bukan site income lg..cukup, boleh sara anak bini bang. Tak tau la kot anak abang 10 org, bini 2, itu sy taktaula.hahaha..:eek:

Sawit jaga pn tak susah. Kurg itu ini boleh deal ngn tokey. Keje tu teruskan. Kebun jd kan tulang belakang. :)

Quote:

Originally Posted by zdman (Post 13374268)
ok tq, bantuan risda free kan or ada syarat? macam mana nk apply?

RISDA? mmg la beri bantuan itu ini, saham itu ini pn ade. Pengalaman kwn2 sy yg join ngan RISDA ni.. skrg gigit jari ler. Pasal pe, tu tak yah cerita la. Yang baiknye, teliti la ape2 syarat2 bantuan tu dulu. Pastu timbang2kan balik. :-?

iwak 29-05-2012 06:09 PM

Quote:

Originally Posted by zdman (Post 13374268)
ok tq, bantuan risda free kan or ada syarat? macam mana nk apply?

ni bantuan tanam semula, syarat dia kne tanam getah tau sawit la ikot status tanah. free je. yg pinjaman pn ada. bole gi pejabat risda. mpob pn ada skim tanaman semula.

cari_wang 29-05-2012 06:12 PM

Quote:

Originally Posted by iwak (Post 13377201)
ni bantuan tanam semula, syarat dia kne tanam getah tau sawit la ikot status tanah. free je. yg pinjaman pn ada. bole gi pejabat risda. mpob pn ada skim tanaman semula.

Siape2 yg dah pegi nanti dan dah berurusan skim ni, boleh la sharing2 info dalam ni. Thanks IWAK atas info ni.:)

1305 29-05-2012 09:49 PM

Quote:

Originally Posted by SayaBudakBaruBelajar (Post 13371051)
pergh..mahal tu setan upah 150.kt tpt aku dlm 50 setan upahnyer (johor)

kan aku ckp upah angkut ngan petik.
petik pn bkn setakat petik, kena buang n susun pelepah kelapa.

1305 29-05-2012 09:53 PM

Quote:

Originally Posted by iwak (Post 13377201)
ni bantuan tanam semula, syarat dia kne tanam getah tau sawit la ikot status tanah. free je. yg pinjaman pn ada. bole gi pejabat risda. mpob pn ada skim tanaman semula.

yups. risda mmg ada bg bantuan. tanaman semula. klu kelapa sawit ganti ngan sawit.
yg x best, kena tebang abis, x leh sulam2.

org tua aku tgh apply utk 4 ekar. mertua aku apply utk 2.5 ekar.

klu dh dpt nnt aku udate. tgk apa pro n kontranya.


All times are GMT +8. The time now is 12:18 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.