CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Info, Debate (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=255)
-   -   Share/Info : Aircond sharp atau york (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=212196)

elan 22-02-2011 11:10 AM

Aircond sharp atau york
 
seperti tajuk diatas... aku dah fening2 kepala nak pilih anatra 2 ni... kalau ikutkan memang banyak jenis aircond yang berada di pasaran.... tapi aku short listed 2 ni je... masing2 ada kelebihan dia... aku nak yang inverter jer... kalau ada tambahan dari inverter tu kira bonus le..

york
Inverter
sparepart murah
sparepart senang diperolehi
jenama memang terkenal dalam bidang aircond
ramai yang kata tahan.
aircond compreser bising (orang kata le)
Quote:

Inverter Y Series
(Horse Power) : 1.0 and 1.5 hp
Apatite - Improved Dissolution Efficiency
Long Air Throw
Outstanding Ranking in The World
Enhanced Titanium Apatite Filter (Titanium Oxide) (Photocatalytic (T102) deodorizing filter)
Fast Cooling
Minimum 50% Energy Saving
Neutralize Influenza Virus A & B
Inverter DC Compressor
Wide Capacity Range
Intelligent Fuzzy Logic Control



sharp
Inverter + plasmacluster
lain2 tak tau pasal aircond ni..
Quote:

SHP-AHXP10LV

RPP : RM 1,449.00
1 HP
Inverter Technology reduce energy consumption as high as 50%
Auto Restart Function
Quiet Operation
Anti Bacterial Air Purifying Filter
Powerful Jet Cooling Mode
9000BTU
*plasmacluster ni baik sebab anak aku hidung dia sensetif sikit...

minta pendapat otai2 dah yang telah guna aircond terutamanya sharp tu bagi komen sikit dari segi harga, maintenance dsb...

terima kasih...

gengjawa 22-02-2011 11:15 AM

wak dah lama guna panasonic
tokey aicond pun pakai panasonic
dia yg rekemen kat wak

Ringgitman 22-02-2011 11:20 AM

Quote:

Originally Posted by elan (Post 8750257)
seperti tajuk diatas... aku dah fening2 kepala nak pilih anatra 2 ni... kalau ikutkan memang banyak jenis aircond yang berada di pasaran.... tapi aku short listed 2 ni je... masing2 ada kelebihan dia... aku nak yang inverter jer... kalau ada tambahan dari inverter tu kira bonus le..

york
Inverter
sparepart murah
sparepart senang diperolehi
jenama memang terkenal dalam bidang aircond
ramai yang kata tahan.
aircond compreser bising (orang kata le)

sharp
Inverter + plasmacluster
lain2 tak tau pasal aircond ni..

*plasmacluster ni baik sebab anak aku hidung dia sensetif sikit...

minta pendapat otai2 dah yang telah guna aircond terutamanya sharp tu bagi komen sikit dari segi harga, maintenance dsb...

terima kasih...

Kalau antara Sharp & York...saya rekemen York...dia mmg murah and lasak.... tapi kalau nak kualiti...Panasonic... Anak saya pon hidung sensitip.... lagipun Panasonic ni mmg senang nak mantain...xde problem...harga pon boleh tahan skarang....:)cgrock:)cgrock:)cgrock

sonche 22-02-2011 11:24 AM

aku pernah guna aircond sharp. Memang ok. Aku minat sebab ada display berapa suhu semasa dalam bilik. :D

York ni kompressor dia bising, x sesuai kat rumah. Tapi kalau x kisah pasal bunyi kompressor tu, bleh je guna York sebab tahan lasak.

kalau hidung sensitif tu, pilih yang ada function plasmacluster dan lain2 nama ikut brand.

elan 22-02-2011 11:24 AM

Quote:

Originally Posted by gengjawa (Post 8750327)
wak dah lama guna panasonic
tokey aicond pun pakai panasonic
dia yg rekemen kat wak

masalahnya aku dah survey kat google.... ramai yang kata panasonic dulu2 memang bagus dan tahan, tapi yang sekarang ni kurang sikit...

ada sapa2 boleh komen pasal aircon sharp plasmacluster tak?
aku nak beli aircond dalam masa terdekat ni...

orga21 22-02-2011 11:48 AM

Quote:

Originally Posted by elan (Post 8750415)
masalahnya aku dah survey kat google.... ramai yang kata panasonic dulu2 memang bagus dan tahan, tapi yang sekarang ni kurang sikit...

ada sapa2 boleh komen pasal aircon sharp plasmacluster tak?
aku nak beli aircond dalam masa terdekat ni...

saya pakai sharp plasmacluster skrg..tapi tak ada inverter la.....pakai 6 bulan, motor rosak...tapi ada warranty, diaorang ganti baru....ok je sekarang

senyap? ...tak tau nak cakap sebab belum pernah pakai yang lain....tak dapat buat perbandingan...tapi anak aku tido nyenyak je sebab kalau bising sikit je, dia mesti terjaga...kira senyap la kot...

bintang4 22-02-2011 11:51 AM

Naper tak try daikin?
Local company, spare part murah..harga murah..

elan 22-02-2011 11:59 AM

Quote:

Originally Posted by bintang4 (Post 8750665)
Naper tak try daikin?
Local company, spare part murah..harga murah..

daikin tu kira no 3, sebab aku nak yang ada plasmaclauster... aku nak ambik 2 bijik... mungkin 1 yang ada plasma dan satu lagi yang tak de plasma..

elan 22-02-2011 12:01 PM

Quote:

Originally Posted by sonche (Post 8750410)
aku pernah guna aircond sharp. Memang ok. Aku minat sebab ada display berapa suhu semasa dalam bilik. :D

York ni kompressor dia bising, x sesuai kat rumah. Tapi kalau x kisah pasal bunyi kompressor tu, bleh je guna York sebab tahan lasak.

kalau hidung sensitif tu, pilih yang ada function plasmacluster dan lain2 nama ikut brand.

ramai yang kata york ni memang bising, tu yang sekarang ni pilihan aku berat ke sebelah sharp... tapi tak banyak review dari pengguna shart inverter + plasmaclauster ni...

elan 22-02-2011 12:02 PM

Quote:

Originally Posted by orga21 (Post 8750648)
saya pakai sharp plasmacluster skrg..tapi tak ada inverter la.....pakai 6 bulan, motor rosak...tapi ada warranty, diaorang ganti baru....ok je sekarang

senyap? ...tak tau nak cakap sebab belum pernah pakai yang lain....tak dapat buat perbandingan...tapi anak aku tido nyenyak je sebab kalau bising sikit je, dia mesti terjaga...kira senyap la kot...

mcm mana dengan tahap sejuk dia? ok ke? maintenance mcm mana?


All times are GMT +8. The time now is 07:54 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.