CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Properties Discussions (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=246)
-   -   Help_ dalam dilema nak bina umah buat sendiri atau pakai contractor. (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=208620)

nurul99anis 21-12-2011 05:31 PM

saya pun tgh nk bina rumah.. kalo nk mintk ctc akkitek leh ?
rumah kmpung je.. xde kelulusan majlis

zackhiro 21-12-2011 05:56 PM

Nak buat sendiri? Boleh je kalau ada pengalaman dan tahu basic kerja buat rumah ni..

Kita selalu fikirkan kalau beli barang sendiri leh dapat murah..tapi kita tak tahu,kadang2 mungkin ada kontraktor yang boleh dapatkan barang lebih murah..sebab kontraktor2 ni memang dapat special price dari tauke-tauke hardware..:D

Lagi satu, TT target nak siapkan rumah bila? Kalau nak lambat siap, bolehla buat sendiri. Kalau nak cepat, suruh kontraktor je..

edieq 03-03-2013 02:57 PM

huhu.. tread lama sy ni
nway, saje nk update. umah dah lama siap, dah duk dekat setahun
Alhamdulillah

tomie 03-03-2013 03:00 PM

Quote:

Originally Posted by penhitam (Post 8620904)
aku buat sendiri jer...aku buat loan juga dengan bank...sama jugak dengan tt pinjam lesen contractor orang lain...hehehehe...dulu pernah gak dalam dilema nak appoint kontraktor ke nak buat sendiri..usha2 gak harga2 yang kontraktor bagi, mahal..aku buat rumah saiz 2400 kaki persegi (banglow kecik 2 tingkat..hehehe) paling murah kontraktor bagi harga masa tu rm220k...tu paling murah...ada yang aku tanya rm240k la rm250k laaa..pehhh..tak ingat punya harga...last2 buat sendiri jer la...cari 3-4 org indon yang mahir buat rumah..bagi upah hari..kita beli barang jer...tapi yang paling penting, kita nak kena monitor diorang buat keje...bab ni aku serahkan pada ayah mertua aku yang dah pencen..hehehehe...dari pagi sampai petang dia monitor indon ni buat keje...so, total upah + bahan binaan = lebih kurang rm160k jer...jimat oooo

pergh..lebihan rm 60k lagi...bleh la kasi upah kat bapak mertua...tolong jaga/monitor ;;) :)paid


All times are GMT +8. The time now is 01:09 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.