CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Health, Fitness (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=279)
-   -   Kenapa saya jogging tak kurus kurus lagi? (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=206609)

generasifit 31-01-2011 12:18 AM

Sedut perut tuh bila kuar jalan2 :) hehe.. kidding bro, jangan marah..

Jeb 31-01-2011 12:25 AM

badan aku ni pun lagile pelik.kalau jogging kerap dan exercise,mula la naik badan berisi.kalau tak buat apa2,kurus kering je.huhu

generasifit 31-01-2011 12:43 AM

Quote:

Originally Posted by Jeb (Post 8538758)
badan aku ni pun lagile pelik.kalau jogging kerap dan exercise,mula la naik badan berisi.kalau tak buat apa2,kurus kering je.huhu

Sebab bila exercise, selera makan pasti naik sebab badan demand untuk nutrition.. tapi bila selera bertambah.. hehe..

TXT 31-01-2011 12:45 AM

Quote:

Originally Posted by alonso (Post 8538521)
wat skipping?
ok ke kalo slalu jumping2 ni?
takde efek ke kat lutut nnt?
mmg kalo byk melompat bole memenatkan bdn:D


sbb tu la skipping ni menguatkan jgk stamina
dan jgk dpt mengempis kan jgk bghn perot
hang nk sgt kan skrg :D

KakTi 31-01-2011 12:53 AM

Quote:

Originally Posted by hannuz1010 (Post 8538414)
badan aku nih da nampak macam org kurus dari dada ke kepala..tapi tang perut tu takleh nak cover..ade tips tak.

Elakkan minum air semasa makan (seeloknya setengah jam lepas makan baru minum) dan elakkan minum ais.

Banyakkan berjogging. :)

TXT 31-01-2011 12:55 AM

Quote:

Originally Posted by KakTi (Post 8539006)
Elakkan minum air semasa makan (seeloknya setengah jam lepas makan baru minum) dan elakkan minum ais.

Banyakkan berjogging. :)


betul tu kak
lepas mkn mmg x ley minum air tros
mmg cepat buncit
tambah skit lg main skipping :D

generasifit 31-01-2011 01:11 AM

Bunvit air takpe, bukan buncit lemak.. lain tu..
Buncit air temporary saja. Boleh dan perlu minum air lepas minum untuk bantu penghadaman, tapi minum seteguk2 yang kecik2. Minum skali byk tu yang bloated tu.. And pasal ais memang betul, sebab bila berais ada o2 lebih so perut kembung angin.

Sekadar perkongsian :)

Ridzuan83 31-01-2011 01:15 AM

dulu aku berat 78 kilo lani 85 kilo,, aku x lah gemuk sangat sbb badan aku cam koo kean keat,,, camne ye nak turunkan balik,,
hehe tapi lani mmg aku kuat makan la,, start esok nasi sikit je aku mkn,, seyes,, sbb ku nk bli jeket korea hehee

TXT 31-01-2011 01:18 AM

Quote:

Originally Posted by generasifit (Post 8539157)
Bunvit air takpe, bukan buncit lemak.. lain tu..
Buncit air temporary saja. Boleh dan perlu minum air lepas minum untuk bantu penghadaman, tapi minum seteguk2 yang kecik2. Minum skali byk tu yang bloated tu.. And pasal ais memang betul, sebab bila berais ada o2 lebih so perut kembung angin.

Sekadar perkongsian :)

nice info tu bro :)cgrock
kena minum cam nabi kita ajar la
kena pelan2 x ley nk skali teguk

generasifit 31-01-2011 01:18 AM

Quote:

Originally Posted by Ridzuan83 (Post 8539180)
dulu aku berat 78 kilo lani 85 kilo,, aku x lah gemuk sangat sbb badan aku cam koo kean keat,,, camne ye nak turunkan balik,,
hehe tapi lani mmg aku kuat makan la,, start esok nasi sikit je aku mkn,, seyes,, sbb ku nk bli jeket korea hehee

Jadikan jaket korea tu sebagai motivasi.. tau ape lagi best tak? Beli trus jacket tuh, saiz yang diidamkan. Bgtau diri sendiri, "saya akan berusaha untuk muat pakai jacket tu"..

:)

TXT 31-01-2011 01:18 AM

Quote:

Originally Posted by Ridzuan83 (Post 8539180)
dulu aku berat 78 kilo lani 85 kilo,, aku x lah gemuk sangat sbb badan aku cam koo kean keat,,, camne ye nak turunkan balik,,
hehe tapi lani mmg aku kuat makan la,, start esok nasi sikit je aku mkn,, seyes,, sbb ku nk bli jeket korea hehee

nk kena tgk jgk BMI bro brp
baru tau gumuks ke x :)

generasifit 31-01-2011 08:56 AM

Quote:

Originally Posted by TXT (Post 8539204)
nk kena tgk jgk BMI bro brp
baru tau gumuks ke x :)

Actually tak juga bro :)

Ni pun salah tanggapan yang biasa berlaku dalam fitness.
BMI hanya sebagai satu index universal, tapi tak boleh diikutkan sangat.

Ni sebab BMI tak mengambil kira peratusan lemak tubuh dengan peratusan otot tubuh skali :)

Seorang bodybuilder berat 80kg dengan ketinggian 170cm akan dianggap obese menggunakan index BMI international, tapi sebenarnya dia fit dan berotot, bukannya obese..

So BMI sebenarnya tak boleh nak diambil kira sangat..

Sekadar perkongsian ;)

Missy^Dreamy 31-01-2011 01:57 PM

bape rate personal trainer tu ek? dlm web tu xde harga. :D
range harga berapa bro?

generasifit 31-01-2011 02:05 PM

Quote:

Originally Posted by Missy^Dreamy (Post 8543589)
bape rate personal trainer tu ek? dlm web tu xde harga. :D
range harga berapa bro?

Dalam laporan percuma ada full rate :)
Boleh dapatkan kat Sini

Jasmine_Tea 31-01-2011 02:05 PM

nice info..tq tt

generasifit 31-01-2011 02:12 PM

Quote:

Originally Posted by Jasmine_Tea (Post 8543661)
nice info..tq tt

You're most welcome :)

pilause 31-01-2011 02:23 PM

Cuba lah Slim Diet II.
Klik kat Siggy di bawah.

generasifit 31-01-2011 02:30 PM

Sekadar perkongsian ye, tak berniat apa2 yang lain. :)
Kebanyakan produk pelangsingan di samping minum, dorang ada bagi pelan pemakanan. Cuba bila produk tuh dah habis, ikut saja pelan pemakanan yang diberikan tu tanpa perlu minum produk tu, turun juga tak?

Cuba la dulu ;)

Niyang 31-01-2011 02:31 PM

nak kurus kene wat work out skit.... aku kalo jogging sekali sekala aku akan hembus kuat2 dan nafas cam biasa balik... nampak ada kesan yg bagus gak... berat aku maintan 65kg... hehehh kalo x dulu asik 68-70kg..ermmm just for sharing...

alonso 31-01-2011 02:36 PM

kalo wat pumping saje ok tak kalo burn fat?hihihi

tripelw 31-01-2011 02:51 PM

Just to share..

Untuk membolehkan anda menurunkan berat badan perlu tahu ini:

Kadar metabolisma asas / BMR =

Men:BMR = 66 + (13.7 X wt in kg) + (5 X ht in cm) - (6.8 X age in years)

Women:BMR = 655 + (9.6 X wt in kg) + (1.8 X ht in cm) - (4.7 X age in years)

Contoh lelaki berat 90kg tinggi 168cm umur 30

BMR = 66 + (13.7 x 90) + (5 x 168) - (6.8 x 30)
BMR = 66 + 1233 + 840 - 204
BMR = 1935 kCal / hari

Kadar Keperluan Kalori Harian / Daily calorie requirements

Sedentary - none or very little exercise = BMR X 1.2
Light activity for average of 2 days/week = BMR X 1.375
Moderate activity level exercising 4 days/week = BMR X 1.5
High activity levels exercise & sports more than 6 days/week = BMR X 1.7
Higher activity levels = up to 2 x BMR

Contoh kalau anda tidak pernah bersenam maka DCR =

= BMR x 1.2
= 1935 x 1.2
= 2322 kCal


So berdasarkan pengiraan ini maka:

untuk menurunkan berat badan anda, pengambilan makanan hendaklah kurang daripada DCR. Atau saranan pada 1400kCal setiap hari.

Ingat... mengawal kalori makanan saja tidak cukup tanpa senaman yang betul.. ingat SENAMAN YANG BETUL...

bersambung part II kalau ada yang 'thanks'
- Saranan pengambilan makanan berdasarkan kalori dan keperluan
- Senaman yang BETUL

moneymaker3000 31-01-2011 02:54 PM

Quote:

Originally Posted by alonso (Post 8543900)
kalo wat pumping saje ok tak kalo burn fat?hihihi

burn 1g fat je kot kalau wat pumping hihi

Arcadia 31-01-2011 03:11 PM

kalau online train macam mana?

e.k. 31-01-2011 03:23 PM

yep sy setuju dengan skiping tapi sebenarnya skiping lebih pada utk fit dan control berat badang...utk turunkan berat badan sy kurang pasti..tu sbbnya kenapa ramai ahli sukan muay thai, tomoi, sepak takraw, tinju dll diorg buat training skipping utk control berat badan dari naik dan utk "pick up" sbb nak kuatkan betis, peha + tumit (lebih pada pergerakan kaki) kalau nak tambah kesan buat latihan besi (gym) lepas tu lihat kesan dia..kalo melibas bola pergi mcm batu, kalau tendang bola tu dah tak perlu nak tanjak, kalau tinju siam kalau dia tendang mmg kalo kene kepala boleh biul

byk kebaikan skipping dari berjogging...
(1) dapat kontrol pernafasan, lebih teratur dan tak mudah penat,
(2) skipping bukan utk endurance sbb skipping 5 minit = jogging 10KM
(3) skipping utk kawal berat badan

lagi satu ada petua utk kontrol berat badan bukan berjoging sebaliknya berjalan kaki sama jarak dengan berjoging contoh berjalan 6KM adalah lebih bagus dari berjoging 6KM ato pun berjalan mengarah membelakangkan badan juga sgt bagus ato pun join senaman tai chi..ini sbbnya bagi mereka yg baru nak mulakan bersenam joging kene ikut jarak kemampuan sbb kalo tidak boleh mendatangkan kecederaan...dan lebih byk keburukan..

sbbnya pernafasan manusia yg betul membuatkan badan lebih segar sbb lebih byk oksigen masuk berbanding dengan senaman yg tak betul teknik pernafasan dia

just my 2 cents...

alonso 31-01-2011 03:36 PM

Quote:

Originally Posted by e.k. (Post 8544385)
yep sy setuju dengan skiping tapi sebenarnya skiping lebih pada utk fit dan control berat badang...utk turunkan berat badan sy kurang pasti..tu sbbnya kenapa ramai ahli sukan muay thai, tomoi, sepak takraw, tinju dll diorg buat training skipping utk control berat badan dari naik dan utk "pick up" sbb nak kuatkan betis, peha + tumit (lebih pada pergerakan kaki) kalau nak tambah kesan buat latihan besi (gym) lepas tu lihat kesan dia..kalo melibas bola pergi mcm batu, kalau tendang bola tu dah tak perlu nak tanjak, kalau tinju siam kalau dia tendang mmg kalo kene kepala boleh biul

byk kebaikan skipping dari berjogging...
(1) dapat kontrol pernafasan, lebih teratur dan tak mudah penat,
(2) skipping bukan utk endurance sbb skipping 5 minit = jogging 10KM
(3) skipping utk kawal berat badan

lagi satu ada petua utk kontrol berat badan bukan berjoging sebaliknya berjalan kaki sama jarak dengan berjoging contoh berjalan 6KM adalah lebih bagus dari berjoging 6KM ato pun berjalan mengarah membelakangkan badan juga sgt bagus ato pun join senaman tai chi..ini sbbnya bagi mereka yg baru nak mulakan bersenam joging kene ikut jarak kemampuan sbb kalo tidak boleh mendatangkan kecederaan...dan lebih byk keburukan..

sbbnya pernafasan manusia yg betul membuatkan badan lebih segar sbb lebih byk oksigen masuk berbanding dengan senaman yg tak betul teknik pernafasan dia

just my 2 cents...

nice info beb
kalo tak wat skipping,tp just jumping je mcm skipping pon ok gak kan?

Niyang 31-01-2011 03:41 PM

Quote:

Originally Posted by e.k. (Post 8544385)
yep sy setuju dengan skiping tapi sebenarnya skiping lebih pada utk fit dan control berat badang...utk turunkan berat badan sy kurang pasti..tu sbbnya kenapa ramai ahli sukan muay thai, tomoi, sepak takraw, tinju dll diorg buat training skipping utk control berat badan dari naik dan utk "pick up" sbb nak kuatkan betis, peha + tumit (lebih pada pergerakan kaki) kalau nak tambah kesan buat latihan besi (gym) lepas tu lihat kesan dia..kalo melibas bola pergi mcm batu, kalau tendang bola tu dah tak perlu nak tanjak, kalau tinju siam kalau dia tendang mmg kalo kene kepala boleh biul

byk kebaikan skipping dari berjogging...
(1) dapat kontrol pernafasan, lebih teratur dan tak mudah penat,
(2) skipping bukan utk endurance sbb skipping 5 minit = jogging 10KM
(3) skipping utk kawal berat badan

lagi satu ada petua utk kontrol berat badan bukan berjoging sebaliknya berjalan kaki sama jarak dengan berjoging contoh berjalan 6KM adalah lebih bagus dari berjoging 6KM ato pun berjalan mengarah membelakangkan badan juga sgt bagus ato pun join senaman tai chi..ini sbbnya bagi mereka yg baru nak mulakan bersenam joging kene ikut jarak kemampuan sbb kalo tidak boleh mendatangkan kecederaan...dan lebih byk keburukan..

sbbnya pernafasan manusia yg betul membuatkan badan lebih segar sbb lebih byk oksigen masuk berbanding dengan senaman yg tak betul teknik pernafasan dia

just my 2 cents...

aku skipping 2 kali semnggu... depend arr.. kalo kerap turung joging... skiping pun aku skip... hehhehe :p

orange76 31-01-2011 03:45 PM

Quote:

Originally Posted by alonso (Post 8543900)
kalo wat pumping saje ok tak kalo burn fat?hihihi

push up utk wat chest...better wat cardio exersice kalau nak burn fat! jogging,swimming,sex:">(utk dh yg dh kawin)

alonso 31-01-2011 03:47 PM

Quote:

Originally Posted by orange76 (Post 8544646)
push up utk wat chest...better wat cardio exersice kalau nak burn fat! jogging,swimming,sex:">(utk dh yg dh kawin)

sungguh mencabar aku:">

Arcadia 31-01-2011 03:51 PM

Quote:

Originally Posted by alonso (Post 8544669)
sungguh mencabar aku:">

ko push diri ko mesti berjaya. ko dah kawen ke? sex tu satu senaman lagi2 yang baru kawen!:))

kerunai 31-01-2011 03:52 PM

joging 2 round pi tibai nasi lemak 2 bungkus memang le takkan turun bai ..hehehe

e.k. 31-01-2011 03:58 PM

Quote:

Originally Posted by alonso (Post 8544525)
nice info beb
kalo tak wat skipping,tp just jumping je mcm skipping pon ok gak kan?

skipping pun ada caranya paling simple tiru mcm org tinju buat skipping

jgn pulak skipping mcm lompat getah budak2 kecik tu huhuhuhh...:">

ada lagi satu senaman tubi, tapping kaki kat hujung anak tangga (tapi ni pun lebih pada betis) tahan kiraan 5/10 ikut kemampuan dan tapping semula 5 / 10 kiraan

sbb dalam sukan sepak takraw utk killer / tinju / ato tomoi pergerakan tak boleh lebih 3 step utk dia bergerak dgn cepat..

kalo lebih dikhuatiri boleh kene penumbuk/tendangan sulung free2 je or kalo main takraw ada chance boleh tu tak lepas net dan tak laju..nanti dipetik dengan selamba goreng olelh pasukan sebelah..

sbb dulu sy aktif main takraw selalu mintak tips dari pemain2 kebangsaan dan GP apasal diorg libas pergi mcm batu :"> dan apasal diorg blocking bontot boleh lepas net, lompat masa libas bola tinggi (sbb lagi tinggi dia libas lagi susah nak blocking bola) diorg bagi tau amalkan skipping setiap kali latihan (satu sessi 5-10 minit paling kurang) dan main besi(gym)

REMEDY KARUNG GUNI 31-01-2011 04:19 PM

TT..ada petua nak hilangkan buncit di bahagia perut tak?

generasifit 31-01-2011 06:25 PM

Seronok saya tengok orang discuss kencang tentang fitness :)
Lagi-lagi jadi professional dalam bidang ni banyak khabar angin tentang teknik ini, teknik itu, produk ini, produk itu, some of them betul, most of them salah.

@Arcadia: Trainer akan design program, wat calculation berdasarkan keperluan, dan apa yang ada bagi client, serta 24/7 support. Cara ni yang paling popular, setakat ni kami ada 32 client online pt.

@e.k: good info bro :)Memang banyak faedah skipping, dan yang paling best skali boleh buat setempat, mana saja.. bulik boleh, laman luar boleh.. And pasal jalan sama jarak dengan lari tu ada theory yang menyokong an menyangkal keberkesanannya. nanti TT share theory2 tu.

@Alonso: betul kara orang76, push up lebih kepada build up chest, dan sedikit pada shoulder dan tricep berdasarkan jarak dan angle push up tersebut. Kalau nak push up untuk burn fat, TT sarankan buat explosive push up ;)

@remedy: InsyaAllah more to come :)

TXT 01-02-2011 12:51 AM

Quote:

Originally Posted by generasifit (Post 8540589)
Actually tak juga bro :)

Ni pun salah tanggapan yang biasa berlaku dalam fitness.
BMI hanya sebagai satu index universal, tapi tak boleh diikutkan sangat.

Ni sebab BMI tak mengambil kira peratusan lemak tubuh dengan peratusan otot tubuh skali :)

Seorang bodybuilder berat 80kg dengan ketinggian 170cm akan dianggap obese menggunakan index BMI international, tapi sebenarnya dia fit dan berotot, bukannya obese..

So BMI sebenarnya tak boleh nak diambil kira sangat..

Sekadar perkongsian ;)

TQ bro sbb sudi berkongsi info :)cgrock
tp mmg betul pon kan
x kan la body cam ahli bina badan tu gemuk kan
dorg tu besa nya rendah je tp badan besar
kalau d kira kan BMI kompem la obes tp sbnr ny padat ngan otot2 :)

TXT 01-02-2011 12:52 AM

Quote:

Originally Posted by alonso (Post 8543900)
kalo wat pumping saje ok tak kalo burn fat?hihihi

den slalu jgk wat pumping je kat rumah
at least ada skit la nmpk perubahan bhgn perot
walaupon x nmpk sgt
yg nmpk nya lbh kpd bhgn lengan dan dada :D

TXT 01-02-2011 12:54 AM

Quote:

Originally Posted by e.k. (Post 8544385)
yep sy setuju dengan skiping tapi sebenarnya skiping lebih pada utk fit dan control berat badang...utk turunkan berat badan sy kurang pasti..tu sbbnya kenapa ramai ahli sukan muay thai, tomoi, sepak takraw, tinju dll diorg buat training skipping utk control berat badan dari naik dan utk "pick up" sbb nak kuatkan betis, peha + tumit (lebih pada pergerakan kaki) kalau nak tambah kesan buat latihan besi (gym) lepas tu lihat kesan dia..kalo melibas bola pergi mcm batu, kalau tendang bola tu dah tak perlu nak tanjak, kalau tinju siam kalau dia tendang mmg kalo kene kepala boleh biul

byk kebaikan skipping dari berjogging...
(1) dapat kontrol pernafasan, lebih teratur dan tak mudah penat,
(2) skipping bukan utk endurance sbb skipping 5 minit = jogging 10KM
(3) skipping utk kawal berat badan

lagi satu ada petua utk kontrol berat badan bukan berjoging sebaliknya berjalan kaki sama jarak dengan berjoging contoh berjalan 6KM adalah lebih bagus dari berjoging 6KM ato pun berjalan mengarah membelakangkan badan juga sgt bagus ato pun join senaman tai chi..ini sbbnya bagi mereka yg baru nak mulakan bersenam joging kene ikut jarak kemampuan sbb kalo tidak boleh mendatangkan kecederaan...dan lebih byk keburukan..

sbbnya pernafasan manusia yg betul membuatkan badan lebih segar sbb lebih byk oksigen masuk berbanding dengan senaman yg tak betul teknik pernafasan dia

just my 2 cents...

masa skolah menengah dulu slalu main skipping ni
sbb kejap je berpeluh badan
otot perot pon terasa tegang je

dr_zool 01-02-2011 01:02 AM

pjg plak diskusi korang
kene follow ni

parcofolgore 01-02-2011 01:43 AM

tq amat berguna bg aku yg terlebih2 boroi ni

mdnor34 01-02-2011 01:50 AM

Quote:

Originally Posted by hani85 (Post 8536453)
kenapa aku makan banyak xgemuk.

mmg ada org gini....berkaitan metabolisme....makanlah byk manapun, exercise langsung takde....siap makan lewat mlm lg tp bdn tetap maintain, langsung tak naik..hehe...

mdnor34 01-02-2011 01:58 AM

sukan apa yg atlitnya kurus2? antaranya lari 400m & keatas, lumba basikal dll..

latihan diorg mmg high intensity...makanan yg berkaitan mmg kena banyak...melebihi keperluan makanan org biasa...tp badan ttp maintain kurus...
so kalau sape2 nak kurus jadilah atlit...hehe...wujudkan budaya sukan di msia yg kebanyakan rakyatnya malas bersenam & bersukan...


All times are GMT +8. The time now is 09:54 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.