CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Vacancies (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=110)
-   -   Kerja Perkapalan @ Maritim (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=205987)

lady_nite06 01-08-2011 10:16 PM

nak lepak syarikat MTU SERVICES CENTRE KOTA KINABALU.ada 2 kekosongan kat tempat aku.utk technician electronik(engine control system) dgn mekanikal(engine)...

symori 01-08-2011 10:21 PM

Quote:

Originally Posted by lady_nite06 (Post 10280287)
nak lepak syarikat MTU SERVICES CENTRE KOTA KINABALU.ada 2 kekosongan kat tempat aku.utk technician electronik(engine control system) dgn mekanikal(engine)...


maknanye jawatan2 ni kena gi belayar ke? :-?

lady_nite06 01-08-2011 10:26 PM

Quote:

Originally Posted by symori (Post 10280317)
maknanye jawatan2 ni kena gi belayar ke? :-?

xperlu belayar.tapi membantu apmm,kastam,polis dgn navy untuk belayar.lepas repair kapal.diorg belayar laa

AznulHilmi 01-08-2011 10:30 PM

Bro.. Klu xsilap maritim nie byk cabang... xsemestinye keje kat offshore atau kat kapal kat tgh2 laut... Aku dulu pernah wat projek DB kat Petronas Penapisan ngan Jabatan Laut.. Yg captain2 kat situ sume diaorg panggil pilot... Gaji masyuk2 beb... Keje cam senang... tp biasak la... diaorg kena bawak bende mahal (Kapal)... Bidang ni xramai yg tau... so kire in demand la... Yg captain2 yg aku jmpe tu pun muda2 dah pkai keta besau...

symori 01-08-2011 10:35 PM

Quote:

Originally Posted by AznulHilmi (Post 10280413)
Bro.. Klu xsilap maritim nie byk cabang... xsemestinye keje kat offshore atau kat kapal kat tgh2 laut... Aku dulu pernah wat projek DB kat Petronas Penapisan ngan Jabatan Laut.. Yg captain2 kat situ sume diaorg panggil pilot... Gaji masyuk2 beb... Keje cam senang... tp biasak la... diaorg kena bawak bende mahal (Kapal)... Bidang ni xramai yg tau... so kire in demand la... Yg captain2 yg aku jmpe tu pun muda2 dah pkai keta besau...

tuh laa bro..nak jadi captain pun kene mula dari bawah.. :-?
tade sijil pun yg boleh layakkan kita jadi captain teros melainkan "sea time".

izzam 02-08-2011 11:00 AM

Salam semua, this is my first post...
actually, terjumpa forum nie pasal nie tau lebih lanjut mengenai forex.. tk tau lak ade episode "kerja perkapalan"

hehe :D:D

saya nk tanya..
susah sgt ke nk apply kt ALAM?
saya lepas habis spm dulu, mmg ade apply for sponsorship, tpi tkde plak dpt panggilan daripada pihak ALAM.. huhu.

nk kata result spm tk gempak, mmg satu hal.. :p tpi minimum requirement for academic dh memenuhi, dulu aliran sains kejuruteraan.


sesapa yang ade cable, please help me to get their sponsorship, dh 2 tahun berlalu sinced last apply ALAM, still looking forward utk dpt sponsorship.

ade kawan belajar kt ALAM, dia kata dulu dia mohon, sana guna duit sendiri, tpi nasib baik piahk ALAM dt carikkan sponsorship (dapat syarikat AET)

best and jealous :'(

any help SOS :o:o

*tambahan

Dia kata jugak, kalau nk mintak sponsorship, tk semestinya through ALAM, korang kena pegi terus syarikat kapal (mcm Bumi Armada or Emas Offshore for offshore la) mintak dorang sponsor korang blajar, if lucky, dia akan serap korang masuk ALAM.. tpi mmg mcm biasa, korang kena la ade bond dgn syarikat tersebut, smpai langsai hutang..

Contoh sponsorship dari company berkenaan;

Emas Offshore
Bumi Armada
;)

izzam 02-08-2011 11:23 AM

Quote:

Originally Posted by iesoanizuka (Post 10030282)
perhgg.. baru ingat nk kejer kapal.. tp bile tengok video ni.. adeehh :((
cmne nk kejer kapal kalo cmni.. aduiiyaii. ~X(
tengok uik, jngn xtengok, sape yg lum penah kejer kapal la.. sape yg da otai2 uh da cnfirm da penah rase bnda nie sumer..


http://youtu.be/BX3kFCgvKp4

http://youtu.be/LwKXfc_a4Ag

http://youtu.be/tfEo6E6nElE

layan~~~ :)

kena lambung2 dgn ombak tuh perkara biasa la broo..
hati mmg kena kental and kering... :p

kalau tk toksah la fikir jauh nk keja kapal..
lagi best tawaran kerja tuh, lagi besar risiko korang kena tanggung...

jgn kena mcm nie suda laa :p
SHIPS CATASTROPHOUS

muhafis 02-08-2011 12:10 PM

takde life lah kerja kapal nie,

Terabai 02-08-2011 12:32 PM

Quote:

Originally Posted by muhafis (Post 10284866)
takde life lah kerja kapal nie,

Jangan cakap macam tu... Saya ada seorang sepupu kerja kapal pangkat kapten dan semalam aku baru je dapat kontrak kerja di Bintulu... kerja 10 hari je... sehari dia dapat RM1800.00.... 10 hari lapang belas ribu.... dah jadi kapten kapal dalam 6-8 tahun.. dia kerja paling lama setahun dalam 6 bulan sahaja... lagi enam bulan cuti tanpa gaji... kalau ada kontrak kecil2 macam 10-15 macam nie dia turun... Dia hanya akan bekerja jika ada yang offer RM15K sebulan paling koman... kalau tidak dia tak kerja... biasa dia kerja di Kemaman.. 3-6 bulan sahaja...

kerunai 02-08-2011 12:35 PM

pergh gaji dah macam CEO .. mantopp


All times are GMT +8. The time now is 05:30 PM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.